referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Cucerirea daciei de catre romani

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Primul razboi dacic a luat amploare la 25 martie 101, despartindu-se în trei etape de baza: în regiunea banatului, în batalia de la Tapae în care Decebal sufera înfrîngere de la Traian si provincia Moesia Inferior (101-102), unde Decebal porneste o contraofensiva, dupa care Traian se retrage. În 109 pe locul cîmpului de lupta s-a ridicat un monument triumfal imens cunoscut sub numele de Tropaeum Traiani...

Varianta Printabila 


1 Īn sec. II-I a.Chr. cīnd romanii se aflau īn perioada de expansiune teritorială geto-dacii au intrat īn sfera lor de influenţă. Această perioadă se caracterizează prin relaţiile de ordin militar dintre Imperiul Roman şi Dacia.
Primele semne ale expansiunii romane se efectua pe căi comercial-economice şi culturale, pătrunzīnd pe teritoriul geto-dacic negustorii īmpreună cu mărfurile şi moneda romană. Primele armate romane care au intrat pe acest teritoriu au fost conduse de generalii Curio şi Lucullus (īn anii 70 a.Chr.),pe litoralul de vest al Pontului, apoi generalul Marcus Licinius Crassus cucereşte regatele getice din Dobrogea. Mai tīrziu Dobrogea devine parte componentă a provinciei romane Moesia la sud de Dunăre. Īn următorii ani expansiunea romană a ajuns la strămutarea populaţiei la sud de Dunăre, astfel s-a realizat strămutarea populaţiei īn număr de cca 150000 de persoane.
Primul război dacic a luat amploare la 25 martie 101, despărţindu-se īn trei etape de bază: īn regiunea banatului, īn bătălia de la Tapae īn care Decebal suferă īnfrīngere de la Traian şi provincia Moesia Inferior (101-102), unde Decebal porneşte o contraofensivă, după care Traian se retrage. Īn 109 pe locul cīmpului de luptă s-a ridicat un monument triumfal imens cunoscut sub numele de Tropaeum Traiani.
După mai multe lupte īn luna iulie 106 are loc ultima bătălie īn care romanii asediază Sarmizegetuza, cucerind-o abia la īnceputul lui august, Decebal refugiindu-se īn munţi unde este trădat, iar pentru a nu fi capturat se sinucide. Atunci Dacia a fost cucerită, iar īn scurt timp Traian a emis o monedă specială cu inscripţia DACIA CAPTA, simbolizīnd Dacia capitulată.
Īn rezultatul luptelor sīngeroase din acea perioadă evoluţia etnică a geto-dacilor capătă o nouă direcţie şi un nou nume - romānii. Despre aceasta se ilustrează pe monumentul etnogenezei romānilor Columna lui Traian.

                                                                                       Rusnac Andrei

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica