1

GHID PENTRU SCRIEREA ESEURILOR

 

 

 

SECŢIUNEA I - SUGESTII GENERALE

 

1. Stabilirea temei

De obicei subiectul sau tema unei lucrări de seminar, a unui eseu ori a unei lucrări de diplomă este sugerată de către profesor, dar adeseori se oferă posibilitatea alegerii īntre mai multe opţiuni ori chiar a unei formulări personale.

 

1.1 Alegerea temei

Īn cazul īn care vi se oferă mai multe opţiuni, nu alegeţi o temă īn legătură cu care aveţi convingeri şi sentimente foarte puternice. Orientaţi-vă spre o temă pe care aţi dori s-o aprofundaţi, mai degrabă decīt către una pe care consideraţi că o cunoaşteţi deja.

 

 Dacă atunci cīnd citiţi īntrebarea sau formularea temei vă este deja foarte clar răspunsul pe care doriţi să-l daţi, acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă. Riscul este acela de a produce o lucrare cu răspunsuri gata făcute, care nu va fi apreciată de profesor. Este  sigur că veţi obţine o notă mai bună alegīnd o altă temă.

 

Īnainte de a alege o anumită temă, analizaţi cu atenţie formulările propuse. Nu reacţionaţi spontan la anumite cuvinte sau expresii, ci īncercaţi să īnţelegeţi cīt mai exact intenţia profesorului. O discuţie cu cīţiva colegi s-ar putea dovedi extrem de fructuoasă īn acest sens.

 

1.2 Propunerea unei teme

Atunci cīnd tema este propusă de către student, acesta trebuie să acorde o deosebită atenţie formulării şi să se asigure de acordul profesorului īnainte de a īncepe cercetarea propriu-zisă.

 

Īn analiza propriei propuneri studentul se poate folosi de următoarele īntrebări:

            Este aceasta o problemă cu adevărat importantă?

            Sīnt eu cu adevărat interesat de aprofundarea acestui subiect?

            Prezintă el un interes suficient de larg?

            Īnţeleg eu raporturile temei de studiu cu contextul mai larg din care face parte?

            Am eu suficient acces la literatura de specialitate relevantă pentru tema aleasă?

 

Īncadrarea temei īn literatura existentă īn domeniu este extrem de importantă, permiţīnd evitarea unor riscuri cum ar fi:

            - formularea unor false probleme;

            - concentrarea asupra unei probleme care a fost rezolvată deja;

            - evitarea unei linii de argumentaţie care a fost invalidată de cercetările anterioare;

            - alegerea unei teme prea complexe pentru nivelul de competenţă al studentului sau pentru posibilităţile de informare aflate la dispoziţia sa.

 

Folosul maxim īn urma studiului rezultă din alegerea unei teme care se discută curent īn literatura de specialitate sau īn mediul academic ori eclesiastic, cu condiţia ca aceasta să reprezinte, cel puţin īntr-o oarecare măsură, o chestiune de interes pentru student.

 

Atenţie! Tema aleasă trebuie să fie suficient de restrīnsă pentru a permite o tratare aprofundată. (Alegerea unei teme prea generale sau prea extinse este cea mai obişnuită greşeală făcută de către studenţi.) Amploarea temei şi nivelul de aprofundare depinde de caracterul lucrării, acestea crescīnd pe măsura urcării pe scara complexităţii şi competenţei academice.

 

1.3 Clarificarea temei

După alegerea temei, īnţelegerea acesteia trebuie adīncită, utilizīnd īntrebări cum ar fi:

            Care este elementul central al temei (subiectul)? Despre ce ni se cere să scriem?

            Ce anume ni se cere să argumentăm sau să contrazicem?

            Sugerează formularea un anumit mod de abordare a problemei?

            Solicită ea o abordare teoretică sau practică, generală sau specifică, analitică sau comparativă?

 

Analizaţi tema īn primul rīnd din punctul de vedere al legăturii cu cursul pentru care lucrarea respectivă a fost solicitată. Abia īn al doilea rīnd īncercaţi să stabiliţi conexiuni cu alte cursuri.

 

 

2. Proiectarea cercetării

Aceasta īnseamnă formularea unui model teoretic pentru desfăşurarea cercetării care se va materializa īn lucrarea solicitată de profesor. Modelul trebuie să cuprindă cel puţin trei elemente:

            - Scopul cercetării

            - Ipoteza de lucru

            - Abordarea hermeneutică

 

2.1 Scopul cercetării

Dacă nu urmăriţi un obiectiv concret, cu siguranţă că cercetarea nu vă va conduce nicăieri. De aceea este extrem de folositor a formula īn termeni cīt mai precişi ceea ce vreţi să realizaţi sau să dovediţi prin cercetarea, respectiv prin lucrarea la care v-aţi angajat.

 

Scopul trebuie formulat īn termeni pragmatici, concreţi, astfel īncīt atingerea sau neatingerea lui să poată fi evidentă la sfīrşitul cercetării.

 

Adeseori este folositor pentru profesor să cunoască de la īnceput obiectivul (sau obiectivele) lucrării pe care o examinează. Acestea ar putea sta la īnceputul lucrării, alături de structura ei.

 

Includerea explictă a scopului īntr-o lucrare este opţională. Cu toare acestea este recomandabilă. Nu uitaţi! Cu cīt profesorul este mai mulţumit de lucrarea voastră, cu atīt veţi fi dv. mai fericiţi la primirea notei.

 

2.2 Ipoteza de lucru

Ipoteza de lucru reprezintă o idee provizorie, o presupoziţie iniţială cu care pornim īn cercetare. Ea trebuie formulată īn aşa fel īncīt să poată fi confirmată sau infirmată īn cursul cercetării teologice.

 

Spre deosebire de scopul cercetării, care este formulat īn termeni pragmatici, ipoteza de lucru are un caracter conceptual, ideatic. Funcţia ei esenţială este declanşarea şi direcţionarea iniţială a cercetării.

 

Punctul de plecare īn formularea ipotezei de lucru o reprezintă ceea ce ştim deja despre subiecul īn studiu, precum şi direcţiile posibile de continuare a cercetărilor.

 

Ipoteza de lucru trebuie să satisfacă un număr de condiţii:

            - să permită formularea de deducţii şi să conducă la luarea unor decizii;

            - să fie formulată clar, fără echivoc, pentru a putea fi validată sau invalidată;

            - să poată fi testată pornind de la metodele şi datele disponibile;

            - să fie relistă, nu fantezistă.

 

2.3 Cheia hermeneutică

Cheia hermeneutică este un concept, un ansamblu de concepte sau un model integrator īn lumina căruia vor fi interpretate faptele rezultate din cercetare şi care va da coerenţă cercetării şi lucrării rezultate din aceasta. Cheia hermeneutică este cel mai subtil şi mai dificil element al modelului teoretic pe care īl reprezintă planul cercetării.

 

Pentru un student cu puţină experienţă īn cercetare sau care nu cunoaşte suficient de bine domeniul de studiu, formularea apriorică a unei chei hermeneutice s-ar putea dovedi un lucru prea dificil şi de aceea ar putea fi lăsată de o parte, pentru īnceput. Cu toate acestea, cu cīt această deprindere va fi īnsuşită mai curīnd, cu atīt lucrările pe care le va elabora cineva vor căpăta mai multă coerenţă.

 

Identificarea acestui factor integrator este adesea o chestiune de intuiţie şi, dacă  nu este formulat de la īnceputul cercetării, este posibil ca el să se impună ca o necesitate, pe măsură ce acumulăm noi date asupra problemei īn procesul de cercetare.

 

 

3. Cercetarea propriu-zisă

Este recomandabil ca pregătirea lucrării să fie īncepută cīt mai devreme posibil, pentru a permite gīndirii să frămīnte īn tihnă subiectul. Acest lucru poate oferi ocazia identificării de informaţii ori ilustraţii interesante şi relevante īn locuri neaşteptate lăsīnd de asemenea subconştientului posibilitatea de a ne oferi idei creative īn abordarea cercetării.


 

3.1 Privirea de ansamblu

Dacă ştiinţa modernă păcătuieşte prin ceva, aceasta este īn primul rīnd prin abordarea fragmentară a realităţii. Iată de ce este de mare folos ca atunci cīnd este posibil să se pornească de la o imagine de ansamblu asupra problemei studiate şi de la o īnţelegere a legăturilor ei cu alte domenii.

 

Acest deziderat poate fi īmplinit prin citirea unui articol de sinteză sau prin lecturarea rapidă a unei cărţi simple asupra subiectului respectiv. Nu este nevoie să luaţi notiţe, ci doar să vă familiarizaţi cu problematica aflată īn discuţie.

 

Īn punctul de īnceput al cercetării este de asemenea de folos clarificarea terminologiei cu care veţi opera. Acest lucru este deosebit de important mai ales īn domeniile īn care nu există īncă o terminologie unitară şi stabilă (aşa cum este cazul, din păcate, īn teologia evanghelică romānească). Operaţia va fi continuată pe parcurs, pe măsură ce se vor ivi noi termeni care se cer definiţi. Atenţie! Consecvenţa terminologică este o condiţie bază a unei lucrări de calitate.

 

3.2 Lista bibliografică

Dacă profesorul nu sugerează el īnsuşi o anume bibliografie, aceasta poate fi adunată apelīnd la bibliografia generală a cursului sau la indexul tematic al bibliotecii. Fiecare lucrare consultată conduce la alte lucrări, care pot fi consultate īn măsura timpului disponibil. Aceste sugestii bibliografice pot fi găsite īn introduceri, īn notele de subsol, īn listele de lecturi recomandate, īn lista bibliografică da la sfīrşitul cărţii.

 

Atenţie! Unii studenţi se lasă duşi de ispita amplificării continue a listei materialelor de studiu, pīnă acolo īncīt sīnt copleşiţi de volumul informaţiilor sau intră īn criză de timp. De aceea recomandăm o serie de criterii īn alegerea materialului bibliografic:

            - Sursele primare (de exemplu textul biblic sau lucrările autorilor studiaţi) au prioritate faţă de sursele secundare (lucrări despre sursele primare).

            - Pe cīt este posibil, alegeţi lucrările cele mai importante ale experţilor īn domeniu, nu lucrări de importanţă secundară, ale unor autori minori.

            - Evitaţi să alegeţi autori care reprezintă o singură şcoală de gīndire, mai ales cīnd aceasta reprezintă poziţia dv. asupra problemei īn discuţie. Scopul unei lucrări este formarea gīndirii critice, testarea capacităţii de a cīntări diversele opţiuni posibile şi de a argumenta īn mod convingător şi flexibil propria poziţie.

            - Luaţi īn considerare timpul pe care īl aveţi la dispoziţie, precum şi amploarea lucrării.

 

3.3 Īntrebările de studiu

Rolul īntrebărilor este de a direcţiona lectura şi de a evita pierderea de timp cu lectura integrală a īntregului material bibliografic adunat.

 

Īntrebările de studiu au ca punct de plecare obiectivul lucrării şi trebuie formulate īn aşa fel īncīt să ghideze studiul īn vederea atingerii ţelului propus.

 

3.4 Studierea şi fişarea materialului

3.4.1 Principii generale

Manifestaţi respect pentru sursele de informare, dar nu le urmaţi orbeşte. Experţii nu pretind autoritate finală cu privire la afirmaţiile lor. Argumentele lor sīnt formulate pentru a fi īmbunătăţite.

 

Nu vă pripiţi a crede că aţi decimat argumentele cuiva, formulate īntr-o anumită lucrare, dar nu vă fie teamă ca după ce aţi analizat evidenţele să formulaţi o concluzie diferită. Īn definitiv examinatorul doreşte să fie convins că aţi interacţionat cu materialul bibliografic şi că v-aţi format o poziţie proprie, bazată pe argumente solide.

 

Atenţie! Profesorul nu este interesat īn sentimentele şi opiniile dv. personale cu privire la problema abordată īn lucrare, ci īntr-o poziţie clară, argumentată, formulată īn dialog cu celelalte opţiuni discutate īn literatura de specialitate.

 

Atunci cīnd reproduceţi īn text cuvintele cuiva, folosiţi ghilimele, identificīnd īntr-o notă de subsol autorul, titlul lucrării, ediţia şi pagina de la care a fost luat citatul. Dacă reproduceţi īn cuvintele dv. ideile unui anumit autor, menţionaţi autorul şi sursa īn nota de subsol. A nu face acest lucru se numeşte plagiat şi poate duce la ratarea automată a examenului.

 

Pentru sugestii suplimentare, căutaţi īn Anexe Cum să studiezi o carte.

 

3.4.2 Sistemul de catalogare

Pe măsura trecerii timpului vă veţi confrunta cu un număr tot mai mare de cărţi, periodice, articole şi copii xerografice (numite aici īn mod generic obiecte), pentru a căror organizare va trebui să faceţi apel la un sistem de catalogare şi stocare a materialului bibliografic. Cu cīt mai curīnd este rezolvată această problemă, cu atīt mai mic este efortul de catalogare şi cu atīt este mai mare economia de timp.

 

Un asemenea sistem trebuie să īndeplinească trei condiţii de bază:

            Simplitate īn organizare, īntreţinere şi utilizare;

            Consecvenţă īn modul de exploatare;

            Flexibilitate, īn sesnsul de a putea fi expandat sau concentrat, utilizat īn termeni generali sau specifici, după nevoi.

 

Există două sisteme majore de catalogare a materialului bibliografic:

            Sistemul de catalogare individuală alfabetică - īn care fiecare obiect este catalogat separat, fiind stocat īn ordine alfabetică, īn conformitate cu o listă de termeni cheie (care se īmbogăţeşte continuu.

            Sistemul de catalogare tematică - īn care obiectele sīnt catalogate şi stocate īn baza unei structuri tematice prestabilite, pe categorii generale,iar īn cadrul acestora pe teme şi subteme.

 

Fiecare dintre cele două sisteme prezintă avantaje şi dezavantaje. Fiecare persoană trebuie să-şi aleagă sistemul care slujeşte cel mai bine tipului său de personalitate. Sistemul alfabetic este mai potrivit pentru firile analitice, īn vreme ce sistemul tematic se potriveşte mai bine structurilor sintetice.

 

3.4.3 Īnregistrarea informaţiilor

Rezultatele procesului de cercetare trebuie īnregistrate īn scris, pentru a putea avea acces rapid la ele īn faza de elaborare a lucrării. La dispoziţia studentului se află mai multe posibile opţiuni:

            Īnregistrarea observaţiilor direct īn lucrare - Este cea mai puţin recomandabilă metodă. Ea nu permite utilizarea ulterioară a rezultatelor cercetării (decīt prin consultarea lucrării) şi conduce īn mod aproape inevitabil la plagiat.

            Īnregistrarea īntr-un notes, pe fiecare sursă īn parte - Nu este o metodă prea bună, deoarece ne face să vedem lucrurile doar din perspectiva respectivei surse. Riscul de plagiat este de asemenea foarte mare.

            Īnregistrarea īntr-un notes, pe subsecţiunile ce formează structura lucrării - Este o metodă mai bună, cu condiţia de a avea la dispoziţie de la īnceput o schiţă bună pentru lucrare (ceea ce este puţin plauzibil). Este foarte posibil ca datele să necesite o reorganizare şi aceasta va fi dificil de realizat, din pricina lipsei de flexibilitate a metodei.

            Īnregistrarea pe fişe de lectură - Este cea mai bună metodă clasică, permiţīnd accesul imediat şi flexibil la datele īnregistrate, precul şi utilizarea lor ulterioară īn alte cercetări.

            Īnregistrarea īntr-o bază de date coputerizată - Este cea mai bună şi mai flexibilă metodă modernă de īnregistrare.

 

Fişa de lectură este o foaie de hīrtie sau de carton subţire (de mărimea unui sfert de coală A4) pe care se adună informaţii īn procesul de lectură a materialului bibliografic, fie īn timpul lecturii, fie după īncheierea acesteia.

 

Pe fişele de lectură se notează diverse tipuri de informaţii:

            - idei importante;

            - argumente pentru o anumită afirmaţie ori poziţie;

            - rezumatul unei anumite secţiuni de text;

            - citate semnificative;

            - reacţii personale.

 

Īnregistrările īn fişe trebuie să fie clare, concise şi să corespundă conţinutului şi scopului lucrării pentru care se face cercetarea.

 

Pe fiecare fişă se notează o singură informaţie, alăturīndu-se īntotdeauna identificarea sursei (autor, titlul lucrării, ediţia, pagina). Fişele astfel concepute vor putea fi rearanjate ulterior, funcţie de structura lucrării.

 

Fişele pot fi depozitate īn spaţii special destinate sau īn plicuri, pe subiecte. Eficienţa īn utilizarea fişelor de lectură depinde de flexibilatea sistemului de organizare şi stocare a lor.

 

Īnregistrarea informaţiilor īntr-o bază de date computerizată, sub forma unor articole de mărimi variabile, asimilabile fişelor de lectură, reprezintă cea mai modernă, mai rapidă şi mai flexibilă metodă de stocare şi regăsire a informaţiilor. Ea prezintă mari avantaje:

            Permite īnregistrarea o singură dată a informaţiilor, acestea putīnd fi apoi rechemate şi utilizate direct īn orice document şi ori de cīte ori este nevoie, folosindu-se un simplu editor de text.

            Permite regăsirea rapidă şi sigură a informaţiilor (cu condiţia īnregistrării lor corecte) prin multiplele facilităţi de căutare oferite de bazele de date.

1

Dezavantajul principal al acestei metode este riscul pe care prezintă fragilitatea purtătorului magnetic de informaţie. Defectarea discului dur al computerului sau a dischetei pe care se află stocată baza de date duce la pierderea irecuperabilă a informaţiilor. (Numai cei care au avut astfel de accidente, şi cīţi dintre utilizatorii de computere au fost oare scutiţi de ele, pot īnţelege implicaţiile unei asemenea tragedii.) Singura protecţie sigură este īnregistrarea informaţiilor īn mai multe copii. Nu vă bazaţi pe faptul că Dv. nu vi se poate īntīmpla aşa ceva. Nu uitaţi! Conform legii lui Murphy "dacă ceva poate să meargă rău, va merge cu siguranţă rău".

 

3.5 Selectarea informaţiilor

Nu toate informaţiile adunate pe parcursul cercetării vor fi relevante pentru lucrarea proiectată. Acesta este punctul īn care trebuie făcută prima selecţie şi eliminarea informaţiilor nefolositoare.

 

4. Elaborarea planului lucrării

Pe parcursul cercetării va apărea tot mai evidentă necesitatea unei structurări logice a informaţiilor. Īn final aceasta va lua forma unei scheme constituind planul general al lucrării.

 

Fişele sau notele de lectură, precum şi concluziile personale rezultate din studiu vor fi apoi reorganizate pe cele trei părţi principale ale oricărei lucrări: introducerea, tratarea şi īncheierea.

 

4.1 Introducerea

Īn această primă parte se includ precizări cu privire subiectul lucrării şi la importanţa lui (dacă este cazul).

 

4.2 Tratarea

Aceasta este partea principală a lucrării şi trebuie structurată pe secţiuni şi subsecţiuni, īn aşa fel īncīt să poată fi realizată cu uşurinţă urmărirea argumentului.

 

Tratarea trebuie să includă analiza detaliată a chestiunii aflate īn discuţie, prezentarea obiectivă a diferitele perspective asupra problemei, aşa cum sīnt ele reflectate īn literatura de specialitate şi argumentele īn baza cărora autorul lucrării optează pentru o anumită poziţie, precum şi orice alte detalii relevante pentru subiectul īn cauză.


 

4.3 Īncheierea

Ultima parte a lucrării trebuie să includă o recapitulare a ideilor principale, precum şi concluziile cercetării, eventual perspective de continuare a cercetării īn viitor. Nu este permis ca īn această parte să apară elemente noi, ci doar o prezentare succintă a ceea ce a fost deja afirmat īn corpusul lucrării.

 

După elaborarea planului lucrării poate fi făcută o nouă selecţie a materialului informativ, eliminīndu-se toate datele care nu se īncadrează īn planul propus.

 

5. Redactarea manuscrisului

 

5.1 Ordinea redactării

Din raţiuni de eficienţă a muncii, redactarea lucrării scrise nu se face īn ordinea īn care apar diversele secţiuni īn versiunea finală, ci se īncepe cu concluziile, se redactează apoi corpusul lucrării, iar la sfīrşit se scrie introducerea şi se stabileşte titlul. Ceea ce rezultă este prima versiune a lucrării. Aceasta urmează să fie revizuită īn urma unei evaluări critice.

 

5.1.1 Elaborarea concluziilor

Formularea concluziilor chiar de la īnceputul procesului de redactare a lucrării prezintă o serie de avantaje, cum ar fi:

            - Orientarea redactării către un ţel concret, evitīnd ezitările inerente unui demers lipsit de un orizont clar.

            - Asigurarea dintru īnceput a unui final clar şi precis, evitīnd păcatul multor lucrări care nu au cu adevărat un sfīrşit, ci doar se termină.

 

5.1.2 Formularea primei versiuni a conţinutului lucrării

Nu are prea mare importanţă unde anume īncepeţi redactarea conţinutului lucrării. Dacă există o anume secţiune sau subsecţiune care vă interesează mai mult, īncepeţi acolo.

 

Atenţie! Nu includeţi īn lucrare nici o informaţie, oricīt de interesantă ar fi, dacă aceasta nu contribuie la clarificarea subiectului.

 

Este important să aveţi tot timpul īn minte pe cel ce va citi lucrarea. Imaginaţi-vi-l ca pe o persoană inteligentă, dar care nu are neapărat cunoştinţe specializate. Īn definitiv dv. sīnteţi īn acest moment adevăratul expert cu privire la subiectul discutat. Aceasta vă va feri de a presupune, īn mod nejustificat, că profesorul cunoaşte deja anumite lucruri şi că, de aceea, nu este necesar să le mai menţionaţi.

 

Evitaţi pe cīt posibil formulările la persoana īntīia. Īn cel mai rău caz folosiţi persoana īntīia plural.

 

Eseurile şi celelalte lucrări cu caracter academic nu sīnt predici. De aceea, evitaţi stilul predicatorial.

 

Ele nu sīnt nici scrisori adresate unor prieteni cu care īmpărtăşiţi convingeri comune. Scopul dv. ar trebui să fie acela de a putea convinge pe cititorii care īntreţin puncte de vedere diferite. De aceea, alegeţi-vă cu grijă argumentele.

 

Atenţie! Evitaţi īn mod absolut jargonul evanghelic popular, "limbajul de lemn" arhiuzat īn mediile noastre. Oricīt v-ar fi de greu, īncercaţi să vă traduceţi gīndurile īn limba romānă. Acest lucru este totuşi posibil. Nu uitaţi! Un semn sigur al īnnoirii vieţii spirituale a unei comunităţi este īnnoirea limbajului. Īn comunităţile creştine acest lucru este de apanajul teologului.

 

După redactarea textului, recitiţi concluziile. Dacă cele două elemente nu se potrivesc, faceţi reglajele de rigoare.

 

5.1.3 Scrierea introducerii

După redactarea corpusului lucrării puteţi trece la scrierea unei primei versiuni a introducerii. Aceasta ar trebui formulată īn aşa fel īncīt conţinutul şi concluziile lucrării să izvorască īn mod natural din ea. Ţelul introducerii este de a crea interes pentru subiect.

 

5.1.4 Stabilirea titlului

Odată ce această ultimă parte a versiunii iniţiale a maniscrisului a fost completată, sīnteţi īn măsură a stabili titlul lucrării.

 

Dacă titlul a fost deja stabilit de profesor, aceasta este formularea care ar trebui să se afle pe pagina de titlu. Chiar şi īn aceste condiţii vă puteţi permite libertatea de a alege un titlu personal, care să reflecte poziţia particulară pe care v-aţi plasat īn tratarea subiectului. Īn acest al doilea caz, titlul dv. ar trebui să fie īnscris pe prima pagină a lucrării propriu-zise. După acesta ar putea fi transcris scopul lucrării.

 

5.2 Stilul lucrării

Stilul reprezintă modul īn care ne exprimăm ideile. El ar trebui să īndeplinească următoarele condiţii:

            - Să fie simplu şi direct.

            - Să evite jargonul şi exprimarea colocvială.

            - Să se materializeze īn fraze scurte, concise.

            - Să fie personal, evitīnd artificialismul şi preţiozitatea.

 

5.3 Formatul textului

Textul lucrării (indiferent dacă este scris de mīnă, dactilografiat sau tipărit la imprimantă) trebuie să īndeplinească următoarele condiţii:

            - să fie scris pe hīrtie albă, de mărime A4;

            - să fie scris pe o singură parte a foii;

            - să cuprindă margini de cel puţin 2cm, de fiecare parte a foii;

            - distanţa dintre rīnduri să fie de un rīnd şi jumătate;

            - paragrafele să fie marcate fie prin alineat, fie printr-un rīnd liber;

            - fiecare pagină, cu excepţia celei de titlu, să fie numerotată.

 

5.3.1 Pagina de titlu

Prima pagină a lucrării, numită pagina de titlu, trebuie să cuprindă:

            - transcrierea exactă a temei lucrării;

            - numele studentului, anul, specializarea şi grupa de studii;

            - numele profesorului şi al cursului;

            - termenul de predare a lucrării.

 

5.3.2 Structura lucrării

Următoarea pagină trebuie să cuprindă structura lucrării, pe secţiuni şi subsecţiuni. Titlurile folosite īn această pagină trebuie să fie identice cu cele utilizate pe parcursul lucrării.

 

Nu īncepeţi textul lucrării pe aceeaşi pagină cu cea īn care aţi prezentat structura.

 

5.3.3 Textul propriu-zis

Folosiţi pentru text acelaşi tip (font) şi aceeaşi mărime de caractere pe tot parcursul lucrării (cu excepţia cazurilor menţionate īn mod expres īn prezenta lucrare).

 

Īn cazul titlurilor este permisă evidenţierea cu ajutorul caracterelor aldine (bold), cursive (italice) sau subliniate.

 

Cuvintele din alte limbi utilizate īn text trebuie evidenţiate prin scrierea cu caractere cursive sau prin subliniere.

 

5.3.4 Notele

Notele de subsol sīnt de preferat notelor plasate la sfīrşitul capitolelor sau la sfīrşitul lucrării.

 

Există două tipuri de note:

            - note bibliografice - īn care se face trimitere la sursa unei anumite informaţii din text, şi

            - note explicative - cuprinzīnd informaţii importante, dar tangenţiale, privitoare la problema aflată īn discuţie.

 

Prima dată cīnd este menţionată o sursă, ea trebuie să redea īn mod complet prenumele şi numele autorului, titlul lucrării, editura, locul şi anul publicării, pagina.

 

Ex.: Beniamin Fărăgău; Shema Israel, Logos, Cluj, 1992, p. 189.

 

Īn următoarele menţiuni ale aceleiaşi surse ea poate fi reda doar numele autorului, titlul prescurtat al lucrării (astfel īncīt să nu fie confundat) şi pagina.

 

Ex.: Fărăgău; Shema, p. 25.

 

Indicii numerici ai notelor trebuie scrişi deasupra rīndului şi imediat după textul la care se referă, de obicei cu caractere mai mici decīt restul textului. Īn cazul scrierii cu mīna, indicii pot fi īncercuiţi, pentru a fi reperaţi cu mai mare uşurinţă.

 

5.3.5 Citatele

Toate citatele trebuie să fie evidenţiate ca atare īn text. De obicei acest lucru se face prin utilizarea ghilimelelor.

 

Dacă este vorba de citat īn citat, acesta se īncadrează īntre semnele « şi ».

 

Īn cazul citatelor mai mari de trei rīnduri (care nu trebuie să fie mai multe de cinci īntr-un eseu de 3.000 de cuvinte) nu se mai folosesc ghilimelele. Ele se evidenţiază:

            prin plasarea la distanţe mai mari faţă de marginea din stīnga şi din dreapta paginii, şi distanţarea cu un rīnd faţă de text, īnainte şi după citat, sau

            prin plasarea la distanţe mai mari faţă de marginea din stīnga şi din dreapta paginii, şi utilizarea unor caractere de mai mici dimensiuni.

 

Fiecare citat trebuie să fie īnsoţit de o notă bibliografică, precizīnd īn mod exact sursa acestuia.

 

5.3.6 Numărul de cuvinte

Īn finalul lucrării, după textul propriu-zis, trebuie să fie īnregistrat numărul total de cuvinte, exact, īn cazul lucrului cu computerul sau aproximat īn celelalte cazuri.

 

Atunci cīnd se solicită ca lucrarea să aibă un anumit număr de cuvinte, acesta ar trebui tratat ca un maxim admisibil, īn afara cazului cīnd se precizează altfel. Astfel, dacă limita este de 3.000 de cuvinte, lucrarea ar trebui să aibă īntre 2.800 şi 3.000, iar  nu peste 3.000 de cuvinte.

 

Cei care depăşesc numărul admis de cuvinte se află īntr-un avantaj nelegitim faţă de ceilalţi colegi. Riscul unei asemenea practici este neluarea īn considerare de către profesor a textului care depăşeşte limita admisă şi reducerea īntr-o oarecare măsură a notei.

 

5.3.7 Bibliografia

Lista bibliografică se plasează pe o foaie separată, după textul lucrării. Ea trebuie să cuprindă toate textele semnificative (cărţi şi articole) utilizate īn cursul cercetării, indiferent dacă sīnt citate sau nu īn lucrare, menţionate īn ordine alfabetică, după numele autorilor.

 

Fiecare carte menţionată īn lista bibliografică trebuie să reproducă următorul format standard:

            1) Numele şi prenumele autorului (neapărat īn această ordine).

            2) Titlul şi subtitlul complet al cărţii (scris cu caractere cursive) ,

            3) Numele editurii şi oraşul īn care se află sediul acesteia.

            4) Anul apariţiei.

 

Ex.: FĂRĂGĂU, Beniamin, Shema Israel: Alege viaţa, alegīndu-L pe adevăratul Dumnezeu, Logos, Cluj, 1992

 

Īn cazul articolelor de revistă, formatul standard este următorul:

            1) Numele şi prenumele autorului (neapărat īn această ordine).

            2) Titlul articolului (scris cu caractere normale şi īntre ghilimele).

            3) Numele revistei (scris cu caractere cursive).

            4) Volumul, numărul şi data revistei.

            5) Paginile īntre care se găseşte articolul.

 

Ex.: NEGRUŢ, Paul, "Transformīnd lumea", Creştinul azi, III, nr. 36, nov. 1994, p. 5-7

 

Dacă este vorba de un articol publicat īntr-o carte, formatul standard este următorul:

            1) Numele şi prenumele autorului (neapărat īn această ordine).

            2) Titlul articolului (scris cu caractere normale şi īntre ghilimele) urmat de cuvīntul īn.

            3) Titlul  cărţii (scris cu caractere cursive).

            4) Numele editorului, precedat de cuvīntul prescurtat ed.

            3) Oraşul şi numele editurii īn care se află sediul acesteia.

            4) Anul apariţiei.

 

Ex.: YOUNG, Frances, "Patristic Christology", īn A Dictionary of  Biblical Interpretation, ed. R.J. Coggins şi J:L: Houlden, SCM, London, 1990

 

6. Evaluarea critică

Această primă variantă a lucrării trebuie să fie lăsată deoparte timp de cīteva zile, pentru ca primele impresii să se estompeze şi să fie posibilă o evaluare critică a textului. Aceasta presupune ca lucrarea să nu fie scrisă īn ultimul moment.

 

Evaluarea poate fi uşurată de utilizarea celor zece īntrebări de control prezentate īn Anexe Cum să īntocmeşti o lucrare, p. 6.

 

7. Finalizarea lucrării

După ce v-aţi evaluat īn mod cīt se poate de obiectiv lucrarea, puteţi intra cu ea īn faza de finalizare.

 

Acesta este punctul īn care se face reglajul fin al lucrării şi se corectează exprimarea. Īn acest sens poate fi de un real folos citirea cu voce tare a lucrării.

 

Şi nu uitaţi să predaţi lucrarea la timp. Īntīrzierea poate să vă coste scăderea corespunzătoare a notei.

 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro