referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Canabis

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

În realitate, canabisul este folosit de om de mii de ani ÅŸi este considerat de multe guverne (în special de cel american) un drog periculos nefolositor. Orice sugestie potrivit căreia această plantă ar putea fi folositoare din punct de vedere medical este din punct de vedere politic un lucru controversat, indiferent de poziÅ£ia ÅŸtiinÅ£ei...

Varianta Printabila 


1 Ce este marijuana?

Marijuana este o combinatie verde sau gri de flori uscate si de frunza ale canepii (Cannabis sativa). Este cel mai des folosit drog ilegal in SUA. Toate formele de canabis sunt droguri care afecteaza creierul (psihoactive); toate contin THC (delta-9-tetrahidrocanabinol), principala substanta chimica activa in marijuana. Exista aproape 400 de substante chimice in canepa, dar THC este cea care afecteaza cel mai mult creierul uman.
Exista multe denumiri pentru marijuana. Termenii colocviali pentru droguri se schimba foarte repede si variaza de la o parte a tarii la alta. Iata cativa termeni de acum cativa ani: iarba, buruiana, Mary Jane. Acestia sunt inca folositi. Exista de asemenea denumiri pentru diferite „marci” de marijuana, precum „ceai texan”, „Maui wowie” si „cronic”. O carte recenta despre termenii colocviali americani enumera mai mult de 200 de termeni pentru diferite feluri de marijuana.
Efectul marijuanei asupra utilizatorului depind de puterea sau potenta THC-ului pe care aceasta il contine. Puterea THC din anii 1970 incoace a crescut si a ramas aceeasi din anii 1980. Aceasta se masoara prin media cantitatii de THC din mostrele confiscate de agentiile legale imputernicite.
Marijuana cea mai obisnuita contine in medie 3% THC.
Sinsemilla (facuta doar din mugurii si varfurile inflorite ale plantei femele) contine in medie 7,5% THC, nivelul putand creste pana la 24%.
Hasisul (rasina lipicioasa din florile plantei femele) are in medie 3,6% THC, ajungand pana la 28%.
Uleiul de hasis, un lichid semanator gudronului, distilat din hasis, are in medie 16% THC, procentajul putand creste pana la 43%.

THC este substanta chimica continuta de marijuana care te face sa te simti ‚bine’ (experimentarea schimbarii starii de spirit si a vederii sau simtirii diferite a lucrurilor). Anumite parti ale plantei contin niveluri ridicate de THC. Florile sau mugurii au mai mult THC decat frunzele sau tulpina. Cand marijuana este fumata, THC ajunge repede in sange prin plamani, la creier (aceasta este atunci cand te simti „bine” si se poate intampla in cateva minute durand pana la 5 ore).
THC este absorbit mai incet in sange cand marijuana este mancata si trebuie sa treaca prin stomac si intestin, putand sa dureze pana la o ora pentru a avea efecte care tin chiar si 12 ore. THC este absorbit repede in grasimea organismului si este apoi eliberat foarte incet inapoi in sange. Acest proces poate dura pana la o luna pentru o singura doza de THC pentru ca apoi sa paraseasca organismul.

Cum este folosita marijuana?
Majoritatea utilizatorilor ruleaza marijuana intr-o tigara (numita „joint”). Drogul mai poate fi fumat in pipe de apa. Unii amesteca marijuana in mancare sau o folosesc pentru a fierbe un ceai. Tigarile de marijuana includ adesea cocaina solida, o combinatie cunoscuta in limbajul stradal sub numele de „primos”. Jointurile sunt adesea inmuiate in PCP numindu-se astfel „happy sticks”, „wicky sticks” sau „tical”. Utilizatorii de hasis fumeaza marijuana fie intr-o pipa fie amestecata cu tutun sub forma de tigara. In ultima vreme, tinerii au o noua metoda de a fuma marijuana: deschid trabucurile si inlocuiesc tutunul cu marijuana, facand astfel asa numitul „blunt”. Cand acesta este fumat cu o sticla de lichior de 40 de grade, se numeste „B-40”.

Care sunt efectele pe termen scurt ale marijuanei?
• Insomnie
 • Dificultati in mentinerea notiunii timpului, memorie redusa pe termen scurt sau impartiala
• Reducerea capacitatii de realizare a actiunilor care cer concentrare si coordonare,
• Precum sofatul
• Cresterea ritmului inimii
• Pericole cardiace potentiale pentru cei predispusi la boli de inima
• Gura si gat uscate
• Scaderea inhibitiilor sociale
• Paranoia, halucinatii

1 • Memorie pe termen scurt impartiala sau redusa
• Capacitate de intelegere redusa sau partiala
• Motivatie si cunoastere modificate ingreunand achizitia de noi informatii
• Paranoia
• Dependenta psihologica
• Deficiente de invatare si memorie, perceptie si dificultati de rationare,
• Vorbire, ascultare efectiva, gandire, asimilarea cunostintelor si rezolvarea problemelor
 • Formarea conceptelor
• Neliniste intensa si accese de panica

Care sunt efectele pe termen lung ale marijuanei?
Cresterea riscului de cancer
• Scaderea nivelului de testosteron si de spermatozoizi la barbati
• Cresterea nivelului de testosteron la femei si a riscului de infertilitate
• Placere sexuala scazuta sau disparitia ei
• Dependenta psihologica necesitand cantitati mai mari pentru a ajunge la aceeasi placere

 Marijuana poate fi utilă...n scopuri medicale

n cazul n care canabisul nu ar fi fost cunoscut şi bioprospectorii l-ar fi găsit deodată ntr-o zonă muntoasă ndepărtată, descoperirea acestuia ar fi fost calificată drept o realizare epocală a lumii medicale, notează săptămnalul britanic The Economist. Oamenii de ştiinţă ar dori să lăude potenţialul canabisului pentru tratarea mai multor afecţiuni, de la durerile din cadrul bolilor maligne şi s-ar minuna de farmacopeea sa bogată - multe  dintre substanţele sale chimice imitnd moleculele vitale din corpul omenesc. n realitate, canabisul este folosit de om de mii de ani şi este considerat de multe guverne (n special de cel american) un drog periculos nefolositor. Orice sugestie potrivit căreia această plantă ar putea fi folositoare din punct de vedere medical este din punct de vedere politic un lucru controversat, indiferent de poziţia ştiinţei.
n acest context, joi, 20 aprilie, ”Food and Drug Administration” (FDA) din SUA a emis un comunicat prin care anunţa că nu este acceptat fumatul marijuanei ca tratament medical n SUA.
 Acest comunicat surprinde n mai multe privinţe. Una dintre acestea ar fi că supervizează un raport elaborat n 1999 de Institute of Medicine (IOM), parte a Academiei Naţionale de Ştiinţă (National Academy of Sciences), ce a ajuns la o concluzie diferită. John Benson, profesor de medicină n cadrul Universităţii de la Nebraska, şi co-preşedinte al comitetului care a ntocmit raportul, a descoperit cteva informaţii ştiinţifice care sprijină ideea folosirii marijuanei ca medicament, pe perioade scurte de timp, pentru anumite categorii de pacienţi - chiar şi n cazul marijuanei care se fumează.
 Acesta este un lucru important, deoarece una dintre obiecţiile legate de marijuana este aceea că atunci cnd este arsă, fumul degajat conţine multe substanţe nocive descoperite şi n fumul tutunului, precum gudron carcinogenic, cianură şi monoxid de carbon. Pnă n prezent, rapoartele IOM susţin ceea ce mulţi pacienţi care suferă de scleroză n plăci, SIDA sau cancer - şi medicii acestora - ştiu de mult timp. Şi anume că drogul le oferă nişte beneficii medicale mai presus de cele ale medicamentelor pe care deja şi le administrează, n pofida riscurilor pe care le prezintă fumatul. Acesta este probabil motivul pentru care unele studii demonstrează că mulţi medici recomandă pacienţilor lor să fumeze canabis, chiar dacă nu le pot prescrie acest lucru. Iar pacienţii sunt nevoiţi astfel să recurgă la piaţa neagră a drogurilor pentru a beneficia de acestea.
 Un alt motiv pentru care comunicatul emis de FDA pare nepotrivit este acela că pare lispit de judecată. Canabisul este folosit ca plantă medicinală de milenii. De fapt, guvernul american achiziţiona canabis n scopuri medicale naintea interzicerii acestui lucru, la nceputul anilor '90. n zilele noastre, canabisul este folosit n lumea ntreagă, chiar dacă este ilegal, pentru a alina durerea şi anxietatea, pentru a ajuta la somn şi pentru a preveni crampele şi spasmele musculare. De exemplu, două dintre marile sale beneficii sunt acelea de a combate starea de vomă şi a creşte apetitul - calităţi pe care bolnavii de SIDA şi cei care fac chiomioterapie pentru combaterea cancerului le consideră benefice. Att de benefice nct FDA a acordat licenţă unui drog numit Marinol, o versiune sintetică a ingredienţilor activi din marijuana - delta-9-tetrahidrocanabinol (THC). Din păcate, mulţi dintre cei care au folosit acest medicament se plng că intră ntr-o stare euforică accentuată (nu acesta fiind lucrul pe care şi-l doreau) şi nu este att de eficient şi nici ieftin, precum marijuana. Acest lucru s-ar putea datora faptului că Marinol este ingerat n stomac, ceea ce nseamnă că este metabolizat nainte de a fi absorbit. Sau ar putea fi faptul că beneficiile medicale ale canabisului se datorează efectului interdependent al multitudinii substanţelor chimice pe care acesta le conţine.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica