referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Religia si arta geto-dacilor ca argument istoric in favoarea existentei civilizatie autentice

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Dacii cind tuna si fulgera ei iesiau afara si aruncau cu sageti in sus, deoarece credeau ca un alt zeu in afara de alor nu exista.Geto-dacii isi inmornitau mortii prin ritmul incinerarii si relativ rar participau la inhumurare. S-au descoperit in mormitele lor diverse obiecte, cite odata destul de bogate, chiar si obiecte di aur...

Varianta Printabila 


1 Religia si arta geto-dacilor ca argument istoric in favoarea existentei civilizatiei autentice
 

Religia pentru geto-daci avea un rol foarte important, ea era politeista, avind un pantion bogat de zietati. Ca si la acelelalte popoare geto-dacii avea Marele Zeu si Marea Zeita. Zeul suprem in periada straveche era Gebeleizis, intruchiparea lui era sub forma de calaret. In sec. I in Chr zeitate suprema devine Zamolxis. Credinta geto-dacilor in Zamolxis prevede ca dupa moarte ei se duceau la zeu unde continuau sa traiasca doar in armonie si frumusete.
     Din aceasta cauza geto-dacii era unul dintre singurele popoare care plecau la lupta cintind si bucurosi stiau ca daca vor muri, ei vor trai mai bine in lumea lui Zamolxis. Despre credinta lor puternica in zeul suprem ne spune scrierele lui Herodot geto-daci odata la 5 ani ei trageau la sorti un sol care avea sa plece la Zamolxis. Trei din acesti oameni tineau in mina cite osulita cu virful in sus, iar altii il apucau de miini si piciore si-l aruncau in sulite. Daca acesta murea getii socotea ca Zeul este binevoitor, dar daca raminea viu ei socoteu co solul este un om ticalos.Ca sa-l imbuneze pe Zamolxis alegeau un al sol. Dacii cind tuna si fulgera ei iesiau afara si aruncau cu sageti in sus, deoarece credeau ca un alt zeu in afara de alor nu exista.Geto-dacii isi inmornitau mortii prin ritmul incinerarii si relativ rar participau la inhumurare. S-au descoperit in mormitele lor diverse obiecte, cite odata destul de bogate, chiar si obiecte di aur. Prin aceasta si este valorificata arta geto-dacilor.Dintre componentele culturii geto-dacice ceramica este elementul cel mai raspindit si cel mai caracteristic ceramica era prelucrata atit cu mina cit si cu roata.Getii din zona Dunarii s-au dovetit a fi mesteri iscusiti la prelucrarea argintului, realizind adevarate opere de arta.Tezaurile de obiecte din argint uneori aurite, alcatuiau coifuri, vase,piese de harnasament etc.
Se remarca prin executie tehnica si prin ormanentarea lor foarte deosebita. Un mod cu totul neobisnuit, geto-dacii isi evedintiau monedele proprii, ei emit o gama variata de monete de argint folosind tehnica greceasca  si preluind unele prototipuri macedoniene.Numeroase unelte de fier descoperite in asezarile si cetatile geto-dacilor sunt o dovada a nevelului la care se situau mestesugul prelucrarii fierului, tiplaria, agricultura cit si constructia de locuinte.O serie de elemente de cultura geto-dacica continua sa supravetuiasca mult timp, chiar si dupa cucerirea Daciei de catre romani, ati in cadrul provinciei, cit si-n afara acestiei.
Ele vor contribui la sinteza culturala daco-romana, servind ca argument al continuitati pina la topirea lor in popolatiile romanice de mai tirziu.Putem sa spunem cu siguranta ca acest popor era unul dintre cele mai dezvoltate popoare la timpul dat.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica