referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Alexandru Lapusneanul

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Începutul nuvelei Alexandru Lapusneanul surprinde personajul ce oferă numele nuvelei intrând in Moldova intovarasit de vornicul Bogdan si o armata numeroasa având intenÅ£ia de a-si recăpăta tronul pierdut din cauza trădării boierilor. Lapusneanul intentioneaza sa facă acest lucru inlaturandu-l de la tron pe Åžtefan Tomsa...

Varianta Printabila 


1 Alexandru Lapusneanul – Rezumat

I „Daca voi nu mă vreţi io va vreu”

    nceputul nuvelei Alexandru Lapusneanul surprinde personajul ce oferă numele nuvelei intrnd in Moldova intovarasit de vornicul Bogdan si o armata numeroasa avnd intenţia de a-si recăpăta tronul pierdut din cauza trădării boierilor. Lapusneanul intentioneaza sa facă acest lucru inlaturandu-l de la tron pe Ştefan Tomsa.
La un moment dat Lapusneanu poposeşte undeva in apropierea Tecuciului unde este ntmpinat de patru boieri: Vornicul Motoc, postelnicul Veveriţa si spătarul Spancioc si Stroici, aceştia vin din partea lui Ştefan Tomsa si ncearcă sa-l ntoarcă din drum pe Lapusneanu spunndu-i ca poporul nu l vrea. Insa acesta intelegand ca boierii doar ncearcă sa-l descurajeze se nfurie si le promite răsplata cuvenita de indata ce isi va recăpăta tronul.
După plecarea celorlalţi trei boieri, Motoc, impresionat fiind de mania lui Lapusneanu ii cade la picioare si ii cere iertare acestuia si l roagă  sa intre in Moldova fara armata străina deoarece va fi sprijinit de boieri si de popor. Domnitorul nu are ncredere insa in cuvintele amăgitoare ale bătrnului vornic, ramanand neclintit in hotărrea sa.
Acest capitol constituie expoziţiunea.

II „Ai sa dai sama Doamna”

    Acela de al doilea capitol al nuvelei reprezintă intriga acesteia.
    Alexnadru Lapusneanul nu ntmpina nici un fel de rezistenta din partea lui Tomsa si instalndu-se la tronul Moldovei ncepe sa duca la ndeplinire ceea ce le promisese celor patru boieri. Astfel voievodul omora boierii la cea mai mica abatere si le distruge catatile.
    Doamna Ruxandra, ngrozita fiind de faptele soţului sau l roagă pe acesta sa nceteze si obţine promisiunea ca acest lucru se va ntmpla curnd, Lapusneanul de asemenea ii promite soţiei sale ce ii va oferii un leac pentru frica.
    
III „Capul lui motoc vrem”
    
  
1  In cadrul celui de al treilea capitol este atins punctul culminant al acestei nuvele
    In acest capitol Lapusneanul ii invita pe toţi boierii la un ospat care are loc intr-o zi de sărbătoare după slujba religioasa la care domnitorul participa. Acesta ntrzie la slujba, si după ce aceasta se ncheie Lapusneanul se nchina la icoane si săruta cu mare smerenie moaştele lui Ioan. Acesta se suie din nou in strana si se caieste de faptele sale promitandu-le boierilor ca le va aduce pacea. Mai mult domnitorul le cere boierilor iertare si apoi ii invita la un ospat.
    Bănuind intenţiile necurate ale domnitorului, Spancioc si Stroici nu se duc la masa domneasca.
    Comfirmand temerile celor doi boieri ospatul se transforma pe neaşteptate intr-un măcel in care sunt ucişi 47 de boieri.
    Poporul vine la palat amenintand sa forţeze porţile. Toate nemultunirile mulţimii se ndreaptă mpotriva lui Motoc, considerat a fii cauza tuturor relelor, de aceea poporul cere intr-un glas capul lui Motoc.
    Alexnadru Lapusneanul l arunca pe motoc mulţimii care omorandul pe motoc se răzbuna pentru suferinţele indurate. Acest moment constituie punctul culminant.
    După ce Vornicul Motoc este ucis de mulţime Alexnadru Lapusneanul porunceşte sa fie tăiate capetele boierilor din care face o piramida pe care o arata Doamnei Ruxandra pentru a-i da un leac de frica.         
    După ce- ucide pe boieri, domnitorul porunceşte sa fie cautati Spancioc si Stroici insa aceştia reuşesc da treacă graniţa nu nainte de a-i transmite domnitorului ca se vor vedea nainte de a muri.

IV „De mă voi scula pre mulţi am sa popesc eu”

    Timp de patru ani Lapusneanul nu mai porunceşte nici o execuţie insa, totuşi, ii schingiuieşte pe unii boieri consideraţi suspecţi.
    In timpul şederii sale la Hotin Lapusneanul se imbonlaveste si caznd la pat, intr-un moment de delir cere sa fie călugărit. Dorinţe ii este ndeplinita si acesta primeşte numele de Paisie. Odată revenit la realitate, Lapusneanul, ii alunga pe cei care l-au călugărit. Acesta o alunga si pe Ruxandra, care, la sfatul lui Spancioc pune otrava in băutura soţului sau care isi gaseste astfel sfarsitul.
    Acest ultim capitol reprezintă, bineinteles, deznodămntul nuvelei. 
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica