referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Noua psihosfera

Categoria: Referat Filozofie

Descriere:

Individul simte nevoia unei vieti structurate .O viata lipsita de o structura inteligibila echivaleaza cu un naufragiu.Absenta structurii genereaza esecul.Structura ne ofera puncte de referinta relativ fixe .De aceea un loc de munca este de o importanta capitala din punct de vedere psihologic.Impunand exigente clare fata de timpul si energia individului,el ofera un element de structura in jurul caruia se poate organiza restul vietii...

Varianta Printabila 


1

Oare schimbarile tehnologice si bulversarile sociale inseamna sfarsitul prieteniei,al dragostei ,al devotamentului,al spiritului colectiv,al solicitudinii?

Oare miracolele electronice de maine vor face ca relatiile umane sa devina si mai gaunoase si  inautentice decat in prezent?

In toate tarile bogate se aude cresterea procentului de sinucideri in randul tinerilor ,cresterea vertiginoasa a alcoolismului,raspandirea de presiuni nervoase , a vandalismului si criminalitatii.

Activitatile de asistenta sociala si industriile de sanatate mintala capata amploare pretutindeni.La Washington ,o comisie prezidentiala pentru sanatate mintala face cunoscut faptul ca nu mai putin din un sfert din totalul cetatenilor americani sufera de o forma sau alta de stres emotional acut.

Un psiholog de la National Institute of Mental Health dupa aprecierea caruia nu exista familie fara tulburari psihice , declara ca tulburenta psihologica inregistreaza o crestere rapida .

Viata cotidiana are cava obositor ,desfasurandu-se parca ”pe muchie de cutit”,nervii sunt incordati in permanenta .Milioane de oameni manifesta o extrema epuizare nervoasa.

Milioane de oameni isi cauta cu frenezie  o identitate,ori vreo terapie miraculoasa care sa le reintegreze personalitatea.

Spre sfarsitul anilor 70 miscarea pentru stimularea potentialului uman a pus in circulatie 8000 de terapi constand in crampie de psihanaliza ,de religii orientale,jocuri,experiente sexuale.

REMEDII IMPOTRIVA SINGURATATII

Daca vrem sa cream o viata emotionala benefica si o psihosfera sanatoasa pentru civilizatia de maine,trebuie sa luam aminte la trei nevoi fundamentale ale oricarui individ:nevoia de comunitate ,de structura si nevoia de sens.

Orice societate acceptabila trebuie sa genereze un sentiment de comunitate .Comunitatea constituie un remediu impotriva singuratatii.Ea ofera oamenilor sentimentul atat de necesar al apartenentei .

In prezent,in toate tehnosocietatile asistam la prabusirea institutiilor de care depinde comunitatea,ceea ce are drept consecinta raspandirea flagelului singuratatii.

Singuratatea exercita o influenta latenta si asupra economiei.Din singuratate se alimenteaza si proliferarea agentiilor de voiaj si prosperitatea industriilor de divertisment.Ea contribuie la cresterea consumului de droguri,la raspandirea depresiunii nervoase si la scaderea   productivitatii.Si tot ea creeaza indeletnicirea lucrativa a “inimilor insingurate “,care se ofera sa ii ajute pe cei solitari  sa isi gaseasca “perechea potrivita”.

Suferinta cauzata de singuratate nu este un fenomen nou .Dar singuratatea este acum atat de raspandita incat a devenit in mod paradoxal o experienta colectiva .

Comunitatea presupune insa nu numai legaturi satiafacatoare din punct de vedere afectiv intre indivizi ,ci si puternice legturi de loialitate intre indivizi si organizatiile lor.Milioane de oameni simt astazi nu numai ca le lipseste compania altor indivizi,ci si se simt totodata rupti de institutiile din care fac parte .Ei tanjesc dupa institutii care sa merite  respectul,atasamentul si loialitatea lor.

Una din cauzele singuratatii este diversitatea sociala crescanda.Demasificarea societatii,accentuarea deosebirilor in dauna asemanarilor ii ajuta pe oameni sa se individualizeze.Cu cat suntem mai individualizati cu atat ne este mai greu sa gasim un partener care sa aiba aceleasi interese ,valori,gusturi. Devenind mai dificil in sfera legaturilor noastre sociale.

Intelegand ca singuratatea nu mai este ceva strain persoanei o putem contracara pe multiple cai.Putem incepe din familie care sa vazut treptat degajata de povara membrilor sai ajunsi la varsta senectutii.Parintii dornici sa isi  instruiasca copiii  acasa ,ar trebui sa fie ajutati de scoli ,ar trebui ca influenta parintilor asupra scolilor sa creasca,nu sa scada.

Scolile ar putea face mult pentru crearea unui sentiment de apartenenta.De exemplu notarea ar putea fi facuta  nu numai pe baza rezultatelor individuale ci si ale intregii clase.Astfel s-ar acredita ca fiecaruia dintre noi ii revineo responsabilitate pentru ceilalti .Astfel s0ar promova sentimentul de comunitate .

Un alt mijloc de edificare al comunitatii ar fi sistemul de pensionare . Sctand dintr-o   data din  munca un lucrator varstnic se rupe de numeroase legaturi sociale.De exemplu extinderea sistemelor de pensionare partial si promovarea unor contracte intre pensionari si tineri “profesori adjuncti” sau “mentori pentru  tineri”.

Avem nevoie de multe servicii atat traditionale cat si de conceptie noua pentru a-i  ajuta pe cei insingurati sa se apropie unii de alti intr-un mod  care sa nu lezeze demnitatea.

TELECOMUNITATEA

Pe cat de raspindita,pe atat de naiva si de simplsta este teama ca telecomunicatiile vor face sa dispara contactele directe de la om la om si ca din pricina lor relatiile se vor depersonaliza si mai mult.In realitate s-ar putea sa se intample invers.Computerele si comunicatiile ne pot ajuta in edificarea sentimentului de comunitate.

Creand posibilitatea ca un mare numar de oameni sa lucreze acasa ,noile tehnologii pot contribui la dezvoltarea unor raporturi de familie mai stranse si mai calde precum si a unei vieti de comunitate mai inchegata.

Pe masura ce comunitatile  incep sa inlocuiasca nevetismul ,ne putem astepta la o proliferare a restaurantelor,cinematografelor,etc,implicand integral sau in cea mai mare parte relatiile directe de la om la om.

STRUCTURA-VIA HEROINA

Individul simte nevoia unei vieti structurate .O viata lipsita de o structura inteligibila echivaleaza cu un naufragiu.Absenta structurii genereaza esecul.Structura ne ofera puncte de referinta relativ fixe .De aceea un loc de munca este de o importanta capitala din punct de vedere psihologic.Impunand exigente clare fata  de timpul si energia individului,el ofera un element de structura in jurul caruia se poate organiza restul vietii.

Unii tineri  confruntati cu absenta unei structuri vizibile ,si-o creeaza recurgand la droguri.Daca vom lua in considerare ansamblul acstor fenomene -singuratatea,lipsa de structura,sentimentul lipsei de sens al vietii-ce insotesc declinul civilizatiei industriale vom putea sa intelegem unele din cele mai derutante fenomene ale epocii noastre -proliferarea sectelor.

1

SECRETUL SECTELOR

Celor insingurati,sectele le ofera,la inceput,caldura unei prietenii nediscriminatorii.Multe din secte impun adeptilor ei forme de viata colectiva.Gratitudinea pe care o simt membrii cultelor pentru aceasta caldura ,adesea sunt dispusi ca in schimbul ei sa rupa contactul cu familia ,cu prietenii , sa doneze sectei toata agoniseala din viata,sa abandoneze stupefiantele sau chiar viata sexuala.

Sectele nu ofera numai sentimentul de comunitate ,ele ofera si structura de care  oamenii simt atata nevoie,impunand comportamentului lor constrangeri  riguroase.Dand membrilor sai sentimentul ca realitatea are un sens si ca ei au datora de a transmite sensul acesta celor din afara ,secta ofera un scop si o coerenta intr-o lume ce lasa impresia incoerentei.

In schimbul sentimentelor de comunitate ,structura si sens pe care le  ofera,secta pretinde insa un pret foarte ridicat:sacrificarea oarba a eului.Pentru unii neindoielnic ,aceasta este singura alternativa la dezintegrarea personalitatii.Pentru cei mai multi dintre noi ,insa, calea aceasta este pre costisitoare.

ORGANIZATORI AI VIETII SI SEMISECTE

Este din ce in ce mai greu sa -ti structurezi viata  in mijlocul vartejului social si tehnologic din zilele noastre .Gama larga de optiuni in domeniul stilutrilor de viata,orarele si posibilitatile educationale ,toate acestea sporesc dificultatea.Oamenilor mai putin instariti presiunile economice le impun o structurare riguroasa a vietii.

Niciodata o singura conceptie despre lume nu va putea sa cuprinda intreg adevarul.Asadar ca in edificarea civilizatiei celui de Al Treilea Val sa nu ne marginim la a declara razboi singuratatii.

Trebuie cladit un cadru de ordine si sens vietii noastre .Pentru ca sensul ,structura si comunitatea sunt premise ale unui viitor demn de a fi trait.Este important sa intelegem ca izolarea sociala ,depersonalizarea,lipsa de structura si sentimentul lipsei de sens de care sufera atatia oameni sunt simptome ale trecutului ,si nu prefigurari ale viitorului.Nu este de ajuns sa schimbam societatea ,caci pe masura ce prin hotararile si actiunile noastre de zi cu zi formam civilizatia

celui de Al Treilea Val,aceasta civilizatie le randul ei ne va modela pe noi,apare o noua psihosfera care va modifica caracterele noastre.

 

 

 

BIBLIOGRAFIE

                   ALDEN  TOLHER “AL TREILEA VAL”

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica