referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Centrul national pentru dezvoltare durabila - Agenda locala 21

Categoria: Referat Economie

Descriere:

2.3 Raportarea indicatorilor de dezvoltare durabila
Sistemul de indicatori de dezvoltare durabila pentru orasele pilot ale Agendei Locale 21 va fi prezentat standardizat sub forma de tabel, si va avea structura conform anexei. (Anexa 1)...

Varianta Printabila 


1

Centrul national pentru dezvoltare durabila

- Agenda locala 21 -

 

Setului de indicatori pentru dezvoltare durabila

 

 

 

 • Consideratii generale
 •  

  Setul de indicatori pentru Dezvoltare Durabila ofera membrilor comunitatii locale informatii precise si adaptate continuu la scara de timp cu privire la aspectele legate de procesul tranzitiei catre un model de dezvoltare socio-economica durabila. De asemenea este instrumentul cel mai util pentru evaluarea si monitorizarea procesului de implementare a Strategiei de Dezvoltare Durabila si a Planului Local de Actiune.

   

  Pentru a fi performant, un set de indicatori trebuie proiectat si construit intr-o maniera care sa asigure atingerea urmatoarelor obiective:

   

           Evaluarea corecta a “durabilitatii” sistemului socio-economic din orasele pilot ale AL21

           Masurarea performantelor privind atingerea obiectivelor stabilite in cadrul Strategiei Locale de Dezvoltare Durabila si implementarea Planului Local de Actiune.

           Corelarea si adaptarea continua a politicilor la nivel local cu componentele Agendei Locale 21 (obiective, politici, actiuni) precum si cu documentele adoptate la nivel international (UN, UE, etc).

   

  Proiectarea unui sistem de evaluare si monitorizare (Set de indicatori) a tranzitiei catre un model de dezvoltare socio-economica durabila in orasele pilot trebuie sa clarifice din start cateva probleme definitorii pentru continuarea cu success a procesului:

   

  • Cadrul conceptual al inicatorilor de dezvoltare durabila.
  • Ce este un indicator de dezvoltare durabila?
  • Ce este un indice?
  • Cum se elaboreaza setul de indicatori?
  • Care este structura si modul de raportare al indicatorilor?
  1

  2.1 Cadrul conceptual

   

  Cadrul conceptual este o structura sau un instrument care ofera o modalitate de a ordona dupa niste criterii prestabilite mai multe idei. In cazul nostru crearea unui cadru conceptual privind Dezvoltarea Durabila presupune crearea unei structuri formata din categorii care ordoneaza problemele de dezvoltare durabila. Pasul urmator il constituie enumerarea si selectarea problemelor – in cazul oraselor pilot ale Agendei Locale 21 acestea vor fi chiar obiectivele generale din Strategia Locala de Dezvoltare Durabila. Procesul de selectie al indicatorilor de dezvoltare durabila care vor masura problemele selectate, constituie ultima faza in cadrul procesului de stabilire a cadrului conceptual.

   

   

   

   

  2.2 Criterii de selectie a indicatorilor de dezvoltare durabila

   

  In procesul de elaborare a setului de indicatori pentru dezvoltare durabila trebuie sa se tina cont de urmatoarele criterii de selectie ale acestora:

   

           Relevanta pentru politicile formulate in Strategie

           Simplitate – informatia sa fie prezentata intr-un mod accesibil publicului larg

           Validitate

           Disponibilitatea datelor

           Reprezentativitate

   

  2.3 Raportarea indicatorilor de dezvoltare durabila

   

  Sistemul de indicatori de dezvoltare durabila pentru orasele pilot ale Agendei Locale 21 va fi prezentat standardizat sub forma de tabel, si va avea structura conform anexei. (Anexa 1)

  Tabelul cu indicatorii de Dezvoltare Durabila va fi prezentat in cadrul Cap. 5 –Structurile institutionale de monitorizare si evaluare – din documentul final Planul Local de Actiune.In perioada alocata procesului de consultare publica a documentului Planul Local de Actiune (Prima varianta) se va supune dezbaterii publice si Sistemul de Indicatori, concentrandu-se atentia in special pe institutiile indicate in tabelul din Anexa 1, care vor furniza datele necesare elaborarii acestuia.

  Precizam ca Anexa 1 constituie structura de baza pentru toate cele 9 orase pilot ale AL21 privind constructia Setului de Indicatori de Dezvoltare Durabila la care se pot adauga elemente noi (probleme, indicatori), in functie de specificul fiecarui oras si al opiniilor si sugestiilor exprimate in cadrul procesului de consultare publica.

   

   

  Tabel 1- Cadrul conceptual al indicatorilor de Dezvoltarea Durabila pentru orasele pilot ale Agendei Locale 21

  Referat oferit de www.ReferateOk.ro
  Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
  Horoscop
  Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
  referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica