referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Basmul Praslea cel voinic

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Între creaÅ£iile poporului nostru, basmul este unic prin valoarea etica si estetica, prin bogăţia lui de idei si prin lumea fabuloasă pe care o creează. Basmul este opera epica de mare întindere in care întâmplările reale se împletesc cu cele fantastice fiind săvârÅŸite de persoane cu puteri supranaturale care reprezintă forÅ£ele binelui ÅŸi al răului. Din confruntarea lor ies învingătoare forÅ£ele binelui pentru ca reprezintă idealurile omului si ale comunităţii in care trăieÅŸte...

Varianta Printabila 


1
               ntre creaţiile poporului nostru, basmul este unic prin valoarea etica si estetica, prin bogăţia lui de idei si prin lumea fabuloasă pe care o creează.
               Basmul este opera epica de mare ntindere in care ntmplările reale se mpletesc cu cele fantastice fiind săvrşite de persoane cu puteri supranaturale care reprezintă forţele binelui şi al răului. Din confruntarea lor ies nvingătoare forţele binelui  pentru ca reprezintă idealurile omului si ale comunităţii in care trăieşte.
                „Prslea cel voinic şi merele de aur” este un basm popular care face parte din volumul „Legendele si basmele romnilor” in care Petre Ispirescu a cules şi a inclus mai multe basme populare.
                 Caracterul epic este dat de folosirea naraţiunii ca mod de expunere şi prin modul indirect de a exprima ideile şi sentimentele cu ajutorul acţiunii şi al personajelor.
                 ntmplările reale şi cele fantastice se mpletesc ntr-o ţesătură epica bine motivată. n general lumea basmului este dominată de ntmplări fantastice, nelipsind nsă cele reale. n „Prslea cel voinic şi merele de aur” reală este existenţa unui mpărat, a celor trei fiice şi a fiilor. Majoritatea ntmplărilor sunt fantastice: Prslea se luptă cu zmeii care furaseră merele de aur, ajunge pe tărmul celălalt, este adus de o zgripţuroaica pe pămnt.
                Ca şi n alte basme există personaje reale şi personaje fantastice. Cele reale sunt mpăratul, fiii şi fetele, iar cele fantastice sunt zmeii, zgripţuroaica şi puii ei. Personajele se grupează n jurul relaţiei bine-rău. Prslea mpăratul şi fetele sunt personaje pozitive. Prslea are şi puteri supranaturale: se transformă in flacără n timpul luptei, are o forţă neobişnuită, şi taie carne pentru a hrăni zgripţuroaica. Zmeii şi fraţii lui Prslea reprezintă forţele răului şi n final sunt pedepsiţi.
                Reale sau fantastice personajele basmelor devin simboluri ale realităţii. Prslea este idealul de dreptate şi cinste, zmeii şi fraţii reprezintă viclenia, răutatea şi violenţa.
                n basmul „Prslea cel voinic şi merele de aur” spaţiul şi timpul sunt precizate foarte vag. Timpul este nedeterminat, ndepărtat, fabulos. Spaţiul este real (gradina, palatul), dar şi ireal (tărmul celălalt).
                  Ca structură basmul se bazează pe un model unic. Are loc o intervenţie care destabilizează ordinea existenţei oamenilor, intervine eroul care şi asumă o misiune, trece prin mai multe probe şi n final iese biruitor.
                  Tot de structura basmului ţin formulele narative de nceput, mediane şi finale. Formula de nceput „a fost odată” ne introduce ntr-un timp fabulos şi anticipează ntmplările neobişnuite. Formula de ncheiere „şi-am ncălecat pe-o şa …” marchează sfrşitul acţiunii şi revenirea la realitate ntr-o notă de veselie şi optimism.
                 n basm se observa preferinţa pentru cifra magică trei (trei fii, trei zmei).
                  Un element fantastic este metamorfoza personajelor sau a obiectelor (Prslea se transformă n flacără)
                   Fiind o creaţie populară basmul „Prslea cel voinic şi merele de aur” are caracter anonim, oral şi colectiv.
                  Se folosesc elemente ale limbii populare, multe expresii, proverbe, zicători.
Opera literară „Prslea cel voinic şi merele de aur” ilustrează trăsăturile caracteristice basmului popular.

                 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica