referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Notiuni generale privind cheltuielile de productie si costurile

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor,precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei,si anume:materiale directe,energie consumata in scopuri tehnologice,manopera directa si alte cheltuieli directe de productie,precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora...

Varianta Printabila 


1

     Notiuni generale privind cheltuielile de productie si costurile

 

 

1.1 Conceptele de consumatiuni,cheltuieli de productie si costuri:

 

            Conceptul de la care se poate pleca in elaborarea teoriei calculatiei contabile a costurilor este cel de consumatiune.In spijinul acestei afirmatii este invocat faptul ca”ceea ce se sustrage pietei,spre a se produce bunuri destinate consumului curent sau mijloace de productie de lunga durata,sau pentru a se aduce la indeplinire servicii,ceea ce prin urmare se consuma bunuri si energie spre a se obtine alta valori,poarta numele de consumatiuni”.

            Referindu-se la notiunea de consumatiune.profesorul Dumitru Rusu afirma ca:”materiile si materialele,mijloacele fixe si forta de munca sunt valori care intra intr-un process de productie si se consuma sub durata unei perioade de timp.Ele sunt consumatii in vederea obtinerii altor valori.

           

In functie de obiectul generator al consumatiunii,distingem urmatoarele categorii:

 

1.      Consumatiunile productive:se caracterizeaza prin faptul ca se realizeaza in sfera productiei si au un caracter necesar.Ele prezinta un interes deosebit pentru calculatia costurilor de productie deoarece sunt singurele care contribuie la crearea de noi produse,executarea de noi lucrari si prestarea de noi servicii.

2.      Consumatiunile neutre:sunt cele determinate de defectiunile organizatorice si de conducere aparute in desfasurarea procesului de productie si de desfacere.Se cuprind aici consumatiuni generate de intreruperea procesului de productie din cauze exogene si endogene.

3.      Consumatiunile accidentale:sunt acele cauzate de prevenirea unor calamitati sau accidente,ori de eforturile de inlaturare a urmarilor acestora .

4.      Consumatiunile cu character special:se refera la acele valori consumate in vederea realizarii anumitor obiective sau actiuni cu caracter special.

 

“Cand consumatiile de valori afecteaza direct un anumit produs finit,o anumita comanda,un lot sau o serie de produse,o faza de fabricatie,ele poarta denumirea de cheltuieli de productie”Acestea apar in cursul procesului de exploatare,indiferent de modul cum se va finaliza activitatea productive a entitatii.

Potrivit definitiilor de dictionar,cheltuielile reprezinta consumurile de mijloace economice care se efectueaza la exploatarea si adiministrarea de la o zi la alta,in vederea mentinerii activelor angajate in organizarea unei activitati economice.

 

Potrviti reglementarilor contabile romanesti,cheltuielile entitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru:

         Consumuri de stocuri,lucrari executate si servicii prestate de care beneficiaza entitatea

         Cheltuieli cu personalul

         Executarea unor obligatii legale sau contractuale

Notiunea generala de cheltuieli o inglobeaza pe cea de plati,insa este mai larga decat aceasta din urma,care este strict rezervata iesirilor effective de mijloace de plata.

Costurile reprezinta ansamblul cheltuielilor effectuate pentru obtinerea unui bun,executarea unei lucrari,prestarea unui serviciu,sau suma exprimata in general in moneda,a cheltuielilor necesare pentru achizitionarea sau producerea unui bun sau a unui serviciu.

 

Costul se defineste prin trei caracteristici independente una de alta,si anume:

 

 • Campul de aplicare:a costului poate fi foarte variat si anume:
 • -O functie sau o subfunctie economica a unei intreprinderi

  -Un mijloc de exploatare,adica o masina,un loc de lucru,un raion de magazine,un canal de distributie

  -O activitate,adica un lot de produse,un produs…etc.

  -Un centru de responsabilitate,adica un subsistem al organizatiei pentru care se poate determina un indicator de performanta si care dispune de o anumita autonomie in ceea ce priveste mijloacele de utilizat pentru a-si indeplini obiectivele.

 • Momentul calculului:acest criteriu ne permite sa distingem doua tipuri de costuri:
 • -costul istoric,care este un cost calculate dup ace au avut loc faptele care l-au generat

  -costul prestabil,care este un cost calculate inainte de a avea loc evenimentele care-l vor genera.

 • Continutul:Pentru o perioada determinate de timp,un cost poate fi calculate fie prin insumareaa tuturor cheltuielilor inregistrate in contabilitatea financiara,fie prin insumarea doar unei parti din acestea.
 • Ca urmare se pot distinge doua categorii de costuri:

  -costurile complete,care cuprind toate cheltuielile referitoare la obiectul de calcul.

  -costurile partiale care se obtin prin includerea doar a unei parti din cheltuielile pertinente,in functie de problema de tratat.

   

              Costul de productie:reprezinta expresia baneasca a consumatiunilor productive effectuate in scopul obtinerii unui produs,executarii unei lucrari,prestarii unui serviciu la un moment dat,consumatiuni care imbraca forma cheltuielilor de productie.

  Costul de productie al unui bun cuprinde costul de achizitie a materialelor prime si materialelor consumabile si cheltuielile de productie direct atribuibile bunului.

  Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor,precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei,si anume:materiale directe,energie consumata in scopuri tehnologice,manopera directa si alte cheltuieli directe de productie,precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.

  La costul de productie se adauga cheltuielile generale de administratie si cheltuielile de desfacere,repartizate rational,se obtine costul complet.De asemenea in costul bunurilor,lucrarilor si serviciilor se mai pot include si alte cheltuieli numai in masura in care acestea reprezinta costuri suportate pentru a aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc in present.

   

   

  2.2 Clasificarea cheltuielilor de productie

   

              In contabilitatea de gestiune adaptata managementului modern clasificarea cheltuielilor de productie se face potrivit unor criterii stiintifice,strict necesare si convenabile pentru atingerea abiectivelor sale dintre care amintim:

  • Criteriul naturii economice a cheltuielilor
  • Criteriul raportului in care se gasesc fata de volumul productiei
  • Criteriul cerintelor de postcalcul….etc.

   

  1.Potrivit legii,contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli,dupa natura lor,care se grupeaza astfel:

   

  a).Cheltuieli de exploatare,care cuprind:

           Cheltuieli cu materii prime si materialele consumabile;costul de achizitie al materialelor de natura obiectelor de inventar;costul de achizitie al materialelor nestocate,trecute direct asupra cheltuielilor;contravaloarea energieie si apei consummate;valoarea animalelor si pasarilor;costul marfurilor vandute si al ambalajelor;

           Cheltuieli cu lucrarile si servicii executate de teri;redevente,locatii de gestiune si chirii;prime de asigurare;studii si cercetari;cheltuieli cu alte servicii executate de terti;comisioane si onorarii;cheltuieli de protocol,reclama si publicitate;transportul de bunuri si personal;deplasari,detasari si transferari;cheltuieli postale sit axe de telecomunicatii,servicii bancare si altele.

  b).Cheltuieli financiare:care cuprind:

           Pierderi din creante legate de  participatii;cheltuieli privind investitiile financiare cedate;diferentele nefavorabile de curs valutar;dobanzile privind exercitiul financiar in curs;sconturile acordate clientilor;oierderi de creante de natura financiara si altele.

  c).Cheltuieli extraordinare:

           Cheltuielile cu provizioanele,amortizarile si ajustarile pentru depreciere de valoare,precum si cheltuielile cu impozitul pe profit si alte impozite,calculate potrivit legii,se evidentieaza distinct,in functie de natural or.

   

  2.Dupa natura muncii consumate,cheltuielile de productie se impart in:

   

 • cheltuieli cu munca vie cuprind cheltuielile determinate de drepturile cuvenite personalului entitatii.Tot in aceasta categorie se mai cuprind si contributia unitatii la asigurarile sociale,la fondul de asigurari sociale de sanatate si la fondul de somas,indemnizatiile pentru detaseri si transeferari,primele de asigurare…etc.
 • cheltuielile de munca materializata sau materiale:sunt formate din consumurile de mijloace de productie utilizate in procesul de productie,cum ar fi:consumul de materii prime,materiale,energie,apa si alte utilitati,materiale de natura obiectelor de inventar….etc.
 •  

  3.Dupa modul de repartizare in costul produselor,lucrarilor si serviciilor,cheltuielile de productie se clasifica in:

   

 • cheltuielile directe:cuprind acele consumatiuni care se pot repartiza direct in costul unui anumit produs si pentru care exista posibilitatea de a aparea ca pozitii distincte in structura acestuia.Cheltuielile directe se caracterizeaza prin destinatia lor bine precizata si ele se imputa direct asupra produselor fabricate sau a lucrarilor executate si a serviciilor prestate
 • Cheltuielile indirecte:se refera la fabricarea intregii productii.Ele nu pot fi inc.luse in costul produsului in momentul efectuarii lor.Caracteristica lor se poate infatisa astfel:in volumul total al cheltuielilor de productie,greutatea lor specifica este variabila;la o crestere substantiala a productiei,volumul lor ramane neschimbat si se reduce pe unitatea de produs.
 •  

   

  4.Sub aspectul cerintelor normarii si postcalculului costurilor,cheltuielile de productie se grupeaza pe elemente primare si pe articole de calculatie.

             

  Clasificarea cheltuielilor de productie pe elemente primare are numeroase utilizari,intrucat aceasta asigura:

   

           Posibilitatea determinarii cheltuielilor pentru productia obtinuta;

           Stabilirea unei legaturi organice intre bugetul costurilor si celelalte bugete;

           Cunoasterea ponderii elementelor de cheltuieli in totalul cheltuielilor de productie determinate la nivelul costului complet,aratand prin aceasta raportul dintre munca materializata si munca vie in cadrul unei unitati patrimoniale;

           Centralizarea la nivel macroeconomic a cheltuielilor in forma lor simpla pe ramuri sip e intreaga economiei,in scopul studierii structurii costurilor.In acelasi timp,pe baza ei se pot face si studii asupra gradului de automatizare si de modernizare a remurilor economiei nationale.

  1

  De regula,nomenclatura articolelor de circulatie imbraca,pentru uzul general,o forma minimala,avand urmatoarele pozitii:

   

 • materii prime si materiale consumabile directe;
 • materiale recuperabile;
 • salarii directe;
 • contributia unitatii la asigurarile sociale si la fondul de somaj;
 •  

  Gruparea cheltuielilor pe articole calculatie serveste unor scopuri multiple,intre care:

   

  • pentru calcularea costului normat cat si a celui efectiv pe fiecare unitate de produs
  • pentru normarea si urmarirea reduceruu costurilor productiei in ansamblu cat sip e fiecare produs in parte
  • pentru separarea chelruielilor legate direct de procesul de fabricatie al produselor de acele cheltuieli care privesc administratia si conducerea acestui process,precum si de cele determinate de desfacerea produselor.

   

  5.Cheltuielile de productie se grupeaza si in functie de dependenta lor fata de volumul productiei,astfel:

   

 • cheltuieli variabile:sau operationale sunt acelea a caror marime se modifica in functie de modificarea volumului fizic al productiei.
 • cheltuielile fixe:cunoscute si sub denumirile de cheltuieli de structura sau conventional-constante sunt acelea a caror marime ramane relative neschimbat sau se modifica in cazul cresterii sau micsorarii volumului fizic al productiei,dar in proportii neinsemnate.
 • Analizand cheltuielile variabile din punct de vedere al indicelui de variabilitate putem distinge:

 • cheltuielile proportionale
 • cheltuieli progressive
 • cheltuieli degresive
 • cheltuieli regressive
 • cheltuieli flexibile
 •  

  Cheltuielile fixe au indicele de valabilitate zero,si sunt determinate,in general,de capacitatea de productie a unitatii patrimoniale.

  Distingem in cadrul lor doua categorii de cheltuieli,si anume:

   

 • Cheltuielile fixe propriu zise
 • Cheltuieli relative fixe
 •  

  In functie de natura saltului si evolutia lui,cheltuielile fixe pot sa apara sub forma de:

  • Cheltuieli fixe in salt ascendant
  • Cheltuieli fixe in salt descendent
  • Cheltuieli fixe in salturi de interval

   

  6.Din punctual de veedere al legaturii cu procesul de productie,adica al raportului lor fata de procesul de productie,in intregul sau,se pot deosebi urmatoarele categorii de cheltuieli:

   

  • Cheltuielile de baza
  • Cheltuielile de regie

   

  7.Dupa gradul lor de omogenitate,cheltuielile de productie se impart in:

   

  • Cheltuielile simple
  • Cheltuielile complexes au polielementare

   

  8.Din punct de vedere al modului cum participa la crearea de noi valori,cheltuielile de productie sa mai pot grupa in:

   

  • Cheltuielile productive sau aficiente
  • Cheltuielile neproductive sau neeconomicoase

   

   

  9.In functie de momentul aparitiei lor,cheltuielile pot fi:

   

  • Cheltuielile curente
  • Cheltuielile preliminate
  • Cheltuielile anticipate

   

  10.In functie de destinatia lor cheltuielile de productie mai pot fi grupate in:

   

  • Cheltuielile de aprovizionare
  • Cheltuielile de fabricatie sau de prelucrare
  • Cheltuielile administrative
  • Cheltuielile de distributie sau de desfacere

   

  11.Conform normelor contabile privind organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune,gruparea cheltuielilor in vederea calcularii costurilor nunurilor,lucrarilor,serviciilor perioadei se face astfel:

   

  • Cheltuieli directe
  • Cheltuieli indirecto
  • Cheltuieli de desfacere
  • Cheltuieli generale de administratie
  • Cheltuielile perioadei

   

   

  3.3 Clasificarea costurilor de productie

   

              Evidentierea a numeroase tipuri de costuri,indifferent de criteriile adoptate in clasificarea acestora,prezinta o importanta deosebita pentru cunoasterea detaliata a costurilor cat si in efectuarea de analize comparative.

             

  Din criteriile cele mai utilizate de clasificare a costurilor productiei pot fi amintite:

   

  1.Dupa continutul in natura economica a tipului de cost calculate,distingem:

   

              a).costurile complete:se obtin incorporand andamblul cheltuielilor de exploatare.Exista 2 tipuri de astfel de costuri:

  • Costurile complete traditionale,atunci cand cheltuielile din contabilitatea financiara sunt incorporate ca atare fara retratati;
  • Costurile complete economice,atunci cand cheltuielile sunt supuse retratarii in vederea obtinerii unei mai bune expresii economice a costurilor.

   

  b).Costurile partiale:se impart in 2 mari categorii:

  • Costul variabil
  • Costul direct

   

  2.In functie de momentul si scopul calcularii lor,costurile pot fi

   

  • Costuri reale
  • Costuri prestabilite

   

  3.Daca avem in vedere ciclul de exploatare al unei entitati,distingem urmatoarele categorii de costuri:

   

  • Costurile de achizitie
  • Costurile de prelucrare
  • Costurile de distributie sau de comercializare

   

  4.Dupa stadiile de fabricatie si comercializare,costurile pot fi:

   

  • Costuri de productie ce sunt egale cu totalitatea cheltuielilor effectuate pentru fabricarea unui bun
  • Costuri in afara productiei,altele decat cele de productiei
  • Costurile complete,sunt formate din totalitatea cheltuielilor de productie effectuate pentru fabricarea in vanzarea produselor

   

  5.In raport de nivelul la care se face analiza costului,distingem:

   

  • Costul unitar
  • Costul global

   

  6.In raport de intreaga productiei fabricate distingem:

   

  • Costuri medii
  • Corsturi marginale sau diferentiale

   

  7.Dupa influenta lor asupra procesului decizional,costurile pot fi:

   

  • Costuri pertinente
  • Costuri indiferente

  1.      costul bigetar,care se calculeaza in cadrul unui buget

  2.      costul rational,este un caz particular al costului bugetar,cand este utilizat ca instrument de calcul”apriori”a unei norme a costului.

  3.      costul standard,este calculate inainte de inceperea fabricatiei pe feluri de cheltuieli,operatii,produse,…etc.

   

  8.In cadrul procesului de productie/prelucrare,costurile de productie generate sunt cele delimitate in functie de alocarea lor sun u asupra rezultatului exercitiului:

   

  • costul produsului
  • costul perioadei.
  Referat oferit de www.ReferateOk.ro
  Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
  Horoscop
  Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
  referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica