referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Poluarea solului

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

În realitate, o parte din ele este luată de vânt, alta este spălată de ploi, iar restul se descompune în timp, datorită oxidării în aer sau acÅ£iunii enzimelor secretate de bacteriile din sol. În tabelul următor sunt prezentate unele date în legătură cu persistenÅ£a în sol a unor insecticide comune...

Varianta Printabila 


1 Poluarea solului    Solul poate fi poluat :
    -direct prin deversari de deşeuri pe terenuri  urbane sau rurale, sau din ngrăşăminte şi pesticide aruncate pe terenurile agricole ;
    -indirect, prin depunerea agenţilor poluanti ejectaţi iniţial n atmosferă, apa ploilor contaminate cu agenti poluanţi “spălaţi” din atmosfera contaminată, transportul agenţilor poluanţi de către vnt de pe un loc pe altul, infiltrarea prin sol a apelor contaminate.
    n ceea ce priveşte poluarea prin intermediul agenţilor poluanţi din atmosferă, se observă anumite particularităţi. Spre exemplu, ca regulă generală, solurile cele mai contaminate se vor afla in preajma surselor de poluare. Pe măsură, nsă, ce nălţimea coşurilor de evacuare a gazelor contaminate creşte, contaminarea terenului din imediata apropiere a sursei de poluare va scădea ca nivel de contaminare dar regiunea contaminata se va extinde n suprafaţă.
    Nivelul contaminării solului depinde şi de regimul ploilor.Acestea spală n general atmosfera de agenţii poluanţi şi i depun pe sol, dar n acelaşi timp spală şi solul, ajutnd la vehicularea agenţilor poluanţi spre emisari. Trebuie totuşi amintit că ploile favorizează şi contaminarea n adncime a solului.
    ntr-o oarecare măsură poluarea solului depinde şi de vegetaţia care l acoperă, precum şi de natura nsaşi a solului. Lucrul acesta este foarte important pentru urmărirea persistenţei pesticidelor şi ngrăşămintelor artificiale pe terenurile agricole. Interesul econamic şi de protejare a mediului cere ca att ingrăşămintele ct şi pesticidele să rămnă ct mai bine fixate n sol. n realitate, o parte din ele este luată de vnt, alta este spălată de ploi, iar restul se descompune n timp, datorită oxidării n aer sau acţiunii enzimelor secretate de bacteriile din sol. n tabelul următor sunt prezentate unele date n legătură cu persistenţa n sol a unor insecticide comune.
Insecticidul    Timpul pt. Dispariţia a 50% din doza admin. solului    Timpul pt a se ajunge la concentraţia de 0,1 ppm
Aldrin    2 luni    
Carbaryil    1 lună    
Phorate    1 lună    
Azinphosmetil    20 zile    
Parathion    20 zile    90 zile
Metilparation        30 zile
Malation        8 zile
 

    ntruct deplasarea pesticidelor şi a ngrăşamintelor din locul pe care au fost administrate mediului constituie un risc grav de poluare a mediului, s-au ncercat metode pentru mărirea persistenţei lor prin aditivi chimici. Spre exemplu persistenţa heptaclorului n sol a fost mărită:
-    cu 18% prin adaus de ulei lubrefiant mineral
-    cu 52% prin adaus de răşină de Piccopale ;
-    cu 30% prin adaus de polistiren alchilat ;
-    cu 29% prin adaus de plastifiant aromatic.
-    Cu 21% prin adaus de fracţiuni grele aromatice din petrol.
Experienţa a arătat că persistenţa pesticidelor mai depinde şi de natura solului : ea este mai mică n solurile cu conţinut anorganic mai bogat (nisipuri, argile) dect n substanţe organice.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica