referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Poluarea - o problema

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Sub acÅ£iunea energiei solare, a curenÅ£ilor ÅŸi a gravitaÅ£iei, apa se află într-o permanentă miÅŸcare, existând în formă lichidă, solidă ÅŸi gazoasă. CirculaÅ£ia apei pe oceane , mări, continente în atmosferă ÅŸi de aici înapoi poartă numele de ciclu hidrologic ÅŸi consumă 33% din energia solară primită de la Pământ...

Varianta Printabila 


1 Poluarea este o problemă pentru noi

Terra este denumită şi „Planeta albastră”, datorită faptului că 71%din suprafaţa sa este acoperită de apele Oceanului Planetar. Din volumul total de apă existent pe Terra, evaluat la 1,4*10 la a9a km3, apa dulce reprezintă 2,7%  (35,1 milioane km3), cea mai mare parte a acesteia fiind stocată n calotele glaciare şi n gheţari (77,2%). Rrestul de apă dulce este cuprins n sol (22,41%), sub formă de ape subterane şi umiditatea a solului, n lacuri şi mlaştini (0,35%), n cursurile de apă (0,01%) şi n atmosferă (0,04%)
     Sub acţiunea energiei solare, a curenţilor şi a gravitaţiei, apa se află ntr-o permanentă mişcare, existnd n formă lichidă, solidă şi gazoasă. Circulaţia apei pe oceane , mări, continente  n atmosferă şi de aici napoi poartă numele de ciclu hidrologic şi consumă 33% din energia solară primită de la Pămnt.
    Apa este un element esenţial pentru viaţa plantelor, animalelor şi pentru dezvoltarea societăţii. n alcătuirea organică a tuturor vieţuitoarelor, apa deţine o proporţie de 50-95%, consumul de apă fiind vital.
    Pentru multe organisme, apa este habitatul n care şi desfăşoară existenţa. Circuitul hidrologic are un rol mai important n sistemele biogen-chimice din natură, n transformarea reliefului şi n transferul materialelor sub formă de aluviuni şi de substanţe dizolvate.
    Dacă aerul, asa cum este, deocamdata poate fi respirat pretutindeni pe gratis, nu acelasi lucru se intampla cu apa potabila, care pentru citadini are de mai multa vreme un pret. Si inca in continua crestere. Caci apa, acest al doilea element in ordinea urgentelor omenesti, dupa aer, a devenit si el un produs industrial. In preajma marilor orase si unitati industriale apar instalatii uriase de “tratare” a apelor naturale, prin decantare, filtrare, sterilizare de mai multe feluri etc.
       La prima vedere, pare paradoxal sa vorbim de nevoia asigurarii apei pe o planeta care dispune de atata apa, incat s-ar putea inunda complet cu un strat de 3 km grosime. Chestiunea e ca 97 la suta din apa globului este sarata,
iar din restul de 3 la suta cea mai mare parte se afla in ghetari. Rezulta ca populatia lumii are la dispozitie pentru consumul personal  si pentru activitătile sale economice numai in jur de 1 la suta din volumul de apa dulce, respectiv cea din rauri, fluvii, lacuri si din unele panze freatice. Chiar si asa, ar fi mai mult decat suficient pe ansamblu, numai ca, asa ca si la alte capitole ale inzestrarii naturale, apa e foarte neuniform repartizata pe intinderea globului, iar o mare parte din ea este de acum puternic poluata. In ansamblul poluarii, ponderea apelor uzate – menajere si industriale – este covarsitoare.
       Daca la poluarea aerului imaginea-simbol este oferita de arborii “perforati” de “ploile acide”, la poluarea apei expresia caracteristica ar putea fi considerate “mareele negre”, adica poluarea, practic continua, cu petrol a marilor si oceanelor lumii, avand efecte dezastroase asupra florei si faunei marine.
    Apa este necesară vieţii fiind folosită n toate sectoarele de activitate ale omului, n consumul casnic, n producerea de energie ca mijloc de transport etc.
    Scăderea calităţii apei se datorează: apelor reziduale industriale, apelor menajere, diferitelor substanţe folosite n agricultură şi mbogăţirii cu substanţe organice ca urmare a depozitelor de gunoaie şi resturi menajere, a preluării unor ngrăşăminte etc.
    Poluarea apelor duce la diminuarea producţiei de biomasă, uneori afectnd pnă la dispariţie unele organisme, de asemenea puternica dezvoltare a fitoplanctonului duce la degradarea ecosistemelor respectiva, ca urmare a lipsei de oxigen care se manifestă. Cele mai importante măsuri luate mpotriva poluării apelor sunt următoarele: construirea de baraje, epurarea apelor reziduale, construirea de bazine speciale de colectare a deşeurilor şi reziduurilor, pentru a mpiedica deversarea directă a acestora n apele de suprafaţă, construcţia de zone de protecţie a apelor.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica