referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

O schisoare pierduta

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Este o comedie satirică care a fost publicată în 1885. AcÅ£iunea piesei este plasată într-un orăşel de munte, capitală de judeÅ£, dar prezenÅ£a în scenă a lui Dandanache trimis de la centru ÅŸi numit candidat în alegeri, tot prin ÅŸantaj ca ÅŸi CaÅ£avencu, extinde politica asupra întregului sistem a vieÅ£ii politice din Å£ară...

Varianta Printabila 


1 Ion luca caragiale - O scrisoare pierdută


Este o comedie satirică care a fost publicată n 1885.
Acţiunea piesei este plasată ntr-un orăşel de munte, capitală de judeţ, dar prezenţa n scenă a lui Dandanache trimis de la centru şi numit candidat n alegeri, tot prin şantaj ca şi Caţavencu, extinde politica asupra ntregului sistem a vieţii politice din ţară.
Subiectul : ntr-nu orăşel de munte două grupări a partidului liberal, guvernamentalii şi cei din opoziţie, sunt n toiul alegerilor pentru parlamentul chemat să revizuiască constituţia. Candi- datul celor de la guvernare este reprezentat de avocatul Farfuridi, iar opoziţia este reprezentată de Caţavencu, directorul ziarului <<Răcnetul Carpaţilor>>. Caţavencu i şantajază pe adversari cu publicarea unei scrisori de amor a lui Zoe Trahanache, primită de la Ştefan Tipătescu prefectul judeţului prieten a soţului acesteia, Zaharia Trahanache. Scrisoarea fusese găsită de cetăţeanul tur- mentat de la care este furată de Caţavencu. Acesta ameninţă că va publica scrisoarea n ziarul său dacă adversarii lui nu se retrag din alegeri. Caţavencu nu acceptă ceea ce i propune Tipătescu: o moşie, postul de avocat al statului. La insistenţele lui Zoe, Tipătescu acceptă să-l sprijine pe Caţa- vencu n alegeri.
De la centru este trimis un alt candidat, Agamiţă Dandanache, numit tot n urma unui şantaj că va publica o scrisoare de amor.
Punctul culminant al coflictului este atins n actul al -III- lea n şedinţa pentru fixarea candidatului. După discursurile lui Farfuridii şi Caţavencu, este anunţat numele noului candidat A. Dandanache. Ca urmare Caţavencu ncearcă să dezvăluie că are scrisoarea compromiţătoare, dar poliţaiul oraşului declanşază o ncăierare şi politicienii se vor lua la bătaie. Caţavencu şi pierde pălăria n care avea scrisoarea. Pălăria va fi găsită de cetăţenul turmentat care probnd pălăria găseşte n căptuşeala acesteia scrisoarea de amor pe care o duce “adrisantului”. ntre timp Caţavencu este prins de Zaharia Trahanache şi cu o poliţă falsificată şi de aceea va accepta condiţiile puse de Zoe trecnd de partea foştilor adversari: să prezideze banchetul dat n onoarea lui A. Dandanache care cştigase alegerile, să toasteze pentru Tipătescu şi să chefuiască cu poporul.
Piesa se ncheie cu o scenă de armonie generală, cu mutică, cu discursuri.
Personajele   
Sunt grupate n două tabere politice: ntr-o tabără intră cei din grupul guvrnamental( Far- furidi, Brnzovenescu, Prispanda, Zoe şi Zaharia Trahanache, Şt. Tipătescu, A. Dandanache) şi pe de altă parte cei din opoziţie ( Caţavencu şi susţinătorii săi, dăscălimea şi preotul ). Un loc aparte l are cetăţeanul turmentat care i ntruchipează pe alegătorii derutaţi.
Toţi eroii sunt prezentaţi prin contrastul radical dintre cea ce vor să pară şi cea ce sunt n realitate.
Ghiţă Prispanda - este poliţaiul oraşului şi ntruchipează funcţionarul slugarnic care aprobă tot ce spun stăpnii şi face tot ce I se ordonă, fiind primul care ncalcă legea. Afişeaze devotament faţă de stăpnii săi cu celebrul tic verbal:” curat ! ”, dar este gata să treacă oricnd de partea celor care va cştiga alegerile. După ce l arestează pe Caţavencu i spune acestuia că l admiră, că i ci- teşte ziarul ca pe sfnta evanghelie dar fiind “scrofulos” la datorie a ascultat de ordinul stăpnilor. Prispanda este şi viclean, vrea să-şi asigure simpatia lui Caţavencu n eventualitatea unui succes n alegeri a acestuia. Afişază cinste şi simpatie n meseria sa , dar ştie să-şi aranjeze mici afaceri, ca cea cu stegurile, pentru aşi rotunjii leafa. Scuza lui este: “ familie mare, renumeraţie după buget mică “. deşi este poliţai ncalcă legea, şi ndeamnă “băieţii” să declanşeze bătaia n adunarea electorala pentru fixarea candidatului. Ticurile sale verbale, stlcirea neologismelor i trădeza incultura şi platitudinea intelectuală.

1 Zaharia Trahanache - este preşedintele grupului politic guvernamental şi “president a numeroase comitete şi comiţii”. Este tipul burghezului parvenit, dar ramolit fizic şi intelectual. Personajul este ridicol prin contrastul ntre pretenţia de a fi mare politicean, capabil să-şi asume multe răspunderi şi ramolitismul său care este evident din cea ce face şi spune. Ca om politic este greoi, de aceea are nevoie de Tipătescu. n releţiile dintre Tipătescu şi Zoe este credul, naiv dar şi viclean. Mai degrabă se preface că nu ştie de legătura dintre Tipătescu şi Zoe pentru că este mult prea viclean dovadă că ştie să descopere la timp poliţa falsificată de Caţavencu şi să-l reducă la tăcere. Apelează la şantaj prin contraşantaj. Se arată indicnat de imoralitatea din jur dar nu vede corupţia şi imoralitatea din partidul pe care l conduce. Vorbeşte n aforisme, agramat, stlceşte neologismele, are ticuri verbale - toate acestea dovedind limitare intelectuală : “ai puţintică răbdare”, “stimabile”, “onorabile”. Numele său sugerează ramolismentul, “zahariseală”.
Nae Caţavencu - este tipul demagogului politic, al canaliei politice, al cameleonului politic. Este tipul oportunistului politic care trece dintr-o grupare politică n alta n funcţie de interesele personale. Practică avocatura şi gazetăria şi este pornit pe drumul parvenirii. Calea parvenirii este cariera politică. Este tipul şantajistului - atta timp ct are “arma politică” cu care poate şantaja este inflexibil, incoruptibil, nu acceptă propunerile lui Tipătescu. n schimb cnd pierde scrisoarea şi este găsită poliţa falsificată se umileşte n faţa Zoei, acceptnd condiţiile puse de aceasta şi trece n tabăra foştilor adversari. Discursul pe care l ţine este un model de demagogie. El urcă la tribună afişnd emoţie, vorbeşte pe un ton plngăreţ despre “ţărişoara lui” apoi brusc pe un ton “lătrător” vorbeşte despre meritele sale. Citează greşit din Gambetta ci nu din Machiavelli: “sco- pul scuză mijloacele”; folosseşte neologisme cu sens greşit. Numele său - Caţavencu - derivă de la substantivul caţă care este folosit ca metaforă pentru a denumi o femeie scandaloasă.
Stefan Tipătescu - prin acest personaj Caragiale a satirizat corupţia din administraţia burgheză. El tratează judeţul ca pe propia sa moşie cea ce dovedeşte propunerile făcute lui Caţavencu. Este corupt şi imoral, dovadă legătura sa cu Zoe. Faţă de Zoe pare onest, i propune să plece mpreună pentru a evita scandalul, dar aceasta refuză acceptnd o viaţă cu compromisuri. Este prezentat prin contrastul ntre pretenţia de superioritate morală faţă de Caţavencu care-l dezgustă cu metodele sale folosite n lupta politică, dar este totuşi corupt. Se foloseşte de poliţia locală, apelnd la abuzul de putere.
Zoe Trahanache - este soţia lui Zaharia Trahanache, ea fiind defapt adevărata stăpnă a judeţului avnd influenţe lui Zaharia ct şi a lui Tipătescu. Imorală es nu se sperie dect de guraa lumii, de scandal, de aceea l sileşte pe Tipătescu să accepte trguri cu Caţavencu. Conştientă de puterea sa , cnd Tipătescu ncearcă să se opună, es va spune: “eu l aleg, eu şi cu bărbatul meu”.
Cetăţeanul Turmentat - este singurul personaj onest din piesă şi ntruchipează masa ale- gătorilor. El are valoare de simbol şi ntruchipează pe alegătorul ameţit de demagogia politică. El este dezorientat şi cu cteva minute de nchiderea urnelor ntreabă:”eu cu cine votez ?” Onest, el a fost mpărţitor la poştă şi de aceea va restitui scrisoarea “adrisantului”, n timp ce Caţavencu ar restitui-o n schimbul candidaturii iar Dandanache ( “mai canalie dect Caţavencu” ) păstreză “la loc sigur” pentru că “mai trebuie s-alt dată”.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica