referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Japonia

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

În ceea ce priveste asezarea geografică, nipon teikoku(tara soarelui răsare) se întinde pe o suprafată de 2400 km , în arhipelagul nipon. Este compus din 4 mari insule: Honshu, Shikoku, Kyushu si Hokkaido la care se adaugă încă 4000 de insule mai mari sau mai mici. La acestea se mai adaugă arhipelagul Ryukyu cu insula principală Okinawa , realipită patriei la 15 mai 1972...

Varianta Printabila 


1

 

Japonia

 

            Japonia este o tar prin excelent insular, situat n nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fr indoial statul care a nregistrat cea mai rapid tranzitie de pe glob de la o putere medieval la una modern.

            n ceea ce priveste asezarea geografic, nipon teikoku(tara soarelui rsare) se ntinde pe o suprafat de 2400 km , n arhipelagul nipon. Este compus din 4 mari insule: Honshu, Shikoku, Kyushu si Hokkaido la care se adaug nc 4000 de insule mai mari sau mai mici. La acestea se mai adaug arhipelagul Ryukyu cu insula principal Okinawa , realipit patriei la 15 mai 1972.

            Japonia este a doua putere economic a lumii, dup S.U.A.. Din acest punct de vedere Japonia ocup primul loc n lume n ceea ce priveste productia de otel, industria de constructie a navelor oceanice si a autoturismelor si locul 2 pe glob n ceea ce priveste industria de prelucrare a petrolului.

            Japonia este una dintre cele mai populate tari ale lumii. Populatia este de 126,1milioane locuitori,avnd o densitate de 333,8 locuitori/km2 (locul7). Dup numrul de locuitori, Japonia ocup locul 6 n lume, dup China, India, Statele Unite ale Americii, Indonezia si Federatia Rus.

            In prezent, orasele japoneze se caracterizeaz printr-un amestec de trsturi traditionale si stil american,ndrznet si puternic. n Japonia se gsesc peste 150 de orase cu peste 100.000 locuitori si 7 metropole cu peste 1 milion de oameni fiecare, dintre care un megalapalopolis, orasul-port-capital, Tokio, cu o populatie de 11,8 milioane de locuitori si formeaz cu regiunea nconjurtoare si orasele nvecinate: Yokohama, Yokosuke, Kowasaki si Chiba-cea mai ntins aglomeratie urban din Asia-peste 16 milioane locuitori-si una dintre cele mai mari din lume. Aproape jumtate din populatie trieste n megalopolisul Tokio-Osaka-Nagoya din sud-estul insulei Honshu.

            Principalele orase ale Japoniei sunt: Tkio, Yokohama, Nagoya, Osaka, Kobe, Kioto, Kwasaki, Sapporo, Hiroshima, Fukuoka, Sendai. Fiecare dintre ele nsumeaz peste 1 milion de locuitori. Toate aceste orase nglobeaz aproximativ 45% din locuitorii trii.

            Tokio este capitala trii si n acelasi timp cel mai mare oras al Japoniei. Este un megalapalopolis. Tokio- “ capitala rsriteana “ , capitala “trii soarelui rsare” ncepnd cu 1869, s-a transformat ntr-o strlucit metropol. Orasul a avut de suferit de pe urma cutremurului din 1923 si a bombardamentelor din perioada 1942-1945. In ultimele trei decenii , au aprut zgrie-norii-primul fiind Kasumigaseki Building , cu 36 de etaje , inaugurat n 1968-grupati n mare parte n cartierul Shinjuku.

            Tokio polarizeaz ansamblul industrial Keihin (Yokohama, Kawasaki, Chiba) care asigur 27% din puterea industrial a trii. Cartierul general al afacerilor comerciale, n mare parte asemntor celor al marilor orase americane este Kanda, sediul marilor bnci si al marilor societti comerciale din domeniilor constructiilor navale, masinilor electronice, autoturismelor.

            Cea mai impuntoare constructie o reprezint turnul televiziunii avnd 334 m, n partea de vest a orasului. n centrul orasului se gsesc posta, ministerele, gara central, precum si palatul imperial mprejmuit de ziduri medievale si santuri de ap.n partea de nord se desfasoar cartierul universittilor Merji si Nihon, muzeul transporturilor si marele parc Ueno-cu Universitatea Tokio, numeroase muzee si grdina zoologic. n estul orasului se gseste Templul Kannon datnd din secolul al-xviii-lea si parcul de distractii Asakusa. n sudul cartierului general se afla parcul Hibya cu cladirea curtii supreme, iar nspre sud-est vestita Ginza, cartierul luxului, hotelurilor si magazinelor universale moderne. Aici se aliniaz cunoscuta strad “Harumi”, iluminat feeric. n contrast cu acest cartier, se afl cartierul Shinjuku denumit “sfrsitul lumii”, un cartier unde predomina mizeria si srcia nu cu mult timp n urm. acum, ns, a devenit un cartier modern cu peste 1 milion de locuitori.

            Tokio este deasemenea cel mai important centru comercial al trii , avnd peste 400 de institutii de nvtmnt superior, peste 100 de universitti, 50 de mari biblioteci, academia japoneza(1879), 600 de cinematografe, 2000 de temple.

            Din punct de vedere al ramurilor industriale, cele mai dezvoltate sunt: industria chimic, a cauciucului, a hrtiei, textil, metalurgia feroas, industria constuctiilor de masini. Tokio este deasemenea un foarte mare port la Oceanul Pacific, care comunic direct cu alt mare port, Yokohama. Functia industrial a megalopolisului  este enorm. El concentreaz mpreun cu Kawasaki si Yokohama aproximativ o treime din productia industrial a trii si reprezint cel mai mare complex pentru japonezi , cu un trafic ce depseste 80 milioane tone anual. Tokio este unit de Kawasaki ntr-o mas continu de uzine si constructii urbane, cartiere muncitoresti. Aici sunt amplasate zeci de mii de ntreprinderi si fabrici al cror fum si gaze nocive acoper cerul orasului si face imposibil privirea siluetei splendide a lui fuji-yama (sau fuji-yama), vulcanul sfnt japonez, care este format dintr –un con vulcanic cu nltimea de 3376 m si care n-a mai erupt din anul 1707. ”Muntele sfnt” reprezint punctul cel mai nalt al acestei tri. legat de vulcani, n japonia exist 196 de vulcani, dintre care 30 sunt nc n activitate. Cutremurele si vulcanii gata s erup sunt cele mai mari pericole pentru o tar asa de dezvoltat cum este Japonia . 

            Yokohama este portul cel mai nsemnat al Japoniei, n capitală a districtului Kanagawa, n sudul insulei Honshu si pe coasta vestic a golfului Tokio. Situat la 20 km n sudul metropolei, orasul-port cu o populatie de 3,3 milioane locuitori reprezint poarta maritim a lui Tokio, sau a complexului Reihin el este dotat cu cele mai mari si moderne santiere navale si are un trafic sporit. Este un centru important al industriilor chimice, echipament electronic, industria constructiilor de masini si al rafinriilor de petrol. n Yokohama, punctele turistice cele mai atractive sunt: templele, altarele de cult, bisericile Christian cu numeroasele grdini si parcuri, precum si institutiile educationale reprezentate de universittile: Yokohama National (1949) si Yokohama City (1949).

            Yokohama era la inceput un mic sat cu preocupri pescresti, cu o populatie de aproape 350.000 locuitori, cnd a fost vizitat de amiralul statelor unite ale americii, Matthew Perry n 1854. Portul a nceput s nfloreascca un centru comercial n momentul n care a fost deschis spre comertul exterior. Yokohama a fost aproape n totalitate distrus n 1923 de un cutremur de pmnt. Reconstructia gradat, compensat cu designerele specifice japoneze, au fcut cu timpul dintr-un oras aproape distrus unul dintre cele mai frumoase si mai moderne orase ale Japoniei. A fost bombardat n timpul celui de-al doilea-lea rzboi mondial. Populatia, n conformitate cu recesmntul din 1998, este de 3.325.216 de locuitori.

            Osaka, oras-port cunoscut si sub numele de “Venezia Japoniei” sau “Manchester-ul Orientului” , cu o populatie de peste 2,6 milioane de locuitori, este situat n sudul insulei Honshu, n golful Osaka, pe malul rului Yodo, este capitala districtului Osaka. este o metropol  industrial specializat n industria textilă (bumbac), industria feroas, ind. constructiilor de masini, echipament electronic si ciment. Aici sunt cele mai renumite trguri internationale pentru produsele industriei usoare asiatice. Orasul a crescut si s-a modernizat foarte mult dup cel de-al doilea rzboi, unindu-se cu Kobe (1,3 milioane locuitori-dup sondajul din 1975 ), devenind astfel cel mai mare port de import si centru al industriei grele japoneze. Osaka este un oras dezvoltat si din punct de vedere al turismului pe latura cultural, n special.astfel, cele mai inportante puncte turistice sunt templele: Tammangu-secolul x, Shitennoji-secolul 6 si Temmangu, oras cu izvoare termale, n apropiere de Osaka. orasul este intersectat de mai multe canale traversate de poduri si cteva parcuri.cel mai mare, parcul Tennoji, contine grdina botanic. De asemenea, este “cas“ a teatrelor dramatice din japonia, n special Bunraku - teatrul de marionete. Universittile: Osaka (1931), Kansai (1886), Osaka Bay (1949) sunt centrele de nvtmnt cele mai cunoscute.

            

1 De asemenea, are 2 aeroporturi, unul dintre ele, aeroportul international Kansai, deschis n septembrie 1994, pe o insul artificial n golful Osaka. noul aeroport este primul n Japonia care se deschide n functie de ceas.

            Doi ani mai trziu, 10.000 de vieti omenesti au pierit n urma unui puternic cutremur. Orasul a fost devastat de focuri si incendii n anii 1909 si 1912. In Ianuarie 1995, un cutremur de pmnt a zdruncinat solul insulei Awaji de-a lungul golfului Osaka. Autostrada de pe coasta golfului Osaka a fost distrus la fel ptind si stada de comunicatie dintre Osaka si Kobe denumit Hanshin Expressway. Populatia metropolei la recesmntul din 1998 a fost de: 2.476.105 locuitori.         

            Osaka si Kobe formeaz a doua conurbatie, care cu zona urban nconjurtoare, numara circa 11 milioane de locuitori (aproape ct orasul Tokio-capitala trii ).

            Nagoya este o metropol cu o populatie de aproximativ 2,2 milioane de locuitori, situat n partea central a trii, pe coasta sudic a insulei Honshu si fiind inclus n districtul Aichi, o conurbatie ce numr  peste 5 milioane de locuitori.

            Industria manufacturier include ind. feroas si siderurgic, ind. chimic si textil, ind constructiilor de material rulant si avioane. De-a lungul orasului se afl castelul Nagoya (construit n 1612, distrus de foc n 1945, reconstruit n 1959) si altarele: Atsuta si Ise, dou dintre cele mai vechi si mai faimoase altare Shinto.

            Toate facilittile educationale sunt incluse n universittile: Nagoya(1939), Meijo(1948), Nanzan(1949), Nagoya City(1950) si institutul tehnologic din Nagoya(1949).

            Dezvoltatea orasului a nceput la nceputul secolului al-XVII-lea, cnd castelul nagoya a fost construit de generalul si totodat conductorul de stat japonez Ieyasu, fondatorul shogunatului Tokugawa. orasul s-a dezvoltat rapid ca centru industrial dup 1880 si, n 1907, a anexat portul din Atsuta din sud. la fel ca multe orase din Japonia, si Nagoya a fost avariat n cel de-II-lea rzboi mondial, ca pasrea Phoenix, a renscut din propria cenus, devenind n zilele noastre, unul dintre cele mai impuntoare orase ale Japoniei si de ce nu din lumea modern. Populatia Nagoyei n 1998 a fost de 2.090.340 locuitori.

            Hiroshima este, din punct de vedere al asezrii geografice, situat n sud-vestul insulei Honshu, fiind capitala districtului cu acelasi nume, n centrul golfului Hiroshima. Orasul a fost fondat n anul 1594, din 6 insule n delta rului Ota si s-a dezvoltat rapid ca un oras-cetate si centru comercial, si, dup 1868, a fost propulsat ca principalul centru militar al trii. In 6 august 1945, n timpul celui de-II-lea rzboi mondial, prima bomb atomic ce urma s fie aruncat mpotriva pozitiilor inamice, a fost lansat nspre oras de fortele armate aeriene americane. n conformitate cu estimrile U.S., 60.000-70.000 de oameni au murit sau au fost declarati dispruti ca urmare a bombei atomice si multi altii au devenit, dup aceasta, invalizi.

            n 1940, populatia orasului era de 343.700 locuitori. bomba a distrus, de asemenea, mai mult de 10 km2   din oras, distrugnd circa 68% din cldirile Hiroshimei, alte 24% au fost avariate. n fiecare 6 august ncepnd cu 1947, sute de mii de oameni particip la manifestri n “parcul memorial al pcii”, construit exact n locul n care a explodat bomba. n 1949, japonezii au denumit Hiroshima ca fiind “altarul international al pcii”.

            Dup rzboi, orasul a fost construit din temelii si activitti economice au nceput s se desfsoare. Industria constructiilor de masini si industria conservelor sunt cele mai dezvoltate ramuri industriale ale orasului. Zona, cu toate c este muntoas, reprezint o vale fertil, bogat si productoare de gru. Populatia orasului Hiroshima a fost, n 1998, de: 1.098.614 locuitori.

            Kobe este oras si mare port comercial al Japoniei, capitala regiunii Hyogo, n sud-vestul insulei Honshu, n golful Osaka, lng orasul Osaka. ncepnd cu anul 1890, cteva orase incluznd Hyogo au fost incluse n (absorbite de) Kobe.

            Productia agricol a localittii include plantatii de orez si alte culturi de grne, fructe, vegetale si chiar tei. Constructiile de vapoare si brci si produsele din cauciuc reprezint principalele industrii ale orasului. Chimicale, masini si trenuri, echipament electronic, textile, zahar rafinat, de asemenea, se produc aici.

            n zona muntilor Rokko au fost construite resedintele suburbane si hotelurile Japoneze. Multe biserici Christian, Shinto si temple si altare budiste, dou faimoase statui ale lui Buddha, un interesant muzeu de arte si un muzeu municipal cu  o larga colectie ce trateaz interferentele cu cultura vestica se gsesc in Kobe.

            Universitatea Kobe (1949) este, de asemenea, localizat aici. Fondat in 1902, facultatea de comert din Kobe a devenit universitatea de economie (in 1944) si apoi ncorporat n alte patru colegii sub numele pe care l poart si acum. Orasul nu a fost important pn n 1860, cnd Japonia a deschis piata straina. nainte de aceasta, Hyogo, care acum este parte din Kobe, a fost mai multe secole cel mai mare port al Japoniei.

            Pe 17 ianuarie 1995, un puternic cutremur a trecut pe sub Insula Awaji, traversnd golful spre Kobe. cutremurul a cauzat distrugeri ale unor cldiri si poduri si a dat nastere unor incendii. n total , aproape 6400 de oameni au murit si mai mult de 30000 au fost spitalizate. Mai mult de 30000 de cldiri au fost avriate din cauza cutremurului si a incendiilor rezultate.

            Kyoto, oras situat in sudul insulei Honshu, capitala regiunii urbane Kyoto, lng Osaka, este faimos pentru mestesugurile cu fire de mtase, bronz, portelan, chimicale, echipament electronic.de asemenea, orasul include si o firm de constructii a prtilor componente de avion.

            Centru cultural si religios de frunte al Japoniei, orasul contine peste 2.000 temple si altare vechi, 37 de universitti si colegii si 24 de muzee. Kyoto este cunoscut si pentru splendidele festivale anuale si pentru superbele grdini. Tot n aceast zon se afl si castelul Nijo, palatul imperial Kyoto, morminte foarte vechi, universitatea Kyoto (1897) si numeroase muzee.

            Kyoto servea ca o capitat imperial a Japoniei, aproape continuu, ntre 794-1868, cnd sediul administrativ a fost mutat la Tokio. O importat cultural ar fi ruinele din urma bombardamentelor din cel de-II-lea rzboi mondial. Populatia (1998): 1.389.863 locuitori.

             Chiba, capitala regiunii Chiba, este amplasat n sud-estul insulei Honshu si totodat n extremitatea de nord-est a golfului Tokio. Chiba este un important nod feroviar care leag Tokio de peninsula Boso. coasta de nord a golfului Tokio dintre Urayasu si Kisarazu s-a transformat ntr-o zon industrial n ceea ce priveste petrochimia, constructiile navale, ind. siderurgic numit Keiyo (Tokio-Chiba).

            Chiba a avut o mare termocentral si de asemenea fabrici care produceau obiecte din fier si otel, testuri din bumbac, precum si o fabric de hrtie. Cresctorii de peşte se afl n vecintatea acestui oras. Universitatea din Chiba, a fost fondat n 1949, fiind un puternic centru universitar. Templul Chiba este cel mai vechi obiectiv turistic al orasului fondat n 709. Populatia n 1998: 851.843 locuitori.

            Fukuoka, este capital a regiunii cu acelasi nume, situat n nord-vestul insulei Kiushu din golful Hakata. orasul, mprtit de rul Naka, include Fukuoka, pe latura vestic, un oras-cetate al familiilor de baroni feudali datnd din 1601 si Hakata, pe latura estic, un spatiu comercial a crei important n sec. al-XVII-lea, era poarta Japonez spre China.

            Orasul este cel mai apropiat mare port al Japoniei de continentul Asiatic si este un important centru manufacturier pentru produse din mtase, ppusi, portelan, electronic, hrtie.

            De-a lungul golfului Hakata se afl rmsitele zidului de aprare de 3 metri, construit n secolul al-XVIII-lea pentru a proteja orasul de invaziile armatelor mongole. tot n oras, ca obictive turistice pot fi  enumerate: Universitatea Kiushu (1911) si Universitatea Fukuoka, datnd din anul 1934. Populatia (1998): 1.260.371 locuitori.

            Orasele din arhipelagul japonez au cunoscut o dezvoltare accentuat dup cel de-al-II-lea rzboi mondial, fiind printre cele mai dezvoltate orase din lume din punct de vedere economic.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica