referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Perioada interbelica in Anglia

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Între 1931 ÅŸi 1935 economia britanică s-a redresat, fapt care i-a impresionat până ÅŸi pe cei mai optimiÅŸti. Cel care a salvat Anglia de la declin a fost ministrul de finanÅ£e Neville Chamberlain prin următoarele măsuri: renunÅ£area la păstrarea echilibrului aur – lira; abandonarea liberului schimb ÅŸi crearea de noi locuinÅ£e...

Varianta Printabila 


1 Perioada interbelică n Anglia
Perioada interbelica in Anglia

După primul război mondial s-au făcut schimbări majore in privinţa graniţelor statelor lumii, astfel state vechi au dispărut si altele noi au apărut. Pe plan politic au apărut comunismul si fascismul, doua sisteme dictatoriale. Cele doua sisteme s-au făcut simţite in Rusia, respectiv Germania si Italia. Ca toate celelalte state ale lumii si Anglia a avut parte de schimbări economice si politice.
n politica interna cea mai importanta schimbare a fost legea electorala, care făcea votul cu adevărat universal. Aprobarea acesteia a avut ca urmare nmulţirea numărului de alegatori cu 8 milioane, dintre care 6 erau femei. Al doilea eveniment important a fost dispariţia de pe scena politica a partidului liberal (whig) care in Anglia avea o vechime de aproape trei secole. Cauzele principale ale acestui fapt au fost: scrutinul cu un singur tur, care nu permitea partidelor din opoziţie sa se dividă; partidul laburist nu avea caracter revoluţionar; problemele politice fiind cat de cat rezolvate au fost nlocuite de cele economice.
n perioada interbelica, in Anglia, economia a fost determinata de politica. Economia Angliei a avut tot mai mari probleme, cauzele fiind multiple: demobilizarea subita a unui număr mare de oameni care nu-si mai găseau locul intr-o economie transformata; dezvoltarea tehnicii, datorata economiei de război; bugetul umflat de mulţimea datoriilor contractate in timpul războiului. Intre anii 1920 si 1931 a fost o adevărată perioada de criza. Comerţul exterior suferea din cauza sărăciei si a dispariţiei consumatorilor; flota comerciala a rămas părăsită, nemaiavnd utilitate. Din cauza ncercării de a menţine valoarea lirei sterline au apărut tot mai mulţi şomeri.
n 1911 in Anglia munceau aproximativ 13 milioane de bărbaţi şi aproape 5,5 milioane de femei, dar numărul total al celor n căutare de lucru era mult mai mare. De asemenea se produsese o deplasare a minii de lucru. Minele, căile ferate, industria textila foloseau tot mai putini muncitori, in timp ce in comerţ si turism numărul acestora creştea. In timpul revoluţiei industriale centrul de greutate al Angliei se mutase de la sud la nord.
n 1926 se ncearcă o scădere a salariilor minerilor, dar acest lucru a provocat o grevă generală. O alta urmare a fost ncetarea publicării ziarelor, guvernul fiind obligat sa publice “British Gazette” şi să-şi anexeze BBC-ul. n cele din urma guvernul reuşeşte sa nvingă grevă.
După un timp numărul şomerilor a crescut peste 1,5 milioane si guvernul a fost obligat să introducă subvenţia “dole” n plus faţă de asigurarea mpotriva şomajului. Acest lucru a afectat puternic bugetul.
n 1929 a venit la putere partidul laburist condus de Ramsay Macdonald. Acesta nu a reuşit să facă nimic mai mult ca partidul conservator mpotriva crizei şi a şomajului. Tarile mai importante ale lumii au nceput să-şi piardă orice ncredere n Anglia. Astfel n iulie 1931, 35 milioane de lire au ieşit din tara. In acest moment Mc'Donald se gndi ca un cabinet naţional ar putea fi soluţia, deci şi oferi demisia regelui. n 1935 Stanley Baldwin, conservator, i urma la putere.
ntre 1931 şi 1935 economia britanică s-a redresat, fapt care i-a impresionat pnă şi pe cei mai optimişti. Cel care a salvat Anglia de la declin a fost ministrul de finanţe Neville Chamberlain prin următoarele măsuri: renunţarea la păstrarea echilibrului aur – lira; abandonarea liberului schimb şi crearea de noi locuinţe.
Ca urmare a acestor masuri cursul lirei a scăzut in Franţa de la 125 franci la 75; preturile au scăzut mai mult dect cele ale aurului, favoriznd exportul; se formează o zona a lirei, in interiorul căreia piaţa Londrei putea să-şi continue rolul său de centru bancar.
La conferinţa de la Ottava (1932) diplomaţii britanici au vrut să ncheie un contract cu dominioanele, dar acestea nu s-au arătat prea entuziasmate si englezii şi-au dat seama că trebuie să-şi rezolve problemele interne. Astfel au fost practicate tarife protecţioniste care au permis industriaşilor să-şi recucerească piaţa. Walter Elliot s-a ocupat de nviorarea agriculturii.
Dominioanele au ajutat in timpul războiului metropola si acum cerură in schimb diferite drepturi: reprezentanţi deosebiţi de cei ai Angliei in Societatea Naţiunilor, parlamentul nu mai avea dreptul sa legifereze pentru dominioane (Westmister – 1931), prim-miniştrii dominioanelor depindeau direct de rege, el devenind singura legătura dintre metropola si Commonwealth.
Printr-un tratat din 1921 se hotărăşte ca şi Irlanda sa devină dominion. Se crease un stat liber al Irlandei de Sud, Ulser-ul rămnnd englez. Din 1922 pnă n 1931 Cosgrave (preşedintele Irlandei din acel timp) a fost de acord cu aceste masuri, dar nlocuitorul lui (La Valera) ncepnd cu 1931 a rupt orice legătura cu Anglia.
Tineretul englez a fost emancipat de către savanţi şi scriitori. Romancieri ca Huxley sau Lawrence erau pentru supravieţuirea puritanismului şi transformarea radicalismului religios ntr-unul politic, pacifist şi sexual. Totuşi operele acestor scriitori nu erau citite dect de o mica parte din tineretul englezesc, care rămne, nsă, credincios disciplinelor religioase şi morale ale secolului precedent.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica