referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Sisteme de operare pe PC

Categoria: Referat Informatica

Descriere:

Un sistem de operare constã într-un ansamblu de proceduri manuale ÅŸi module de programe de sistem, care administreazã resursele sistemului de calcul, asigurã utilizarea eficientã în comun a acestor resurse ÅŸi oferã utilizatorului o interfaÅ£ã cât mai comodã pentru utilizarea sistemului de calcul...

Varianta Printabila 


1 SISTEME DE OPERARE

Un sistem de operare const ntr-un ansamblu de proceduri manuale şi module de programe de  sistem, care administreaz resursele sistemului de calcul, asigur utilizarea eficient n comun a acestor resurse şi ofer utilizatorului o interfaţ ct mai comod pentru utilizarea sistemului de calcul.
    Se poate aprecia c un sistem de operare acţioneaz ca o interfaţ ntre componenta hardware a unui sistem de calcul şi utilizator sau programele de aplicaţie.

Funcţiile sistemului de operare

    Pentru a ndeplini rolul de interfaţ ntre hardware şi utilizatori, un sistem de operare trebuie s fie capabil ndeplineasc urmtoarele funcţii:
    
1.Oferirea posibilitţii de lansare n execuţie a programelor de aplicaţie. In acest sens, sistemul de operare trebuie s dispun de:
-    un editor de texte
-    un translator
-    un editor de legturi
2.Alocarea resurselor necesare executrii programelor, se realizeaz prin identificarea: programelor ce se execut, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice şi a cerinţelor privind protecţia datelor.
3.Facilitţi pentru compresia datelor, sortare, interclasare, catalogarea şi ntreţinerea bibliotecilor, prin programele utilitare disponibile.
4.Planificarea execuţiei lucrrilor dup anumite criterii, pentru utilizarea eficient a unitaţii centrale de prelucrare.
5.Asistarea execuţiei programelor prin comunicaţia sistem calcul-utilizator, att la nivel hardware, ct şi la nivel software.

Componentele sistemului de operare

Majoritatea sistemelor de operare, pentru a rspunde rolului de interfaţ hardware – utilizatorii, sunt organizare pe dou niveluri:
-    nivelul fizic, care este mai apropiat pe partea hardware a sistemului de calcul, interfernd cu aceasta prin intermediul unui sistem de nteruperi.
-    nivelul logic, care este mai apropiat de utilizator, interfernd cu acesta prin intermediul unor comenzi, limbaje de programare, utilitare, etc.
Potrivit acestor dou niveluri, sistemele de operare cuprind n principal dou categorii de programe:
-    programe de control şi comand, cu rolul de coordonare şi control a tuturor funcţiilor sistemelor de operare , cum ar fi: procese de  intrare-ieşire, execuţia ntreruperilor, comunicaţia hardware-utilizator;
-    programe de servicii(prelucrri), care sunt executate sub supravegherea programelor de comand şi control, fiind utilizate de programator pentru dezvoltarea programelor sale de aplicaţie.

Dezvoltri ale sistemelor de operare
 Primele sisteme de operare realizau prelucrarea pe loturi de programe. Comunicarea operaţiilor ce urmau s se realizeze se fcea prin intermediul unui limbaj de comand care permitea interpretarea instrucţiunilor adresate sistemului, precum şi tratarea situaţiilor de eroare. Sistemele de acest tip funcţionau n regim de monoprogramare.
UCP(unitatea central de prelucrare) poate executa numai o instrucţiune ntr-o anumit cuant de timp şi nu poate opera dect cu date ce se gsesc n memoria intern; dac dispozitivele periferice de intrare sunt lente n furnizarea datelor sau programelor ctre memoria intern, UCP trebuie s aştepte transferul datelor/programelor n memoria intern de a ncepe execuţia programului.
Dac sistemul de calcul dispune de un sistem de operare simplu, atunci prelucrarea mai multor programe se realizeaz serial, ceea ce conduce la o ineficient utilizare a UCP.


1 Tipuri de sisteme de operare

In principal, n cazul calculatoarelor personale exist dou tipuri de sisteme de operare:
-    monotasking, care execut un singur program la un moment dat, realiznd dou funcţii de baz;
    ncrcarea şi execuţia programelor
    asigurarea unor interferenţe cu dispozitivele periferice.
-    multitasking, la care nucleul sistemului de operare trebuie s asigure suplimentar partajarea tipului ntre programele ce se execut şi gestiunea alocrii resurselor sistemului; componenetele principale incluse:
    supervizorul, care lanseaz, opreşte sau suspend alocrile;
    planificatorul, care regleaz timpul de execuţie pentru operaţiile n curs de execuţie;
    alocatorul de resurse, care evidenţiaz resursele libere sau alocate;
    modulul de gestiune pentru intrri/ieşiri, care asigur dialogul cu perifericele.
          
    Principalele tipuri de sisteme de operare existente pe PC-uri

    MS-DOS (MicroSoft-Disk Operating System)
-    dezvoltarea microcalculatoarelor DOS a nceput n anul 1978, cnd INTEL CORPORATION a lansat microprocesorul I 8088, urmat la scurt timp de I 8086, care au putut utiliza mai mult memorie intern şi au adus şi alte ntrebuinţri seriei de microprocesoare I 8080.
    OS/2 (Operating System/2)
-    In 1988, IBM şi Microsoft au introdus OS/2, care a fost proiectat s preia avantajele microprocesoarelor Intel 80386 pentru seria de microcalculatoare IBM PS/2 pe 32 de biţi;
    Apple DOS
-    este un sistem de operare monoutilizator, monotasking; un sistem de operare mai performant este MacIntosh
    UNIX
-    a fost creat pentru minicalculatoare, pentru a mri disponibilitţile sistemului: memorie virtual şi multitasking
    Windows 3.1
-    Este o interfaţ grafic orientat pe ferestre, care se instaleaz pe un sistem de calcul ce lucreaz sub MS-DOS, permiţnd utilizatorului lansarea concomitent a mai multor aplicaţii, fiecare n fereastra ei, precum şi schimbul de informaţii ntre acestea.
    Windows NT (NT – New Technology)
-    este un sistem de operare foarte complex proiectat de Microsoft şi al crui principal avantaj l constituie posibilitatea implementrii lui att pe PC-uri cu microprocesoare Intel, ct şi pe PC-uri cu microprocesoare RISC.
    Windows 95
-    un sistem de operare ce nglobeaz o serie de facilitţi noi, alturi de cele regsite la versiunile precedente
    Windows 98
-    Este un mediu complet integrat cu Internetul, constituindu-se ca un suport pentru noile tehnologii hardware şi pstrnd compatibilitatea cu Windows 95, faţ de care apare ca o extindere(upgrade).
    Windows 2000
-    este ceva nou de la care se aşteapt o compatibilizare a platformelor Windows şi performanţe superioare.
    Windows Xp Professional
-    este cea mai recenta editie a sistemului de operare Windows, complet integrata cu Internetul si are performante superioare.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica