1                                               MIRCEA ELIADE
                                   Cronologie (dupa Mircea Handoca)


1907 13 martie (28 februarie, stil vechi). Se naste la Bucuresti Mircea Eliade, al doilea fiu al capitanului Gheorghe Ieremia, care din admiratie pentru Heliade-Radulescu îsi va schimba numele în Eliade.
1912-1914 Urmeaza la Cernavoda clasa I primara.
1914-1917 Familia se muta la Bucuresti. Elev la scoala primara din strada Mîntuleasa.
1917-1925 Elev la Spiru Haret.
1921 12 mai. Debutul lui Mircea Eliade cu articolul Dusmanul viermelui de matase în ziarul stiintelor populare si al calatoriilor nr. 21. Era semnat Eliade Gh. Mircea.
1922-1923 Lucreaza la prima opera mai ampla: Romanul adolescentului miop, scriere autobiografica. Manuscrisul a ramas timp de peste 60 de ani, inedit.
1923-1925 Învata italiana pentru a-l putea citi în original pe Papini, si engleza pentru al citi pe Frazer. Începe studiul limbilor ebraica si persana.
1925 octombrie. Student la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti.
1926 noiembrie. Redactor la Cuvantul.
1927 martie-aprilie. Prima calatorie în Italia. Îl viziteaza pe Giovani Papini, care a avut o deosebita înrâuire asupra adolescentului si tânarului Mircea Eliade.
1928 aprilie-iunie. La Roma. Studiaza cu febrilitate în biblioteci, scrie articole pentru Cuvântul.
Octombrie. Licentiat în filozofie la Universitatea din Bucuresti cu teza Contributii la filosofia Renasterii
20 noiembrie. Pleaca cu un vapor românesc spre India, unde maharajahul Manindra Nandy de Kassimbazar îi promite o bursa de studii.
21 decembrie. În biblioteca Societatii teosofice din Adyar îl întâlneste pe marele filosof Indian Surendranath Dasgupta, care acceptase anterior sa-l aiba doctorand.
26 decembrie. Sosirea la Calcutta, unde se stabileste la pensiunea anglo-indiana a doamnei Perris, din Ripon Street 82. Se consacra studiului gramaticii sanscrite si filosofiei hinduse.
1929 iunie-august. Redacteaza Isabel si apele diavolului.
1930 2 ianuarie-18 septembrie. Locuieste în casa lui Dasgupta , unde o cunoaste pe fiica acestuia, Maitreyi.
Februarie. Se hotaraste asupra tezei de doctorat: Istoria comparata a tehnicilor Yoga, pe care o va redacta între 1930-1932 si o va publica în 1936.
18 septembrie. Ruptura cu Dasgupta. Acesta, aflând despre legaturile dintre fiica sa, Maitreyi, si Mircea Eliade, îi cere oaspetelui sau sa paraseasca imediat locuinta. Apare la Editura Nationala S.Ciornei romanul Isabel si apele diavolului.
1930 octombrie-1931 februarie. Locuieste în mânastirile din Himalaya, la Rishikesh, Svarga Ashram. Aici îl are drept guru pe Swami Shivananda.
1931 februarie. Revine la pensiunea doamnei Perris din Calcutta. Lucreaza fara încetare. Începe sa învete tibetana, si apoi se consacra studiului etnografiei Asiei orientale.
Noiembrie. Paraseste India în urma unei scrisori primite de la tatal sau, care îi cere de urgenta sa vina pentru a-si satisface stagiul militar.
1932 16 ianuarie. Prima din cele peste 50 de conferinte rostite la Radio Bucuresti. Imediat dupa întoarcerea în tara, începe colaborarea la Vreamea si continua sa publice în Cuvântul. Apare prima sa carte de eseuri intitulata Solilocvii (Editura Cartea cu semne). Editura Nationala S.Ciornei tipareste cea de-a doua editie a romanului Isabel si apele diavolului.
1933 sfârsitul lui aprilie. Vede lumina tiparului, la Editura Cultura Nationala, Maitreyi, roman care îl face celebru la 26 de ani.
Sfarsitul lui iunie. Doctor în filosofie cu teza despre Yoga. Comisia, avândul presedinte pe D. Gusti si raportori pe P.P. Negulescu si C. Radulescu-Motru, îi atribuie Magna cum laude.
Noiembrie. Suplinitor la catedra de logica si metafizica a lui Nae Ionescu; îsi deschide cursul despre Problema raului în filosofia indiana.
1934 ianuarie. Casatoria cu Nina Mares. Apare la Editura Nationala S. Ciornei Întoarcerea în rai.
Martie. La Editura Cartea Româneasca îi apare romanul Lumina ce se stinge.
Noiembrie. Îsi deschide cursul la Universitate cu tema Salutul în religiile orientale.
În acest an mai vad lumina tiparului volumele: Oceanografie (Editura Cultura Poporului), India (Editura Cugetarea) si Alchimia Asiatica (Editura Cultura Poporului).
1935 Îi apar cartile Santier (Editura Cugetarea) si Huliganii (Editura Nationala S. Ciornei),
1936 La Paris se tipareste teza de doctorat: Yoga. Essai sur les origins de la mystique indienne (Librairie orientaliste Paul Genthener).
La Editura Cultura Nationala se publica romanul fantastic Domnisoara Christina.
1937 mai. Ministerul Educatiei Nationale cere consiliului profesoral al Facultatii de Litere din Bucuresti îndepartarea din învatamânt a lui Mircea Eliade sub pretextul absurd ca ar fi autor de literatura pornografica. În aceeasi luna, Editura Fundatiilor publica sub îngrijirea lui Mircea Eliade cele doua volume de Scrieri literare, morale si politice ale lui B. P. Hasdeu
Îi apare volumul Cosmologie si alchimie babiloniana (Editura Vremea); tipareste romanul Sarpele, în Editura Nationala S. Ciornei.
1938 iunie. Arestat si întemnitat la Siguranta Generala.
Iulie-noiembrie. Întemnitat în lagarul din Miercurea Ciuc pentru ca refuza sa semneze declaratia de desolidarizare de legionarism (nu se putea desolidariza, deoarece nu fusese înscris în Miscarea Legionara).
Decembrie. Apare, la Editura Cugetarea, romanul Nunta în cer.
1939 primavara. Aparitia primului volum al revistei Zalmoxis.
Toamna. Publica, în Editura Vremea, volumul de eseuri Fragmentarium.
1940 Apare la Paris cel de-al doilea volum din Zalmoxis.
Aprilie 10 - septembrie. Se afla la Londra, ca atasat cultural la Legatia româna.
Tipareste, la Editura Socec, amplele nuvele fantastice: Secretul doctorului Honigberger si Nopti la Seramapore.
1941 10 februarie - 1944. Consilier cultural la Lisabona. Învata limba portugheza si începe sa lucreze la Tratatul de istoria religiilor si la Mitul vesniciei reîntoarceri.
12 februarie. Pe scena Teatrului National din Bucuresti are loc premiera Iphigeniei de Mircea Eliade, sub directia de scena a lui Ion Sahighian.
1942 Apare la Eitura Gorjan volumul Salazar si revolutia din Portugalia.
Îi apare la Editura Vreamea Mitul reintegrarii.
1943 Se tiparesc volumele Comentarii la legenda mesterului Manole (Editura Publicom) si Insula lui Euthanasius (Fundatia Regala pentru Literatura si Arta).
1944 noiembrie. Moare sotia sa Nina Mares.
1945 16 septembrie. Soseste la Paris împreuna cu Giza, fata sotiei lui, Nina.
1946 - 1949. Invitat sa tina cursuri la Sorbona. Colaboreaza la revistele Critique, Revue de l'Histoire des religions, Comprendre, Paru etc.
1948 mai. Îi apare la Paris cartea Technique du Yoga (Editura Gallimard).
Iunie. Participa la Congresul International al Orientalistilor de la Paris.
1949 18 ianuarie. Apare în vitrinele librariilor pariziene Tratatul de Istorie a religiilor (Editions Payot).
27 iunie. Mircea Eliade începe sa scrie primul capitol al capodoperei sale Noaptea de Sânziene.
1950 9 ianuarie. Casatoria cu Christinel Cotescu, sora sotiei lui Ionel Perlea.
14 septembrie. Sub titlul La nuit Bengali apare la Editura Gallimard traducerea franceza a romanului Maitreyi.
1951. Editura Payot publica Le Chamanisme et les Techniques archaique de l'Extase.
1952 decembrie. Termina redactarea nuvelei fantastice 12.000 capete de vite. La Editura Gallimard se publica, în colectia de eseuri, Images et symbols.
1954 7 iulie. Termina de scris si transcris Noaptea de Sânziene.
Decembrie. Apare la Paris Le Yoga. Imortalite et liberte (Editions Payot).
1955 august. Începe sa scrie o lunga povestire, Pe strada Mântuleasa, care îl pasioneaza.
Noaptea de Sânziene apare în acest an în traducere franceza cu titlul Foret interdite.
1956. Redacteaza capitolul Literature orale din Histoire des Litteratures. Encyclopedie de la Pleiade, de sub redactia lui Raymond Queneau, Editions Gallimard, Paris.
Se tipareste, la Paris, volumul Forgerons et alchimistes (Editions Flammarion).
1957 martie. Se stabileste la Chicago.
1959 iulie. Termina redactarea nuvelei fantastice La Tiganci. Apare la Editura Gallimard volumul Naissances mystiques. Essai sur quelques types d'initiations.
1960 24 iulie. Începe redactarea Amintirilor.
1960 - 1972. Conduce, împreuna cu Ernest Junger, revista Antaios.
1961. Începând cu acest an si pâna la moarte, Mircea Eliade este conducatorul publicatiei History of religions (împreuna cu J. M. Kitagawa si Charles Long).
1962. Apare la Paris volumul Pantajali et le Yoga.

1 1963. Editura Gallimard publica Aspectes du mythe. Apare monografia lui Thomas Y. Altizer Mircea Eliade and the Dialectics of the Sacred. Se publica la Madrid (în limba româna) în colectia Destin, condusa de George Uscatescu, volumul Nuvele.
1964. Colaboreaza la Enciclopedia of World Art (New York). Universitatea din Chicago îi confera titlul de Sewele L. Avery Distinguished Service Professor.
1966 10 februarie. Un articol din Times îl numeste savant al simbolurilor.
11 mai. Devine membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte.
Se tipareste, în româneste, la Madrid, în colectia Destin (director George Uscatescu), volumul Amintiri, I, Mansarda.
13 iunie. Devine Doctor Honoris Causa la Universitatea din Yale.
1967. Colaboreaza la Eniclopedia britanica. Apare în limba engleza, la Londra si New York, Editura Harper and Row, un impunator tratat: From Primitives to Zen. A thematic Sourcebook on the History of Religions.
1968. Se publica, la Paris, în limba româna, nuvela Pe strada Mântuleasa (Caietele Ionrogului)
1969. Apare sub îngrijirea lui J.M. Kitagawa si Charles Long, volumul Mit si symbol. Studii în onoarea lui Mircea Eliade (Universitatea din Chicago, 1969).
Editura pentru Literatura din Bucuresti tipareste doua volume din beletristica lui Eliade: Maitreyi. Nunta în cer (sub supravegherea lui D. Micu) si La tiganci si alte povestiri (sub îngrijirea lui Sorin Alexandrescu).
1970 8 iunie. Membru correspondent (fellow) al Academiei Britanice.
Apare la Paris, în Editura Payot, De Zalmoxis a Gengis-Khan, magistrala sinteza asupra miturilor geto-dacice si a capodoperelor folclorului românesc în care acestea s-au întruchipat.
1971. Apare, la Paris, înlimba româna, Noaptea de Sânziene (editura Ioan Cusa).
Un alt eseu la Editura Gallimard: La nostalgie des origins.
Toamna. În Editura Gallimard apare volumul memorialistic Fragments d'un journal (1945 - 1969).
1973 - 1976. În mai putin de trei ani se încheie tiparirea în limba japoneza a editiei în 13 volume a operelor lui Mircea Eilade.
1975. Apare la New York, Editura Harper Colophon Book, volumul Myth, Rites, Symbols.
1976 14 februarie. Doctor Honoris Causa la Universitatea Sorbona. I se tipareste un alt volum în limba engleza: Ocultism Withcraft and Cultural Passions. Essay in Comparative Religions, Chicago-London, Chicago University Press. Apare primul volum al monumentalei sale opere Histoire des croyances et des idees religieuses. la Editura Payot din Paris
1977 18 februarie. Citeste la Academia Belgiana discursul inaugural despre Martha Bibescu, stralucit elogiu adus culturii românesti. Se tipareste la paris, în româneste, volumul de nuvele fantastice În curte la Dionis (Caietele Inorogului, IV)
1978 decembrie. Apare la Editura Univers din Bucuresti volumul Aspecte ale mitului, tradus de Paul G. Dinopol, cu o prefata de Vasile Nicolescu. Se tipareste cel de-al doilea volum al lucrarii de sinteza Histoire des croyances et des idees religieuses. Se publica traducerea în limba franceza a romanului fantastic Sarpele intitulat Andronic et le serpent (Editura l'Herne). Numarul 33 din Cahier de l'Herne este consacrat în întregime lui Mircea Eliade. Volumul cuprinde studii si articole semnate de prestigiosi savanti din America, Franta si România. Se tipareste la Paris, în Editura Pierre Belfond, L'Epreuve du labyrinthe. Entriens avec Claude-Henri Rocquet.
1980 ianuarie. Se publica versiunea româneasca a cartii De Zalmoxis a Gengis-Khan în traducerea Mariei si a lui Cezar Ivanescu.
Februarie. Sub egida Institutului de Istorie si Teorie Literara G.Calinescu vede lumina tiparului cartea Mircea Eliade. Contributii biobibliografice de Mircea Handoca.
Martie. În Editura Dacia din Cluj apare cartea lui Adrian Marino Hermeneutica lui Mircea Eliade.
Aprilie. La Editura Gallimard se publica o noua carte memorialistica: Memoire, I (1907-1937). Les promesses de l'equinoxe.
Mai. Apare la New York cartea lui Douglas Allen si Dennis Doeing, Mircea Eliade. An Annotated Bibliography.
Iunie. Se tipareste la Paris, în limba româna, nuvela fantastica Tinerete fara batrânete.
Septembrie. Mircea Eliade publica în limba româna, la Paris, o alta nuvela fantastica: Nouasprezece trandafiri.
Noiembrie. Apare la Editura Minerva Introducere în opera lui Mircea Eliade de Ion Lotreanu.
1981 iunie. Apare la Editura Cartea Româneasca, sub îngrijirea lui Eugen Simion, volumul de nuvele În curte la Dionis.
Iulie. Se tipareste în S.U.A., în traducerea lui Mac Linscott Ricketts, versiunea engleza a memoriilor intitulata Autobiography (New York and San Francisco, Harper and Row).
Septembrie. Editura Stiintifica si Enciclopedica din Bucuresti tipareste, în traducerea poetului Cezar Baltag, primul volum din Istoria credintelor si ideilor religioase.
Octombrie. La Editura Gallimard apar, traduse în româneste, cele doua nuvele ample ale lui Mircea Eliade: Le temps d'un centenaire (Tinerete fara batrânete) si Dayan.
Noiembrie. Cel de-al doilea volum al Jurnalului (1970-1978) este tiparit de Editura Gallimard.
1982 ianuarie. Apare în Viata româneasca o convorbire cu Constantin Noica despre Mircea Eliade. În regia lui Ion Cojar are loc pe scena Teatrului National din Bucuresti premiera Iphigeniei de Mircea Eliade.
Martie. Apare în America volumul omagial Imagination and Meaning, editat de Norman J. Girardot si Mac Linscott Ricketts.
17 martie. Institutul de Istorie si Teorie Literara G. Calinescu din Bucuresti organizeaza un colocviu dedicat lui Mircea Eliade cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.
Noiembrie. Editura Payot publica lucrarea de preferinta a lui Douglas Allen, Mircea Eliade et le phenomene religieux.
5 noiembrie. Midwest Modam Language Asociation organizeaza la Cincinati, Ohio (S.U.A.), un simpozion Eliade cu referire speciala la beletristica. Au sustinut comunicari: John Miles Foley, Mac Linscott Ricketts, Lawrance E. Sulivan etc.
1983 iunie. Apare în Editura Payot cel de-al treilea volum al monumentalei lucrari a lui Mircea Eliade, Histoire des croyance et des idees religieuses.
1984 martie. Are loc prima auditie a operei lui Serban Nichifor, Domnisoara Christina.
Aprilie. În R.F. Germania se tipareste primul volum din seria Opere complete (Komos und Geschichte. Le Mythe de L'eternel retour).
3, 4 si 5 mai. La Universitatea Aix-en-Provence are loc un colocviu Mircea Eliade organizat de Florin Mihailescu.
3 iulie. Mircea Eliade primeste Cordonul Legiunii de Onoare într-unul din saloanele Sorbonei.
1985 15-21 apriie. Mircea Eliade tine mai multe conferinte la Universitatea Washington, unde I se decerneaza titlul de Doctor Honoris Causa.
15 mai. Universitatea din Chicago atribuie numele lui Mircea Eliade Catedrei de istoria religiior. Mircea Eliade definitiveaza cele 16 volume din Encyclopedia of Religions. La Bucuresti apare teza de licenta a lui Mircea Eliade Contributii la filosofia Renasterii, ca supliment al Revistei de istorie literara. Textul este îngrijit de Constantin Popescu-Cadem, prefata de Zoe Dumitrescu-Busulenga.
1986. La Editura Gallimard se publica versiunea franceza a romanului Nunta în cer.
Februarie. La aceeasi editura (Gallimard) vede lumina tiparului ultimul volum antum: Briser le toit de la maison. La creativite et les symbols.
14 aprilie. Mircea Eliade acuza simptome de congestie cerebrala. În zilele urmatoare, analizale constata un cancer pe cale de generalizare.
22 aprilie. La ora 9:40 Mircea Eliade s-a sfârsit din viata. Incinerarea a avut a doua zi. La serviciul funerar de la Capela Rockefeller din Hyde Park, campusul Universitatii din Chicago, au citit din oprera lui în limba româna, franceza si engleza cei apropiati: Saul Below, Paul Ricoeur, Wendy O. Fleherty, Ioan P. Culianu.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro