referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Caracterizarea Vitoriei Lipan

Categoria: Referat Romana

Descriere:

În tot ce face ÅŸi spune este dragoste ÅŸi inteligenţă nativă ÅŸi o vitalitate care este a naturii însăşi. Vitoria Lipan este exemplară prin tărie ÅŸi perseverenţă. Conform unui calendar natural ea îÅŸi dă seama că întârzierea soÅ£ului său are o singură explicaÅ£ie: moartea. Ea se adresează preotului, face vrăji, apelează la autorităţi, dar experienÅ£a o învaţă că trebuie să se bazeze pe ea însăşi, pentru că la ea e durerea.În adâncul sufletului ei e convinsă de moartea soÅ£ului, dar dragostea, omenia, datoria nescrisă îi dictează că trebuie să-l caute ÅŸi să-i dea ultima cinstire cuvenită...

Varianta Printabila 


1 Vitoriei Lipan

n tot ce face şi spune este dragoste şi inteligenţă nativă şi o vitalitate care este a naturii nsăşi. Vitoria Lipan este exemplară prin tărie şi perseverenţă.
Conform unui calendar natural ea şi dă seama că ntrzierea soţului său are o singură explicaţie: moartea. Ea se adresează preotului, face vrăji, apelează la autorităţi, dar experienţa o nvaţă că trebuie să se bazeze pe ea nsăşi, pentru că la ea e durerea.
n adncul sufletului ei e convinsă de moartea soţului, dar dragostea, omenia, datoria nescrisă i dictează că trebuie să-l caute şi să-i dea ultima cinstire cuvenită. Dragostea ei este profundă, păstrată de-a lungul anilor, după propria mărturisire: ca banul cel vechi.
Ştie să-şi rnduiască treburile gospodăriei, nainte de a pleca la drum. nzestrată cu o inteligenţă nativă, ea şi stabileşte opririle n locuri, unde ştie că va primi ct mai multe informaţii. Vitoria ştie să ntrebe, să scoată adevărul de la oameni, să lege faptele şi să reconstituie mental drumul soţului ei. Ştie să fie prietenoasă, la nevoie umilă, chiar să mintă şi să nvrăjbească pe cele două femei, soţiile lui Bogza şi Cuţui. n discuţiile cu cei doi simulează naivitatea şi neştiinţa, cnd n realitate este convinsă de vinovăţia celor doi. Treptat ea reconstituie faptele: n ntuneric, ncepea să i se facă lumină. La Sabasa fuseră trei. Dincoace, peste muntele Stănişoara, la Suha, Nechifor Lipan nu mai era… aici, ntre Sabasa şi Suha trebuia să găsească ea cheia adevărului.
n descoperirea crimei ea intuieşte că rolul decisiv i va reveni cinelui pe care din fericire l găseşte.
La nceput Vitoria se poartă prietenos cu cei doi ciobani, pentru a le adormi bănuielile. Tot timpul ea dovedeşte o stăpnire de sine ieşită din comun: Avea de căutat, de găsit şi de rnduit. De plns a plnge mai pe urmă, acuma n-are vreme.
Vitoria este neobosită şi necruţătoare n descoperirea vinovaţilor. Trăsăturile femeii reies şi din secvenţa finală a romanului, aceea a dezvăluirii crimei şi a pedepsirii vinovaţilor. La nceput Vitoria se poartă frumos, invitndu-i pe Bogza şi Cuţui să mănnce şi să bea. Treptat nsă vorbirea ei devine aluzivă: spune despre baltagul lui Bogza, că e mai vechi, ştie mai multe despre trecut; mai trziu vede pe el pete de snge. Vitoria ştie că cei doi sunt ucigaşii dar nu-i numeşte din prima clipă, ci i supune unei tensiuni psihologice, care i determină să-şi mărturisească vinovăţia.

De la insinuări, aluzii, Vitoria trece la povestirea faptelor şi numirea vinovaţiilor. Şi n această scenă dovedeşte inteligenţă nativă, isteţime şi stăpnire de sine.
Vitoria este o foarte bună cunoscătoare a oamenilor, ghicind adevărul din gesturi, vorbe, din expresia feţei. Ştie să desfăşoară o gamă largă de atitudini pentru a-şi atinge scopul. Este o femeie autoritară, voluntară, pe care nu o nfrnge nici drumul lung şi greu, nici oboseala, nici informaţiile rare şi puţine. Ea şi pregăteşte drumul cu un adevărat ritual pnă n cele mai mici amănunte. n afară de inteligenţa nativă i este de mare ajutor o bogată experienţă de viaţă.
n hotărrea ei de a-şi căuta soţul este nu numai iubire ci şi un aprig dor de dreptate, de pedepsire şi de răzbunare. Ea reconstituie cu ochii minţii itinerariul soţului şi crima care a avut loc.
Prin energie fizică şi morală, prin intelogenţa ei practică, hotărre fermă şi consecvenţa cu care-şi urmăreşte scopul, Vitoria este un personaj reprezentativ pentru colectivitatea din care face parte.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica