referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Campania electorala

Categoria: Referat Marketing

Descriere:

Având în vedere că tarifele sunt mai mici la radio decât la TV ÅŸi, în plus, posturile de radio sunt mai flexibile în vânzarea spaÅ£iilor publicitare, la radio am mers pe o campanie agresivă, cu prezenţă în fiecare zi de campanie pe patru dintre cele mai ascultate posturi: Kiss FM, Radio 21, Radio România Actualităţi ÅŸi Europa FM...

Varianta Printabila 


1 SCOALA NATIONALA DE STIINTE POLITICE SI ADMINISTRATIVE
MASTERAT DE CONSTRUCTIE POLITICA SI MANAGEMENT ELECTORAL
PROIECT MARKETING ELECTORAL
Campania electorala pentru alegerile prezidentiale
Candidat: Calin Popescu Tariceanu
Partidul National Liberal
    
CUPRINS

Contextul politic    1
Obiective, alianţe    2
Analiza SWOT    3
Buget    3
Campania electorală    4
Media: Televiziune    4
Media: Radio    5
Media: Presa scrisă    5
Campanie de imagine stradală    5
Organizare evenimente stradale    7
 
Viaţa politică din Romnia a fost dominată n ultimul deceniu de lupta ntre partidele de dreapta şi centru-dreapta şi principalul reprezentant al stngii, actualul Partid Social-Democrat (PSD), care se identifică cu fostul Front al Salvării Naţionale, nfiinţat imediat după revoluţie. Alternanţa la guvernare s-a făcut din patru n patru ani, fără excepţii: PSD, ntre 1992-1996, Convenţia Democrată din Romnia, alcătuită dintr-un grup de partide dintre care se evidenţiază Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (PNŢCD) şi Partidul Democrat (PD), ntre 1996-2000, PSD, ntre 2000-2004, şi Alianţa Dreptate şi Adevăr (ADA), din 2004, din care fac parte PD şi PNL. Alianţei D.A. li s-au alăturat pentru a alcătui majoritatea Partidul Conservator (PC), fost Partid Umanist Romn, care a participat iniţial la alegerile din 2004 mpreună cu PSD, dar care s-a reorientat n funcţie de cea mai bună ofertă primită, dar şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din Romnia (UDMR), care, reprezentnd drepturile minorităţii maghiare, s-a aliat ntotdeauna cu forţele aflate la putere.
Contextul politic
Ne aflăm la momentul 2006, n prag de alegeri electorale prezidenţiale şi parlamentare, cu Traian Băsescu, şef al statului, candidat la al doilea mandat consecutiv, din partea Partidului Democrat, şi Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru, candidat din partea Partidului Naţional Liberal. Chiar dacă raportul de ţară primit n plină campanie electorală poate fi interpretat de adversarii lui Tăriceanu ca fiind o notă nefavorabilă dată guvernării, faptul că primul ministru a ieşit la rampă imediat după anunţarea concluziilor raportului şi a expus ntr-o manieră realistă punctele pozitive şi negative ale acestuia i conferă n final un plus de imagine. Şi asta deoarece din mesajul Uniunii Europene se poate nţelege foarte bine faptul că avem mari şanse să ne integrăm la 1 ianuarie 2007, iar problemele care ne-au fost semnalate ultima dată sunt in curs de solutionare.
Pentru această campanie electorală Călin Popescu Tăriceanu şi Partidul Naţional Liberal se bazează pe votul oamenilor cu o viziune politică şi socială liberală, de dreapta, care locuiesc, de regulă, n zona urbană, precum şi pe votul oamenilor de afaceri, al celor care deţin societăţi comerciale, şi al angajaţilor din companiile private. De asemenea, avnd n vedere istoria recentă a Romniei, n comunism, aşteptăm o orientare a tineretului spre „dreapta“, spre doctrina liberala. n plus, campania pentru Călin Popescu Tăriceanu porneste sub auspicii favorabile, poziţia de prim-ministru conferindu-i un avantaj clar n faţa electoratului, dacă ne gndim că apariţiile frecvente n mass-media pot aduce un plus la capitolul imagine, iar un segment destul de important din alegători tinde să simpatizeze cu puterea. Este adevărat că, n situaţia de faţă, Traian Băsescu vine cel puţin cu acelaşi avantaj, plecnd din funcţia de şef al statului, motiv pentru care echipa de campanie a lui Tăriceanu a ţinut sub observaţie fiecare mişcare a lui Băsescu. Candidatura lui Mircea Geoană a fost tratata cu toata serioazitatea, n ciuda scandalurilor care au zguduit principalul partid de opoziţie – PSD, si au provocat scaderea acestuia in sondaje.
De altfel, echipa lui Călin Popescu Tăriceanu a lansat n presă, sub anonimat, şi comunicate care nu nfăţişează ntr-o lumină pozitiva principalii contracandidaţi. Ştirile apărute n presă (revista Formula AS) despre Băsescu şi Geoană şi „furnizate“ de echipa de campanie a PNL sunt anexate prezentei lucrări. Motivul pentru care nu ne-am axat asupra unuia singur dintre cei doi a fost acela că ambii contracandidaţii puteau reprezenta un actor politic principal pe axa electorală centrală, pornind de la premisa că Tăriceanu se va plasa n perceptia majorităţii alegătorilor pe axa centrală. (Băsescu are o opţiune serioasă pentru ocuparea unuia dintre cele două locuri, dar nici candidatura lui Mircea Geoană nu poate fi ignorată, aşa cum am mai precizat, dacă avem n vedere nclinaţia alegătorilor către PSD, către social-democraţie – este posibil ca lucrurile să se schimbe definitiv o dată cu ieşirea lui Ion Iliescu din cursa pentru preşedinţie, dar revenirea in forta a PSD este de asteptat). Ceilalţi candidaţi nu reprezintă, n principiu, un pericol evident, acestia finnd constienti de pozitia reala pe axa electorală. Singurul motiv pentru care sunt angrenaţi n cursa pentru preşedinţie este ncercarea de a obţine ct mai multe voturi pentru partidele pe care le reprezintă si posibilitatea de a constitui un partid important in cazul unei alianţe guvernamentale post-electorale.
Obiective, alianţe
Echipa de campanie electorală a lui Călin Popescu Tăriceanu şi-a propus ca obiectiv pentru primul tur obţinerea unui procent de 30% din totalul voturilor liber exprimate. n ceea ce priveşte alegerile parlamentare, PNL mizează pe obţinerea unui număr ct mai mare de voturi (aproximativ 25%), făcnd n acelaşi timp o alianţă tacită cu Partidul Conservator n vederea participării mpreună la guvernare. n schimbul neatacării PNL şi candidatului Călin Popescu Tăriceanu, a susţinerii acestuia n turul doi de scrutin şi pentru guvernare, PNL le-a propus conservatorilor trei posturi de miniştri, dintre care unul de secretar de stat. O nţelegere asemănătoare a fost făcută şi cu Marko Bela şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din Romnia, care s-a aflat la guvernare şi n celelalte mandate, fiind un partid care susţine cu constanţă grupurile ajunse la putere: trei „fotolii de miniştri“. Miznd practic pe aproximativ 11% din voturi din partea PC şi UDMR, PNL se poate baza, n linii mari, pe circa 36% din voturile exprimate, la care se mai poate adăuga susţinerea celorlalte minorităţi naţionale din parlament.
Analiza SWOT
Din analiza SWOT anexată acestei lucrări reiese că punctele forte de care se bucură Călin Popescu Tăriceanu sunt calitativ si cantitativ superioare celor slabe, iar acestea din urmă pot fi remediate – probleme legate de personalităţile corupte din partid. n plus, faptul că şi la nivelul celorlalte partide s-a vorbit, n numeroase rnduri, despre cazuri de corupţie, determina o minimizare a impactului pe care invocarea de către contracandidaţi a corupţiei la nivelul PNL l-ar fi putut inregistra. n plus, scandalul de proporţii din PSD legat de corupţie („Matusa Tamara”), care a avut loc recent şi care la avut n prim-plan pe fostul Preşedinte al Camerei Deputaţilor, face ca orice altă situaţie similară să fie uşor minimalizată.
Buget
Echipa lui Călin Popescu Tăriceanu are la dispoziţie un buget de 2.800.000 de euro, la care se mai adaugă alţi 500.000 de euro din sponsorizări: 200.000 de euro de la grupul Rompetrol, 200.000 de euro de la Automotive Trading Services (Citron) şi alţi 100.000 de euro de la mai multe societăţi cu răspundere limitată. Totalul de 3.300.000 de euro a fost utilizat pentru achitarea tuturor cheltuielilor cu realizarea campaniei publicitare n media (TV, radio şi presa scrisă), organizarea de evenimente n perioada campaniei, realizarea de obiecte promoţionale (calendare, pixuri), realizarea de publicitate stradală şi, nu n ultimul rnd, cheltuielile cu personalul si logistica implicate n campanie. Accentul a fost pus, desigur, pe candidatul la preşedinţie Călin Popescu Tăriceanu, dar n toate apariţiile publicitare s-a precizat, mai mult sau mai puţin explicit, că are sustinererea deplina a Partidului Naţional Liberal.


1 Campania electorală
Media: Televiziune
Pentru campania media a fost aleasă o televiziune unde să fie făcută o campanie mai agresivă, desfăşurată pe toată perioada campaniei electorale - PRO TV, iar la alte trei posturi TV s-a mers pe publicitate doar n cea de-a treia săptămnă. Am beneficiat şi de spaţiu gratuit la televiziunea naţională, două ore, dintre care una dimineaţa, n intervalul 9:00-10:00, şi cealaltă seara, la un talk-show de la ora 20:00. Am hotărt utilizarea orei de dimineaţă pe parcursul celor trei săptămni de campanie astfel: luni, n prima săptămnă de campanie.
Pe campania electorală plătită, la PRO TV au fost contractate următoarele spaţii:
    prima săptămnă - spot de 30 de secunde - n zilele de luni, miercuri şi vineri - la orele 20:00 şi 21:00 plus transmiterea unui mesaj n cadrul ştirilor n ziua de luni, cu ocazia anunţării candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la funcţia de preşedinte al Romniei.
    a doua săptămnă - spot de 30 de secunde - luni, miercuri şi vineri - orele 20:00, 21:00 şi 22:00, plus transmiterea unui mesaj n cadrul ştirilor n ziua de miercuri.
    a treia săptămnă - spot de 30 de secunde - luni şi miercuri - orele 20:00, 20:30, 21:00 şi 21:30, plus transmiterea unui mesaj n cadrul ştirilor n ziua de joi.
    costul pentru spaţiul de la PRO TV a fost negociat la 100.000 de euro spoturile de 30 de secunde + 150.000 de euro mesajele n ştiri, in total s-au alocat 250.000 de euro.
La Antena 1, TVR 1 şi Realitatea TV au fost contractate următoarele spaţii:
- a treia săptămnă de campanie - spot de 30 de secunde - n zilele de luni, miercuri şi vineri - orele 20:00, 20:30, 21:00 şi 21:30.
- costul pentru fiecare dintre cele trei pachete este de 50.000 de euro; cost total  150.000 de euro.
 
Media: Radio
Avnd n vedere că tarifele sunt mai mici la radio dect la TV şi, n plus, posturile de radio sunt mai flexibile n vnzarea spaţiilor publicitare, la radio am mers pe o campanie agresivă, cu prezenţă n fiecare zi de campanie pe patru dintre cele mai ascultate posturi: Kiss FM, Radio 21, Radio Romnia Actualităţi şi Europa FM. Este adevărat că audienţa este mai mică la radio, dar avnd n vedere faptul că un segment important din electoratul vizat este n sectorul urban, accesul la radio n cazul acestuia nu este o problemă.
Am mers, aşadar, pe spoturi radio de cte 15 secunde, n fiecare dintre cele trei săptămni de campanie, n zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri, la orele 7:30, 8:30 şi 9:30, pe toate cele patru posturi de radio amintite mai sus. Bugetul total alocat campaniei la radio, n urma negocierii, s-a ridicat la 250.000 de euro.
Media: Presa scrisă
In presa scrisă am preferat trei cotidiane cu tiraj important: Gndul, Ziua şi Romnia Liberă. Ne-am concentrat campania pe ultima săptămnă electorală, cu cte o machetă de reclamă de jumătate de pagină (dimensiune 15/22 cm), n toate cele trei ziare, de luni pnă vineri. n plus, campania de publicitate am dublat-o cu testimoniale ocupnd o suprafaţă de 150 cm2, astfel: trei testimoniale n ziarul Romnia Liberă, n zilele de luni, miercuri şi vineri, şi două testimoniale n ziarul Gndul, n zilele de marţi şi joi. Preţul negociat pentru pachetul de media, cu fiecare cotidian n parte, este de 265.500 euro pentru Romnia Liberă, 200.000 euro pentru ziarul Gndul şi respectiv 235.000 euro pentru Ziua, suma totala: 700.000 de euro.
Campanie de imagine stradală
n afara campaniei n mass-media, am optat şi pentru nchirierea a 25 de city-light-uri stradale. Acestea sunt amplasate, pe ntreaga perioadă a campaniei electorale, n următoarele oraşe: Bucureşti (intersecţia de la Piaţa Unirii, n Piaţa Victoriei, la Gara de Nord, la intersecţia Apaca - B-dul Iuliu Maniu, Grozăveşti, Bucur Obor), Constanţa (2 panouri), Braşov (2 panouri), Timişoara (2 panouri), Arad (1 panou), Cluj-Napoca (1 panou), Oradea (1 panou), Iaşi (2 panouri), Piatra Neamţ (1 panou), Bacău (1 panou), Sibiu (1 panou), Galaţi, Tulcea, Ploieşti şi Piteşti (cte un panou). Amplasarea city-light-urilor n oraşele din ţară va fi propusă de filialele de partid din fiecare oraş n parte. Costul total pentru city-light-uri este de 25.000 de euro.
Tot n campania de imagine am inclus şi lipirea de afişe stradale, att cu Călin Popescu Tăriceanu pentru preşedinţie, ct şi cu Partidul Naţional Liberal. Am derulat campanii n Bucureşti, Constanţa, Braşov, Timişoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Iaşi, Piatra Neamţ, Sibiu, Galaţi, Tulcea, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Deva, Satu Mare şi Baia Mare. n Bucureşti am stabilit lipirea a 42.000 de afişe, cte 2.000 de afişe pe zi n fiecare dintre cele 21 de zile de campanie, iar n restul oraşelor, cte 1000 de afişe, din două n două zile. Au fost alese, prin rotaţie, alte locaţii de fiecare dată. Preţul negociat pentru afişele stradale este de 0,40 euro/afiş, ceea ce nseamnă un buget de 84.800 de euro numai pentru producţia acestora. Aici se mai adaugă remuneraţia pentru cei care au n sarcină lipirea afişelor: 30 de RON pe zi, o echipă de cte doi oameni n fiecare dintre oraşele din ţară, plus două echipe de cte doi oameni n Bucureşti, ceea ce nseamnă un buget adiţional de 1140 RON (325 euro). n total, pentru campania de lipit afişe alocăm 85.125 de euro.
Cu ocazia campaniei am mai tipărit calendare cu imaginea lui Călin Popescu Tăriceanu şi am inscripţionat pixuri cu sigla şi numele PNL. Am stabilit mpărţirea a 10.500 de calendare şi pixuri n Bucureşti, cte 500, din două n două zile de campanie, şi cte 500 de calendare şi pixuri n Constanţa, Braşov, Timişoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Iaşi, Piatra Neamţ, Sibiu, Galaţi, Tulcea, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Deva, Satu Mare şi Baia Mare, de două ori pe săptămnă, n fiecare dintre cele trei săptămni de campanie. Au fost alese, prin rotaţie, alte locaţii, de fiecare dată. Costul pentru producerea calendarelor este de 0,10 euro/bucată, iar pentru pixuri 0,20 euro /bucată. Costurile totale pentru realizarea acestor materiale promoţionale sunt de 61.500 x 0,10 euro + 61.500 x 0,20 euro = 18.450 euro. La aceste costuri se mai adaugă cele cu personalul care asigură mpărţirea materialelor promoţionale, două persoane n Bucureşti, care mpart separat pixurile şi calendarele, şi cte o persoană n celelalte oraşe. n condiţiile unei retribuţii de 30 RON/zi, costurile cu personalul se ridică n acest caz la 3.360 RON (960 de euro). Costurile totale se ridică astfel la 19.410 euro.
Organizare evenimente stradale
Pe parcursul celor trei săptămni de campanie au fost organizate concerte n aer liber, n diferite oraşe din ţară, pentru promovarea candidatului Călin Popescu Tăriceanu. S-a nceput luni, n prima zi de campanie, cu un concert n Bucureşti, n Piaţa Revoluţiei, apoi am continuat miercuri cu un alt concert la Ploieşti, vineri cu un concert la Braşov şi duminică cu alt concert la Deva. n cea de-a doua săptămnă de campanie am mers n partea de vest a ţării, cu un concert marţi la Arad, joi la Timişoara şi smbătă la Craiova. Cea de-a treia săptămnă este programat un concert la Iaşi, n ziua de luni, la Galaţi, miercuri, şi la Constanţa vineri. Călin Popescu Tăriceanu a fost prezent la fiecare dintre evenimente, ţinnd un discurs de 5-10 minute. Bugetul estimat cu nchirierea spaţiului şi aducerea formaţiilor a fost de 50.000 de euro pentru fiecare eveniment, totalul pentru această manifestare ridicndu-se la 500.000 de euro.
n afară de aceste concerte au fost organizate ntlniri cu electoratul, n diverse oraşe şi locaţii. Locul de desfăşurare al ntlnirilor a fost stabilit de comun acord cu sucursalele PNL din teritoriu, care au avut un buget de 5.000 de euro pentru organizarea ntlnirilor: mncare, băutură, materiale promoţionale pentru participanţi (calendare, steguleţe, brelocuri), eventuale costuri cu locaţia - fiecare sucursală a propus variante de organizare a ntlnirilor. n cele 20 de zile de campanie, Călin Popescu Tăriceanu a făcut cte două vizite pe zi, costurile alocate deplasării şi organizării ridicndu-se la circa 400.000 de euro.
n plus, n afară de campania propriu-zisă, au fost planificată comandarea a trei sondaje de opinie care să l arate pe Călin Popescu Tăriceanu ntr-o postură ct mai favorabila. Pentru aceasta au fost alocate 105.000 de euro, cte 35.000 de euro pentru fiecare sondaj. Numele companiilor care au efectuat sondajele şi modul n care acestea au fost prezentate mass-mediei (mai exact precizarea din partea cui au fost comandate) sunt păstrate confidenţiale din motive lesne de nţeles.
Pe parcursul ntregii campanii electorale, echipa s-a concentrat pe transmiterea către alegători a unei imagini pozitive asupra candidatului şi a partidului care l susţine. Mesajele transmise de către Călin Popescu Tăriceanu s-au concentrat pe sublinierea „plus-urilor“ guvernării n perioada 2004-2006, n special pe ntărirea economiei şi a monedei naţionale, prin procesul de denominare şi eliminarea a patru zero-uri. Un alt element esenţial al campaniei electorale l reprezintă ideea integrării n Uniunea Europeană: n ultimii doi ani, Romnia a cştigat foarte mult la capitolul imagine n faţa reprezentanţilor europeni, iar eforturile depuse pnă acum trebuie continuate, pentru ca rezultatele obţinute să fie pozitive: ţara noastră trebuie să se intre oficial n UE la nceputul anului viitor. Schimbarea formulei de la putere poate reprezenta o notă negativă dată Romniei, n sensul dezechilibrului la nivelul guvernării, ntr-un moment n care avem mare nevoie de stabilitate. Astfel, Tăriceanu le cere romnilor votul de ncredere pentru a continua ceea ce a dezvoltat n ultimii doi ani şi a asigura integrarea ţării noastre n Uniune.
Cteva dintre materialele utilizate n campania electorală a lui Călin Popescu Tăriceanu se găsesc anexate prezentei lucrări.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica