referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Tehnologia de fabricare a arborelui unei masini electrice

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

Prelucrarea prin aschiere indepartarea de pe suprafata semifabricatului a adaosului de material sub forma de aschii. Desprinderea aschiei de pe semifabricat presupune o miscare relativa intre scula si piesa. Miscarea necesara detasarii aschiilor se numeste miscarea principala iar miscarea care asigura eliberarea de aschii se numeste miscare de avans...

Varianta Printabila 


1
Tehno3:

Tehnologia de fabricare a arborelui unei masini electrice


1. Prezentarea principalelor prelucrari prin aschiere

In constructia de masini, aparate electrice si echipamente electrice intra piese, organne de masini, construite din materiale metalice care necesita o prelucrare precisa implicand procedee tehnologice diverse.

Prelucrarile prin aschiere cuprind strunjirea, gaurirea, filetarea, rabotarea, mortezarea, brosarea, rectificarea.

Prelucrarea prin aschiere indepartarea de pe suprafata semifabricatului a adaosului de material sub forma de aschii. Desprinderea aschiei de pe semifabricat presupune o miscare relativa intre scula si piesa. Miscarea  necesara detasarii aschiilor se numeste miscarea principala iar miscarea care asigura eliberarea de aschii se numeste miscare de avans.
Cei mai importanti parametrii care caracterizeaza o prelucrare prin aschiere sunt: adancimea de aschiere, avansul, viteza de aschiere, turatia.

Strunjirea este operatia de preluicrare prin aschiere a suprafetei exterioare sau interioare, a pieselor ce reprezinta corpuri de rotatie, cu ajutorul cutitelor pe masini unelte din grupa strugurilor.
Piesa de prelucrat executa o miscare de rotatie, iar scula scula executa miscarea de avans. Strunjirea se poate realiza in una sau mai multe treceri, in decursul carora se realizeaza degrosarea, semifinisarea, finisarea.
    Formele cutitelor de strung corespund operatiei pe care trebuie sa o realizaze, fixarea cutitelor se realizeaza cu ajutorul unor suporturi. Pentru prelucrare, piesa se prinde in diferite dispozitive: universal cu trei bancuri, varfuri, inima de antrenare.
Strungurile utilizate pot fi de diverse tipuri, pornind de la strungul normal pana la strunguri cu comanda cu program ( strunguri carusel, strunguri revolver, strungul frontal, strunguri de copiat, strunguri automate si semiautomate).

Caracteristicile principale care definesc marimea strungului si posibiltatile de utilizare ale acestuia sunt: diametrul maxim de strunjire deasupra patului, distanta maxima intre varfuri si diametrul maxim de strunjire deasupra caruciorului.

Frezarea este procedeul de prelucrare prin aschiere, a suprafetelor plane, cilindrice sau profilate cu ajutorul unor scule cu mai multe taisuri numite freze, pe masini de frezat.
Miscarea principala este realizata de scula, iar miscarea de avans este executata de piesa.

Frezele se clasifica in freze cu coada si freze cu alezaj (STAS577/1-78)
Acestea la randul lor pot fi freze cilindro-frontale, unghiulare, cilindrice, conice, pentru filetat. De asemenea frezele pot fi clasificate dupa natura dintilor (elicoidala, in zigzag) dupa forma dintilor (triunghiular, rotund, trapezoidal), pasul danturii ( egal, inegal).Rabotarea este procedeul de prelucrare prin aschiere a suprafetelor plane. Miscarea principala de avans este o miscare de translatie si poate fi executata fie de scula ( la seping) fie de piesa. Aceasta miscare este rectilinie- alternativa si este formata din 2 curse: cursa activa in care cutitul executa prelucrarea materialului si o cursa in gol in care cutitul revine la pozitia initiala.
    Cutitele de strung, raboteza si morteza cu care se prelucreaza prin aschiere diferite suprafete sunt standardizate ( STAS 350-82 – Cutite de strung raboteza si morteza); ele se compun din doua parti principale: partea aschietoare si coada.


1 Aceste cutite se clasifica dupa sens, in cutit de dreapta si cutit de stanga, dupa forma canalului si pozitia lui in raport cu corpul, cutitele se clasifica in cutite drepte, inconvoiate, cotite, ingustate.Polizarea  este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere a pieselor metalice cu ajutorul unor pietre de polizor. Pietrele de polizor sunt corpuri abrazive rigide, fixate pe masini numite polizoare, care le imprima o miscare de rotatie.
    Polizarea se aplica diferitelor piese si consta in curatirea de bavuri si impuritati a suprafetelor si muchiilor semifabricatelor, prelucrari de degrosare si ajstare a pieselor sudate, ascutirea pieselor taietoare.Fisa tehnologica a arborelui unei masini electrice
Operatia tehnologica    Masina Unealta    Scule    Timp
1    Debitarea    Fierastrau mecanic        20
2    Indreptare    Ciocan pneumatic        10
3    C.T.C            10
4    Indreptare fete laterale    Strung    Cutite de strung    20
5    Centruirea    Strung    Cutit de centruire    25
6    Prelucrarea treptelor    strung    Cutit de strung    50
7    C.T.C            10
8    Frezarea canalului    Freza    Freza    15
9    Rectificarea    Masina rectificat    Piatra de rectificat    25
10    Tratament termic    cuptor        30
11    C.T.C Final        subler    10


Tehnologia de fabricatie a arborelui unei masini electrice

1.Debitare la 410 mm


2.Prelucrarea treptelor
    - strunjire la 65 x 105mm
    - strunjire la 70 x 140mm
    - strunjire la 65 x 105mm
    - strunjire la 30 x 60mm
 

3.Frezarea canalului de pana
    - lungime = 55mm
    - Raza = 4

 


4. Realizare tesituri la capete
- 2 x 45o

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica