referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Egiptul in timpul faraonilor

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Civilizatia egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata ,lasand mostenire capodopere arhitecturale monumentale si comori fabuloase.Piramidele,Sfinxul si mormantul lui Tutankamon sunt admirate si astazi de intreaga lume...

Varianta Printabila 


1     EGIPTUL IN TIMPUL FARAONILOR


 Civilizatia  egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata ,lasand mostenire capodopere arhitecturale monumentale si comori fabuloase.Piramidele,Sfinxul si mormantul lui Tutankamon sunt  admirate si astazi de intreaga lume.
   Aparut in desert ,Egiptul era  la  o suficienta distanta de tulburarile Orientului Apropiat.Dupa  ce  s-a constituit civilizatia egipteana s-a dovedit a fi destul de stabila ,
conservatoare si longeviva.Desi au eiostat schimbari in viata tarii,acestea au fost atat de lente,incat popoarele antice vedeau Egiptul ca o societate misterioasa,fara varsta.
  Un istoric  grec a denumit foarte inspi rat Egiptul ca ,,Darul Nilului’’. Locurile propice
asezarilor  oamenilor erau pe malurile fluviului Nil care parcurge sute de kilometri prin desert,varsandu-se in Marea Mediterana printr-o delta.
  Spre deosebire de alte rauri Nilul se revarsa si se retrage annual, lasand in urma un sol foaret bogat ,fertil,astfel incat cei care au trait acolo,au putut construi un sistem de irigare
bine proiectat.Indirect  fluviul  Nil a contribuit la realizarea capodoperelor arhitecturale fara precedent.
  Primele izvoare scrise ale istoriei Egiptului dateaza din 3000 i.e.n., din vremea cand
Menes sau Narmer,regele Egiptului de Sus (de Sud) prin cucerirea Egiptului de Jos(Delta) a unit cele doua state.Aceasta uniune a ramas intacta timp de mai multe milenii,s-au succedat 33 de dinastii.Intemeietorul primei dinastii a fost Menes,iar regina ultimei dinastii Cleopatra.,care s-a sinucis aproximativ in anul 30 i.e.n. lasandu-se muscata de un sarpe veninos.
 In perioada  antica regele este privit ca un zeu ,desi denumirea de faraon,care inseamna ,,Casa mare’’, s-a raspandit doar  in  Era Noua a  Imperiului.Religia egipteana era foarte
complicata  si se concentra mai ales pe viata transcedentala.Pentru viata fericita din lumea de dincolo ,ei vroiau sa pastreze  corpul intact,ceea ce a dus la dezvoltarea unor tehnici de  mumificare,pentru a conserva corpurile domnitorilor.A aparut in societatea respectiva o structura sociala administrativa si preoteasca foarte puternica.
 
1 Pe timpul Imperiului  Antic (2600-215 i.e.n) Egiptul a fost un stat foarte puternic si
preocupat  eclusiv de problemele interne.Constructiile de piatra au inceput imediat ,cele mai vestite monumente fiind uriasele morminte regale ,piramidele .
 Langa Memphis,capitala din acea vreme,se ridica piramida din Saccara,care a fost construita pentru faraonul Djoser,dupa proiectul realizat de cancelarul si arhitectul
principal al acestuia .Imhotep,primul arhitect caruia se cunoaste numele .El a devenit
mai tarziu zeul medicinii.
   Cea mai mare piramida este cea a faraonului KHEOPS (KUFU)  din Ghiza.Desi erau
orientate  exact dupa punctele cardinale ,au fost construite cu mijloacele cele mai primitive.       
    In Era Centrala a  Imperiului (1950-1785i.en)Egiptul a fost  reunificat .
Capitala a fost mutata de la Memphis in Egiptul de Sus la Theba.Valea Regilor  este locul
unde  sant inmormantati  multi suverani ,iar Karmac si Luxor au devenit locul constructiilor unor lacasuri de cult. gigantice.
Tutankamon .este numele unui faraon etrem de tanar ,copil ajuns pe tron la numai 10 ani,si  a domnit cativa ani .A fost inmormantat  in Valea Regilor   si mormantul sau a fost acoperit  de sfarmaturile rezultate din  construirea cavourilor urmatoare.
  Cu 3000 de ani mai tarziu ,in 1922 s-a descoperit mormantul lui Tutankamon umplut pana la refuz cu comori..Astfel  a devenit Tutankamon cel mai renumit faraon al Egiptului antic.
   RAMSES  al II-lea (1279=-1213 i.e.n) a inceput ridicarea unor costructii  marete,atunci a fost construit Hala de la Karnac,-Porticul Templului  si Templul de stanca din Abu Simbel.Razboaiele lui Ramses au epuizat Egiptul ,care dupa moartea faraonului a inceput sa decada.
   In 525 i.e.n Egiptul a devenit parte a Imperiului  Persan ,mai tarziu fiind cucerit de Alexandru Cel  Mare.
   Independenta Egiptului a luat sfarsit odata cu moartea Cleopatrei.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica