referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Dezavantajele integrarii Romaniei in UE

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Costurile din fonduri private, adică cele care vor fi plătite de firmele româneÅŸti, sunt cauzate de modificarea normelor româneÅŸti de desfăşurare a activităţilor economice, pentru a fi compatibile cu cele europene. Aici trebuie să se regăsească investiÅ£ii pentru mediu ori cheltuieli pentru a avea produse la alte standarde sau certificarea după alte reguli...

Varianta Printabila 


1

Dezavantajele integrării Romniei in U.E.

 

 

Exista persoane care cred ca aderarea la UE ar conduce la o pierdere de suveranitate si identitate nationala sau se tem ca tara va deveni mai vulnerabila in conditiile concurentei din Piata unica europeana.

n următorii cinci ani, Romnia va trebui să cheltuiască peste 25 de miliarde de euro pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Cea mai mare parte a acestei sume va fi plătită de cetăţenii şi firmele din Romnia. Costurile aderării, pe care romnii le vor suporta, sunt costuri publice (care vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de societăţile comerciale) şi costuri individuale (ce vor fi plătite de fiecare cetăţean romn, pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesională, pentru un alt standard de viaţă).

Pentru primii trei ani de după integrare, adică pnă n 2010, Romnia trebuie să contribuie cu mai multe miliarde de euro la bugetul comunitar. La acestea se adaugă cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii şi investiţiile n protecţia mediului. Efortul bugetar pentru cele două domenii se ridică la aproximativ 10-11 miliarde de euro, pnă n 2010. Valoarea totală a acestor cheltuieli se ridică la bugetul pe anul 2004, ceea ce nseamnă că, n cinci ani, romnii vor plăti impozite ct pentru şase.

Costurile din fonduri private, adică cele care vor fi plătite de firmele romneşti, sunt cauzate de modificarea normelor romneşti de desfăşurare a activităţilor economice, pentru a fi compatibile cu cele europene. Aici trebuie să se regăsească investiţii pentru mediu ori cheltuieli pentru a avea produse la alte standarde sau certificarea după alte reguli.

Aderarea la Uniunea Europeană implică şi costuri economice, dar şi costuri sociale, aducnd, printre altele, masive creşteri de preţuri. Suntem obligaţi să adoptăm regulile europene ale concurenţei loiale; nu se mai poate livra energia sub costuri, fie că este vorba de gaze naturale, electricitate sau căldură. Respectarea normelor europene exclude, dintr-o dată sau treptat, subvenţiile directe (netransparente) sau indirecte (ascunse) acordate pentru susţinerea tarifelor la energie. Astfel, aceste tarife trebuie să crească. Preţurile energiei vor trebui să acopere costurile, inclusiv cele legate de reducerea poluării.

Implementarea eficientă a acquis-ului pe mediu presupune o asumare n comun a responsablităţilor, ntruct un mediu curat nu nseamnă doar beneficii, ci şi obligaţii. Pentru ca progresele n acest domeniu să conducă la rezultatele cerute de acquis-ul comunitar, este nevoie de o colaborare susţinută a tuturor factorilor implicaţi n implementarea legislaţiei europene, de la instituţiile statului (prin elaborarea şi coordonarea politicilor n domeniu), precum transporturi, energie, agricultură şi acţiuni la nivel local şi regional pentru promovarea dezvoltării durabile şi pnă la nivelul cetăţeanului. Exigenţele impuse au determinat şi vor continua să determine şi costuri, poate chiar şi suferinţă: vor exista firme care trebuie să-şi modernizeze tehnologia, altele, 1

care şi vor nchide porţile pentru că nu vor fi suficient de competitive pe piaţă. Din acest an şi pnă n 2024, Romnia va trebui să investească aproape 30 de miliarde de euro numai pentru implementarea reglementărilor de protecţie a mediului.

Costurile aderării Romniei vor fi mai mari dect n alte ţări, cel mai important motiv fiind nsă situaţia din agricultură. Reforma structurală a agriculturii ar trebui să aibă un dublu obiectiv: n primul rnd, reducerea populaţiei care şi cştigă existenţa din agricultură; n al doilea rnd, creşterea dimensiunii fermelor şi, ca atare, mărirea eficienţei agriculturii.

Chiar dacă transferul de resurse financiare prin programele Uniunea Europeană va fi la nivelul de circa 3 miliarde de euro, acesta ar putea fi insuficient pentru o ţară care s-a aflat ani la rnd pe ultimul loc al alocărilor prin programele comunitare. Raportorul pentru Romnia, Pierre Moscovici, a declarat că "Votul n favoarea Romniei a fost unul politic", foarte important. "Nu este punctul final; este o etapă decisivă, fără ndoială, dar nu este cea finală. Trebuie să munciţi, să munciţi n continuare, să muncim mpreună pentru a rezolva problemele pe care ncă le mai are Romnia", a explicat Moscovici.

Acestea sunt cteva dintre riscurile şi obligaţiile cu care se confruntă Romnia şi pe care trebuie să ni le asumăm cu toţii n procesul deosebit de complex al integrării n structurile europene, riscuri asumate n speranţa unui viitor mai bun. Dezavantajele integrării Romniei n Uniunea Europeană sunt deja vizibile n viaţa de zi cu zi şi trebuie să nţelegem că avantajele acestui proces ţin mai degrabă de durată lungă, de viitor. Romnia trebuie să fie parte a transformării politice, economice şi socio-culturale numite Uniunea Europeană. Uniunea Europeană se doreşte un spaţiu al păcii, securităţii şi democraţiei. Romnia nu poate opta altfel dect majoritatea ţărilor aflate pe acest continent, indiferent de costurile pe care trebuie să le plătească.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica