referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Masurarea deplasarilor cu traductoare inductive

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

Tensiunea de la iesirea din FTJ se obtine nula pentru ca filtrul are o fercventa de taiere foarte mica si de aceea niveleaza semnalul obtinand componenta de curent continuu. Se obtine valoare nula pentru ca valoarea maxima a tensiunii este 1.4V, iar valoarea minima este –1.4V(tensiunea de cap de scara este de 1V,curent continuu)...

Varianta Printabila 


1 Alecu Alexandru Cristian
                                    Gr.  431A

Masurarea  deplasarilor
cu traductoare inductive

Partea I

1.    Formule si scheme folosite

Deplasarea x a miezului magnetic intre cele doua bobine care constituie traductorul diferential, determina variatii in sensuri opuse ale inductivitatiilor.


Tensiunea de iesire Vm, masurata pe priza mediana a traductorului este :
 
 
Deci tensiunea de iesire este direct proportionala cu deplasarea miezului magnetic, in limitele analizei de prim ordin.In realitate aceasta dependenta rezulta neliniara:
 Neliniaritatea este determinata de termenul de ordinul3 si ponderea sa este mica pentru ca x/x0< .
R1,R2 sunt rezistentele bobinelor determinate de pierderile magnetice si prin curenti Foucoutt.Prin deplasarea miezului magnetic aceste rezistente se modifica si ele dar acest efect poate fi neglijat daca se alege un miez nagnetic cu un  ciclu de histerezis ingustsi cu rezistivitate mare.
Schema bloc a circuitului este:
   
2.    Datele obtinute experimental sunt date in tabelul de mai jos:


X[mm]    0    2    4    6    8    10    12    14    16
XME[mm]    0.041    0.136    0.25    0.46    0.65    0.85    1.05    1.26    1.46
L1[mH]    7.74    7.68    7.41    6.88    6    4.89    3.73    2.76    2.11
L2[mH]    2.28    2.97    3.94    5.02    6.03    6.7    7.16    7.44    7.56
L1-L2[mH]    5.46    4.71    3.47    1.86    -0.03    -1.81    -3.43    -4.68    -5.45

Se traseaza caracteristicile urmatoare:

Panta dreptei L1(x):
 %
Panta dreptei L2(x):
 %


Panta dreptei (L1-L2)(x):
 %


 Formele de unda obtinute sunt:

•    Semnal de referinta din TP1:


•    Semnalul in punctul TP2:
Semnal in punctul TP3:•    Semnal in punctul TP4:

Semnal in punctul TP5:
•    Semnalul din punctul TP7:
Obs. Semnalul TP7 este putin deplasat fata de referinta datorita locului de unde se preia.
    Se observa ca  pozitia de echilibru este x=8 mm si alegem duoa pozitii simetrice fata de aceasta la x1=6mm si x2=10mm si vizualizam curentul de intrare in FTJ pentru cele doua pozitii:
•    pentru x1=6mm:


•    pentru x2=10mm


3.    Raspunsuri la intrebari

•    Amplitudinea de oscilatie a oscilatorului OSC trebuie stabilizata deoarece  oscilatorul furnizeaza o tensiune alternativa pentru alimentarea traductorului si o tensiumn de referinta pentru comanda detectorului sensibil de faza DSF.
Tensiunea alternativa furnizata pentru alimentarea traductorului, Va, trebuie sa aiba amplitudinea de oscilatie stabilizata pentru ca amplitudinea de oscilatie a tensiunii de la iesirea traductorului Vm sa fie proportionala cu x deplasarea miezului magnetic sa fie stabilizata.
•    Semnalul sinusoidal aplicat traductorului trebuie sa fie pur pentru ca si semnalul de la iesirea traductorului sa fie pur, deoarece, pe de o parte, semnalul de la iesirea traductorului este proportional cu deplasarea x a miezului magnetic, iar pe de alta parte semnalul de laiesirea trebuie sa fie pur pentru ca acesta este in continuare amplificat de amplificatorul transconductanta ATA care este acordat pe frecventa oscilatorului.
•    Oscilograma care evidentieaza eventualul dezacord dintre frecventa semnalului si frecventa pe care este acordat amplificatorul de transimpedanta ATA este TP7 deoarece OSC furnizeaza o tensiune alternativa pentru alimentarea traductorului,aceasta tensiune este proportionala cu tensiunea de la iesirea traductorului Vm aceasta din urma fiind si tensiunea de la intrarea amlificatorului transconductantaATA a carui marime de iesire este curentul debitatb in secundarul S la intrarea DSF.
•    Criteriile de dimensionare a elementelor din FTJ sunt:
    Frecventa de taiere a filtrului > frecventa oscilatorului  pentru a inlatura armonicele superioare din spectrul oscilatorului in cazul in care semnalul nu este pur.
    Tensiunea carecade pe condensatorul C7 sa fie egala cu tensiunea de la iesirea DSF astfel incat sa poata fi indeplinita conditia de adaptare.


1 Partea II-AIn aceasta parte se vor efectua masuratori cu precizie ridicata a diverselor piese aflate la masa de masura .
Se foloseste comparatorul electronic de tipul CP402 cu traductoare inductive diferentiale de deplasare de tip TL 402.
Aranjamentul experimental cuprinde stativul care este alcatuit din: coloana cu surub rectificat cu pasul de14mm, surub de blocare a masutei suport, surub de reglajal pozitiei masutei suport, surub pentru blocarea traductorului, piulita manson pentru reglarea inaltimii suportului traductorului, surub de blocare a suportului traductorului si comparatorul CP 402 cu urmatoarele elemente: instrument indicator, lampa de semnalizare pornit /oprit, comutator de pornire si de alegere a domeniului de masurare in m, comutatorul modului de lucru.
Schema bloc a comparatorului este indicatain figura de mai jos si cuprinde:
    oscilatorul cu o frecventa de aproximativ 5kHz, stabilizat in amplitudinecare genereaza doua tensiuni in antifaza  +Va si –Va;
    amplificator  sumator de curent alternativ ASA care insumeaza iesirile traductoarelor A si B  si iesirea potentiometrului P, de fixare a originii;
    detectorul sensibil de faza DSF si filtrul trece jos FTJ ;
    indicatorul I;
    placa de masura PM.

Datele obtinute :

Se vizualizeaza :

tensiunile de alimentare
Tensiunile de la iesirea din traductor maxima:
Tensiunile de la iesirea din traductor mnima:
Tensiunea de la iesirea din FTJ se obtine nula pentru ca filtrul are o fercventa de taiere foarte mica si de aceea niveleaza semnalul obtinand componenta de curent continuu. Se obtine valoare nula  pentru ca valoarea maxima a tensiunii este 1.4V, iar valoarea minima este –1.4V(tensiunea de cap de scara este de 1V,curent continuu).
Teniunea de masa  se obtine nula.
 

Diferenta dintre cele doua cale este de 240m, iar diversele valori ale pieselor masurate sunt date in tabelul de mai jos:

Piesa    Grosime[m]
1    50
2    30
3    30
4    50
5    27
6    4
7    6

Raspunsuri la intrebari:
1)    Semnul deplasarii masurate cu traductorul B poate fi schimbat pe cale electrica cu ajutorul potentiometrului helicoidal P de fixare a originii masurarii.

3)         lAL=l0[1+t]= l0+l0t
l0=100mm
1=AL=24*10-6/C
t=25C- 20C=5C
=>l=lAL-l0=1l0t=12m

4)    Tinand cont de rezultatul de mai sus  rezulta ca piesele trebuie manipulate cu grija pentru ca la variarii mari de temperatura acestea se pot dilata (la cresterea temperaturii) sau se pot contracta(la scaderea temperaturii).
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica