referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Baltagul

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Romanul este cea mai ampla specie a genului epic, în proza, cu o structura narativa complexa, care permite desfasurarea subiectului în planuri paralele. Romanul combina nuclee narative distincte, are numar mare de personaje si prezinta destinul unor personalitati bine individualizate sau al unor grupuri de indivizi.

Varianta Printabila 


1 BALTAGUL      Romanul este cea mai amplă specie a genului epic, în proză, cu o structură narativă complexă, care permite desfăşurarea subiectului în planuri paralele. Romanul combină nuclee narative distincte, are număr mare de personaje şi prezintă destinul unor personalităţi bine individualizate sau al unor grupuri de indivizi.
     „Baltagul” este un roman realist, în care se îmbină elemente ale romanului de dragoste, ale romanului-monografie şi ale romanului poliţist.
      Acţiunea se desfăşoară în lumea oierilor din munţii Moldovei, în numeroase localităţi: Măgura Tarcăului, Piatra, Dornele, precum şi în numeroasele sate pe care le străbat turmele în drumurile lor anuale.
       Acţiunea se desfăşoară pe două axe temporale: în cele câteva luni, din toamnă până în primăvară, când Vitoria îşi aşteaptă şi apoi îşi caută soţul, dar şi cu mulţi ani în urmă, pentru că eroina rememorează viaţa ei alături de Nechifor, timp de 20 de ani.
       Conflictul este atât exterior, cu implicaţii sociale, declanşat de crima făptuită pentru avere, dar şi interior, determinat de frământările şi căutările Vitoriei.
       „Baltagul” este o monografie a satului românesc de munte şi conţine informaţii preţioase legate de locuri, oameni, mentalităţi, legi nescrise, rituri străvechi.
        Este un roman de dragoste pentru că toate demersurile Vitoriei sunt săvârşite din dragoste pentru Nechifor. Chiar şi după moartea bărbatului, Vitoria are o legătură indistructibilă cu acesta, semn al sentimentelor profunde dintre cei doi soţi.
         Elementele de roman poliţist rezultă din capacitatea Vitoriei de a investiga, de a şti să asculte şi să citească dincolo de vorbe, de a găsi locul fiecărei informaţii  în ţesătura întâmplărilor, asemenea unui detectiv modern.
        Personajele, nu sunt foarte numeroase, sunt memorabile, Vitoria şi Nechifor Lipan, cei doi soţi, sunt personajele principale, figura celui din urmă fiind reconstituită de amintirile familiei şi ale oamenilor pe care îi întâlnise în viaţă.
        Cei doi soţi, deşi oameni simpli, dovedesc o bogăţie sufletească impresionantă, fiind uniţi pentru totdeauna şi devotaţi familiei lor.
        Vitoria îşi găseşte locul alături de eroinele tragice ale lui Sofocle şi Euripide, care nu acceptă dispariţia celui drag nici după moarte, dialogând cu el dincolo de limitele firii.
         Romanul este povestea unei pasiuni nestinse, rememorate de eroină, şi este redactat cu nu din perspectiva celui care moare, asemenea baladei „Mioriţa”, ci a femeii supravieţuitoare care nu se resemnează, ci îşi concentrează energia pentru săvârşirea actului justiţiar.
          Dintre personajele secundare se desprinde figura lui Gheorghiţă, care parcurge un drum iniţiatic, al maturizării, devenind, dintr-un adolescent lipsit de experienţă, un adult responsabil.
          Există şi numeroase personaje episodice, cu un rol important în desfăşurarea acţiunii. Acestea aparţin mai multor categorii sociale: oieri, ciobani, preoţi, cârciumari, jandarmi, autorităţi locale.
         Sadoveanu realizează o galerie impresionantă de tipuri umane, indiferent de ponderea lor în acţiune şi gradează în mod impecabil peripeţiile şi sentimentele protagoniştilor.
         „Baltagul” respectă structura subiectului operei literare, respectând momentele: expoziţiunea narează legenda despre munteni, intriga descrie frământările Vitoriei, neliniştită de absenţa nepermis de îndelungată a soţului, precum şi demersurile  femeii în căutarea celei mai potrivite conduite viitoare. Desfăşurarea acţiunii cuprinde călătoria Vitoriei, cercetările întreprinse, găsirea câinelui Lupu, descoperirea osemintelor şi eforturile făcute pentru dovedirea vinovăţiei asasinilor.
          Punctul culminant este dramatic: la praznicul de înmormântare a rămăşiţelor lui Nechifor Lipan, Calistrat Bogza şi Ilie Cuţui sunt deconspiraţi, îşi recunosc vina şi îşi primesc pedeapsa. Deznodământul schiţează planurile imediate şi de viitor ale Vitoriei şi ale familiei sale.
         Naratorul este obiectiv, stilul sobru, echilibrat, cuprinde descrieri, naraţiune, dialog şi pasaje consistente ce redau, prin monologul interior, tot zbuciumul femeii şi conversaţiile acesteia cu soţul dus în lumea umbrelor.
         Figurile de stil sunt uzuale, încadrându-se în limbajul familiar: comparaţii „să curgă spre voi banii ca apele”, „era bănuitoare ca orice femeie”, „ochii i se aburiră ca de lacrimi”, epitete „poteci oarbe”, „ochi aprigi şi încă tineri”.
        Se remarcă folosirea regionalismelor: „tohoarcă”, „cofă”, „blide” etc.
       „Baltagul” este o creaţie verosimilă, inspirată din viaţa satului moldovenesc de munte din primii ani ai secolului al XX-lea.
        Datorită acestor argumente, opera „Baltagul” de Mihail Sadoveanu este un roman.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica