referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Protectia consumatorului

Categoria: Referat Economie

Descriere:

-Dreptul de a initia actiuni proprii ,in vederea identificarii cazurilor in care agentii economici nu respecta drepturile consumatorilor prevazute de lege si de a sesiza organelle abilitate sa actioneze in domeniul protectiei consumatorului.
-Dreptul de a primi subventii de la bugetul de stat prin intermediul Oficiului pentru Protectia Consumatorului...

Varianta Printabila 


1

Educatia pentru sanatate a elevilor

 

REFERAT

 

“OM-SANATATE .PROTECTIA CONSUMATORULUI”

 

 

CONSUMATORI,SA NE CUNOASTEM DREPTURILE !

 

    Ce trebuie sa stim?

     1.DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE CONSUMATORILOR

      In conformitate cu Ordonanta Guvernului nr.21/1992,adoptata ulterior de Parlament prin Legea nr 11/1994,cetatenii au,in calitatea lor de consumatori,urmatoarele drepturi:

   -Dreptul de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau serviciu care ar putea sa le prejudicieze sanatatea,securitatea sau viata,sa le afecteze drepturile si interesele legitime.

   -Dreptul de a fi informati complet,correct si précis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor,astfel incat decizia pe care o vor lua in legatura cu achizitionarea unui produs sau serviciu sa corespunda cat mai bine nevoilor lor.

   -Libertatea consumatorilor de a alege produsele si serviciile pe care le apreciaza ca fiind cele mai potrivite pentru satisfacerea nevoilor lor de consum.

   -Dreptul de a avea acces liber la pietele,magazinele,furnizorii care le asigura o gama variata de produse si servicii de calitate.

   -Dreptul de a fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate de calitatea necorespunzatoare a produselor si/sau a serviciilor.

   -Dreptul de a se organiza in diverse forme associative ca:asociatii,fundatii,grupuri socio-economice,uniuni si federatii.

 

    2.ASOCIATIILE PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR au ,in principal, urmatoarele drepturi:

   -Dreptul de a solicita autoritatilor competente luarea de masuri in vederea opririi productiei sau retragerii de pe piata a produselor sau serviciilor care nu asigura nivelul de calitate prescris in documentele stabilite de lege sau care pun in pericol viata,sanatatea sau securitatea consumatorilor.

   -Dreptul de a solicita ,pe cheltuiala lor ,laboratoarelor acreditate efectuarea de analize si incercari ale produselor destinate consumatorilor si de a publica rezultatele.

   -Dreptul de a introduce actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor lor.

   -Dreptul de a informa opinia publica,prin mass-media,asupra deficientelor de calitate a produselor si serviciilor ,precum si asupra consecintelor vatamatoare ale acestora pentru consumatori.

   -Dreptul de a initia actiuni proprii ,in vederea identificarii cazurilor in care agentii economici nu respecta drepturile consumatorilor prevazute de lege si de a sesiza organelle abilitate sa actioneze in domeniul protectiei consumatorului.

01

 

   -Dreptul de a primi subventii de la bugetul de stat prin intermediul Oficiului pentru Protectia Consumatorului.

 

     3.OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR(O.P.C.)este un organ de specialitate al administratiei publice centrale,subordonat Guvernului si reprezentat in fiecare judet,avand ca principala atributie realizarea strategiei,a politicii si a obiectivelor guvernamentale in domeniul protectiei vietii,a sanatatii si a securitatii consumatorilor,precum si a drepturilor si intereselor legitime ale acestora.

 

     4.RECOMANDARI SI SFATURI PRACTICE PENTRU CONSUMATORI

     Atunci cand se achizitioneaza un produs,trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:

     I nainte de cumparare:

   -Cititi informatiile cu privire la produsele ce vi se ofera de catre agentii economici(denumirea produsului,cantitatea,pretul,termenul de garantie sau de valabilitate, riscuri previzibile,contraindicatii si mod de utilizare,conditii de conservare si pastrare etc.).

    -Nu va lasati influentati de reclama si ambalaj,deoarece reclama poate fi adevarata dar si inselatorie ,iar ambalajul mai atragator nu contine totdeauna  un produs mai bun.

    -Pretul si calitatea pot varia mult; alegeti fara graba si cereti toate informatiile de care aveti nevoie vanzatorului (agentii economici suntobligati sa demonstreze consumatorilor,la cererea acestora,cu ocazia cumpararii,modul de instalare,utilizare,functionare si intretinere al produselor).

    -Preturile si tarifele trebuie afisate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca,usor de citit.

    -Cititi informatiile scrise cu litere mici;uneori sunt cele mai importante.

    -Nu va lasati impresionati de anuntul”marfa vanduta nu se schimba!” intrucat aveti dreptul legal la inlocuirea produsului necorespunzator sau la restituirea contravalorii acestuia si ,dupa caz,la despagubire.

    -Cereti document de vanzare(bon,chitanta)cu data cumpararii,denumirea agentului economic,denumirea produsului si valoarea.

    -Cititi (fara jena!) indicatiile mijloacelor de masurare la cantariri si verificati si pretul stabilit de comerciant.

    -Pentru bunurile de folosinta indelungata cereti instructiuni de folosire si certificatul de garantie (in limba romana,chiar daca sunt din import).

    -Solicitati vanzatorului sa faca demonstratii de functionare si utilizare a acestora.

    -Verificati daca instructiunile de folosire sunt clare si daca certificatul de garantie are inscrise toate datele legale.

    

     Dupa cumparare ,daca s-a constatat ca produsul sau serviciul prestat este necorespunzator din punct de vedere al calitatii:

    -Nu mai folositi produsul si actionati imediat pentru rezolvarea nemultumirii.

    -Prezentati documentele de vanzare si, dupa caz,certificatul de garantie si solicitati agentului economic(magazinului) de la care ati achizitionat produsul respective,s ail inlocuiasca sau sa va restituie contravaloarea acestuia.

    -Pentru bunurile de folosinta indelungata,defectate in perioada de garantie,va veti adresa unitatii “service” mentionata in certificatul de garantie,in vederea remedierii.

    -Incercati sa rezolvati problema aparuta cat mai repede; fiti clari in modul in care vreti sa fie rezolvata plangerea si adoptati o atitudine politicoasa,corecta si responsabila,dar perseverenta(chiar daca sunteti refuzati intr-un mod neprietenos).Legea va apara daca aveti

dreptate.

02

      -Notati cand si cu cine ati vorbit din partea agentului economic respective,ca si raspunsul primit

     -Daca sunteti nemultumiti de modul de rezolvare a reclamatiei va puteti adresa direct sau prin asociatiile pentru protectia consumatorilor, O.P.C.-lui,sau,dupa caz,instantelor judecatoresti competente.

 

      5.UNDE VA PUTETI ADRESA

      Plangerile le puteti adresa Oficiilor Judetene pentru Protectia Consumatorilor sau Asociatiilor pentru protectia Consumatorilor,cele mai apropiate din domeniul vostru.O.P.C.-urile ,existente in fiecare judet,au obligatia sa primeasca sis a resolve in termen de 30 de zile sau,dupa caz,sa transmita spre solutionare celor in drept,potrivit competentelor,sesizarile si reclamatiile primate din partea persoanelor fizice si a asociatiilor de consumatori.

       Reclamatiile si sesizarile sunt examinate conform unor proceduri speciale,urmand sa fiti informati cu operativitate asupra modului de rezolvare.

 

       6.MODALITATI IN CARE VA PUTETI ADRESA:

      -Sesizarea poate fi verbala (telephonic,directa) sau scrisa.Este caracterizata prin absenta oricarei revendicari materiale,constituind doar semnalarea comercializarii de produse necorespunzatoare.

      -Reclamatia poate fi formulate numai in scris ,in cazul in care pretindeti inlocuirea produsului necorespunzator sau restituirea contravalorii acestuia.

 

      Pentru a putea fi rezolvate si pentru a se comunica raspunsul petentului,sesizarea sau reclamatia trebuie sa contina urmatoarele informatii:

      -numele si prenumele ,adresa si numarul de telefon al persoanei care sesizeaza sau reclama;

      -denumirea si adresa agentului economic care a comercializat produsul;

      -produsul reclamat (elemente de identificare si caracterizare);

      -detalii cu privire la deficientele sesizate sau reclamate;

      -pretentiile consumatorului (inlocuirea sau restituirea contravalorii);

      -documente probatorii anexate (bonul);

      -mentionarea faptului ca produsul incriminat a fost sau nu predate organelor de cercetare ale Oficiului pentru Protectia Consumatorilor.

 

          ATENTIE! Cum putem aprecia daca un produs este falsificat?

 

       +Pretul scazut si vanzarea produselor in locuri neautorizate

       +Constatarea unor deosebiri cu privire la tipul,calitatea si semnele distinctive ale ambalajului sau ale inscriptionarii acestuia,inclusive sistemul de inchidere si sigilare.

       +Lipsa de pe eticheta sau ambalaj a denumirii si a adresei producatorului,importatorului sau,dupa caz,a ambalatorului; in modul de prezentare a etichetei(culoare diferita,mod de aplicare,calitatea tiparirii,calitatea hartiei,diferenta de continut a informatiei de pe eticheta etc.)

       +Proprietati organoleptice (culoare,aspect ,miros,gust etc.) care pot fi constatate  la vanzarea produselor sau imediat ce sunt utilizate,care difera comparative cu aceleasi produse (originale) folosite anterior.

       +Caracteristici calitative scazute fata de cele declarate sau cunoscute de consummator, constatate in timpul utilizarii.

03

         ATENTIE! Consumatori-renuntati la atitudinea de pasivitate,care permite perpetuarea unor aspecte negative si implicate-va active in apararea propriilor drepturi conferite de lege!

1

      La alegerea produselor:

      In multe tari europene au aparut diferite modalitati pentru informarea consumatorilor in scopul protejarii acestora la achizitionarea unor produse sigure si de calitate.

      Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor ,la cererea agentilor economici,poate sa acorde marca de testare LAREX.Utilizarea acestei marci ofera incredere cu privire la calitatea si securitatea produselor astfel marcate.

 

         IMPORTANT!

    15 Martie-Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor-este un eveniment dedicate sarbatoririi si manifestarii solidaritatii in cadrul miscarii consumatoriste internationale.

     Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost sarbatorita pentru prima data pe 15 martie 1962 ,drepturile consumatorilor fiind prezentate de catre presedintele S.U.A., J.F.Kennedy.

 

          Cu umor despre vanzari si cumparari

          Din legile lui Murphy:

       -Un termen de garantie de 60 de zile garanteaza ca produsul se va autodistruge in a 61-a zi

       -Daca un lucru iese cu adevarat bun ,producatorii vor inceta sa-l fabrice.

       -Cand incerci sa demonstrezi cuiva ca o masina nu functioneaza,ea va functiona.

       -Daca ceva se poate sparge,se va sparge,dar numai dup ace expira perioada de garantie.

 

 

 

 

 

SIGURANTA ALIMENTARA IN VIATA NOASTRA COTIDIANA

 

 

      SIGURANTA PRODUSELOR ALIMENTARE pe care le consumam este esentiala pentru sanatatea noastra.Consta in respectarea normelor igienico-sanitare in procesul de productie si are in vedere “garantarea sanatatii populatiei prin consumul de alimente sigure din punct de vedere sanitary,sub raportul salubritatii,prospetimii si al valorii nutritive a alimentatiei”

      Elementele definitorii pentru siguranta alimentara sunt prezentate de:

    -calitatea materiilor prime care intra in procesul de fabricatie;

    -procesul de productie al alimentelor;

    -depozitarea si transportul alimentelor;

    -modul si conditiile de comercializare a alimentelor.

 

04

      ALIMENTELE PROCESATE-O NECESITATE A LUMII MODERNE

      Astazi, o data cu cresterea populatiei globului,alimentele procesate au devenit indispensabile pentru hrana noastra zilnica.Companiile producatoare din industria alimentara acopera aceasta cerinta uriasa de alimente procesate, respectand conditiile de depozitare,pastrare si comercializare,de la producator la consumatorul final,esentiale pentru siguranta alimentara.

 

       DESPRE ADITIVII ALIMENTAR

       Aditivii alimentary sunt substante cu sau fara valoare nutritive,care se folosesc la prepararea unor alimente in scopul imbunatatirii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

       Aditivii alimentary sunt folositi pentru ca:

    -mentin calitatea produselor o perioada mai mare de timp;

    -mentin sau imbunatatesc gustul produselor;

    -asigura controlul aciditatii si al alcalinitatii produselor;

    -imbunatatesc aroma sau culoarea produselor;

    -mentin consistenta produselor.

 

      Aditivi alimentari din surse naturale si de sinteza

      Unii aditivi alimentary sunt obtinuti din surse nnaturale,cum ar fi soia,porumbul sau sfecla rosie.Alti aditivi nu exista in natura si trebuie obtinuti prin sinteza chimica.Prezenta aditivilor alimentari in compozitia produselor alimentare procesate,fie ca sunt din surse naturale sau obtinuti prin sinteza,este supusa legislatiei in vigoare care stabileste cantitatile premise,conform normelor de siguranta.

 

      Consumul Zilnic Admis pentru un aditiv alimentar este stability pe baza unor testari indelungate.

      Legislatia in vigoare stabileste cantitatile maxime admise pentru utilizarea unui aditiv intr-un anumit produs alimentar,astfel incat acesta san u dauneze sanatatii.

       Consumul Zilnic Admis (Acceptance Daily Intake-ADI) este cantitatea estimate dintr-un aditiv alimentar,exprimata in raport cu greutatea corporala,care poate fi consumata zilnic,pe parcursul intregii vieti,fara riscuri pentru sanatate.

       Pentru eliminarea completa a oricarui risc provenit din consumul conjugat al mai multor alimente pe perioada aceleiasi zile ,Doza Maxima Admisa pentru utilizarea unui aditiv alimentar intr-un anumit tip de produs se stabileste prin impartirea Consumului Zilnic Admis la un factor de siguranta de 100.

      Factorul de siguranta este o precautie suplimentara,care,de asemenea,ia in calcul posibile diferente de sensibilitate la extrapolarea rezultatelor testelor de la animale la fiintele umane,precum si sensibilitatea specifica unor categorii de consumatori.

05

       Consumul Zilnic Admis este folosit peste tot in lume de catre autoritatile de reglementare in domeniul sanatatii si alimentatiei si este supus unor revizuiri periodice.Rezultatele testelor sunt validate de experti independenti.

 

        E-urile-o simpla codificare pentru aditivi alimentari

        La inceputul anilor 1980,Uniunea Europeana a standardizat utilizarea aditivilor alimentary prin adoptarea unui system de codificare a acestora.

        Aditivii alimentari inclusi in lista U.E. sunt codificati cu litera “E”,de la Europa ,urmata de un numar alocat special fiecaruia dintre acestia.Acest mod de simbolizare sprijina consumatorii in recunoasterea aditivilor alimentary,indifferent de limba in care este redactata eticheta,garantand astfel ca acestia fac parte din lista celor autorizati.

 

         Categoriile de aditivi admisi de legislatia romaneasca

         Legislatia in vigoare in Romania precizeaza lista aditivilor admisi spre a fi utilizati in industria alimentara,cu mentionarea alimentelor in care pot fi folositi si a dozei maxime admise.Aceasta lista este in conformitate cu lista aditivilor admisi in U.E. .

      -Conservanti-substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor

      -Antioxidanti-substante care prelungesc perioada de pastrare prin protejare

Impotriva oxidarii

      -Acidifianti-substante care cresc aciditatea unui produs alimentar

      -Substante tampon-folosesc la reglarea si la mentinerea pH-ului specific

      -Antispumanti-se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei

      -Emulsificatori-substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen

      -Stabilizatori-substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor

      -Substante de ingrosare-care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare

      -Indulcitori-substante(altele decat zaharul)care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor

      -Coloranti naturali  si coloranti si de sinteza

      -Agenti de afanare-substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a le modifica valoarea energetica

      -Potentiatori de gust(de aroma)-mentin si amplifica aroma alimentului

      -Substante support-faciliteaza transportulsi utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor

      -Enzime-folosite in industria alimentara

      -Aromatizanti-substante aromate naturale,substante identic naturale,sustante artificiale

06

       Mentionarea aditivilor alimentary pe eticheta produsului este obligatory Cititi cu atentie eticheta produsului inainte de a-l achizitiona!

 

       Din realitatile triste …ale alimentelor noastre de fiecare zi

     -M.D.M.-ul mai periculos decat E-urile?

       Problema mezelurilor nu vine de la folosirea aditivilor alimentary,ci de la utilizarea unor substante ieftine folosite in industria alimentara,cum ar fi:colagenul,faina de soia si carnea de pasare dezosata mechanic(M.D.M).

       M.D.M.-urile sunt mult mai susceptibile de infestare cu salmonella in comparative cu carnea de pui.M.D.M.-ul este recunoscut ca material prima in industria alimentara,dar producatorii ar trebui sa declare cantitatea folosita pentru produsele fabricate.

 

      -Painea din coloranti

        Exista multi consumatori care prefera sa manance paine neagra in locul celei albe .Aceasta preferinta vine din faptul ca painea neagra sau cea intermediara are anumite calitati foarte appreciate.

        Unii dintre fabricantii de paine au gasit rapid modalitatea de a exploata ieftin si efficient cererea pietei de paine neagra.Astfel ca ,in loc sa fabrice paine neagra din tarate sau alte ingrediente aferente acestui aliment de baza,ei l-au inlocuit cu coloranti si arome ,producand paine neagra contrafacuta.

 

       -Gemurile si dulceturile “naturale”

         Nici aici nu va lasati inselati de pretentia unora dintre producatori care aplica eticheta:”produs natural”.

         Minciuna e dovedita chiar de eticheta unde,la ingrediente,apare mentionat “acid citric”,nelipsit din nici un borcan de gem sau dulceata.De asemenea,evitati toate dulciurile care contin coloranti.

 

        -Mezelurile “de casa”!

         Nu mai este nici un secret pentru nimeni ca in compozitia mezelurilor,circa 40% este reprezentata de produsi obtinuti artificial.Grasimile cu care sunt “imbogatite” mezelurile sunt obtinute sintetic.Toate aceste produse se conserva cu glutamate de sodium si contin multe substante suspecte:nitrati si nitrite.

         De ce nu se mai prepara mezelurile dupa retetele traditionale,de casa? Pentru ca se urmareste castigul,prin marirea cantitatii cu tot soiul de chimicale.

 

        -Bauturile racoritoare-sucuri naturale de fructe?

         Chiar daca producatorii se lauda cu produsul lor natural,in realitate,in bauturile racoritoare se gasesc aditivi nocivi,cel mai folosit fiind acidul citric sau sarea de lamaie.Colorantii folositi sunt in cantitati mari si pot deveni periculosi.

07

        -Margarina-un produs cu o structura moleculara asemanatoare cu cea a plasticului

         Iata algoritmul prin care margarina poate san e destabilizeze organismul: grasimile sintetice pe care le ccontine nu pot fi “arse” de organism;ele acopera membrane celulelor sistemului imunitar,paralizandul prin depozitarea in tesuturi.Acestea iau locul substantelor naturale care au rolul de a curate peretii vaselor de sange,conducand la sclerozarea lor,evident cu rezultate dezastruoase pentru inima,system circulator,etc..

 

        -Guma de mestecat

          Este aproape de neanteles cum fabricantii acestui produs destinat in special copiilor,gasesc necesar sa introduca nu mai putin de 8(opt) tipuri de substante chimice,multe fiind pe lista celor suspecte sau nocive.

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica