referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Cultura Cartofului

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Cartoful fiind considerat pe bună dreptate a doua pâine a omenirii, se cultivă pentru tuberculii săi, folosiÅ£i într-o gamă largă de preparate culinare ÅŸi ca materie primă importantă pentru industria spirtului, amidonului, glucozei, dextrinei etc...

Varianta Printabila 


1

Cultura cartofului timpuriu, o activitate rentabilă n practica legumicolă

 

 

Cartoful fiind considerat pe bună dreptate a doua pine a omenirii, se cultivă pentru tuberculii săi, folosiţi ntr-o gamă largă de preparate culinare şi ca materie primă importantă pentru industria spirtului, amidonului, glucozei, dextrinei etc.

De la bun nceput trebuie stabilită terminologia de cartof timpuriu, de vară şi de toamnă, deoarece nu de puţine ori se confundă scopul urmărit cu soiul cultivat. De fapt prin cartof pentru consum timpuriu, se nţeleg acele culturi care au ca perioadă de recoltare ncepnd cu a doua jumătate a lunii mai şi continund-se de-alungul lunii iunie. n categoria culturilor de vară se ncadrează culturile de cartof cu recoltare pe parcursul lunilor iulie şi august, iar cele care se recoltează toamna constituie cartoful pentru consum de toamnă şi pnă n primăvară la apariţia noii recolte.

Referitor la realizarea cartofului extratimpuriu n gospodăriile individuale se pot utiliza ca sisteme: cultura n răsadniţe calde cu platformă de biocombustibil; cultura n cmp; cultura protejată cu folie de polietilenă sau cultura n solarii.

Pe lngă utilizarea spaţiilor de cultură enumerate mai sus trebuie avut n vedere şi introducerea diferitelor măsuri tehnice şi tehnologice care mbunătăţesc condiţiile de creştere şi dezvoltare a plantelor.

Dintre măsurile tehnice folosite cu bune rezultate n cultura cartofului timpuriu menţionăm utilizarea materialului biologic la plantare att prencolţit ct şi nrădăcinat. nrădăcinarea se poate realiza n lădiţe unde se pun n straturi alterne amestecul de pămnt format din mraniţă, turbă şi nisip cu grosime de 5 cm şi tuberculii de cartof n prealabil prencolţiţi. Pentru umectarea amestecului nutritiv se poate folosi o soluţie formată din 60 g superfosfat şi 30 g sare potasică la 10 ml apă. Timpul de nrădăcinare fiind de 6-10 zile. n acest caz răsărirea are loc după 12-15 zile, iar la circa 20 zile se poate ncepe recoltarea, funcţie de epoca de plantare şi sistemul de cultură.

Sub aspectul mbunătăţirii tehnologiei de cultură prin introducerea de noi măsuri care să asigure sporuri nsemnate de producţie, pe lngă utilizarea unui material sănătos din verigi biologice de nmulţire superioare se impune corelarea cerinţelor fiecărui soi cu cerinţele speciei n ansamblu n ceea ce privesc factorii de vegetaţie.

1

n acest sens, pentru asigurarea unui nivel de temperatură optimă n perioadele răsăritului şi a formării tuberculilor de cartof, putem utiliza cu bune rezultate folia de polietilenă perforată care asigură un aport suplimentar de căldură n fenofazele critice ale acestei specii. Pe lngă aceasta, n plus spre exemplu la cultura n cmp, realizarea biloanelor din toamnă constituie o măsură de mbunătăţire a regimului de temperatură deoarece primăvara cu ajutorul maşinilor de plantat are loc deschiderea bilonului, plantarea şi fixarea foliei de polietilenă pentru mulcirea solului. Această măsură tehnologică de mulcire a solului, pe lngă realizarea unui regim optim de temperatură n sol contribuie la menţinerea unui nivel optim de umiditate şi combaterea nepoluantă a buruienilor din cultură.

Asigurarea spaţiului de nutriţie necesar creşterii şi dezvoltării fiecărei plante constituie un alt deziderat n cadrul tehnologiei de cultură, deoarece trebuie avut n vedere asigurarea acestuia pe orizontală prin corelarea distanţelor de plantare ntre rnduri şi pe rnd ct şi volumul de bilon pe verticală ştiut fiind faptul că doar 10-15 % din producţie se dezvoltă sub nivelul de plantare al tuberculului mamă.

Pentru asigurarea unui nivel optim de umiditate n sol n fazele critice pentru apă al plantelor recomandăm aplicarea a 2-3 udări cu norme moderate de apă, pentru a evita răcirea solului. Acest lucru conduce la obţinerea de producţii superioare att cantitative ct şi calitative.

Utilizarea metodei de irigare prin picurare la nivelul rigolei de plantare cu distribuirea apei prin tubulatură, n unele cazuri de unică folosinţă atrage sporuri semnificative de recoltă, deoarece se asigură o uniformitate a regimului de umiditate din sol. n cazul oscilaţiilor mari ale umidităţii n sol unele soiuri de cartof formează un număr mai mare de tuberculi la cuib din care o bună parte nu vor ajunge la un diametru de peste 55 mm, proprii consumului curent.

Referitor la consumul de elemente nutritive n realizarea producţiei la unitatea de suprafaţă trebuie corelat cu consumul specific al speciei la tona de produs, potenţialul genetic al soiului şi nivelul de fertilitate a solului. Se recomandă ca pentru obţinerea unei tone de cartof să asigurăm: 8-10 kg s.a. N, 3 kg s.a. P2O5 şi 14 kg s.a. K2O. Raportul de echilibru ntre elementele minerale este de 1: 0,3 : 1,4.

La culturile extratimpurii şi timpurii nu trebuie să folosim cantităţi excesive de fosfor, deoarece se formează un număr prea mare de tuberculi la cuib care ajung la mărimea pentru recoltare cu ntrziere.

De remarcat faptul că pentru zona de vest a ţării, datorită regimului de temperatură tot mai ridicat şi a secetei pronunţate care face posibilă dezvoltarea afidelor peste pragul economic de dăunare şi care sunt vectori pentru unele boli, se impune rennoirea materialului biologic pentru plantare o dată la 1-2 ani cu material biologic produs n zone foarte favorabile culturii (Braşov - Covasna).

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica