referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Liderul

Categoria: Referat Economie

Descriere:

15.Fa-ti obisnuinta din verificarea falului in care iti flosesti timpul. De exemplu,iti poti verifica Time Manager-ul o data pe saptamina. Asta iti da I idée despre cum ti-ai folosit timpul. Intreabate daca nu ai fi putut sa-l folosesti mai bine...

Varianta Printabila 


1

            ‘’Daca spui verde, atunci sa fie    

                               Verde’’                             

                              Adica

                   Caracterul liderului           

 

 

Pentru a fi cu adevarat de folos in fata echipei tale, trebuie, printre altele, sa faci ceea ce spui. Oamenii sunt dispusi sa-ti ierte greselile mai mult sau mai putin minore, atata vrema cite le nu se mai repeta, dar nu te vor urma cu adevarat daca esti lipsit de caracter, daca actiunile tale nu sunt conform cu vorbele spuse.

 

John Morley spunea :’’Nimeni nu poate trece dincolo de limitele propriului sau caracter’’.

CARACTER nu inseamna ce stii

CARACTER nu inseamna ce poti

CARACTER nu inseamna cum faci

CARACTER inseamna daca faci sau nu faci !!!

Exista mai multa motive pentru care echipele urmeaza un lider, dar adevarata valoare o btii in momentul in care acestia te urmeaza datorita coincidentei faptelor cu vorbele. ‘’Daca-i verde, verde sa fie !’’ parca asa suna o zicala din copilarie, parte dintr-un joc sau din vreo poezioara…A trecut ceva vreme de atunci, dar cu siguranta ca semnificatia era legata de spunerea adevarului.

O echipa poate sa te urmeze patorita pozitiei pe care o ai,ea este, intr-un anume fel,obligata sa o faca.

Nu iti construi singur cununi de lauri in jurul fruntii doar pentru ca esti menager.Mai e mult pana sa fii lider cu adevarat. Invata-te sa-ti promovizi echipa si sa conduci invizibil, de fiecare data edifica pe cel carui apartine idea si trateaza-i pe toti egal.

 

O echipa mai poate sa te urmeze pentru ca, deocamdata, ii face placerea acest lucru sau datorita rezultatelor pe care le ai in cadrul organizatiei.

Un adevarat lider este urmat de bunavoie, datorita lucrurilor bune, extraordinare pe care le face pentru echipa lui si, mai ales datorita caracterului pe care il are. Caracterul transmite respect, schimba perceptii prin influenta si face ca lucrurile imposibile sa para posibile echipei tale. Daca echipa are incredere in tine, te va urma chiard aca i se pare ca ceea ce i-ai propus pare, deocamdata, science-fiction si te jor iubi sistima si dup ace vei pleca din echpa.

Asa ca, daca spui verde, sa nu vii peste ceva vreme, in fata echpei tale, cu obiectivele proiectate pe un ecran unde va sta scris : ‘’verde’’. Diferenta este evidenta, desi exprima acelasi lucru ! Un lider are caracter si nu aplica standarde duble ! Evident exista echipe care urmeaza lideri ca Adolf Hitler si exista oameni care au vazut in Mahatma Gandi un lider. Si unul si altul au avut caracter, dar au avut valori diferite.

Esti urmat de oameni asemeni tie, iti lasi amprenta asupra echipelor pe care le conduci mai ales daca tot tu i-ai recrutat.

Apropo de recrutare, este usor sa-i recrutezi pe cei <<mici>>- gainele si este la fel de usor sa-i conduci ulterior, dar la drept vorbind, nu vei inregista rezultate importante cu ei, deoarece ie vor fi docili si executori buni care nu vor iesi din cuvintul tau si nu vei avea probleme cu ei, dar nici realizari nu vei avea cu ei. Ei sunt gaini domestice, care vor sta in cotetul organizatiei tale.

Este mult mai greu sa angajezi pe cei <<mari>>- vulture, deoarece vulturul nu zboara in stoluri si, este si mai greu sa-I mentii sis a-I conduci, ei vad lucrurile altfel si ti-o spun direct si sunt deprinsi sa zboare inalt, ei (se) vad de departe, stiu ce si cum au de facut, au parerea lor, nu se tem de risc si responsabilitate, insa nu sunt asa de docli, dard aca reusesti sai mentii, vei avea rezultate uriase, ei iti vor ridica organizatia sus- colo unde zboara ei cu imaginatia, cu aspiratia si cu ambitia, desi tie nu-ti va fi usor cu ei.

Tu ce vrei- viata usoara sau rezultate mari ? Poti avea sau una sau alta ! Nu incerca dintr-o gaina sa faci vultur. Nu trimite gaina la scoala de vulturi, ca nu va zbura nici o data.

Poti sa ai rezultate deosebite, oamenii pot sa te urmeze, dar, la sfirsitul zilei, nu esti cu adevarat un lider.

Si asta deoarece rezultatele tale nu sunt intotdeauna conform cu cele spuse anterior, echipa te urmeaza pentru ca esti seful lor, masina tocmai ti-ai schimbat-o ca sa te simti mai sigur pe tine, mai puternic si sa le arati si celorlalti cine esti.

In fond, ca sa-ti mai intaresti inca o data iluzia ca esti intr-adevar un lider adevarat in indrustia in care ctivezi, dard aca nu vei reusi sa le creezi conditii mai bune decit in celelalte coteturi, vulturii vor zbura, iar gainile domestice  vor ramine in cotet.

Dar, fii sincer si gindestete de cite ori ai luat cea mai buna decizie pentru echipa ta si ai aparat interesele lor in fata sefilor chiard aca era riscant pentru <<scaunul tau>>, punind binele celorlalti deasupra intereselor tale personale ?

De cite ori ai avut puterea sa-ti recunosti greselile si sa iti faci un plan de actiune clar pentru atingerea oictivelor, in loc sa ridici covorul ca sa maturi repede praful dedesupt, sa nu se vada daca vine o vozita ‘’ de afara’’ ?

De cite ori ti-ai ascultat cu adevarat echipa, cita inspiratie si motivatie la oferi de cite ori oamenii te urmeaza entuziasti atuci cind le vorbesti si nu se intrc la birourile lor aproape epasatori si continua susoteala ?

De cite ori ai reactionat imediat cind unuldin membrii echiei ti-a spus ca are o probema sau are nevoie de ajutorul/sfatul tau ?

Echipe ta vede ceea ce faci sau nu faci, aude ceea ce vorbesti, simte daca tu simti sau nu simti, te vot stima pentru ce esti, dar te vor iubi pentru cine esti ?

Nota Bene – - - Soarta unui lider :Daca lucrurile stau bine in echipa- este meritul echipei, daca lucrurile stau prost – este vina liderului.

Este usor sa fii lider, nu-i asa ? Cineva vrea sa-mi ia locul ?


    Reguli de aur ale ‘’mengementului’’ (ale unui lider)

 

1.Stabileste-ti o rutina zilnica. Planifica orarul pentru rutini zilnice, cum ar fi intilnirile , ore de serviciu, xerox, fax, scrisori, etc.

2.Fa lucrurile care cer capacitate mentala maxima cind esti in virful capacitatilor. Pune intilnirile minore cind capacitatea ta de concentrare este minima.

3.Stabileste termenii, limita la toate activitatile. Si respecta-le. Orice poate fi facut in timpul stabilit.

4.Nu amina lucruri importante cere nu-ti fac placere. Iti vor bloca capul, reduce creativitatea si capacitatea de mnca. Nici o sarcina nu devine mai usoara daca o amini.

5.Amina ce nu este important. Multe ‘’asa zise probleme’’ se pot rezolva de la sine, daca le amini.

6.Analizeaza-ti intreruperile. Si ea masuri sa le micsorezi sau sa le elimini.

1

7.Stabileste momente in care sa nu te deranjeze nimeni.Tine sedinte cu tine insusi.

8.Fa lucrurile pe rind. Si tine evidenta lucrurilor urmatoare.

9.Planifica-ti telefoanele.Noteaza pe scurt ce vrei sa spui si, ce vrei sa afli. Acest lucru iti salveaza si timpul tau si al celuilalt si imbunatateste comunicarea.

10.Aduna-ti ideile intr-un loc ‘’Time Menager-ul tau personal (sau Agenda). Scrie ideile cind iti vin. Astfel nu vei mai uita nici una. Treci peste ele regulat si foloseste-le.

11.Daca incepi ceva, cit mai posibil <termina>. Daca imparti lucrurile prea mult, pierzi coreenta, pierzi imaginea de ansamblu si, timpul incaltindu-te de fiecare data cind o ei de la capat.

12.Pune-ti pauzele atunci cind stii ca nu lucrezi eficient. Da exemplu, cind cei cu care trebuie sa vorbesti nu sunt disponobili, cind materiaul de care ai nevoie e cata, etc

13.Foloseste timpi bine defnti/sedinte pentru discutarea lucrurilor de rutina. Si daca evitati sa va intrerupeti unul pe cealalt veti economisi si mai mult timp.

14.Fii selectiv cu ce iti asumi.Invata sa spui nu.Obisnuiestete sa inrtebi ‘’Sunt eu persoana cea mai potrivita pentru sarcina asta ?’’

15.Fa-ti obisnuinta din verificarea falului in care iti flosesti timpul. De exemplu,iti poti verifica Time Manager-ul o data pe saptamina. Asta iti da I idée despre cum ti-ai folosit timpul. Intreabate daca nu ai fi putut sa-l folosesti mai bine.

16.Evita sa-ti ei de lucru acasa daca nu crezi ca poto sa o faci. E mai bine sa lucrezi la serviciu, mai tirziu pina termini. Dupa aceea te poti bucura de timpul tau mai bine.

17.Culca-te cu o ora mai devreme si trezeste-te de dimieata cand ai timp sa-ti planifici aganda pe ziua respectiva.

18.Da-ti premii cind iti aingi scopul.

19.Grupeaza activitati similare.

20.Regula 60-40 :planifica doar 60% din timpul disponibil si lasa restul pentru evenimente neasteptate.

 


          10 RESPONSOBILITATI ALE LIDERULUI

 

Barry Posner, un lider cu experienta care si-a petrecut aproape intreaga sa viata intr-o companie din SUA, a concluzionat 10 responsabilitati principale dupa care se conducea :

 

1.    De a cauta oportunitati de a schimba, creste, inova si imbunatati.

2.    De a experimenta, de a risca si de a nu uita greselile din trecut.

3.    De a avea o viziune si de a innobila viitorul.

4.    De a-i convinge pe oameni sa creada in viziunea lui prin a le raspunde valorilor, intereselor, sperantelor si visurilor lor.

5.    De a stimula colaborarea prin promovarea scopurlor si prin edificarea increderii.

6.    De a-i intari pe oameni prin a renunta la putere, oferind ibera alegere, dezvoltind competenta, delegind sarcini critice si oferind sustinere continua.

7.    De a exprima prin propriu comportament intr-un mod consistent cu standartele care si-a asumat.

8.    De a realeza mici succese care sa aduca progres consistent si sa cistige increderea oamenilor.

9.    De a sorbatori regulat realizarile echipei.

 


                CE AR TREBUI SA FACA UN LIDER?????

 

 

Exista citeva aspecte importante care trebuie sa fie cunoscute de lider, pentru a aduce bunastare, satisfactie si eficienta echipei :

 

1.    Sa critice in mod consecutiv.

2.    Sa plateasca un salariu cit mai inalt, o recompensa sau sa ofere un cadou.

3.    Sa ofere posibilitatea ca membrii din echipa sa se dezvolte prfesional.

4.    Sa incredinteze si sa imputerniciasca alte persoane de a se manifesta.

5.    Sa ceara ajutor.

6.    Sa evalueze.

7.    Sa dea sfaturi cind considera necesar.

8.    Sa impartaseasca informatiile cu membrii echipei.

9.    Sa creeze o atmosfera agreabila.

10.  Sa ridice nivelul de constientizare.

11.  Sa orienteze si sa gaseasca oportunitati pe viitor.

12.  Sa stimuleze oamenii de a crea o imagine organizatiei.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica