referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Astronomie Istorie Marketing Matematica
Medicina Psihologie Religie Romana
Arte Plastice Spaniola Mecanica Informatica
Germana Biologie Chimie Diverse
Drept Economie Engleza Filozofie
Fizica Franceza Geografie Educatie Fizica
 

Vant strain - Tudor Arghezi

Categoria: Referat Romana

Descriere:

 Poezia "Vant strain", care face parte din volumul "Hore" al lui Tudor Arghezi  înfaţiseaza un tablou de natura în care Poezia "Vant strain", care face parte din volumul "Hore" al lui Tudor Arghezi înfaţiseaza un tablou de natura în care este protagonist vantul "personificat". Plin de miscare, acest element al naturii este privit dintr-o dubla perspectiva: de prieten si de dusman al omului. Accentul cade pe ipostaza de adversitate, de dusmanie a vantului, a carui forţă surprinzatoare poetul o hiperbolizeaza...

Varianta Printabila 


1 Carlo Collodi (1826-1890),
Tatăl lui Pinocchio


Carlo Collodi este bine cunoscutul pseudonim al  scriitorului şi jurnalistului italian Carlo Lorenzini, "tatăl" lui Pinocchio. Carlo s-a născut la Florenţa in anul 1826 şi a trăit n acest superb oraş toscan pnă n anul 1890.

Pnă la vrsta de 17 ani, Carlo a fost elevul mai multor şcoli conduse de ordine călugăreşti catolice şi a adunat acolo variate cunoştinţe literare şi o foarte bună cultură muzicală. Cultura lui a fost perfecţionată prin frecventarea cercurilor literare şi prin călătorii numeroase. n vremea copilăriei lui Marele Ducat al Toscanei era ncă sub stăpnirea Imperiului austriac, dar el a avut privilegiul să trăiască anii Revoluţiei de la 1848, ai eliberării şi unificării Italiei, ai formării naţiunii italiene.

Activitatea lui de scriitor a nceput la vrsta de 20 de ani abia mpliniţi, scriind recenzii pentru catalogul unui important librar florentin. Această activitate a fost urmată curnd de recenziile articolelor pentru periodicul "L' Italia Musicale" (Italia Muzicală), una dintre revistele de specialitate cele mai importante din Italia acelor vremuri. Ca jurnalist el a crescut n faimă doar n cţiva ani, contribuind la o mare varietate de periodice de pe ntreg ntinsul Italiei şi prin conducerea sau chiar fondarea unor ziare importante. Un astfel de jurnal a fost "Il lampione", care a fost nchis de cenzură după evenimentele din anul 1848, dar a renceput să apară după 11 ani, cu ocazia plebiscitului pentru unirea cu Piemontului, un act care a prefigurat unificarea Italiei.

n anii 1850, Carlo Lorenzini şi extins preocupările de jurnalist cu cele de autor dramatic şi scriitor, dnd o atenţie deosebită dezvoltării operei şi dramei. Anul 1856 a marcat prima utilizare a pseudonimului Carlo Collodi, pe care l va adopta definitiv pentru semnarea cărţilor sale n anii 1870 şi 1880.
Collodi este un sat ntre Lucca şi Pistoia unde iubita lui mamă Angela Orzali s-a născut şi a trăit nainte de căsătorie şi unde Carlo probabil a stat de mai multe ori n copilărie.

Carlo Collodi a nceput să scrie cărţi pentru copii n anul 1876, odată cu publicarea culegerii "I raconti delle fate" ("Povestirile znelor"), o excelentă traducere de basme literare franţuzeşti, după Charles Perrault, Madame Leprince de Beaumont, Madame D' Aulnoiy.
Această carte a fost urmată de o serie de cărţi special concepute pentru uz şcolar, n care basmul se mpletea cu prezentarea cunoştinţelor de bază, o formulă care era destul de populară n acele vremuri şi pe care Carlo Lorenzini a interpretat-o cu o deosebită putere a imaginaţiei şi cu deosebită măiestrie scriitoricească. Lucrări precum "Giannettino" ("Ionel"), "Minuzzolo" ("Micuţul"), "L'Abbaco di Giannettino" ("Socotitoarea lui Ionel"), "La Grammatica di Giannettino" ("Gramatica lui Ionel"), "Il Viaggio per l' Italia di Giannettino" ("Călătoria lui Ionel prin Italia") şi "La Lanterna Magica di Giannettino" ("Lanterna fermecată a lui Ionel") l-au transformat ntr-un autor de referinţă pentru sistemul educaţional al nou stabilitului stat italian.

n anul 1881 a nceput să contribuie regulat la una dintre primele reviste pentru copii din Italia, "Ziarul pentru copii" ("Il giornale per I bambini"), care n primul număr a publicat primul episod din "Aventurile lui Pinocchio", care erau intitulate la vremea aceea "Storia di un burattino" ("Povestea lui Burattino"). Alte poveşti au apărut n acelaşi periodic, cum ar fi " Pip, o lo scimiottino color di rosa" ("Pip, sau maimuţelul de culoarea trandafirului"), care este o continuare a poveştii lui Pinocchio, dar cu un ton gingaş de autopersiflaare; aceste povestiri au fost mai trziu adunate n cartea "Storie allegre" ("Poveşti vesele") din anul 1887.

Carlo Collodi a murit subit la Florenţa n 1890 şi a fost nmormntat n cimitirul eroilor al orăşelului San Miniato la Monte. Toate lucrările lui au fost donate de familiei Bibliotecii Naţionale Centrale din Florenţa, unde sunt păstrate şi n zilele noastre. Dacă numele lui a fost la nceput remarcat mai ales pentru contribuţia sa ca jurnalist şi ca autor de manuale şcolare, succesul mondial al cărţii scrise doar pentru amuzament "Aventurile lui Pinocchio" a dat faimă şi celebritate autorului toscan.

Cunoscuta poveste a fost tradusă n zeci de limbi, a cunoscut adaptări făcute de scriitori celebri cum ar fi Alexei Tolstoi şi numeroase ecranizări, mai ales de desene animate.


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica