referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Relatiile de concurenta pe piata

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Mobil Rom a lansat numele si logo-ul serviciului sãu de telefonie mobilã GSM - Dialog GSM. În luna mai 1997 Mobil Rom a realizat primul apel GSM pe reteaua Dialog GSM în cadrul expozitiei CERF'97. Mobil Rom a lansat o ofertã de preînregistrare la serviciul Dialog GSM, fãrã a plata taxei de conectare (50 US$). Un alt avantaj oferit de Mobil Rom în aceastã perioadã a fost faptul cã potentialii clienti si-au putut alege printre primii un numãr de telefon special (cele 6 cifre ce urmeazã dupã prefixul Dialog - 094), plãtind numai jumãtate din pretul stabilit pentru acest serviciu...

Varianta Printabila 


1

Relatiile de concurenta pe piata  

 

 

 

Relaţiile dintre agenţii economici pe piaţa, în funcţie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenţă, în care fiecare are libertatea să producă şi să vânda ce-i convine, în condiţiile pe care le considera cele mai favorabile. Sistemul concurenţial reprezintă totalitatea relaţiilor dintre agenţii economici aflaţi in competiţie pe piaţa ,in funcţie de interesele lor .Astfel concurenţa se imparte in 4 mari categorii :

-       concurenţa perfectă

-       concurenţa imperfectă

-       concurenţa loială sau corectă

-       concurenţa neloială sau incorectă

Pornind de la concurenţa neloială sau incorectă ,trbuie să amintim ca există şi infracţiuni economice în lupta de concurenţă .În prctică se întâlnesc ,de regulă, următoarele :

-       întelegerea între vânzători în scopul împiedicării manifestării concurenţei;

-       impunerea preţurilor către distribuitori;

-       inducerea în eroare a consumatorului asupra preţurilor sau a mărfii printr-o publicitate înşelătoare sau fals etichetaj;

-       revânzarea in pierdere, deoareca anulează semnificaţia preţului de vânzare ( nu afectează cumpărătorul, dar falsifică concurenţa, deoarece implică intenţia necinstită căci nu se poate supravieţui piezând bani).

Instrumentele luptei de concurenţă sunt de natură economică şi se concretizează în:

-       reducerea costurilor sub cele ale concurenţilor;

-       diminuarea preţurilor de vânzare;

-       ridicarea calităţii;

-       acordarea unor facilităţi clienţilor.

Ar mai trebui menţionat că există şi politici ,,antitrust’’ reprezentate printr-un ansamblu de reglementări legiferate în diferite ţări dezvoltate, care interzic încheierea de înţelegeri monopoliste între inteprinderi, care ar duce la diminuarea sau dispariţia liberei concurenţe. Spre exemplu SUA a elaborat o lege antitrust în 2 iulie 1890, sub presiunea opiniei publice, a proletarilor de întreprinderi mici şi mijloci, ce se vedeau înlăturate de pe piaţă de către marile trusturi.

Piaţa cu concurenţă imperfectă este de patru feluri şi anume:

-   piaţă cu concurenţă monopolistică;

-   piaţă cu concurenţă de oligopol;

-   piaţă cu concurenţă de monopol;

-       piaţă cu concurenţă monopsonică.

Piaţa cu concurenţă de oligopol se defineşte prin:

-       număr redus de producători cu forţă economică mare;

-       atomicitatea cererii;

-       fiecare ofertant poate influienţa piaţa si trebuie să ţină seama de deciziile celorlalţi.

Oligopolul este caracterizat de existenţa câtorva firme, diferite grade de dificultate la intrarea pe piaţă şi diferite cantităţi de produse diferenţiate.

Pentru a fi mai explicit luăm ca aplicaţie societatea M O B I L  R O M  S.A.

Mobil Rom este o societate tânără şi foarte ambiţioasă. O ambiţie pe măsura proiectului pe care îl realizează. O ambiţie pe măsura aşteptărilor românilor. O ambiţie pe măsura potenţialului său tehnologic si a resurselor umane de care dispune.

Societatea Mobil Rom a fost creată pentru a răspunde unei cereri lansate de Guvernul României în vederea atribuirii licentelor de telefonie mobilă GSM.
Una din aceste licente a fost oficial atribuită societătii Mobil Rom în decembrie 1996.

Mobil Rom a lansat numele si logo-ul serviciului său de telefonie mobilă GSM - Dialog GSM.

În luna mai 1997 Mobil Rom a realizat primul apel GSM pe reteaua Dialog GSM în cadrul expozitiei CERF'97. Mobil Rom a lansat o ofertă de preînregistrare la serviciul Dialog GSM, fără a plata taxei de conectare (50 US$). Un alt avantaj oferit de Mobil Rom în această perioadă a fost faptul că potentialii clienti si-au putut alege printre primii un număr de telefon special (cele 6 cifre ce urmează după prefixul Dialog - 094), plătind numai jumătate din pretul stabilit pentru acest serviciu. În această perioadă, Mobil Rom a încheiat 7.482 de pre-contracte.
Serviciul de telefonie mobilă Dialog GSM, oferit de Mobil Rom, a devenit operational în 8 dintre cele mai mari orase din tară (Bucuresti, Brasov, Bacău, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Timisoara), respectiv 23% din populatia României a putut utiliza, încă de la început, servciul Dialog GSM.
Mobil Rom a oferit încă de la lansare clientilor săi trei formule de abonament:

··Dialog 300 se adresează în principal celor ce utilizează frecvent telefonul mobil în scopuri profesionale. - 300 de minute de comunicatii nationale incluse în abonamentul lunar.

            ··Dialog 150, o formula adaptată folosirii cotidiene si profesionale a telefonului mobil. - 150 de minute de comunicatii nationale incluse în acest abonament.

·· Dialog 50, o formula destinată utilizării moderate de către persoanele private.

- 50 de minute de comunicatii nationale incluse în acest abonament.

La jumătatea anului 1997 Mobil Rom a fost primul operator GSM din România care a oferit serviciul de roaming cu 12 tări din Europa.
Mobil Rom  lansează un nou tip de abonament GSM - "Dialog Practic".
         
····"Dialog Practic" este foarte flexibil, deoarece clientul Dialog plăteste numai abonamentul lunar, fără a beneficia de un număr de minute de comunicatii nationale incluse. Practic, cu "Dialog Practic" clientul Dialog plăteste doar apelurile realizate.

În 15 octombrie 1997 Mobil Rom a lansat un nou serviciu GSM - CRONOS.
         
····CRONOS este un serviciu oferit gratuit tuturor abonatilor Dialog, indiferent de varianta de abonament (Dialog 50, Dialog 150, Dialog 300 sau Dialog Practic), care completează oferta de bază a Mobil Rom. Cu CRONOS, abonatii Dialog GSM vor putea cunoaste în orice moment, apelînd 414 de la telefonul mobil Dialog, numărul de minute rămase din abonamentele Dialog si valoarea convorbirilor suplimentare efectuate, avînd astfel posibiliatatea să-si gestioneze optim propriul buget. De asemenea, în perioada de 14 zile de achitare a facturii, clientii Dialog primesc trei mesaje de reamintire, pentru a evita suspendarea nedorită a abonamentelor.
Mobil Rom semnează un acord de împrumut pentru suma de 100 milioane de dolari. Acordul a fost semnat cu băncile ING Barings si Societe Generale, fiind cel mai mare împrumut acordat de către bănci comerciale. Împrumutul este o primă transă dintr-o finantare de 170 milioane dolari oferit Mobil Rom de către IFC, ramură a Băncii Mondiale, împreună cu băncile comerciale ING Barings si Societe Generale.

Sfârsitul amului este benefic pentru Mobil Rom,lansează primul serviciu GSM cu plata anticipată - "ALO GSM".
"ALO GSM" este un serviciu de telefonie mobilă fără abonament, factură si taxă de conectare. Clientii "ALO GSM" pot fi apelati si pot telefona oriunde în România, în aria de acoperire Dialog GSM. De asemenea, pot telefona oriunde în lume. Clientii "ALO GSM" beneficiază de servicii GSM ca Mesageria Vocală sau "Identificarea apelantului".
     Mobil Rom a lansat serviciile "Birou Mobil" si "Dialog Fax", la începutul anului 1998
     Cu ajutorul serviciului "Birou Mobil" puteti să transmiteti si să receptionati mesaje fax, precum si să schimbati fisiere de date.
Serviciul "Dialog Fax" vă permite transmiterea si receptionarea de mesaje fax cu ajutorul telefonului GSM.
Abonatii Dialog GSM beneficiază acum de o nouă optiune: CRONOS oferă toate informatiile direct pe ecranul telefonului mobil.
De acum, formând 415, CRONOS nu doar îti spune, dar îti si arată cât ai vorbit.  
     Mobil Rom si IFC, o sucursală a Băncii Mondiale, au semnat un acord de împrumut în valoare de 210 milioane de dolari. Rata dobânzii stabilite este Libor +2,50%, una dintre cele mai scăzute de pe piata financiară românească, fapt ce demonstrează încrederea băncilor în potentialul pietei românesti si în structura actionariatului Mobil Rom. Astfel, Mobil Rom beneficiază de o finantare totală care se ridică la suma de 372 milioane de dolari.

     Consecvent obiectivului său de a-si diversifica permanent gama de servicii si produse, Mobil Rom lansează în această vară o ofertă specială ALO GSM: PACHETUL EASY ALO. În premieră în România este lansat pe piată un pachet în care totul este "la vedere" si pregătit pentru o comunicare imediată.
     Dialog GSM, liderul telefoniei mobile din România, continuă să îsi respecte promisiunea de a fi cu adevărat "serviciul GSM pentru întreaga tară": din data de 28 august, Delta Dunării beneficiază de acoperirea de calitate a retelei Dialog GSM. Pentru prima dată, un operator de telefonie mobilă reuseste să "îmblânzească" ținuturile sălbatice ale Deltei Dunării.
Lansarea serviciului Dialog GSM în Delta Dunării vine să răspundă necesitătii de comunicare a oamenilor de afaceri din Zona Liberă Sulina si mai ales, să asigure dialogul între comunitătile izolate din această parte a tării. De altfel, primul pas a fost deja făcut: trei sate din Delta Dunării au primit din partea Dialog GSM telefoane si abonamente gratuite.
     Din dorinta de a răspunde nevoilor crescânde de comunicare ale oamenilor de afaceri, Dialog GSM, liderul telefoniei mobile din România, a lansat încă de la începutul acestui an serviciile Birou Mobil si Dialog Fax (incluzând Mesageria Fax). Aceste două servicii permit transmiterea si receptionarea fisierelor de date si a mesajelor fax, atât în interiorul retelei Dialog GSM, cât si către sau dinspre reteaua de telefonie fixă.
     Dialog GSM împreună cu partenerul si distribuitorul său autorizat Q-Net International vine acum din nou în sprijinul celor care doresc comunicatii de calitate, oferind în premieră pe piata românească servicii Dialog pe suport Hewlett Packard, în cadrul a două pachete destinate unui acces rapid si sigur la informatie.
     Începând cu data de 23 septembrie 1998, tuturor oamenilor de afaceri interesati în achizitionarea de servicii si produse specifice oferite de Dialog GSM le stă la dispozitie Dialog Business Center.Situat într-un spatiu deosebit, aflat pe Calea Victoriei nr. 153, Dialog Business Center oferă clientilor într-o atmosferă plăcută, ideală derulării unei afaceri, posibilitatea de a asista pe "viu" la demonstratii de specialitate.
       În dorinta de a răspunde cât mai fidel nevoii de comunicare liberă si promptă a clientilor săi, Dialog GSM lansează în premieră în România trei servicii cu valoare adăugată: Repertoar, Info Util si Info+.
Prin intermediul Dialog, este pentru prima dată când un abonat al unei retele de telefonie mobilă GSM poate afla informatii de ultimă oră prin intermediul telefonului său mobil.
     Accesul la aceste servicii nu necesită un abonament special, exceptând serviciul Info+ .
Consecvent promisiunilor sale de a face ca telefonia mobilă să fie accesibilă pentru tot mai multă lume, Dialog GSM a continuat să-si diversifice oferta de servicii si produse GSM.Timp de un an si jumătate, Dialog GSM a creat o relatie specială cu publicul său, ascultându-l si încercând să-i ofere solutia ideală pentru rezolvarea nevoilor de comunicare. Iată de ce astăzi, Dialog GSM lansează în premieră noile pachete Dialog: Dialog Perfect, Dialog Plus si Dialog Premium.Fiecare pachet este compus dintr-un terminal, o cartelă SIM specială si un ghid de utilizare a serviciilor Dialog GSM.
În cazul Dialog Perfect, terminalul este marca Alcatel One Touch Easy. Pentru Dialog Premium, terminalul este un Alcatel One Touch Pochet. În ceea ce priveste Dialog Plus, acesta este disponibil în două variante, prima cu terminal Alcatel One Touch View, cea de-a doua cu terminal Nokia 5110.
În dorinta de a răspunde prompt cerintelor pietei, Dialog lansează un nou serviciu: MINI - MESAJE 1

Acesta permite abonatilor Dialog să transmită si să primească mesaje text de până la 160 de caractere. De asemenea, utilizatorii ALO pot primi mesaje text. Transmiterea si receptionarea acestora se poate realiza direct de pe telefonul mobil sau de la un echipament conectat la un telefon mobil. Noul serviciu se adresează tuturor abonatilor Dialog, atât persoane fizice cât si juridice care au nevoie de un nou tip de comunicare.
Astfel, din data de 8 martie 1999, acestia beneficiază de o modalitate mult mai eficientă si discretă de transmitere sau receptionare a unei informatii fără a mai fi necesară dictarea ei la telefon. Cumpără pachetul ALO Easy +, un pachet preplătit utilizabil imediat după cumpărare. Nu mai ai nevoie să astepti până când se încarcă telefonul tău Alcatel One Touch Club +. Introduci în telefon cartela SIM reîncărcabilă ALO GSM, cât si cele 3 baterii LR6 si telefonezi imediat unde doresti, fără factură, abonament si taxă de conectare.
Cu ocazia CERF ’99, Dialog a anuntat în premieră natională lansarea oficială a două noi servicii GSM: Dialog Internet si Dialog E-mail. Acestea completează gama de servicii profesionale oferite de Dialog clientilor săi încă din luna februarie a anului trecut, când au fost lansate Birou Mobil si Dialog Fax. Noile servicii se adresează unui public tintă specializat: corporatii, clienti-societăti mari si utilizatori profesionali.
- Dialog Internet permite accesarea Internetului prin intermediul telefonului mobil. Serviciul oferă mobilitate totală si posibilitatea de a te conecta la reteaua globală oriunde si oricând, în aria de acoperire Dialog GSM.
- Dialog E-mail oferă posibilitatea oricărui abonat Dialog de a primi si transmite mesaje E-mail prin intermediul telefonului mobil. În plus, serviciul permite transmiterea de notificări în cazul mesajelor primite cât si detinerea unei căsute postale pentru mesajele E-mail.

            Privind concurenţa acerbă in telefonia mobilă, la sfârşitul anului 1996 au fost acordate licenţe pentru doi operatori GSM 900. Mobifon a lansat serviciul Connex după patru luni, Dialog două luni mai târziu.

            Ambii operatori GSM au acordat o atenţie specială acoperirii. Mai întâi s-au concentrat pe marile zone urbane, acoperind aproximativ 80% din populaţie după primul an şi 90% după al doilea an. Acum ei îşi îndreaptă atenţia către oraşele mai mici şi zonele rurale.


 

                                         Vineri                               Sambata            Duminica

Abonam. Tarife0h        8h   18h  19h     24h          8h         15h       24h       24h

Dialog

1000

D/A

D/D

0.13$    0.15$      0.13$

0.07$    0.10$      0.07$

0.13$    0.15$      0.13$

0.07$    0.10$      0.07$

0.13$

0.07$

Dialog

600

D/A

D/D

0.14$    0.16$      0.14$

0.07$    0.10$      0.07$

0.14$    0.16$      0.14$

0.07$    0.10$      0.07$

0.14$

0.07$

Dialog

300

D/A

D/D

0.14$    0.16$      0.14$

0.07$    0.10$      0.07$

0.14$    0.16$      0.14$

0.07$    0.10$      0.07$

0.14$

0.07$

Dialog

150

D/A

D/D

0.15$    0.18$      0.15$

0.10$    0.15$      0.10$

0.15$    0.18$      0.15$

0.10$    0.15$      0.10$

0.15$

0.10$

Dialog

50

D/A

D/D

0.20$    0.28$      0.20$

0.04$    0.15$      0.04$

0.20$

0.04$

Dialog

Practic

D/A

D/D

0.15$    0.25$      0.15$

0.10$    0.15$      0.10$

0.15$

0.10$

Dialog

Inedit

D/A

D/D

0.30$       0.09$

0.09$       0.09$

0.09$

0.09$

*Preturile nu include TVA

 

 

                                                    

      Mobil Rom, prin DIALOG GSM, ofera clientilor sai cea mai mare retea de telefonie mobila din Romania, care continua sa se dezvolte permanent. In prezent, reteaua de acoperire DIALOG GSM acopera peste 255 de orase si peste 11.250 km de sosele de pe tot cuprinsul tarii (februarie 1999). DIALOG GSM isi dezvolta din ce in ce mai mult acoperirea si in statiunile balneo-climaterice sau in alte zone de interes turistic, in afara de statiunile litoralului, Delta Dunarii si statiunile montane deja acoperite.

      Mobil Rom dispune in prezent de patru centrale MSC operationale la Bucuresti, Cluj-Napoca, Bacau si Timisoara. In dorinta sa permanenta de a imbunatati calitatea semnalului, pentru a spori capacitatea retelei, dar si pentru o cat mai buna repartitie a traficului, Mobil Rom a deschis la sfarsitul anului 1998 a cincea centrala la Bucuresti.

 

 

 

        In continuare va vom prezenta organigrama retelei de telefonie mobila Dialog GSM in Romania din punct de vedere al zonelor geografice si in acelasi timp structura unei filiale Dialog:

 


      Atributiile compartimentului de marketing se inscriu in sfera proceselor si actiunilor prin intermediul carora intreprinderea se implica in sistemul relatiilor din cadrul mediului economico-social in care isi desfasoara activitatea si, in primul rand, cu piata.

      Un prim domeniu de atributii cuprinde activitatile desfasurate pentru elaborarea si fundamentarea programelor de marketing, respectiv cele legate de: formularea obiectivelor globale urmarite de firma si a strategiilor si tacticilor necesare pentru atingerea lor; elaborarea politicii generale de marketing si a variantelor strategiei de piata pentru activitatea curenta sau pentru situatii neprevazute ale evolutiei relatiilor de piata; controlul si evaluarea executarii programelor de marketing.

      Un alt domeniu de atributii circumscrie activitatile din sfera cercetarilor de marketing, concretizate in actiuni de:

Cercetare a mediului intern si extern al firmei; studiere a nevoilor consumatorilor (utilizatorilor) si a comportamentului acestora; efectuare a previziunilor de marketing; cercetari pentru fundamentarea politicii de marketing, a strategiei de piata si a mixului de marketing; cercetari necesare elaborarii riguroase a programelor de marketing ca si pentru evaluarea performantelor realizate.

      Importante atributii revin compartimentului de marketing in procesul fundamentarii deciziilor. Aici, el are rol de sinteza, avand sarcina coordonarii activitatilor desfasurate in celelalte compartimente.

      Pe langa aceste domenii de atributii cu caracter de coordonare si sinteza, compartimentului de marketing ii revin si importante sarcini de executie (operationale). Dintre acestea, se detaseaza prin rolul pe care-l joaca in atingerea obiectivelor strategice, activitatile din domeniul politicilor – de produs, pret, distributie si promotionale.

      In cadrul compartimentului de marketing al filialei isi desfasoara activitatea 10 persoane dintre care 5 sunt economisti, 2 informaticieni, 2 ingineri si un sociolog.

 DIALOG este serviciul GSM oferit de Mobil Rom. Mobil Rom, prin DIALOG GSM, ofera clientilor sai cea mai mare retea de telefonie mobila din Romania, care continua sa se dezvolte permanent. In prezent, reteaua de acoperire DIALOG GSM acopera peste 255 de orase si peste 11.250 km de sosele de pe tot cuprinsul tarii (februarie 1999). DIALOG GSM isi dezvolta din ce in ce mai mult acoperirea si in statiunile balneo-climaterice sau in alte zone de interes turistic, in afara de statiunile litoralului, Delta Dunarii si statiunile montane deja acoperite. DIALOG GSM va permite sa comunicati cu persoane care poseda un alt telefon mobil, si cu abonati ai retelei fixe, in Romania sau in strainatate. Cu DIALOG GSM comunicatia este posibila:    

 

     · de la un telefon mobil la unul fix.

     · de la un telefon fix la ununl mobil.

     · de la un telefon mobil la un alt mobil.

 

Mobil Rom dispune in prezent de patru centrale MSC operationale la Bucuresti, Cluj-Napoca, Bacau si Timisoara. In dorinta sa permanenta de a imbunatati calitatea semnalului, pentru a spori capacitatea retelei, dar si pentru o cat mai buna repartitie a traficului, Mobil Rom a deschis la sfarsitul anului 1998 a cincea centrala la Bucuresti.

     DIALOG GSM:

q  Va ofera un alt mod de comunicare, prin care puteti fi permanent in legatura cu cei dragi, cu partenerii de afaceri si cu prietenii

q  Va ofera cea mai mare arie de acoperire, care continua sa se dezvolte permanent, retea caracterizata de o foarte buna calitate a semnalului

q  Va ajuta sa va controlati bugetul afectat comunicatiilor

q  Are o retea intinsa de distributie in intreaga tara, fiind astfel la indemana oricui

q  Este un serviciu inovativ, flexibil care va ofera 6 variante de abonament, astfel croite incat sa se adapteze nevoilor dvs.(DIALOG 600, DIALOG 300, DIALOG 150, DIALOG 50, DIALOG Week-end si DIALOG Practic)

Prin preturile practicate, preturi promotionale la noile tipuri de abonamente sau servicii auxiliare, prin tarifarea diferentiata pe intervale de timp, si prin alte preturi practicate Dialog GSM a acaparat o foarte mare parte din piata de telefonie mobila din Romania si a reusit in mare masura sa satisfaca cererile in materie ale clientilor.

      Promovarea propriilor produse si servicii se realizeaza prin diferite metode: fluturasi, banere, afise, concerte si activitati sportive sponsorizate, scrisori catre clienti si nu numai, campanii promotionale trimestriale, preturi promotionale practicate de sarbatorile importante (Paste, Craciun).

      Distributia produselor si serviciilor Dialog se realizeaza prin intermediul propriilor puncte de distributie (magazine, centre regionale Dialog) sau prin intermediul dealer-ilor autorizati. In ambele cazuri canalul de distributie este scurt ceea ce se reflecta asupra preturilor care sunt foarte mici, precum si asupra calitatii care este superioara concurentilor.

 

Este momentul sa intri in DIALOG!!!

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica