referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Mircea cel Batran

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Obiectivul politicii externe era apararea libertatii politice a Tarii Romanesti, aceasta fiind dominata de primejdia otomana. Din aceasta cauza, Mircea, incheie numeroase aliante cu Petru Musat, domn al Moldovei, Polonia, Serbia, Ungaria si alte state crestine purtand numeroase lupte antiotomane...

Varianta Printabila 


1 MIRCEA CEL BATRAN

         La 23 Septembrie 1386, Mircea Cel Batran, ajunge  pe tronul Tarii Romanesti fiind unul din cei mai straluciti voievozi romani.
        In timpul domniei sale, intre anii 1386 si 1418, Tara Romaneasca ajunge la maxima sa extindere teritoriala dupa cum reiese si din titulatura lui : “ Io, Mircea, mare voievod si domn, cu mila si cu darul lui Dumnezeu stapanind si domnind peste toata Tara Ungrovalahiei si partile de peste munti, inca si spre partile tataresti, si Almasului si Fagarasului herteg, si Banatului de Severin domn, si de amundoua partile peste toata Dunarea si pana la marea cea mare, si cetatile Darstorului stapanitor”.
       Obiectivul politicii externe era apararea libertatii politice a Tarii Romanesti, aceasta fiind dominata de primejdia otomana. Din aceasta cauza, Mircea, incheie numeroase aliante cu Petru Musat, domn al Moldovei, Polonia, Serbia, Ungaria si alte state crestine purtand numeroase lupte antiotomane. Inceputul conflictului cu turcii are loc in anul 1389, cad Mircea il ajuta pe cneazul sarbilor ,in lupta de la Kossovopolje din Campia Mierlei, unde otomanii castiga. Ca razbunare, in anul 1394, sultanul Baiazid I organizeaza o campanie in Tara Romaneasca, inaintand spre Curtea de Arges, cetatea de scaun a domnului roman. Batalia decisiva s-a dat la Rovine in 10 octombrie 1394/17 mai 1395, fiind castigata de Mircea. Domnitorul roman, fiind constient de pericolul si puterea turcilor, in 1395 incheie primul tratat antiotoman cu regele Sigismund al Ungariei la Brasov, tratat care prevedea  ajutorul reciproc in lupta antiotomana.
          Pe 28 septembrie 1396, Baiazid i-a conducerea armatelor otomane si are loc o batalie decisiva intre crestini si musulmani la Nicopole, care s-a dovedit a fi catrastofala pentru crestini. Acum Mircea se astepta la o razbunare din partea turcilor care nu au intarziat sa treaca din nou granita Tarii Romanesti in 1397. Astfel, a avut loc batalia de pe Ialomita  unde Mircea a iesit invingator pentru a doua oara in lupta antiotomana. In clipa in care Baiazid se hotara sa il atace din nou pe Mircea, a fost ucis in 1402 la Ancara de Timur-Lenk, regele Mongoliei.
            Politica interna a lui Mircea s-a axat pe dezvoltarea comertului si a vietii economice. Tara Romanesca exporta blanuri, piei, vite, sare ,miere, ceara, grau, peste, si branza iar importurile veneau atat din rasarit cat si din apus.
          La sfarsitul domniei sale, in anul 1418, acesta incheie pacea cu sultanul si plateste un tribut anual care consta in rascumpararea pacii si care nu afecteaza organizarea interna a tarii.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica