referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

America de Sud

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Continentul se extinde in lungime pe 7.400km,incepand din Nord, de la Mare Caraibelor si pana in Sud, la capul Horn.Latimea maxima de 5.160km, este atinsa intre Ponta do Seixas, pe coasta braziliana a Atlanticului, si Punta Parinas, pe coasta peruana a Pacificului...

Varianta Printabila 


1                         AMERICA DE SUD

   Informatii generale
 Din punct de vedere al suprafetei,America de Sud se situeaza pe un onorabil loc 4,cu o suprafata de 17.820.900 kilometri patrati sau mai bine spus,12% din suprafata Terrei.
 Se intinde de-o parte si de alta a Ecuatorului si a tropicului Capricornului si este legata prin ismul Panama de America Centrala si America de Nord.
 Continentul se extinde in lungime pe 7.400km,incepand din Nord, de la Mare Caraibelor si pana in Sud, la capul Horn.Latimea maxima de 5.160km, este atinsa intre Ponta do Seixas, pe coasta braziliana a Atlanticului, si Punta Parinas, pe coasta peruana a Pacificului.
   Relieful
 Relieful este variat, cu munti, podisuri, dealuri si campii.Este dispus sub forma unor fasii aproximativ paralele, cu munti in Vest, podisuri in Est si campii in Centru.
 Principala ramura muntoasa a Americii de Sud o constitue Muntii Anzi.Altitudinea maxima se afla in varful Aconcagua(6960m).Din Muntii Anzi izvorasc numeroase rauri:Marafion,Rio Salado,Rio Colorado,Rio Negro,Pilcomayo,Mamore.
 In zona muntilor Anzi, putem gasi si cativa vulcani cum ar fi:Chimborazo(6310m),Cotopaxi(5897m).
 Campiile din America de Sud:Campia Amazonului,Campia La Plata, mai extinsa fiind cea a Amazonului.
 Campia Amazonului este cea mai mare campie din America de Sud, si se extinde in:Peru,Columbia,Venezuela,Guyana,Suriname,Guyana Franceza si Brazilia.Este strabatuta de Amazon si multi dintre afluentii sai:Rio Negro,Rio Blanco,Japura,Madeira,Putumayo.
 Campia La Plata este situata pe locul 2 in topul celor mai intinse campii ale Americii de Sud, si se intinde pe suprafata Argentinei,Paraguay-ului,Uruguay-ului si a Braziliei.Este strabatuta de urmatoarele rauri:Paraguay,Rio Negro,Rio Colorado ,Rio Salado.
 In America de Sud, podisurile se gasesc in partea Central-Estica si mai importante sunt doua:Podisul Braziliei si Podisul Guyanelor.
 Podisul Braziliei este cel mai mare podis din America de Sud, ce se intinde in Brazilia, pe aproximativ 90% din suprafata acestei tari.Podisul Braziliei este strabatut de:Parana,Guapore,Xingu,Sao Fran Cisco.
 Podisul Guyanelor este al doilea podis ca intindere din America de Sud.Este extins in:Venezuela,Guyana,Guyana Franceza si in Suriname.Podisul Guyanelor este strabatut  decatre:Rio Branco,Essequibo,Orinoco.
   Clima
 In Nordul continentului se gaseste un climat intertropical cu caldura vara si ploi iarna,un climat montan, dar si un climat ecuatorial.
 Pe masura ce ne indepartam de nordul continentului, intalnim mai multe tipuri de clima.
 In centrul Americii de Sud se gaseste un climat intertropical,ecuatorial,montan dar si un climat al deserturilor tropicale.
 In sudul continentului se gasesc climaturi subtropicale,temperat-oceanice,montane.
   Hdrografia
 Hidrografia Americii de Sud este foarte bogata,in nord,in centru si mai putin in sudul tarii.Cel mai mare fluviu ca intindere dar si ca debit este fara nicio indoiala Amazonul,urmat de Parana,Tocanins,Madeira,Ucayali,Orinoco,Pilcomayo,Uruguay.
 Principalul loc de varsare a fluviilor si raurilor este Oceanul Atlantic, dar si Marea Antilelor.
   Tarile componente
 Clasamentul privind suprafata tarilor componente Americii de Sud este urmatorul:pe primul loc se afla Brazilia urmata de Argentina,Peru,Columbia, Bolivia, Venezuela, Chile, Paraguay, Ecuador, Guayana, Uruguay, Suriname si codasa clasamentului Guyana Franceza.
 Clasamentul continentului privind numarul de locuitori este:pe primul loc este Brazilia urmata de Columbia, Argentina, Peru, Venezuela, Chile, Ecuador, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Guayana, Suriname si ultima clasata Guyana Franceza.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica