referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Nuvela istorica - Alexandru Lapusneanul

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Dupa cum arata si titlul nuvelei , autorul isi propune sa scoata in relief cu toata vigoarea , figura impresionanta a acestui domnitor , personalitatea lui complexa si controversata ...

Varianta Printabila 


1                                                             NUVELA
                                         -ALEXANDRU LAPUSNEANUL –
                                                     COMENTARIU

   Cea mai valoroasa nuvela istorica , intitulata “ Alexandru Lapusneanul “ a fost publicata in anul 1890 in primul numar al revistei “ Dacia literara”  de catre Costache Negruzzi .
   Dupa cum arata si titlul nuvelei , autorul isi propune sa scoata in relief cu toata vigoarea , figura impresionanta a acestui domnitor , personalitatea lui complexa si controversata .
   Fiind o opera epica , modul de expunere predominant este naratiunea , prin intermediul careia autorul relateaza un sir de intamplari , incepand cu sosira in tara inaintea celei de-a doua domnii si terminand cu moartea sa tragica . Ca in orice opera epica , spatiul si timpul actiunii sunt bine precizate , intamplarile petrecandu-se fie in apropiere de Tecuci , fie la curtea domneasca , in biserica sau in Cetatea Hotinului , de-a lungul intregii sale domnii . Relatarea faptelor se face la persoana a III-a si in mod obiectiv , de aceea autorul isi permite rareori sa exprime un punct de vedere personal ( si atunci face o mare retinere) , putine fiind chiar abaterile de la consemnarile cronicii care i-a servit drept izvor .
    Intamplarile narate si personajele care participa la actiune constituie subiectul nuvelei riguros structurat in patru parti precedate de cate un moto .
   Prima parte avand motoul “ Daca voi nu ma vreti eu va vreu “ , constituie expozitiunea nuvelei si Lapusneanul sosind in tara cu ajutor turcesc pentru a-l inlatura pe Tomsa si a ocupa din nou tronul Moldovei . El este intampinat de vornicul Motoc , de postelnicul Veverita , de spatarul Spancioc Si de Stroici , care-i cer lui Alexandru Lapusneanul sa se inapoieze , caci poporul nu-l vrea si nu-l iubeste . Hotarat sa puna ordine in tara si sa-I pedepseasca pe boierii lacomi si tradatori , domnitorul respinge categoric pretentiile celor patru boieri si promite ca va mantui tara .
   Vazand atiutdinea intrasigenta a lui Lapusneanul , Motoc isi schimba optiunea , ii cere iertare si, ipocrit , il sfatuieste pe domnitor sa intre in tara doar cu oastea pamanteana . Totodata , el il asigura de ajutorul multora dintre boieri . Intelegand intentiile vornicului , domnitorul ii spune sincer parerea sa , dar ii fagaduieste ca va ucide , insinuand ca ii este trebuitor ca sa se usureze de blestemele norodului . Aceasta prima parte contine si intriga actiunii , deoarece , pe langa conflictul declarat deschis dintre domnitor si boieri  , este precizata si hotararea lui Lapusneanul de a izbavi tara  de toate relele .
   Partea a doua , cu motoul “Ai sa dai seama , Doamna ! “ contine desfasurarea actiunii , intrucat cuprinde intamplarile determinate de urcarea lui Lapusneanul pe tronul Moldovei . Astfel , Tomsa fuge in Muntenia , norodul il intampina pe noul domnitor cu bucurie si sperante , iar acesta incepe lupta impotriva boierilor care-l tradasera . El ii ucide fara mila la cea mai mica plangere sau banuiala , ii deposedaeaza de averi si , sfatuit si ajutat de Motoc , pune la cale noi razbunari .
   Doamna Ruxanda , induiosata de lacrimile vaduvelor si ale orfanilor si speriata de amenintarile unei vaduva , se hotaraste sa-i imbuneze inima crudului voievod si-i  cere sa inceteze varsarile de sange . Lapusneanul ii promite cu cinism , ca poimaine nu va mai vedea capete taiate si chiar a doua zi ii va da “ un leac de frica “.
   In a treia parte , intitulata “Capul lui Motoc vrem …” , actiunea atinge punctul culminant si cuprinde , in esenta , scena decapitarii celor patruzeci si sapte de boieri si episodul uciderii lui Motoc de catre multime .
 
1 Initial , voievodul asista impreuna cu boierii si norodul la slujba de la Mitropolie , ca , apoi , adresandu-li-se , sa recunoasca, cinic , crimele savarsite , motivandu-le prin binele si linistea tarii .El isi exprima apoi dorinta de a trai cu totii in pace si fratie si isi cere iertare multimii adunate , invitandu-I apoi pe boieri la un ospat la curte . La ospatul de impacare , Lapusneanul porunceste sa fie omorati patruzeci si sapte de boieri . Capetele celor ucisi sunt asezate intr-o uriasa piramida , aceasta fiind “ leacul de frica “ promis doamnei Ruxanda , care lesina vazand aceasta grozavie .
   Ridicata de slujitorii scapati de la macel , o mare multime se adunase la palatul domnesc .Ea cerea capul lui Motoc , pe care-l considera vinovat de toate relele indurate . Crutat initial , Motoc este dat de domnitor pe mainile multimii dezlantuite , in ciuda rugamintilor lui disperate si astfel voievodul isi duce la indeplinire planul sau diabolic , singurii care scapa fiind Spancioc si Stroici .
   Partea a patra “ De ma voi scula , pre multi am sa popesc si eu  “ , constituie deznodamantul actiunii , din care aflam ca timp de patru ani Lapusneanul nu mai taiase nici un boier , dar nascocise alte schingiuiri . Nelinistit ca Spancioc si Stroici trecusera Nistrul si nu putusera fi prinsi , domnitorul se muta in Cetatea Hotinului pentru a-i supraveghea de aproape , dar aici el se imbolnaveste grav si isi exprima dorinta de a se calugari . In timpul unei crize , mitropolitul , crezand ca voievodul se stinge , il calugareste , dandu-i numele de Paisie , si il proclama domn pe fiul lui Lapusneanul , Bogdan . Trezit din letargie si vazandu-se calugarit , Lapusneanul se infurie strigand : “ …De ma voi scula pre multi am sa popesc si eu “ si-i ameninta pe toti din jurul sau , intre care se aflau si doamna Ruxanda si Bogdan , fiul ei.
   Spancioc si Stroici , inapoiati de curand , o indeaman pe doamna Ruxanda sa-i dea otrava , iar aceasta , speriata ca viata ei si a copilului sau este in primejdie siincurajata de mitropolitul Teofan , care-i promite iertarea lui Dumnezeu , savarseste actul criminal . Dupa scurt timp , voievodul moare in chinuri , in mainile calailor sai .
   Pe langa naratiune , care este modul de expunere predominant , autorul mai utilizeaza descrierea si dialogul . Atat in naratiune , cat si in descriere sunt folosite numeroase arhaisme prin care scriitorul reda vestimentatia personajelor , obiceiurile , limbajul si atmosfera epocii evocate :   “zobon “ , “ benisel “ , “ silic “ , “ vornic “ , “ spahiu “ , etc .
   Datorita complexitatii personajului principal , datorita conflictului puternic si tensionat , datorita unitatii compozitionale inchegate si echilibrate , nuvela Alexandru Lapusneanul poate fi alaturata marilor realizari din literature universala , fapt ce l-a determinat pe George Calinescu sa afirma ca ea “ ar fi devenit o scriere celebra ca si “ Hamlet “ daca literature romana ar fi avut in ajutor prestigiul unei limbi universale “.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica