untitled

TEMA: Plăcile de sticlă emaliate

 

Plăcile de sticlă emilate (căptuşite) prezintă o sticlă incoloră, acoperite la temperaturi joase cu un strat subţire de smalţ absorbant, şi arsă pīnă la temperatura de topire a smalţului. Pentru producerea acestor fel de plăci se foloseşte resturile foilor de sticlă. Partea de deasupra a plăcii este plată. La prima vedere plăcile de sticlă emailate aproape că nu se deosebesc de cele ceramice glazurate şi deplin īnlocuieşte pentru căptuşirea interioară a bucătăriilor, nodului sanitar, baie, pereţii īncăperilor sanitare etc. Īnsă tehnologia de producere este mai simplă, decīt a ceramicii şi costul este mai ieftin.

Plăcile emailate se produc īn general mărimea 150x150 şi 150x75 mm, şi grosimea 4x5 mm.

Pentru acoperirea plăcilor se foloseşte smalţul titanic, care le redă o culoare albă-lăptoasă. Cerinţele necesare la amaluri este corespunderea coeficienţilor delatării termice a smalţului şi sticlei.

Pentru vopsirea plăcilor īn alte culori la fiecare 100 kg de amaluri alb-lăptos adăugăm 0,5 kg Cr2O3  (de culoare galbenă), 1 kg CuO şi 0,2 kg Cr2O3  (de culoare verde), 0,5 CaO (de culoare albastră).

Pentru īntărirea plăcilor la pereţii de căptuşeală se folosesc următoarele materiale de construcţii: (de exemplu, ciment portland de marca 300 şi nisip). Lăţimea rosturile īntre plăci este de 3-5 mm. Rosturile nu sīnt īmplute cu mortar, dar sīnt şlefuite cu mastică specială. Pentru rosturile de culoare sură se foloseşte (compusă) mastică, compusă din o parte de var şi o parte de făină de mramură; pentru rostul de culoare albă se amestecă o parte de belit cu 2,5-3 părţi de făină de mramură.

Pentru pregătirea plăcilor emailate din rosturi de foi de sticlă se taie plăcile după domensiunile date, īn aşa fel ca ele să aibă o formă constantă. Plăcile se spală de 2 ori, se usucă, apoi cu ajutorul aparatului pulbverizatoric sub presiunea 2,5-3 atm..se aplică un strat absorbant de smalţ. Cheltuielile smalţului la 1 m2 de producţie finită este 0,4-0,5 kg. Ca de obicei pentru acoperirea plăcilor cu smalţ ele sīnt aranjate pe banda de conveier sau pe stenduri de lemn. Pentru uscarea smalţului se folosesc lămpile infraroşii.

Coacerea şi recoacerea plăcilor se face ori īn cuptoarele tunel ori īn cuptor de tip conveier. Ambele tipuri de cuptoare au īnclăzitoare electrică precum limita cheltuielei energiei electrice este aproximativ aceiaşi – 23 kw la 1 m2 de plăci.

untitled

Īn cuptoarele tunel plăcile se aranjează īn vagonete după mărimea īn plan 1x1 m, după care sīnt transportate prin tunel. Īn procesul coacerii părticelele de nisip se alipesc la partea dosală a plăcii, ce duce la o contopire mai bună a lor cu mortarul la căptuşirea pereţilor. Productivitatea cuptorului este de 100 000 m2/an.

Īn cuptorul conveier de sticlă tehnică de la uzina din saratova plăcile se aranjează pe nişte poliţi speciale a conveierului atīrnator care se deplasează cu o viteză de 0,6 m/min.

Cuptorul are lungimea de 48 m, cantitatea poliţilor este 80, numărul plăcilor pe o poliţă este 16. la fel ca şi tunel, cuptorul are zone de īncălzire adăugătoare, coacere şi recoacere. Timpul ţinerii plăcilor īn cuptor durează 80 min., dintre care 12 min se alflă zona de recoacere. Puterea cuptorului este de 513 kw. Productivitatea este 130 000 m2/an.

Cuptoarele tunel au mai multă perspectivă ca cuptoarele cu conveier, īntrucīt ele pot lucra la gaz natural, īn aşa fel īşi pot micşora sinecostul plăcilor. Īnafară de aceasta nu sīnt cheltuieli cu betonul armat refractoare plăcilor după coacerea īn cuptoarele tunel sīnt tot atīt de īnalte, la şi cele cu conveier.

Smalţul este fiert īn cuptoare rotative la temperatura 1300-1350 grade C. Smalţul fiert este granulat īn apă, se fărīmă cu ajutorul morilor aferice, după care absorbantul primit se toarnă īn malaxor, din care se umplă pulverizatoarele.

Plăcile primite sīnt rebutate conform condiţiilor tehnice, după care sīnt īmpachetate īn lăzi de lemn şi producţia gata este transportată īn depozit.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro