referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Liber sa alegi.Un punct de vedere personal - Milton and Rose Friedman

Categoria: Referat Economie

Descriere:

In 1976 dupa ce a obtinut premiul Nobel pt lucrarile sale in economie, se indrepta catre o conferinta din Michigan la care trebuia sa participe, cand a coborat din masina mai multi ziaristi s-au grabit sa-l intrebe daca considera ca acesta este punctul culminant al carierei sale...

Varianta Printabila 


1

In 1976 dupa ce a obtinut premiul Nobel pt lucrarile sale in economie, se indrepta catre o conferinta din Michigan la care trebuia sa participe, cand a coborat din masina mai multi ziaristi s-au grabit sa-l intrebe daca considera ca acesta este punctul culminant al carierei sale.

“-Nu cred ca hotararea a 7 oameni din Suedia sunt in masura sa spuna realitatea despre mine, mai degraba as dori sa stiu daca peste 30 de ani marii economisti ai lumii vor mai aprecia ideile si munca mea!”le-a raspuns Friedman.

La 16 noiembrie 2006 lumea economica mondiala pierde un membru marcant, cel mai important sustinator al politicii monetare si a unei piete cat mai libere. El pledeaza pt mentinerea unei politici monetare bine echilibrate si pentru “vindecarea” pietei prin propriile puteri.

 

In cartea sa, Liber sa alegi.Un punct de vedere personal, Milton Friedman evidentiaza printr-o serie de exemple ale mai multor tari aflate de-o parte si de alta a fostei “cortine de fier”, faptul ca o economie nu va putea fi functionala atata timp cat va fi comandata si controlata de la centru , in raport cu tarile in care aplicarea liberalizarii preturilor si a schimbului liber au fost masuri care au actionat ca un motor propulsor garantand o economie functionala.

 

Printre mai multe subiecte interesante pe care le trateaza in aceasta carte, renumitul profesor subliniaza importanta delimitarii clare a atributiilor revenite statului, puterilor guvernamentale, aratand cum, spre exemplu in fosta Uniune Sovietica care aplica o economie centralizata planificata, aceea economie nu putea fi functionala. Desigur analizand la rece acest fapt, putem intelege cu atat mai mult cu cat insasi tara noastra a fost condusa in trecut de un guvern care aplica un astfel de sistem ineficient. Ineficacitatea evidenta care a rezultat din sistemul de economie centralizata este sintetizata pe larg, autorul reusind sa arate prin cateva exemple cum acesta a dat gres. Este clar ca tarile a caror economie s-a bazat pe schimbul liber nu au avut decat de castigat fiind favorizate atat prosperitatea cat si libertatea umana.

Desigur, intr-o societate schimbul reciproc acceptat, concurenta si libera alegere au un impact pozitiv asupra economiei si a cresterii nivelului de trai al populatiei, tarile care au azi o economie puternica sunt exemple evidente.

 

Referindu-se la sistemul pretului care functioneaza atat de bine atunci cand este lasat liber, autorul vorbeste  despre criza petrolului din 1974 cand guvernul american incercand sa intervina prin adoptarea unor masuri menite a  evita cresterea pretului petrolului pe piata interna, a avut un efect invers decat cel scontat, conducand la lungi cozi la benzina si deficite de aprovizionare chiar in SUA, tara care produce cea mai mare parte a propriului petrol. In acest timp tari ca Germania si Japonia, care sunt dependente de petrolul importat nu erau afectate. El reuseste astfel sa arate foarte bine cum transmiterea informatiei prin pret poate fi unul dintre cele mai daunatoare efecte ale inflatiei.

Sigur acest caz reflecta importanta liberalizarii preturilor si este bineinteles un principiu clar pe care trebuie sa se bazeze o economie. Nu cred insa ca, alte state ar fi reusit sa gestioneze o astfel de criza cu mai multa luciditate, si inca neavand o experienta anterioara asa cum a fost cazul SUA, tara cu un rol foarte important pe piata mondiala a petrolului. Cred ca la momentul de fata, cel putin in unele tari, functionarea pietelor este dictata de grupuri puternice de interese in stransa  legatura cu politicul, pe care il influentaza sa aplice masuri care sa aiba efecte in directii dorite de respectivele grupuri.

El arata prin mai argumente clare cum anumite sectoare economice, institutii care se gasesc in subordinea statului, functioneaza defectuos si cum ar functiona acestea daca ar fi redate sectorului privat. Sustine ideea delimitarii clare a rolului guvernului, si implicarea acestuia sintetizand ceea ce Adam Smith a raspuns cand a fost intrebat despre rolul guvernarii:”-Toate sistemele,fie ele liber consimtite sau impuse, odata complet inlaturate , sistemul libertatii naturale se organizeaza de la sine !”, “ Rolul guvernarii sa fie doar de a proteja societeatea de violenta si invazia altor societati, de a proteja fiecare membru al societatii de asuprirea  sau nedreptatea oricarui alt membru, prin administrarea exacta a justitiei, si de a pastra institutiile publice in egala masura pentru totii membrii societatii!”.

El discuta despre mai multe tari care au prosperat aplicand aceste princiipii, referindu-se si la Hong-Kong, despre care majoritatea dintre noi stiu ca este un exemplu modern de succes.

De acord si de apreciat  aceste tari, dar autorul nu aduce in discutie ca, pe langa masurile economice si politice de succes care au fost adoptate, au existat si alti factori care au dus la reusita economica a acestor tari, si anume valorile acelei societati, cultura, educatia mostenita a locuitorilor acestor tari vis-a-vis de viziunea a ceea ce inseamna munca, felul in care acei oameni s-au implicat prin aportul lor consistent ca indivizi cu simtul raspunderii foarte dezvoltat fata de societate.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica