referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Copilarie - V.Eftimiu

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Când, în anul 1889, cel mai mare poet român, Luceafărul poeziei româneÅŸti, Mihai Eminescu, se stinge din viaţă, destinul, ca o consolare a acestei imense pierderi, ni-l dă pe marele dramaturg, poet ÅŸi prozator Victor Eftimiu, care duce mai departe talentul românului, fiind posesorul unei opere valoroase, care mai domneÅŸte ÅŸi astâzi...

Varianta Printabila 


1 Copilărie
De Victor Eftimiu

Cnd, n anul 1889, cel mai mare poet romn, Luceafărul poeziei romneşti, Mihai Eminescu, se stinge din viaţă, destinul, ca o consolare a acestei imense pierderi, ni-l dă pe marele dramaturg, poet şi prozator Victor Eftimiu, care duce mai departe talentul romnului, fiind posesorul unei opere valoroase, care mai domneşte şi astzi.
Scriitorul a lăsat n literatura noastră poezii ca: „Odă limbei romne”, „Lui Eminescu”, proză ca: „Păunaşul-Codrilor”, teatru ca: „nşir-te, mărgărite”, toate fiind scrise n cea mai curată tradiţie romnească.
n poezia „Copilărie”, autorul şi aduce aminte cu drag de propria-i copilărie, cnd şi „ncerca zadarnic norocul la bile” sau cnd fugea după „zmeul uşor, dintr-o coadă”, care i fusese furat de „Culaie, cu zmeul din patru”.
Titlul sugerează imaginea copilăriei, aşa cum este cunoscută de toată lumea, ca o vrstă a veseliei şi a lipsei de griji.
n prima strofă, scriitorul se simte cuprins de o adncă tristeţe la vederea copiilor „zburdnd, sarind şi ţipnd sau rznd” cu inocenţa şi veselia specifică vrstei, amintindu-şi de propria sa copilărie.. Comparaţia „rznd ca nebunii” subliniază zburdălnicia vrstei lipsite de griji a copilăriei, n contrast cu epitetul „tristeţea adncă”, pe care o simte omul adult.
Strofa a doua evocă imaginea copilului de odinioară. Poetul l vede pe copilul de altădată ca fiind diferit de ceilalţi copii: sfios, visător, ncercnd zadarnic să-şi măsoare forţele n jocuri copilăreşti, cum ar fi bilele, arşicele sau nălţarea zmeelor. Sensibilitatea copilului, subliniată prin epitete sugestive („sfios, visător”), nu i-a dat prilejul să se bucure alături de copiii de vrsta lui, ci l-a făcut să se simtă peste ani, rănit şi impresionat la amintirea eforturilor zadarnice de a se bucura de o vrstă pe care nu a putut s-o trăiască cum ar fi dorit.
n strofa a treia, contrastul dintre joaca tuturor copiilor n lumina veselă a soarelui de vară („n soarele vesel al zilei de vară”) şi umbra ştearsă a copilăriei pierdute, sporeşte tristeţea de care se simte cuprins poetul. şi dă seama că această vrstă att de fericită nu se va mai ntoarce, iar timpul şi urmează nemilos drumul nct nici acum nu se poate bucura de veselia şi candoarea copiilor.
Strofele cu umăr diferit de versuri, măsura de 11, 12, respectiv 13 silabe, ritmul iambic şi versurile albe sunt elemente capabile să transmită mai bine ideile şi sentimentele scriitorului.
nconjurat de attea amintiri, Victor Eftimiu regretă că nu mai poate fi unul dintre copiii zburdalnici, pe care i vedea jucndu-se pe maidane şi şi doreşte ca momentele frumoase din copilăria sa să se ntoarcă şi să se poată bucura n continuare de ele.
Descrierea şi naraţiunea se mpletesc n mod plăcut n această operă.
Prin poezia „Copilărie”, Victor Eftimiu ne ndeamnă să ne bucurăm din plin din copilărie, căci este cea mai frumoasă perioadă din viaţa unui om şi, mai presus de orice este ireversibilă: dacă am pierdut-o, nu o vom mai regăsi niciodată.
Marele critic George Călinescu, spunea, referindu-se la opera lui Victor Eftimiu:
„El a scris un număr mare de poezii, probabil sincere, n stil simbolistic clasicizant, declamatorii fără vigoare, feerice fără nuanţă, lipsite de personalitate, ca o fabricaţie n serie. De asemenea, proză, complet neglijată n cercurile literare. Scrisul său este corect şi cu atta fantezie ctă ngăduie literatura populară.”
(George Călinescu- „Istoria literaturii romne”)

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica