referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Marginimea Sibiului

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Zona este situată în imediata vecinătate a centrului culturii săseÅŸti din Transilvania - oraÅŸul Sibiu ÅŸi are o arie de peste 200 km², fiind îngrădită de râul Sadu la sud ÅŸi râul SăliÅŸte la nord. Satele sunt situate pe văile râurilor care curg din MunÅ£ii Cindrel prin platoul transilvan...

Varianta Printabila 


1 Mărginimea Sibiului

     Mărginimea Sibiului (maghiară: Szeben-Hegyalja, germană Hermannstdter Randgebiet) este o zonă care include 18 localităţi din Romnia aflate n partea de sud-vest a judeţului Sibiu din Transilvania, toate avnd o moştenire etnologică, culturală, arhitecturală şi istorică unică.

Poziţionare

Zona este situată n imediata vecinătate a centrului culturii săseşti din Transilvania - oraşul Sibiu şi are o arie de peste 200 km, fiind ngrădită de rul Sadu la sud şi rul Sălişte la nord. Satele sunt situate pe văile rurilor care curg din Munţii Cindrel prin platoul transilvan.
Regiunea cuprinde următoarele sate şi oraşe:

    Boiţa
    Fntnele
    Galeş
    Gura Rului
    Jina
    Orlat
    Poiana Sibiului
    Poplaca
    Răşinari
    Ru Sadului
    Rod
    Sadu
    Sălişte
    Sibiel
    Tălmaciu
    Tălmăcel
    Tilişca
    Vale

Istoric

     Cel mai vechi sat cunoscut este Răşinari, atestat de la 1204, apoi Tălmaciu (1318), Orlat (1322) şi Sălişte (1354). De-a lungul istoriei aceste aşezări au fost n diverse momente parte componentă a principatului Valahiei, mpreună cu Ţara Făgăraşului. Un eveniment important n zonă a avut loc n secolul XVIII cnd mpărăteasa Maria Theresa a decis nfiinţarea Regimentului 1 de graniţă la Orlat.

Populaţia

     n general principala ocupaţie istorică a populaţiei a fost păstoritul, motiv pentru care se trecea tot timpul Carpaţii, ceea ce a dus la menţinerea unei legături ntre comunităţile romneşti aflate la sud, respectiv la nord de munţi. Locuitorii zonei sunt numiţi mocani, sau mărgineni.

Descriere zonă

     Zona are o bogăţie excepţională a obiceiurilor legate de diferite momente din viaţă. Şi astăzi există obiceiul de a purta costumul popular tradiţional - alb-negru cu o pălărie rotunjită purtată de bărbaţi la evenimentele importante. Pictura pe sticlă este o tradiţie, n strnsă legătură cu tradiţiile religiei ortodoxe, predominantă n zonă.
     Arhitectura are influenţe puternice saxone, cu case mari, impunătoare, cu o curte interioară nchisă din toate părţile. Lemnul a fost materialul de construcţie tradiţional, n ultima sută de ani a fost nlocuit nsă cu cărămizile.

Atracţii turistice
 
Cea mai veche biserică din zonă se află la Sălişte, iar picturile din ea datează de la 1674. Alte biserici vechi sunt bisericile din lemn de la Poiana Sibiului - 1771 - şi Tălmăcel - 1776.
n Răşinari şi Sălişte există cteva mici muzee ale satului şi case memoriale. Emil Cioran este personalitatea cea mai cunoscută, care s-a născut n zonă. Alte personalităţi ale zonei sunt Octavian Goga şi alţi şase membri ai Academiei Romne. n Sibiel există un muzeu al icoanelor pictate pe sticlă.
Lngă Tilişca s-au descoperit urme ale civilizaţiei dacice. Un alt muzeu se află la Sadu, locul n care afost construită cea de-a treia uzină hidro-electrică din Europa.
 1 Muntii Cindrelului sunt modelati in cea mai mare parte in roci cristaline. Muntii si-au pastrat altitudini ridicate si masivitatea in ciuda faptului ca o serie de zone joase din jur au stimulat eroziunea fluviatila, deci a dus la erodarea puternica a vailor in trupul sau. Varfurile cele mai inalte depasesc 2000 m altitudine, Cindrel, 2244 m, fiind cel mai inalt varf al masivului.
Muntii pastreaza si urmele ghetarilor cuaternari: Caldarile glaciare de la obarsia Raului Mare (Iezerul Mare, Iezerul Mic, Gropata) sunt cele mai bine schitate, primele doua adapostind lacuri glaciare. Pe laturile de sud, vest si nord se afla trei lacuri de acumulare foarte importante: Gatu Berbecului (Negovanu), Oasa si Gura Raului.
Pe ansamblu, climatul Muntilor Cindrel favorizeaza turismul in toate anotimpurile. Cele mai propice sunt lunile de vara si toamna (pana la mijlocul lui octomrie), iar in anotimpul alb de preferat pentru iubitorii de schi sunt lunile ianuarie si februarie.
Rezervatia complexa Iezerele Cindrelului adaposteste in zona ce poarta urmele ghetarilor exemplare de zimbri, cocosi de munte, cerbi, caprioare, ursi capre neagre.
Accesul in zona se poate face atat e sosea moderna de pe Valea Oltului (Ramnicu Valcea - Sibiu) sau pe soseaua Sibiu - Deva, cat si pe drumurile forestiere care pleaca din mai toate asezarile de la poalele muntilor.
In renumita statiune Paltinis , aflata la cea mai mare atitudine din tara (1450 m) se poate ajunge pe soseaua modernizata din Sibiu prin Rasinarii lui Goga. Statiunea favorizeaza coborarile pe schiuri si sportul de performanta.
     Rapa Rosie Situata la doar 3 km de orasul Sebes, pe drumul ce leaga aceasta localitate de satul Daia  Romana, in partea de nord, dincolo de calea ferata, in fundul unei vai se inalta minunata Rapa Rosie. Peretii cu inaltimi de 80 - 100 metri se ridica spre cer, intr-un balet al formelor. Picaturile de apa sapa in lutul colinei, lasand in urma trecerii lor forme ciudate: turnulete, nise, piramide, toate de culoare rosiatica cu unele inflexiuni albastrui.
`Teritoriul comunei Gura Rului se bucura de existenta ctorva lacuri a caror frumusete si importanta economica vin n completarea locurilor pitoresti ale asezarii. Lacul de acumulare Gura Rului s-a format n urma construirii barajului finalizat n anul 1981. Barajul are o naltime de 72 m si este situat la altitudinea de 550 m. n avalul barajului este amplasata o microhidrocentrala de 3,8 MW. Lacul are o suprafata de 65 ha, o latime de 70-300 m si o capacitate de 15 milioane m3. Este utilizat pentru alimentarea cu apa a orasului Sibiu , producerea de energie electrica si nu n ultimul rnd pentru regularizarea Rului Cibin.
Lacul glaciar Iezerul Mare Lacul glaciar Iezerul Mare este situat pe versantul nordic al platoului Cindrel la 1998 m altitudine. A luat nastere ntr-un circ glaciar. Are o suprafata de 3,4 ha, este lung de 320 m, lat de 190 m si are un volum de apa apreciat la cca. 19.000 m3. Se remarca prin adncimea mare pe care o atinge n partea de S de 13,3 m. Din el se formeaza izvorul principal al Rului Mare.
Rezervatia naturala "Iezerele" din Cindrel Se ncadreaza n Muntii Cindrel din care ocupa partea nalta a acestora. Se ntinde pe o suprafata de circa 450 ha, fiind cea mai mare din judet. Este o rezervatie mixta n care sunt protejate mai multe elemente ale cadrului natural: relieful glaciar, lacurile glaciare, fauna, flora, peisajul. Peisajul montan "Iezerele" din Cindrel a fost declarat rezervatie naturala n anul 1961

Locuri de cazare din zona

      Pensiunea Conacul dintre Riuri situata in comuna Gura-Riului, la 17 km de oras, accesul auto se face prin intrarea in Gura Raului, dinspre Orlat, imediat dupa poarta de intrare in localitate, exista un panou indicator spre pensiune: prima strada la dreapta si apoi, dupa 200 m, cand strada face un unghi de 90 grade la stanga, se urmeaza cursul starzii si inca 300 m, pe partea stanga a drumului  dispune de:
    9 camere duble mari, spatioase, TV + cablu , frigidere, bai proprii. Daca este necesar se mai pot adauga paturi suplimentare
    2 apartamente :
     Apartamentul mare compus din sufragerie cu semineu, loc de servire a mesei, TV+cablu, frigider, balcon, dormitor + baie cu cabina de dus cu vibromasaj.
Apartament mic compus din sufragerie, loc de servire a mesei, TV+cablu, frigider, balcon, dormitor + baie cu cabina de dus.
    Sala de mese (50 pers ~) cu semineu, TV+cablu, terasa mare (40 pers ~) spre gradina.
    Pivnita amenajata rustic.
    Curte interioara pietruita
    Gradina cu iarba, pomi si parcare amenajata.

     Pensiunea Casa cu Livada situate in comuna Saliste, la 19 mk de oras, accesul auto se face pe drumul european Sibiu - Sebes (E81), la km 19 se face la stanga in loc Saliste si se mai merge cca 900 m pana la Caminul Cultural unde se paraseste asfaltul si se merge inainte pe o strada in panta , str.Steaza, pe partea dreapta a 5-a casa este pensiunea"Casa cu livada"
Are 3 apartamente de cate doua camere, si o garsoniera., in care pot fi cazate 8 persoane.(10-12 cu copii). Dintre acestea doua dormitoare au pat matrimonial(garsoniera si un apartament).
Fiecare apartamenrt si garsoniera sunt dotate cu televizor, frigider, baie cu dus, apa calda permanent. Incalzire centrala, dar in camere sunt si sobe de teracota pentru cine doreste foc la soba.
Bucataria este bine echipata. Bucataria noastra va ofera bauturi si preparate culinare traditionale.
     Exista sala de mese pentru perioada rece la mansarda si terasa din lemn construita artizanal in curte, unde se serveste masa pe timp de vara.
    Mobilier nou rustic in stilul zonei, lucrat artizanal.
    Acces telefon si e-mail.
    Se asigura parcarea masinilor in curtea pensiunii.
    Curte 600 mp cu flori si livada 1000 mp cu pomi fructiferi.
    Centru comercial la cca.300 m.
    Vedere spre coline impadurite.
    Posibilitati de jocuri in aer liber, jocuri de societate.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica