referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Confectionarea portamprentei individuale pentru amprenta functionala cu pasta de ghips

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

- Respectând forma, mărimea ÅŸi poziÅ£ia mânerului lingurii se asigură condiÅ£ii favorabile miÅŸcărilor pe care trebuie să le facă pacientul cu buzele ÅŸi limba în vederea obÅ£inerii unei amprente corecte...

Varianta Printabila 


1 Confecţionarea portamprentei individuale pentru amprenta funcţională cu pastă de ghips, n doi timpi (cu “cheie vestibulară”)

Portamprenta individuală pentru amprentarea funcţională cu pastă de ghips n 2 timpi este indicată n edentaţiile termino-terminale (clasa I Keanedy).
Lingura individuală poate fi confecţionată din biomateriale termoplastice din acrilat autopolimerizabil sau termopolimerizabil.
n vederea confecţionării individuale din acrilat termopolimerizabil este necesar n prealabil realizarea pe model a machetei acesteia, din ceară roz.
Modelul preliminar se verifică, se trasează limitele cmpului protetic cu un marker netoxic, se foliază cu folie de aluminiu ori staniu (cositor), muchiile ascuţite ale crestelor alveolare, tuberozităţile maxilare, torusul palatin (dacă există), tuberculii piriformi, torusurile mandibulare (dacă există).
Pe faţa reală a dinţilor restanţi anteriori de pe model, pe marginea incizală a dinţilor frontali şi pe faţa ocluzală a premolarilor (dacă există) se aplică o plăcuţă din biomaterialul utilizat la confecţionarea lingurii, pentru distanţare.
Pentru realizarea machetei se adaptează pe model, pe faţa orală a dinţilor anteriori restanţi, o plăcuţă din ceară roz de modelat, care va acoperi şi marginea incizală a dinţilor frontali şi (dacă există) faţa ocluzală a premolarilor. Se izolează suprafaţa plăcuţei adaptate cu vaselină, peste care se pudrează pudră de talc.
Se adaptează placa din material termoplastic, autopolimerizabil, fotopolimerizabil ori placa din ceară roz (n cazul confecţionării machetei portamprentei) astfel nct să acopere suprafaţa modelului pnă la linia “Ah” (la modelul maxilar) şi să acopere şi plăcuţa de distanţare de pe dinţii anteriori, lăsnd nsă neacoperită faţa vestbulară   a acestora. Se decupează şi se modelează marginile portamprentei n limitele cmpului protetic trasat pe modelul preliminar. Marginile vor fi netede şi rotunjite. Grosimea lor va fi de 1,5 mm pentru a putea permite modelarea corectă la acest nivel a materialului de amprentă.
Se modelează şi se adaptează elementele accesorii:
    Mnerul:
    Lingura va fi prevăzută cu un mner care are rolul de a permite manipularea ei n timpul adaptării clinice şi de a o scoate din gură mpreună cu amprenta;
    Se aplică şi se solidarizează cu baza lingurii pe linia mediană şi va avea o poziţie verticală faţă de creasta alveolară;
    Forma şi dimensiunile lui vor fi foarte apropiate de cele ale unui incisiv central superior;
    Respectnd forma, mărimea şi poziţia mnerului lingurii se asigură condiţii favorabile mişcărilor pe care trebuie să le facă pacientul cu buzele şi limba n vederea obţinerii unei amprente corecte.
    Butonii:
    Mici blocuri paralelipipedice aplicaţi lingurii inferioare n dreptul premolarilor, prin intermediul cărora se realizează presiuni relativ uniforme cu degetele n timpul amprentării.
    ntăriturile:
    Amprentarea impune adesea exercitarea de presiuni asupra materialului de amprentă, presiuni care pot duce la fragmentarea lingurii individuale;
    Pericol de fracturare sau elasticitate dăunătoare prezintă lingurile individuale inferioare din răşini acrilice mai ales cnd datorită cmpului protetic, ele sunt foarte nguste; pentru eliminarea acestui nealuns se aplică lingurilor individuale ntărituri adecvate;

1     Lingurii din răşină acrilică i se măreşte rezistenţa prin ngroşarea ei la nivelul crestei alveolare, de la o extremitate la alta.
Faţă de model, această portamprentă este distanţată numai n anumite zone, n zonele care au fost foliate, n rest fiind n contact cu modelul, spaţiul pentru biomaterialul de amprentă fiind foarte redus.
Această portamprentă nu acoperă suprafaţa vestibulară, labială a cmpului protetic, unde faţa vestibulară a coroanelor clinice ale dinţilor restanţi şi suprafaţa anterioară a procesului alveolar trebuie amprentată separat, n al doilea timp, cu pasta de ghips de consistenţă mai fermă rezultnd o “cheie” vestibulară din ghips, parte a amprentei funcţionale.
Această portamprentă şi metoda de amprentare funcţională cu pastă de ghips n “doi timpi”, fac posibilă realizarea unei proteze parţiale acrilice cu preţul mai redus, prin utilizarea unui material de amprentă foarte ieftin.
n cazul n care este indicată o protezare de urgenţă imediată se poate nregistra amprenta funcţională cu acrilat autopolimerizabil dur sau elastic, portamprenta poate fi utilizată şi ca bază a şablonului de ocluzie, iar n final poate constitui baza protezei imediate.
Acest tip de portamprentă individuală poate fi utilizat pentru amprentarea funcţională folosind şi alte biomateriale, cum ar fi de pildă siliconul “Optosil” att pentru amprentarea cmpului protetic edentat parţial ct şi pentru amprenta anterioară a coroanelor dinţilor frontali “cheia vestibulară”, mai ales cnd există prodenţie ori malpoziţii.
Caracteristicile lingurii individuale:
•    Corespunde particularităţilor individuale ale fiecărui cmp protetic;
•    Este rigidă, nedeformabilă n timpul amprentării;
•    Prezintă rezistenţă mecanică;
•    Dimensiunea n suprafaţă egală cu dimensiunea cmpului protetic;
•    Este adaptată la suprafaţa cmpului protetic, la nivelul zonei de sprijin.




BIBLIOGRAFIE

CONSTANTIN P., PAUL NEUMANN -  Editura Junimea, 2000.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica