referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Marea Unire din 1918 si Iuliu Maniu

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

„O necesitate istorică - naÅ£iunea trebuie să trăiască într-un stat naÅ£ional - s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, ÅŸi, punând în miÅŸcare naÅ£iunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraÅ£iei sale: statul naÅ£ional.”...

Varianta Printabila 


1 Lup Claudiu Ionel

MAREA UNIRE DIN 1918

    „Marea Unire din 1918 a fost şi rămne pagina cea mai sublimă a istoriei romneşti. Măreţia ei stă n faptul că desăvrşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a ntregii naţiuni romne, realizată ntr-un elan ţşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.”
    „Marea Unire nu a fost rezultatul participării Romniei la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut n vedere revoluţia din Rusia şi destrămarea monarhiei austro-ungare. Raţionamentul lor s-a nscris formulei tradiţionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania şi Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinţă o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putinţă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan n frontierele Vechiului Regat.”
     „Nu o victorie militară a stat la temelia Romniei Mari, ci actul de voinţă al naţiunii romne de a-şi da armătura teritorial-instituţională care este statul naţional.”
     „O necesitate istorică - naţiunea trebuie să trăiască ntr-un stat naţional - s-a dovedit mai puternică dect orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punnd n mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.”

LEGE
asupra
UNIRII TRANSILVANIEI, BANATULUI, CRIŞANEI, SĂTMARULUI ŞI MARAMUREŞULUI   CU VECHIUL REGAT AL ROMNIEI.


ART.UNIC.) Se ratifică, investindu-se cu putere de lege, Decretul-Lege No. 3631 din 11 Decembrie 1918, publicat n Monitorul Oficial No.212 din 13 Decembrie 1918, privitor la unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Sătmarului şi Maramureşului cu vechiul Regat al Romniei, n cuprinderea următoare:
F E R D I N A N D  I
PRIN GRAŢIA LUI DUMNEZEU ŞI VOINŢA NAŢIONALĂ
REGE AL ROMNIEI
LA TOŢI DE FAŢĂ ŞI VIITORI SĂNĂTATE.
Asupra raportului Preşedintelui Consiliului Nostru de Miniştri sub No. 2171 din 1918, - Lund act de hotărrea unanimă a Adunarei Naţionale din Alba-Iulia,
AM DECRETAT ŞI DECRETĂM:

  ART.I) Ţinuturile cuprinse n hotărrea Adunarei Naţionale din Alba-Iulia Dela 18 Noiembrie 1918, sunt şi rămn de-a pururea unite cu Regatul Romniei.

  ART.II) Preşedintele Consiliului Nostru de Miniştri, este nsărcinat cu aducerea la ndeplinire a Decretului-Lege de faţă.
  Dat n Bucureşti la 11 Decembrie 1918.
 

IULIU MANIU

Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Bădăcin, n apropiere de Şimleu Silvaniei - d. 5 februarie 1953, Sighet ), politician romn, deputat n Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al Romniei, preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc, deţinut politic după 1947, decedat n nchisoare.

Originea şi studiile:
Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873 n localitatea Bădăcin, comuna Pericei, judeţul Sălaj. Şi-a efectuat studiile liceale la Zalău, iar pe cele universitare (Facultatea de Drept) la Cluj, Budapesta şi Viena, unde a devenit doctor in drept n anul 1896. Revenit n Transilvania, s-a stabilit la Blaj, unde şi-a nceput activitatea de avocat al Bisericii Romne Unite cu Roma.


    


1 Cariera politică
Şi-a nceput cariera politică n cadrul Partidului Naţional Romn din Transilvania, fiind cooptat n 1897, la numai 24 de ani, n Comitetul de conducere. n condiţii vitrege de discriminare politică şi socială din Monarhia Austro-Ungară, a fost ales n 1906 deputat n Parlamentul din Budapesta, activitatea sa parlamentară dezvăluindu-i curajul şi intransigenţa.mpreună cu personalităţi de primă mărime ale mişcării naţionale romneşti din Transilvania şi ale Partidului Naţional Romn, precum Vasile Goldiş, Gheorghe Pop de Băseşti, viitorul patriarh Miron Cristea, şi alţii, Iuliu Maniu a participat hotărtor la unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. n cuvntarea pe care a ţinut-o cu ocazia Adunării naţionale de la Alba Iulia, Maniu a spus: "Privim n nfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii romneşti". Pe 2 decembrie 1918 a fost ales n funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcţie echivalentă cu cea de guvernator.După dizolvarea Consiliului Dirigent n anul 1920 relaţiile dintre Iuliu Maniu şi politicienii din Bucureşti s-au nrăutăţit. Acuznd favorizarea PNL şi mpingerea intelectualităţii ardelene ntr-un con de umbră, Maniu a refuzat să voteze Constituţia din 1923, considernd-o prea centralistă şi invocnd chestiuni de principiu. Partidul Naţional Romn din Transilvania a reclamat prin vocea lui Iuliu Maniu faptul că modificarea Constituţiei din 1866 putea fi făcută doar prin alegerea unei Adunări Constituante, aşa cum era prevăzut la art. 128. n loc să procedeze astfel, guvernul condus de Ion I. C. Brătianu a profitat de faptul că PNL-ul cştigase alegerile din martie 1922, şi nevrnd să rişte alegerea unei constituante, a pus Senatul şi Camera Deputaţilor să voteze la 26 martie respectiv 27 martie 1923 o nouă constituţie, folosindu-se astfel de majoritatea de care dispunea n Parlament. Alegătorii din martie 1922 nu-i nvestiseră pe cei pe care i-au ales cu dreptul de a modifica Legea Fundamentală, ci aleseseră un parlament obişnuit, cu puteri obişnuite, care trebuia să se supună prevederilor Constituţiei, nefiind deasupra ei. Aşadar nici nu se poate vorbi despre un "vot n constituantă", căci nu a existat o constituantă, ci parlamentul a fost deturnat şi instrumentalizat să facă ceva ce nu intra n competenţa şi atribuţiunile sale. De aceea Maniu nu a recunoscut Constituţia din 1923, afirmnd că ar fi nulă de drept, ea neprovenind de la o adunare abilitată. n mai multe rnduri Iuliu Maniu a reclamat faptul că noua constituţie nu a făcut nimic altceva dect să cimenteze oligarhia din Vechiul Regat, oligarhie aflată sub influenţa PNL-ului.
 


n ultimul deceniu de viaţă a fost implicat n politică ca opozant al regimului lui Ion Antonescu (fara insa a se implica in actul de la 23 august 1944), apoi - după 23 august 1944 - luptnd mpotriva preluării ţării de către comunişti, proces pe care refuzase să-l accepte, ncrezător peste măsură n sprijinul marilor puteri occidentale.A fost arestat de autorităţile comuniste şi judecat pentru "naltă trădare" n procesul nceput la 29 octombrie 1947. Prin sentinţa dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la temniţă grea pe viaţă. Avnd 75 de ani, era practic o condamnare la moarte. Dupa o perioada de detentie in inchisoarea Galati, a fost transferat, impreuna cu alti lideri national-taranisti la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 n penitenciarul de la Sighet, cadavrul său fiind aruncat ntr-o groapă din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanţi oameni politici dintre cele două războaie mondiale. Victimă a regimului comunist din Romnia, Iuliu Maniu a ntruchipat pentru mulţi romni, n timpul anilor grei ai dictaturii staliniste, simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate.
" Pe mine nu reuşesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărrile mele nu mi le schimb, eu ce cred că este bine pentru ţară şi pentru neam, asta fac". (Iuliu Maniu)
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica