referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Economia comertului - Metro

Categoria: Referat Economie

Descriere:

La începutul anului 1996 compania METRO AG investeÅŸte în România, o Å£ară cu un climat economic instabil inca la acea data, dar si pe fondul lipsei concurentei in acel moment. În luna octombrie a deschis primul magazin aproape de BucureÅŸti , la Otopeni. METRO se impune în lumea profesioniÅŸtilor drept unul dintre cei mai buni parteneri, iar de aici până la fidelizarea clienÅ£ilor nu a mai fost decât un pas. Exact peste un an, în octombrie 1997, avea loc inaugurarea celui de-al doilea magazin – Militari, anul următor urmând să se construiască două magazine în TimiÅŸoara ÅŸi BraÅŸov, două dintre cele mai mari oraÅŸe ale României...

Varianta Printabila 


1

       La scurt timp dupa schimbarea  regimului comunist  si  in  tara  noastra s-a simtit nevoia schimbarii si modernizarii sistemului de achizitionare de produse,fie  ele alimentare  sau industriale.  In scurt timp pe piata au inceput sa-si manifeste interesul pentru constructia de supermarketuri o serie de investitori cu experienta in domeniu care au vizat pentru inceput zone ale tarii cu nivel mai ridicat  al veniturilor si cu densitate mare a populatiei. Astfel prima companie straina care a patruns pe piata din Romania si care si-a propus comercializarea sub acelasi acoperis atit a produselor alimentare cit si a celor industriale in sistem en-gross a fost compania germana METRO.

     Pentru a intelege exact termenii de hypermarket respectiv cash&carry  putem spune:

        Conceptul de hipermarket denumeste un magazin cu o suprafata de peste 2500 metri patrati, din care mai mult de 35% este destinata vinzarii de produse non-alimentare, localizat la iesirea din marile orase sau in cadrul unor mari centre comerciale, cu o gama larga de produse si care acorda o mare atentie serviciilor, asezarii marfurilor la raft, fidelizarii clientilor, care foloseste metode variate de promovare a vinzarilor si campanii de advertising. Este o forma de comert en-detail. Conceptul cash&carry este cea mai moderna forma de comert en-gros, cu autoservire si plata pe loc. El se adreseaza celor care revind marfurile prin alte magazine. Magazinul de discount functioneaza intr-un spatiu de 300 pina la 900 metri patrati, cu o gama de la 1000 pina la 4000 de articole, iar articolele de uz curent au preturile cele mai mici. Gama cea mai larga o gasim in hipermarket si de aceea este preferat unui magazin de discount, unde doar citeva articole au preturile cele mai mici. Spre sistemul cash&carry merg cei care cumpara pentru a revinde. Oricare ar fi sistemul de comercializare, preturile de achizitie a marfurilor sint negociate in functie de volumul vinzarilor, de numarul de magazine al distribuitorului, de tipul contractului si de relatiile intretinute cu furnizorii.

        In istoria marelui concern METRO Group, anul 1964 reprezinta anul fondarii companiei METRO Cash&Carry de catre Otto Beisheim la Muhlheim-Ruhr in apropiere de Dusseldorf, Germania. Primul magazin bazat pe sistemul cash&carry reprezenta un nou mod de vanzare promovat de catre firma, prin care comerciantii se puteau aproviziona cu marfa platind cash. Succesul acestui nou tip de vanzare se datoreaza atat caracteristicilor si facilitatilor ce le oferea sistemul, cat si perioadei de crestere economica, specifica anilor ‘60. Politica dezvoltata de firma se axa in principal pe satisfacerea nevoilor clientilor, promovand produse de calitate superioara la preturi avantajoase. Autoservirea si disponibilitatea produselor in timp util sunt alte caracteristici de baza ale sistemului, oferindu-le clientilor posibilitatea compararii ofertei si alegerea personala. Dezvoltarea economica a Germaniei in aceasta perioada, exprimata si prin existenta a numeroase firme de marime mijlocie cu putere suficienta de cumparare, ii confera noului sistem un mediu optim de dezvoltare. Pozitia de leader cucerita pe piata germana conduce firma spre o revizuire a strategiilor, o reorientare prin diversificare pe piata externa. Obiectivul strategic vizat s-a concretizat in anul 1971 prin patrunderea pe pietele vestice cu potential financiar Austria, Franta si Danemarca, unde firma a promovat sistemul cu succes.          Cum observam anterior compania isi are originea in Germania, fiind fondata  in anul 1964,  in prezent avand filiale in 28 de tari si peste 525 magazine in intreaga lume.

          Metro a fost primul en gros cu autoservire destinat profesionistilor, a fost primul model de acest gen bucurandu-se de un adevarat succes inca de la inceputul activitatii sale.

           In prezent magazinele Metro sunt raspandite atat in Europa, cat si in Asia si Africa, in tari ca : Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Maroc, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania, Turcia, Ungaria, Ucrania, Vietnam.

           La nceputul anului 1996 compania METRO AG investeşte n Romnia, o ţară cu un climat economic instabil inca la acea data, dar si pe fondul lipsei concurentei in acel moment. n luna octombrie a deschis primul magazin aproape de Bucureşti , la  Otopeni. METRO se impune n lumea profesioniştilor drept unul dintre cei mai buni parteneri, iar de aici pnă la fidelizarea clienţilor nu a mai fost dect un pas. Exact peste un an, n octombrie 1997, avea loc inaugurarea celui de-al doilea magazin – Militari, anul următor urmnd să se construiască două magazine n Timişoara şi Braşov, două dintre cele mai mari oraşe ale Romniei.

După o perioadă de instabilitate economică, n anul 2000, METRO deschide trei magazine, unul n Voluntari, celelalte n Constanţa, respectiv Cluj. n primăvara anului 2001 are loc inaugurarea magazinelor METRO de la Bacău şi Iaşi, acest lucru fiind inedit pentru ţara noastră, fiind prima dată cnd ntr-o ţară, n aceeaşi zi, două magazine noi intrau n reţeaua METRO. Magazinele deschise ulterior la Craiova respectiv Baia Mare, aveau să doboare recordurile de vnzări n ziua deschiderii. METRO şi construise o poziţie de lider incontestabil pe piaţă, o poziţie ce trebuia consolidată, avnd n vedere apariţia concurenţei. n primăvara anului 2002 s-au deschis magazine METRO la Galaţi şi Ploieşti, ale căror vnzări au spulberat recordul deţinut pnă atunci de Baia Mare. A urmat deschiderea n luna septembrie a două magazine mai mici n dimensiuni comparativ cu cele deschise pnă atunci – METRO Oradea şi METRO Sibiu.

Anul 2003 va reprezenta pentru concern o extindere pe piaţa Romnească prin inaugurarea a ncă 3 magazine, rezultat al succesului obţinut pnă n 2003. Planurile vor viza cu o atenţie deosebită zona de nord a ţării care deţine un puternic potenţial financiar, potenţial demonstrat prin magazinele de la Iaşi şi Bacău. METRO Suceva va reprezenta cel de-al 16-lea magazin deschis, şi al 6-lea pe zona Estică. Zonele Sud şi Vest şi va spori numărul de filiale prin inaugurarea a ncă 2 magazine situate n oraşul Piteşti respectiv Trgu Mureş,  inaugurate n decursul anului 2003.

 In total, in Romania exista 23 de magazine, in urmatoarele locatii: Bucuresti, Brasov, Constanta, Timisoara, Cluj, Bacau, Craiova, Baia Mare, Iasi, Suceava, Galati, Ploiesti, Oradea, Sibiu, Targu Mures, Pitesti si Arad, cu o suprafata totala de vanzare de peste 158,000 de mp si un numar de 17.500 de produse comercializate in intreaga retea.
 

n funcţie de aria de vnzare magazinele METRO Cash & Carry diferă ca structură existnd 3 tipuri de magazine: ECO, CLASIC şi JUNIOR.

Tipul ECO se ntinde pe o suprafaţă de vnzare cuprinsă ntre 2500-5000 m2 şi conţine cu precădere (90%) produse alimentare. n Romnia nu s-a deschis ncă un asemenea magazin. 1

CLASIC se ntinde pe o suprafaţă de vnzare cuprinsă ntre 10.000-16.000 m2 şi se caracterizează printr-o ofertă largă a produselor alimentare şi nealimentare deoarece spaţiul o permite. Un exemplu de magazin de tip clasic este METRO Otopeni. Iar tipul JUNIOR se ntinde pe o suprafaţă de vnzare cuprinsă ntre 7000-9000 m2, departamentele alimentare şi nealimentare fiind prezentate n mod echilibrat; un exemplu de magazin de acest tip  este METRO Sibiu.

                                                                                                                                         

    Incepnd cu 01.01.2003 a avut loc o nouă mpărţire pe regiuni a METRO Romnia n vederea unei mai bune organizări şi coordonări a activităţilor din cadrul magazinelor METRO. Acest tip de control al unităţilor strategice ale corporaţiei permite monitorizarea eficientă a activităţilor, dar şi de administrare teritorială a responsabilităţilor.

               Compania a oprit pentru moment expansiunea de noi magazine si se concentreaza pe modernizarea centrelor comerciale existente.


Pe linga cele 23 de unitati Metrou Cash&Carry Grupul Metro mai are in Romania si 8 unitati REAL Primul magazin Real a fost inaugurat in luna martie a anului trecut, iar reteaua a fost ulterior extinsa la opt unitati aceste unitati fiind practic divizia de vinzari en-detail a companiei Metro. Anul trecut, reteaua de magazine Metro Cash&Carry Romania a inregistrat vanzari de 1,43 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de 2005.Grupul german de retail este unul dintre liderii comertului la scara mondiala, cu vanzari de 60 miliarde de euro in 2006.

       Conceptul hipermarketului real,- aduce succesul deoarece el combina accesul simplu al clientului la produse, dimensiunile generoase ale spatiului, structura clara a gamei de produse si un sortiment cuprinzator la preturi competitive.

        Intr-un spatiu de vanzari cu suprafata de 6.000-8.000 metri patrati clientul gaseste rapid si cu usurinta toate produsele de uz cotidian, de la mancare, trecand prin electrocasnice si pana la imbracaminte.

            Integrarea Romaniei in UE va determina o crestere a cererii de produse si servicii pe piata din Romania. In plus, aderarea la UE va determina o dezvoltare semnificativa a activitatii de comert en gros. Industria va beneficia, in mod substantial, de o crestere a puterii de cumparare in noile tari membre si statele invecinate ale acestora.

           Armonizarea si alinierea legilor si reglementarilor legislative, fiscale si financiare la normele UE simplifica procesele comerciale si creeaza o transparenta interna si externa . Acest aspect are in vedere si criterii comerciale legate de igiena si siguranta alimentelor. Indepartarea barierelor comerciale si a taxelor de import au, de asemenea, un efect pozitiv asupra industriei comertului de retail si cash & carry.

        Mediul de afaceri din noile tari membre este asteptat sa se imbunatateasca, prin intrarea in UE. In ultimii ani, mediile economice din Europa de Est au inregistrat deja rate impresionante de crestere a PIB si a puterii de cumparare. Diverse previziuni raporteaza ca aceasta tendinta va fi accelerata de aderarea la UE. Sporirea concurentei si libera circulatie a bunurilor, persoanelor si capitalului pot spori dezvoltarea economica a noilor tari membre si pot constitui baza unor activitati comerciale prospere. Aceasta se aplica atat clientilor profesionisti, care reprezinta tinta vizata de Metro Cash & Carry, cat si consumatorului final, vizat de Metro Group prin diviziile sale de vanzari Real Hypermarket .

         Ca urmare a aderarii la UE, Metro Cash & Carry va avea anumite obligatii si oportunitati in cele doua noi tari membre, unde compania este deja prezenta: Romania si Bulgaria. Reglementarile legislative, fiscale, financiare si de alta natura trebuie armonizate cu standardele UE. In plus, diferite activitati, structuri si operatiuni din cadrul companiei sunt astfel mult usurate si, prin urmare, devin mai eficiente.

       Este de remarcat faptul ca  vanzarile Metro in Romania s-au plasat in primele trei luni peste media din Europa de Est, unde vanzarile retailerului au urcat cu 22,6%, la 3,2 miliarde de euro, a anuntat grupul german. Cresterea vinzarilor este datorata in parte si creerii de catre companie a unor marci proprii.Cel putin in cazul grupului Metro Cash&Carry, marcile proprii s-au dovedit a fi o reteta de succes: lor li se datoreaza mai mult de jumatate din cifra de afaceri obtinuta de Metro International. Reteaua promoveaza nu mai putin de 26 de marci proprii, cea mai cunoscuta fiind Aro. Ultima lansata, in februarie 2005, este Cali, marca sub numele careia se vor vinde fructe si legume proaspete. Prin marcile proprii, compania isi creeaza o anumita imagine cu care se identifica, diferentiindu-se astfel de concurenta. In plus, se ofera continuitate in sortiment si se obtine si loialitatea consumatorului fata de respectiva marca. Compania nu s-a multumit sa ofere doar produse ieftine, ci a lansat o gama, Metro Quality, care cuprinde marfuri de calitate, la preturi ceva mai mari, dar totusi mai convenabile decat produsele similare.


 

In acest an grupul Metro  a anunţat  că mizează pe o majorare cu 8-9% a vnzărilor  datorită achiziţiilor făcute la sfrşitul anului trecut şi creşterii diviziilor de electronice şi de vnzări en-gros.

In incheiere se poate spune:
         -
Reteaua de magazine Metro Cash&Carry Romania a inregistrat, anul trecut, vanzari de 1,43 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de 2005, asa cum reiese din datele prezentate de grupul german Metro, in raportul financiar anual.

-Grupul Metro opereaza un lant de 31 de magazine in Romania, dintre care 23 de unitati Metro Cash&Carry si opt unitati Real. Primul magazin Real a fost inaugurat in luna martie a anului trecut, iar reteaua a fost ulterior extinsa la opt unitati.

-Brandul Metro Cash & Carry, este lider mondial pe segmentul vanzarilor en gros in regim de autoservire si continua sa isi consolideze pozitia printr-un proces puternic de internationalizare a operatiunilor.


          -La nivel de grup, numarul total de angajati cu norma intreaga in departamentele de vanzari a crescut de la 6.114 persoane in 2005 la 8.382 de persoane anul trecut, din care 1.947 de angajari au fost efectuate numai pentru magazinele Real.

       -Produsul intern brut al statelor central si est-europene membre ale blocului comunitar, intre care se numara si Romania si Bulgaria, a crescut, in medie, cu 5,7%, potrivit datelor Metro, creand astfel un context favorabil unei bune desfasurari a activitatilor grupului german.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica