referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Mijloacele de transport

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Motocicleta este o maÅŸină “motorizată” pe două roÅ£i. Vitezele cu care ele se deplasează sunt similare celor cu care se deplasează un automobil, având avantajul gabaritului redus. Astfel, cu motociclete rapide, poliÅ£iÅŸtii se pot strecura prin blocajele de circulaÅ£ie la locul unor eventuale accidente, pot deschide drumul maÅŸinilor de salvare, ori pot cere ajutor prin radio...

Varianta Printabila 


1


`
Mijloacele de transport

        
       Mijloacele de transport folosesc la transportul persoanelor şi a mărfurilor la distanţă.
        Mijloacele de transport se pot se pot mpărţi n trei categorii principale: terestre, navale, aeriene.
        Mijloacele de transport cele mai rapide sunt cele aeriene, iar cele mai ieftine, dar şi lente, sunt cele navale.
       
 1. Mijloacele de transport terestre sunt rutiere (pe şosele) sau feroviare (pe şine de cale  ferată).
        Prima revoluţie n domeniul transporturilor a reprezentat-o roata, inventată acum 5000 de ani (primele roţi erau formate din bucăţi de lemn asamblate).
        Cea mai lungă autostradă din lume este Panamericana, a cărei lungime depăşeşte 24 000 km.Ea ncepe n Alaska (la marginea nordică a continentului american) şi continuă (cu o ntrerupere la mijlocul continentului) pnă n Brazilia.
        Cea mai mare parcare din lume se află n Canada la Edmonton, avnd 20 000 de locuri.
        Cele mai simple şi ieftine mijloace de transport rutiere sunt bicicletele, servind transportului persoanelor pe distanţe mici, avnd avantajul de a se strecura uşor prin zone foarte aglomerate.
        Motocicleta este o maşină “motorizată” pe două roţi. Vitezele cu care ele se deplasează sunt similare celor cu care se deplasează un automobil, avnd avantajul gabaritului redus. Astfel, cu motociclete rapide, poliţiştii se pot strecura prin blocajele de circulaţie la locul unor eventuale accidente, pot deschide drumul maşinilor de salvare, ori pot cere ajutor prin radio.
        Automobilele sunt rapide şi confortabile, fiind destinate transportului de persoane pe distanţe medii. n funcţie de necesităţi, ele capătă forme, dimensiuni şi funcţii variate. Au apărut astfel maşinile de teren, echipate cu roţi mari. Pentru a tracta o rulotă e nevoie de un motor puternic. Maşinile sport sunt joase şi alungite, pentru a fi mai rapide. O maşină break are mai mult loc pentru bagaje. Pentru transportul particular n oraşe se folosesc taxiurile, n timp ce automobilul de oraş este mai mic, cu avantajul de a se strecur şi gara uşor.
        Pentru transportul n comun de persoane n oraşe şi n afara acestora se folosesc troleibuze, autobuze, autocare (pentru călătorii lungi).
        Pentru transportul rutier de mărfuri se folosesc camioanele, utilate cu remorci specializate n funcţie de tipul de marfă pe care trebuie să-l transporte. Există astfel camioane-cisternă pentru transportul de produse petroliere, gaze lichefiate, lapte ori produse chimice. Sunt remorci frigorifice, destinate n special transportului de alimente, dar şi a unor produse chimice ce necesită condiţii speciale de transport fiind uşor inflamabile. Există camioane care pot transporta lemn, utilate cu o macara proprie pentru ncărcarea trunchiurilor copacilor transportaţi. Sunt şi remorci supraetajate, pe care se pot transporta autoturismele de la fabrică la punctul de vnzare. Pentru traseele foarte lungi de marfă se folosesc autotrenuri, trăgnd una sau mai multe remorci.
        Asemenea vehicule grele pot fi utilate special ca maşini de intervenţie: maşini de salvare sau de pompieri.
        Există şi maşini construite special pentru alte destinaţii, folosite n agricultură (diverse tipuri de tractoare ori maşini agricole), sau n construcţii: macarale, buldozere, autocamioane basculante, screpere, gredere (pentru nivelarea solului), maşini de asfaltat, compactoare cu cilindri (pentru tasarea asfaltului).
      
1 n lume există acum peste 400 de milioane de maşini.
        Transporturile rutiere se fac pe şosele. S-au construit milioane de km de autostrade, unele străpungnd munţii prin tunele, sau fiind construite pe viaducte peste văi sau cursuri de apă, pentru a scurta traseele.

Transporturile pe şine.

        Trenurile de călători pot fi rapide, parcurgnd sute de kilometri fără oprire, sau trenuri personale,care nu merg nici att de departe nici att de repede. Multe trenuri au n componenţă şi vagoane de poştă.
        n Franţa circulă cel mai rapid tren de pasageri din lume, care se deplasează cu mai mult de 300  km pe oră. El are tracţiune electrică.
        Alte tipuri de trenuri, sunt cele acţionate de aburi, folosite ncă n unele ţări (India), cele acţionate de motoare Diesel, unde prin arderea motorinei se produce electricitatea care alimentează motorul. Trenurile cu cremalieră sunt proiectate pentru a urca terenurile foarte nclinate. Dinţii unei roţi centrale se prind ntre dinţii unei a treia şine, cremaliera, evitnd orice alunecare.
        Metrourile sunt trenuri subterane care transportă orăşenii pe sub străzile aglomerate ale oraşelor. n unele şări există monoraiuri: vehicule care se deplasează pe o singură şină. Unele din ele sunt suspendate, astfel că se cştigă spaţiu, altele se deplasează pe sol.
        Trenurile de marfă pot trage pnă la 150 de vagoane diferite, care se asamblează ntr-o gară de triaj. Există vagoane cisternă, vagoane port-containere, vagoane-plnie, vagoane pentru cărbune, vagoane-platformă, vagoane platformă pentru automobile, vagoane pentru cereale.
        Prima linie de cale ferată publică a fost dată n folosinţă n Anglia, n 1825. Un tren cu aburi,cu 33 de vagoane,transporta călătorii cu o viteză de 24 Km / h.
        Primul metrou a fost inaugurat la Londra n 1863. La nceput, se foloseau locomotive cu aburi. De aceea, tunelurile erau ntotdeauna pline de fum!
        Recordul de viteză cu trenul este 515 Km / h. El a fost realizat de trenul de mare viteză francez n 1990. Această vitezăar putea fi depăşită de aceea a trenurilor cu sustentaţie magnetică, menţinute pe linie prin magneţi.
        Calea ferată cea mai lungă măsoară mai mult de 9 400 km. Ea leagă Moscova, capitala Rusiei, de portul Nakohdka, se la Marea Japoniei.                 

1.    Transporturile navale :
- maritime
        -  fluviale
        n funcţie de necesităţile de transport, există o mare varietate de nave, pentru pasageri, transport marfă, ori utilitare, cu mijloace de propulsie diferite şi gabarit extrem de diferit.
        ntr-un port, navele de marfă sunt dirijate pnă la chei cu ajutorul remorcherelor, pentru a putea fi ncărcate sau descărcate cu macaralele aflate pe ţărm. Pentru a se putea menţine o adncime suficient de mare a apei, lucreză n porturi un tip de navă utilitară numită dragă.
        Prima călătorie n jurul lumii a fost făcută de Fernando de Magellan, n 1519, cu o flotă de 5 corăbii. Ea a durat aproape trei ani şi a făcut dovada că Pămntul este sferic.
        Cu aproape un secol n urmă, cele mai rapide vase cu pnze erau cliperele. Ele puteau traversa Atlanticul n douăsprezece zile. Astăzi, pacheboturile cele mai rapide l traversează n trei zile şi jumătate.
        Cea mai mare navă din lume este petrolierul gigant Seawise Giant, al cărui tonaj este de 564 739 t. Cel mai mare pachebot este Norway, lung de 315 m.

2.    Transporturile aeriene.

        Apărute la nceputul secolului XX, primele avioane cereau mult curaj şi ndemnare pentru a le pilota. n acea vreme, ele nu erau nici rapide, nici ncăpătoare.
        Primul zbor cu aeroplanul a fost realizat n 1903, de către Orville şi Wilbur Wright.
        Louis Bleriot a fost primul pilot care a traversat canalul Mnecii, n 1909.
        Charles Lindbergh arealizat prima traversare a Atlanticului, singur şi fără escală, n 1927.
        n 1933, Wiley Post a fost primul pilot de avion care a făcut singur turul lumii. A parcurs     25 000 km n 7 zile, 18 ore şi 49 de minute.
        Acum şi transporturile aeriene sunt foarte diferite, n funcţie de necesităţi: pentru transport de călători, marfă, avioane utilitare , ori militare.
        Armata aerului are avioane speciale. Avioanele sale de vnătoare şi bombardierele sunt extrem de rapide şi pot să decoleze de pe puntea unui vapor. Harrier-ul poate să decoleze chiar vertical !
        n 1986, doi piloţi au realizat primul zbor n jurul lumii fără escală, n 9 ore, 3 minute, 44 secunde.
        Cel mai greu avion din lume este Antonov-ul An 225. Acest avion rusesc cntăreşte 508 tone.
Cel mai rapid avion din toate timpurile este X-15 A-2. Acest avion cu motor-rachetă american a atins n 1967 viteza de 7 274 km / h.
        A.D.A.S.-urile sunt avioane cu decolare şi aterizare scurtă. Cele care pot decola şi ateriza vertical, ca Harrier-ul, sunt numite A.D.A.V.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica