referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Astronomie Istorie Marketing Matematica
Medicina Psihologie Religie Romana
Arte Plastice Spaniola Mecanica Informatica
Germana Biologie Chimie Diverse
Drept Economie Engleza Filozofie
Fizica Franceza Geografie Educatie Fizica
 

Blada populara - demonstratie

Categoria: Referat Romana

Descriere:

 Balada populara  este o creaţie in epica in versuri al cărui autor este anonim si care infatiseaza o întâmplare petrecuta demult. O astfel opera epica este si balada Mănăstirea Argeşului deoarece întâmplarea realizata este dramatica, personaje sunt prezentate in antiteza . ..

Varianta Printabila 


1                    Balada populara            
Balada populara este o creaţie in epica in versuri al cărui autor este anonim si care infatiseaza o ntmplare petrecuta demult.
 O astfel opera epica este si balada Mănăstirea Argeşului deoarece ntmplarea realizata este dramatica, personaje sunt prezentate in antiteza .
 Ele trăiesc sentimente puternice in sufletul autorului .Elementele reale se mbina cu cele imaginare este prezentata legătura cu natura ,figurile de stil contribuie la realizarea artistica si se mbina naraţiunea si descrierea cu dialogul.
 Ea este o creaţie populara care porneste de la existenta unei minunate constructi a cărei apariţie ncearcă sa o explice de acea
 Sunt vizibile elemente specifice legendei in aceasta creaţie populara.
Intamplarile realizate sunt numai un pretext deoarece prin dramatismul lor si prin personaje conturate are si trăsăturile baladei populare.
Deci in concluzie balada Mănăstirea Argeşului este o balada legendara.
Fiind o creaţie epica autorul popular narator obiectiv realizează la persoana a-III-a un sir de intamplari care se constitue in momentul subiectului.
Conţinutul acestei balade poate fi prezentat pe scurt :
 In prima parte a textului se sugerează ca Domnitorul negru Vodă si meşterii căutau un loc pentru ridicarea unei mănăstiri .
Acest loc l reprezinta un zid parasit unde meşteri se apuca de treaba dar ce se construia ziua se darama noaptea
Sub ameninţarea pedepsei cu moartea meşterii ncetează sa stea dar in zadar
Meşterul Manole are un vis in care Dumnezeu ii transmite ca pentru ridicarea mănăstiri sa jerfeasca pe prima fiinţa care va aduce de hrana lor. spre nefericirea lor prima fiinţa este chiar Ana soţia lui atunci se roagă la dumnezeu si invoca forţele naturi pentru a opri-o dar in zadar.
Infrangandu-si durarea si teama manole se apuca de treaba .După ridicarea mănăstiri meşteri sunt intrebati de Negru Vodă daca mai pot face alta si mai frumoasa si meşteri afirmnd ca da  Vodă i-a lăsat pe acoperiş .
Meşterii isi fac aripi de şindrila si ncearcă sa zboare da in zadar.


In aceasta opera personajele sunt puţine si prezentate in antiteza ;
 Manole este personajul principal creator de arta si de frumos, orgolios (pentru ca refuza sa construiască un zid care se surpa noaptea),are un moment de slăbiciune (atunci cand o zideşte pe Ana), da dovada de tărie de caracter (atunci cand ies supinele Anei din zid)
 Negru vodă este personajul secundar si el sete un iubitor de arta si de frumos dar este egoist deoarece totul vrea sa i se cuvină lui .
 Ana este personajul episodic  impresionează prin frumuseţea ei fizica dar si prin devotamentul fata de soţul ei ,se supune lui(cand o zideşte in zid)
Personajele deoarece sunt prezentate in antiteza au caractere opuse
Ele trezesc sentimente puternice :Manole si Ana de dragoste de admiraţie ,de compătimire iar Negru Vodă de ura si dispreţ.
Procedeile  artistice sunt intr-un număr mare;
-    Epitete ; ploaie spumegata ,
-    Comparaţie ;soţia lui ca floarea cmpului
-    Personificări ;brazii ca despoaie,  
  - Hiperbola;
fiind o creaţie epica predomina naraţiunea care se inbina cu dialogul prin care este descris locul dar si tabloul de natura.
In inchere este vorba de versificaţi etc.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica