referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Forme de abuz asupra copiilor

Categoria: Referat Psihologie

Descriere:

Rezumat : DeÅŸi Romania se află printre puÅ£inele ţări din lume în care legislaÅ£ia interzice folosirea pedepselor corporale asupra copilului, totusi, specialiÅŸtii sunt de părere că mai avem de lucrat la acest capitol, întrucât o mare parte a românilor sunt încă de părere că bătaia "e ruptă din rai"...

Varianta Printabila 


1
FORME DE ABUZ ASUPRA COPIILOR
1.ROMANIA INTERZICE PEDEPSELE FIZICE ASUPRA COPIILOR
          2.GENERATIA “SINGUR ACASA”
                                                                                               JIRCAN GEORGETA


Cuvinte cheie: abuz – formă de molestare fizica sau psihica,utilizand forta sau   
                        cuvinte jignitoate                                                               
                        Exploatare – mod de utilizare abuzivă contra drepturilor cetăţeanului
                        Abandon – renunţarea temporară sau definitivă la cineva sau ceva
                         fata de care persoana care abandoneaza are anumite   
                        responsabilitati.             

Rezumat : Deşi Romania se află printre puţinele ţări din lume n care legislaţia  interzice folosirea pedepselor corporale asupra copilului, totusi, specialiştii sunt de părere că mai avem de lucrat la acest capitol, ntruct o mare parte a romnilor sunt ncă de părere că bătaia "e ruptă din rai".
Abandonarea copiilor romni de parinţii care pleacă la muncă in străinătate este calificată de cotidianul britanic „Daily Telegraph”, ntr-un articol drept „o nouă formă de abuz asupra minorilor”. Semnatarul articolului enumera, pe scurt, cele mai tragice cazuri de copii ai caror parinţi sunt plecaţi n străinatate pentru a caştiga bani.

                 Romanian lagislation is against mall tratament on childrens, but, the specialiste opinian is that we still hawe to work on this, because many parts of romanian people belives that “beet is part of education ”.
Abandon children by their on parent’s who go’s to work in ather country is qualify by the “Daily Telegraph” a new form of mall trataments against childrens.

STUDENTA  A  UNIVERSITATII “1 DECCEMBRIE 1918” FACULTATEA DE TEOLOGIE ASISTENTA SOCIALA, ANUL IV

Romania in topul tarilor care interzic pedepsele fizice asupra copiilor.
 
Peste 40 de milioane de copii sub 15 ani cad victime violenţei n fiecare an, nsă n ciuda acestui fapt, 97% nu beneficiază de aceeaşi protecţie legală mpotriva violenţei ca si adultii, arată "Studiul Global al Naţiunilor Unite privind violenţa asupra copiilor". Deşi Romania se află printre puţinele ţări din lume n care legislaţia interzice folosirea pedepselor corporale asupra copilului, totusi, specialiştii sunt de părere că mai avem de lucrat la acest capitol, ntruct o mare parte a romnilor sunt ncă de părere că bătaia "e ruptă din rai".

Doar 16 ţări au interzis aplicarea violenţei mpotriva copilului, n timp ce 153 permit pedepsele corporale, ceea ce nseamna că peste 1,5 miliarde de copii traiesc n ţări n care acest fenomen e legal.
 De asemenea, 106 ţări nu au suprimat pedepsele fizice n şcoli, iar n 147 de ţări, acestea nu sunt restricţionate n instituţiile de ngrijire alternativă. Organizaţia "Salvaţi Copiii Romnia" a propus n 2003 introducerea unui articol de lege care să intrezică pedepsele corporale aplicate copiilor. n urma unui lobby susţinut la nivelul decidenţilor politici si al parlamentului, s-a obţinut interzicerea oricăror forme de abuz mpotriva copilului, atat n spaţiul public, la şcoală, ct şi acasă, prin Legea 272/2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului, articolele 28 si 90. "Masurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite dect n acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice", se arata la punctul 2 al articolului 28 din legea citata. Astfel, Romania a devenit una dintre puţinele ţări ce au suspendat violenţa mpotriva copiilor.


1 Jumătate din parinţii romni folosesc bătaia ca metodă de disciplinare. n ciuda acestei legi, potrivit statisticilor Poliţiei Romne, 47,2% din părinţi spun că folosesc bătaia ca metodă de disciplinare a copilului, iar 84% din copii declară ca sunt batuţi de părinţi. De asemenea, n 75% din şcoli se nregistrează fenomene de violentă, iar 48,1% din copiii din instituţii afirmă că sunt pedepsiţi prin bătaie de către personalul didactic. Conform unui studiu realizat de UNICEF, pedepsele fizice n Romnia deţin cea mai mare pondere n mediul rural. Astfel, 87% din parinţii de la sate ce au copii cu vrste cuprinse ntre 3 si 5 ani, respectiv 78% din parinţii ce au copii de 6-7 ani, au declarat că le aplică acestora pedepse fizice. n mediul urban, violenţa fizică are o pondere mai mică (52,6% la copiii ntre 6 si 7 ani si 50,2% la cei ntre 3 si 5 ani). Majoritatea părinţilor au afirmat că trag o palmă copilului fară sa-si dea seama si nu consideră acest fapt un abuz fizic. "Chiar dacă avem o lege ce interzice bătaia si tratamentele umilitoare, ea nu e cunoscută şi aplicată. Trebuie dezvoltate campanii de informare si programe de pregatire a parinţilor. Avem nevoie de programe susţinute de educaţie, care să schimbe mentalitatea adulţilor n sensul recunoasterii copilului ca persoană cu drepturi depline", a declarat preşedintele organizaţiei "Salvaţi Copiii", Gabriela Alexandrescu.

Campanie de prevenire a abuzului mpotriva copilului.
Organizaţia "Salvaţi Copiii" a relansat n 2006 campania mpotriva violentei asupra copiilor, denumită "Bătaia NU e ruptă din Rai!". Proiectul a avut ca scop att promovarea Legii 272/2004(copilul are dreptul de a fi protejat mpotriva oricaror forme de violenţă,abuz, rele tratamente sau neglijenţă), ct şi asigurarea unui suport informaţional pentru parinţi, profesori, specialişti, copii şi media, pentru asimilarea unor modele educationale care să excludă acest fenomen. De asemenea, au fost formati 700 de consilieri şcolari,   cadre didactice, poliţişti de proximitate ş.a., cărora li s-au adus la cunostinţă diferite alternative educationale. Data de 19 noiembrie marchează n fiecare an "ZiuaMondială de prevenire a abuzului asupra copiilor", iar 20 noiembrie e recunoscută ca "Ziua Drepturilor Copilului".

Generaţia "Singur acasă", (n atenţia presei britanice
            Jurnalistii de la "Daily Telegraph" apreciaza ca abandonarea copiilor de catre parintii plecati la munca e "o noua forma de abuz") .
Generaţia „Singur acasă””, a intrat n atenţia presei britanice, ngrijorată de posibila invazie a muncitorilor romani pe teritoriul Regatului Unit după aderarea ţarii noastre la Uniunea Europeană.
Abandonarea copiilor romni de parinţii care pleacă la muncă in străinătate este calificată de cotidianul britanic „Daily Telegraph”, ntr-un articol drept „o nouă formă de abuz asupra minorilor”. Semnatarul articolului enumera, pe scurt, cele mai tragice cazuri de copii ai caror parinţi sunt plecaţi n străinatate pentru a caştiga bani. ntre ele, si cazul băieţelului de 11 ani din Iaşi care s-a spnzurat de dorul mamei, dusă la muncă n Italia.
După ce au apărut nenumarate cazuri de copii parasiţi care ajung să se sinucidă sau să cersească, guvernul a emis o noua lege care ncearcă să combată situaţia creată, după ce ani ntregi a ignorat plngerile asistenţilor sociali”, cu referire la legea prin care parinţii euronavetiştilor sunt obligaţi să declare n grija cui ramn cei mici pe perioada ct ei sunt plecati.
 
“Victimele colaterale” ale goanei după... pine
Copiii a doua milioane de imigranti romani traiesc de pe o zi pe alta.Plecarea romnilor la muncă in strinătate a adus unora bunăstare, tuturor “victime colaterale”, acestea din urmă fiind de regulă copiii. Cei mai mulţi dintre ei sunt lasăti n grija bunicilor, oameni bătrni, macinati de boli şi deja obosiţi de a lua-o de la capăt cu educaţia copiilor. Alţii ajung n grija unor rude ndepărtate, nu puţini sunt daţi n “custodia” vecinilor, care se obligă n schimbul banilor să mai dea o fugă pe la cei mici lăsaţi de izbelişte prin gospodării sau ntre pereţii apartamentelor. Uneori aceşti copii ajung pe străzi, sunt trimişi la cerşit sau sunt obligaţi să muncească din greu. n multe situaţii, ncredinţarea copiiilor devine pentru cei care i au in grijă o afacere de-a dreptul profitabilă.  n prezent două milioane de romani muncesc n străinatate, dintr-o populatie totala de 22 de milioane, aducnd economiei in jur de doua miliarde de dolari pe an.Acum  după aderare şi ridicarea restricţiilor de viză, numarul lor creşte şi mai mult. Preţul l plătesc familiile lor, si n special copiii, . Mai mult, n acest context, n Romnia a aparut o nouă formă de abuz asupra copiilor, mii de minori fiind lăsaţi singuri de parinţii care pleacă n Occident pentru a-şi găsi un loc de muncă, Guvernul a fost nevoit să ia masuri, după ce ani de zile a ignorat avertismentele asistenţilor sociali. Potrivit unui nou proiect de lege, cei care pleacă să muncească n străinătate trebuie să dea o declaraţie privind numărul de copii pe care i lasă n urmă şi modalitaţile de contact ale rudelor sau prietenilor care i au n grijă. Dar Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului consideră că acestă lege vine prea tarziu şi face prea puţin, neajutnd cu nimic copiii celor care pleacă ilegal.

Si-a luat viata la 11 ani
Chiar şi cele mai optimiste statistici arată că zeci de mii de copii au fost abandonaţi de unul sau ambii parinţi, care au plecat să muncească n străinatate. Unii sunt lasaţi n orfelinatele de stat, dar majoritatea ramn n grija unor membri mai n vrstă ai familiei,care au propriile probleme.
 Cazul a doi baieţi care s-au sinucis după ce parinţii lor au plecat să lucreze n Italia. ntr-un mesaj de adio, Claudiu Popovici, n vrstă de 15 ani, din Botoşani, a explicat ca nu poate face fata responsabilitatii de a avea grijă de cei doi fraţi mai mici, cu varste de şapte şi 11 ani, după ce ambii lor parinţi au plecat n Italia. Razvan Suculiuc, n vrstă de 11 ani, din Iaşi, s-a sinucis după ce le-a spus prietenilor că i este greu fară mama lui, care şi-a căutat de lucru n Italia pentru a-şi permite să-i cumpere un calculator. A fost gasit spnzurat n bucătarie de tatăl său. “Din ce n ce mai mulţi copii abandonaţi de părinţii lor care au plecat n străinatate au probleme emoţionale. Razvan nu avea fraţi sau surori. Nu a putut trăi fără mama lui”, explica psihologul Crumpei. Nu toţi cei care pleacă şi lasă copiii n grija unor rude responsabile. Unii sunt lăsaţi la rude care i trimit la cerşit, de obicei pentru a caştiga bani pentru băutură, şi care nu mai au grijă de ei, dacă nu se dovedesc o afacere profitabilă.
 
 

                 
 Bibliografie : www.calificativ.ro /20 noiembrie 2006
                      Cotidianul Curentul /12 septembrie 2006, Vali Nas ( O nouă formă de abuz asupra minorilor)
                      Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor
                      www.stirievenimente.ro/19.11.2006 (ziua mondiala de prevenire a abuzului asupra copiilor)
                      http://asociatialumen.ro/download/brosurapolitie.pdf


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica