referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Insula artificiala - Palm Jumeirah

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Legătura complexului cu uscatul se realizează prin aÅŸa numita « milă de aur », o faÅŸie de sol a cărei construcÅ£ie, împreună cu infrastuctura aferenta este programată să se termine până în 2008, iar conexiunile între diferite insule alcătuitoare se realizează prin Palm Monorail...

Varianta Printabila 


1  
Palm Jumeirah - Insulele artificiale

Printre insulele artificiale, create de om prin diferite mijloace se află “insula palmier” din Dubai. Acest complex insular alcatuit din Plam Jumeirah, Palm Jabel Ali şi Palm Deira, este construit de către Nakheel Properties, departamentul pentru dezvoltare din cadrul Emiratelor Arabe Unite.

 

Ideea construirii acestor insule aparţine şeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum şi are ca scop creşterea ratei turismului in Dubai. Fiecare parte a complexului insular este proiectată să dea formă unui uriaş palmier - de unde şi numele acestui proiect -, nconjurat de un arc de cerc menit să-l protejeze de valurile mării, iar suprafaţa cştigată mării va fi transformată n proprietăţi private cu case de vacanţă, centre de tratament, malluri, parcuri acvatice şi nenumărate alte facilităţi. Insulele palmier sunt situate pe coasta Emiratelor Arabe Unite la Golful Persic şi vor adauga ncă 520 km la plajele Dubaiului.
Primele doua insule au necesitat circa 100 miliane de metri cubi de rocă, pietriş şi nisip, iar la finalul proiectului se estimeaza că se vor consuma peste 1 miliard de metri cubi de materie primă. Rocile provin din interiorul peninsulei Arabe, iar nisipul din largul mării.
Elaborarea proiectului a inceput n luna iunie a anului 2001 şi la scurt timp, au nceput lucrările la arcul de cerc ce deserveşte drept dig, Palm Jebel Ali, cu o suprafaţă ce ntrece cea a Parisului. Momentan, proiectul rămne deschis modificărilor şi se estimează ca ntregul complex să fie dat n funcţiune n ntregime, mpreuna cu clădirile şi utilitaţile sale n aproximativ 10 ani.
Insula  palmier este alcatuită dintr-o insulă principală ce joacă rolul trunchiului palmierului, 17 arce de cerc ce constituie frunzele şi digul ce le incercuieşte, cu o lungime de circa 11 km. Complexul propriu-zis se ntinde pe o suprafaţă de 5 km pe 5 km ; astfel coasta Dubaiului se prelungeşte cu 78 km. n prima fază a dezvoltării proiectului s-au creat 4.000 de vile şi apartamente.

 

La finele anului 2006, proprietarii au nceput deja să se mute n noile lor locuinte pe măsură ce acestea sunt construite, marcnd sfrşitul primei parti a construcţiei, după cum declara şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care nseamna finalizarea completă a 1.400 de vile pe 11 din cele 17 frunze şi aproape 2.500 de apartamente situte n cele 20 de clădiri de-a lungul coastei n partea estica a trunchiului.
 

Legătura complexului cu uscatul se realizează prin aşa numita milă de aur , o faşie de sol a cărei construcţie, mpreună cu infrastuctura aferenta este programată să se termine pnă n 2008, iar conexiunile ntre diferite insule alcătuitoare se realizează prin Palm Monorail.

 

Ce nseamna totuşi să construieşti o insulă artificială ? n cazul complexului Palm Jumeirah, primul pas a fost făcut n 2001 prin demararea construcţiei digurilor de protecţie care protejeaza muncitorii şi viitorii rezidenţi de capriciile mării. Digul este construit din rocă, n timp ce insulele sunt modelate din nisip. Digul este ancorat la o adancime de 10.5 m n platforma continentală şi se ridică 4 m peste nivelul mării. Acesta a fost proiectat să reziste celor mai rele condiţii meteo maritime, incluznd valurile Shamal, fenomen deosebit de violent ce se produce nsa foarte rar, dar şi mpotriva ncălzirii globale. Structura de rezistenţă a digului este dată de divese materiale precum : o fina faşie de nisip, aşezată chiar pe fundul mării, acoperită apoi de un strat de material permeabil, geo-textil, produs artificial ce asigură faptul că structura nu este dusă de valuri. Apoi urmează primul strat de protecţie, alcătuit din bucăţi uriaşe de roca, fiecare cntărind n jur de o tona, iar n mijlocul structurii fiind aşezate stnci cntărind ntre 2 şi 4 tone ridicate cu ajutorul macaralelor plutitoate. Aranjarea rocilor a fost realizată cu ajutorul excavatoarelor submarine sub atenta supraveghere a inginerilor, dar şi a scafandrilor experimentaţi. Deasupra se află un stat de pietre mai mici ncadrate de stnci cu o masă de circa 6 tone.

 


1 Odată cu poziţionarea digului, 4,888,000 de metri cubi de rocă au fost aşezaţi pentru a alcătui fundaţia viitoarelor insule. Astfel, muncitorii au nceput poziţionarea contra cronometru a uimitoarei cantităţi de 92,234,000 de metri cubi de nisip pentru a da forma insulelor. n perioadele de vrf, lucrau simultan 10 cargouri mpreună cu un adevărat arsenal de nave maritime ce duceau nisipul şi-l poziţionau n mare şi peste 1.000 de persoane.
Poziţionarea corectă a nisipului, pentru a da forma perfectă a palmierului proiectat iniţial, nu a fost deloc o treaba uşoară. De la nivelul ambarcaţiunilor nu se puteau da indicii precise aşa că s-au folosit poziţionarea prin satelit, astfel ca numeroşi oameni se plimbau cu aparate GPS n mnă pe insulele noi formate, oferind date navelor şi celor de pe uscat.

Alături de aspectele tehnologice ale megaproiectului, s-a studiat amănunţit şi impactul complexului insular asupra mediului. Atrase de mediul nou format, numeroase vieţuitoare au populat glofurile, lagunele şi coastele noilor insule crend un nou ecosistem. n proiectarea insulei, un rol major l-a jucat dorinţa de a scădea pe ct posibil impactul negativ asupra mediului, realizndu-se n acest sens numeroase studii. Cercetarile au arătat diversitatea scăzută a vieţii din zona vizată, şi că sedimentele transmutate vor ajuta la creşterea biodiversităţii.

 

Oceanografii Joseph Valencic şi Jim Miller au petrecut cţiva ani studiind platforma marina găsind n procent de 95 nisip şi noroi. Munca de monitorizare a salinităţii şi compoziţiei apei din zona cercetată, dar şi modul de viaţă al animalelor marine au implicat numeroase scufundări de-a lungul timpului. Astfel s-a concluzionat că există chiar beneficii ale proiectului, unul dintre acestea fiind infiinţarea unei fundaţii pentru protejarea peisajului natural care promoveaza conservarea vieţii marine.
Importanţa utilizării materialelor naturale n construcţia insulelor este cheia pentru ncurajarea regenerării şi dezvoltării vieţii marine n acest areal. Pentru construcţia digului s-a folosit exclusiv piată naturală chiar dacă aceasta este mai costisitoare şi are nevoie de eforturi mai mari pentru a fi poziţionată corect. Folosirea pietrei naturale a condus la crearea a 550 de hectare de teren propice dezvoltării coralilor care au nceput n prezent creşterea.

 
Odată cu nceperea plasării stncilor, algele au crescut oferind un substrat solid dezvoltării ulterioare a altor forme de viaţa. Bureţii de mare, crustaceele, moluştele şi peştii au apărut imediat după aceea. Astfel s-a creat ecosistemul ideal pentru a atrage de scafandrii.

n fazele preliminarii ale proiectului,  au fost contactate o serie de organizaţii locale, regionale şi internaţionale menite să realizeze un studiu de impact asupra mediului, să descopere, să asiste şi să minimalizeze potenţialele distrugeri, să simuleze potenţiale hazarde ce pot apărea pe parcurs şi nu n ultimul rnd de a asigura un habitat sănătos şi sigur viitorilor rezidenţi. Astfel că s-au implementat noi tehnologii pe tot ntinsul complexului pentru a asigura condiţii de viaţă optime, att oamenilor ct şi celorlalte vieţuitoare.
Folosirea n principal a materialelor ecologice şi reciclabile a fost ncurajată, iar clădirile au fost proiectate, astfel nct pierderile de energie să fie minime, iar un exemplu n acest sens l constituie panourile solare montate pe acoperişurile caselor, care vor furniza energia necesară treburilor casnice ntr-un mod care respectă mediul nconjurător, şi de ce să nu recunoaştem, la un preţ acceptabil pentru cei ce urmează să locuiască pe insule.
Fără ndoială, Palm Jumeirah este o structură fără precedent n istoria omenirii şi va schimba n totalitate felul n care sunt privite astăzi insulele artificiale, conferind tehnologiei un nou  domeniu de pe care să-şi ia din nou avnt, astfel că această megastructură să poată fi inclusă n categoria minunilor lumii.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica