referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Orasul Tulcea

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Orasul Tulcea este situat in sud-estul Romaniei, in Dobrogea de Nord, pe malul drept al bratului Tulcea, la jumatatea distantei dintre Ceatalul Chilia si Ceatalul Sf. Gheorghe, 8 km aval de prima bifurcatie a Dunarii. Este resedinta celui de-al patrulea judet ca marime din tara, judetul Tulcea...

Varianta Printabila 


1 Orasul Tulcea           
                                                                                                 
Orasul Tulcea este situat in sud-estul Romaniei, in Dobrogea de Nord, pe malul drept al bratului Tulcea, la jumatatea distantei dintre Ceatalul Chilia si Ceatalul Sf. Gheorghe, 8 km aval de prima bifurcatie a Dunarii. Este resedinta celui de-al patrulea judet ca marime din tara, judetul Tulcea.
Īntins pe sapte coline, orasul are o suprafata de 19 kmp.El este asezat in zona de deal in apropierea Deltei Dunarii.  
Orasele vecine sunt:  Isaccea ,Nufarul,Babadag etc.
Tulcea a mai avut denumirile de: Aegyssuss si Tulcsa.
Populatia orasului numara 91.875 de locuitori (18 martie 2002), din care 90,73% sunt romani si 9,23% sunt minoritati nationale (rusi, lipoveni, ucraineni, turci, tatari, italieni, armeni, unguri, germani, romi, evrei, greci s.a.).
Clima in aceasta zona este temperat continentala, caracterizata prin predominarea timpului senin, uscat, calduros. Iarna se fac simtite invaziile de aer arctic(din nord) si continental(din est) producānd temperaturi scazute. Temperatura maxima a atins 39,7 grade C si minima a coborāt la - 26,8 grade C, in anul 1942.Temperatura medie este de 10,8 grade C
Tulcea,ca oricare oras, are obiective istorice si turistice. Ele sunt: Monumentul,(Acest monument este ridicat dupa razboiul de independenta „ruso-romano-turc” ce s-a terminat pe data de 14 noiembrie 1878, data la care Tulcea a devenit capitala judetului cu acelasi nume si cel mai important oras din Dobrogea.  Razboiul de Independenta ruso-romāno-turc va aduce eliberarea orasului Tulcea de sub ocupatie turceasca), Delta Dunari si multe altele care sunt in afara orasului dar nu si in afara judetului(Monumentul Paleocrestin de la Niculitel; Casa memoriala Panait Cerna de la Cerna; Expozitia de Arta Orientala din Babadag; Gospodaria Taraneasa de la Enisala; Cetatea de la Enisala; Cetatea Dinogetia de la Garvan; Cetatea greco-romana de la Jurilovca; Cetatea Noviodunum de la Isaccea)
Delta Dunarii adaposteste peste 3.400 de specii de animale ,multe dintre ele fiind unicate in lume, ceea ce face din aceasta zona un adevarat spatiu mirific
Pasarile din Delta Dunarii insumeaza mai mult de 325 de specii din care 70 extraeuropene.
Sunt inregistrate 5 tipuri principale:
•    mediteranean - starc, tiganus, cormoran mic, vultur plesuv, piciorong, ciocintors, califar, pelican)
•    european - pasari cantatoare: privighetoarea de stuf, presura, boicusul, randunelele de mare, pescarusul, vulturul pescar, vulturul codalb.
•    siberian - lebada cantatoare, fluierarul, fundacul popular, becatina comuna, cocorul.
•    mongolic - vulturul plesuv, soimul dunarean.
•    chinez - egreta, lebada muta, cormoranul mare, rata mandarin.
Sunt considerate monumente ale naturii urmatoarele specii de pasari : pelicanii comun si cret, lopatarul, egreta mare sau starcul alb, egreta mica, lebada muta, lebada cantatoare, piciorongul, ciocintorul, califarul rosu, vulturul codalb.
Activitatea economica a orasului Tulcea este reprezentata in principal de industria metalurgica, de constructii, constructii de nave, industria prelucrarii materialelor de constructii, industria prelucrarii lemnului, industria textila (confectii si pielarie), industria alimentara (peste, carne, lactate, vin, legume, fructe).
In economia locala, agricultura detine o mica parte. Pe de alta parte, sectoarele de pescuitul si industria prelucrarii pestelui detin un important rol datorita caracteristicilor speciale ale zonei si pozitiei geografice.
     

   Inundatii 2006, imagini de pe faleza din Tulcea, 29.04.2006

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica