1                                                                                        
                                                                                                       LUCEAFARUL

             
             Īnchis īn magnifica lui strălucire şi unitate refăcută după care a tānjit cu o dureroasă şi dramatică sete cāt a fost pe pămānt, adică īn sfārşire, fragmentare şi imperfecţiune, Eminescu oferă īn cultura romānească unul din cele mai izbitoare exemple şi argumente pentru descompunerea unei creaţii care depăşeşte puterea de cuprindere a minţii noastre omeneşti, īn părţile ei constitutive:”LUCEAFARUL”.
    Poemul are ca punct de plecare un basm romānesc, „Fata īn grădina de aur”, cules de călătorul german Richard Kunisch, pe care Eminescu l-a versificat īntr-o primă versiune, chiar sub acest titlu. Apoi, trecāndu-l printr-o serie de alte variante, marele poet l-a filtrat, restructurāndu-l mereu şi dāndu-i sensuri noi, pānă ce a devenit „Luceafărul”.Īn prima variantă versificată, Eminescu a păstrat basmul ca atare, evitānd doar finalul brutal şi punāndu-l pe zmeu să rostească numai un blestem: „Un chin  s-aveţi: de-a nu muri deodată!”
         Faptul că la originea poeziei se află un basm ne duce la concluzia că şi noua creaţie ar trebui să fie o compoziţie epică. Din basm poemul a păstrat doar schema epică, cadrul.Şi totuşi poemul Luceafărul este o creaţie lirica, īntīmplările şi personajele sīnt defapt simboluri lirice, metafore prin care se sugerează idei filosofice, atitudini morale, stări sufleteşti şi o anumită viziune poetică.
    Ceea ce priveşte compoziţia poemului se constată existenţa a patru tablouri:
Tabloul īntāi din structura poeziei este o poveste fantastica de iubire intre Luceafar (geniu, fiinta superioara) si fata de imparat (aflata la varsta cand poate fi tulburata de Zburator; dar si simbol al omului comun). Dragostea lor poate fi vazuta ca o atractie a contrariilor, caci Catalina aspira spre absolut in timp ce Luceafarul doreste sa cunoasca concretul. Visul tinerei fete trebuie interpretat drept criza puberala, dorinta de realizare prin dragoste ce este rezolvata mitologic prin motivul Zburatorului. Cadrul desfasurarii acestei idile este atat cosmic cat si teluric, in timp ce atmosfera este grava, solemna. Gesturile celor doi sunt protocolare pentru ca ei apartin unor lumi total diferite.
Tabloul ne prezintă o fantastică poveste de iubire īntre două fiinţe aparţinīnd unor lumi diferite. Contemplīnd de la fereastra dinspre mare a castelului Luceafărul de seară se īndrăgosteşte de o preafrumoasă fată de īmparat. Fata la rīndul ei este cuprinsă de acelaşi sentiment. Eminescu singularizează fata, o unicizează („o prea frumoasă fată”),  urcānd-o cu mult deasupra semenilor săi, „Cum e fecioara īntre sfinţi/Şi luna īntre stele”  pentru a o putea īnzestra cu aspiraţia spre misterul de deasupra şi pentru a o putea apropia de „fiinţa”  superioară a Luceafărului. Īn concepţia fetei Luceafărul este un spirit, pentru chemarea căruia trebuie o formulă magică de descīntec. Pentru al putea chema līnga ea fata foloseşte descīntecul: "Cobori īn jos Luceafăr blīnd ..." .
    Fiinţele supranaturale au posibilitatea de a metamorfoza. Īntocmai ca īn basm, Luceafărul, la chemarea fetei se aruncă īn mare şi preschimbat īntr-un tīnar palid, cu părul de aur şi ochi scīnteietori, purtīnd un giulgiu vīnăt, īncununat cu trestii apare īn faţa fetei ca un īnger, ca un zeu. Metamorfoza Luceafărului pune la contribuţie mituri cosmogonice, asfel la prima īntrupare Luceafărul are părinţii cerul şi marea:"Iar cerul este tatăl meu/Şi mumă mea e marea".
    Zeii sīnt nemuritori şi Luceafărul metamorfozat īn Neptun este "un mort frumos cu ochii vii" deoarece nemurirea este pentru muritorii de rīnd o formă a morţii. De aceea fata de īmpărat are o senzaţie de frig."Căci eu sunt vie, tu eşti mort/Şi ochiul tău mă-n gheaţă."
    Peste cīteva nopţi fata chemă din nou pe Luceafăr, acesta o ascultă şi din văile haosului avīnd ca tată soarele şi mamă marea apare din nou īn faţa fetei. Acum vine īnvesmīntat īn negru şi purtīnd pe viţele negre de păr o coroană ce pare că arde:"Ochii mari şi minunaţi īi lucesc himeric/Ca două patimi fără săţi"
    Īnfăţişarea este acum demonică, pentru că s-a născut din soare şi noapte: după Hesiod noaptea este zeiţa umbrelor, fiica haosului, mama tuturor zeiţelor. De data aceasta tīnarul demonic īi făgăduieşte miresii sale cununi de stele şi oferă cerul pe care să răsară mai strălucitoare decīt celelalte. Dar şi de data aceasta fata īi refuză apropierea şi simte senzaţia de călduri.
    Alegoria este că fata este īncapabilă să iasă din condiţia ei pentru a convieţui cu Luceafărul īi cere acestuia să devină muritor ca şi ea.
    La această cerere Luceafărul răspunde afirmativ din cuvintele sale reieşind sacrificiul suprem pe care e gata să-l facă “īn schimb pe o sărutare” pentru a dovedi fetei că o  iubeşte.
    De aceea e hotărīt să se nască din păcat şi să fie dezlegat de nemurire.
Contemplīnd īn fiecare seară Luceafărul simte o atracţie faţă de acesta "īl vede azi, īl vede mīini / astfel dorinţa-i gata". Apropierea īntre ea şi Luceafăr se petrece īn stare de visare: "iar ea vorbind cu el īn somn". Fata este dominată de nostalgia cerului şi ca atare ridicată deasupra semenilor. Luceafărul este văzut īn dimensiuni excepţionale, fapt pe care fata īl pricepe cu toată micimea ei pămīnteană. Luceafărul este văzut de tīnăra fată īn sufletul căreia se trezeşte dorinţa ce se īntruchipează īn cele două chemări, care sunt de fapt parcă două descīntece la adresa Luceafărului:"Cobori īn jos Luceafăr blīnd/Alunecīnd pe-o rază,/Pătrunde-n casă şi īn gīnd/Şi viaţa-mi luminează."
Răspunsul lui la chemarea fetei semnifică aspiraţia pămīnteanului către absolut şi a spiritului superior pentru concret pămīntesc.
Al doilea tablou descrie un inceput de idila intre semeni; ca atare cadrul este doar terestru. Cei doi tineri pot fi vazuti ca simbol al 'perechii' in plan uman. Desi, la inceput, Catalina ezita intre ideal si real, in fond ea il accepta pe Catalin, realizand ca ei doi sunt parte din aceeasi lume. Intr-un astfel de cadru atmosfera este intima, cu gesturi familiale, stereotipe. Comunicarea este acum directa, nu se mai face prin intermediul visului, ca in tabloul anterior.
Idila simbolizează repeziciunea cu care se stabileşte legătura sentimentală īntre reprezentanţii lumii inferioare. Avem aici o atmosferă intimă, familiară. Acum eroina nu mai este preafrumoasa fată de īmparat, ea devine Cătălina, ceea ce simbolizează faptul că acum este o fată ca oricare alta cu un nume comun, care se poate īndrăgosti rapid de un băiat oarecare. Cătălin este viclean copil de casă, un paj din prejma īmpărătesei, băiat din flori dar īndrăzneţ cu ochii. Urmărind-o pa Cătălina socoteşte că e momentul să-şi īncerce norocul şi prinzīnd-o īntr-un ungher īi serveşte Cătălinei o adevarată lecţie de dragoste.
    Se observă īn scena de dragoste un limbaj obişnuit, comun, popular adecvat unei scene de dragoste obişnuite trecătoare aventuroase. Cătălina la īnceput este mai retrasă, mai reţinută şi mărturiseşte lui Cătălin dragostea pentru Luceafăr. Dar Cătălin găseşte remediul:“Hai şi-om fugi īn lume” şi astfel Cătălina va pierde visul de luceferi. Idila Cătălin – Cătălina surprinde dragostea posibilă, la nivel uman, īn limitele aspiraţiei lumii contingentului. Cătălin, pajul cu noroc, este stăpānit titanic de concret şi imediat, susţinānd astfel, prin contrast,  spaţiul absolutului, al lumii superioare reprezentată de Luceafăr. Spaţiul care īl defineşte pe Cătălin este strāmt, atāt fizic cāt şi psihic, şi lipsit de linii tensionale. Are ambiţii ce ţin de orizontul lui īngust, propriu oricărui personaj periferic, īn ierarhia valorilor.
            
1 Această dragoste este simbolul cu care se stabilesc rapid relaţiile sentimentale īn lumea inferioară. Cătălin apare īn antiteză romantică cu Luceafărul: viclean si īndrăzneţ. Dialogul dintre ei doi este semnificativ pt. preocupările lor mărunte. Cătălina este incapabilă să se ridice la īnălţimea Luceafărului, iar aceasta este incapabil să facă fericită pe cineva, sau să fie el fericit
Refuzul fetei sugerează imposibilitatea de a-şi depăşi propria condiţie, cea de muritor. Ea este conştientă de incompabilitatea dintre cele două lumi, subliniată prin perechi de antonime: „Căci eu sunt vie, tu eşti mort,/Şi ochiul tău mă-ngheaţă.”Refuzul fetei sugerează şi zbaterea sufletească a fetei sfāşiată īntre aspiraţia ei spre absolut şi imposibilitatea de a-şi depăşi condiţia umană.
Refuzul iniţial al Cătălinei este o reacţie de orientare şi manifestarea principiului feminin. Nostalgia faţă de Luceafăr semnifică ruptura dintre ideal şi real. Acceptarea lui Cătălin semnifică revelaţia asemănării de structură şi de ideal īntre fiinţele aparţinīnd aceleiaşi lumi.
Tabloul al treilea al poemului cuprinde călătoria Luceafărului prin spaţiul cosmic şi convorbirea cu Demiurgul. Suntem din nou īn planul cosmic cu o atmosferă glacială şi cu un limbaj sentenţios gnomic (exprimarea este apropiată de maxime şi proverbe). Demiurgul este rugat să-l ierte de nemurire să-l facă muritor de rīnd. Īn acest tablou Eminescu se dovedeşte ca şi īn Scrisoarea I unul dintre cei mai  interesaţi autori de cosmogonii şi un extraordinar poet al fenomenelor fizice. Pentru un zbor atīt de īndrăzneţ Luceafărului īi creşte aripa la dimensiuni uriaşe. Din cauza vitezei colosale cu care zbura mişcarea lui pare un fulger ne-ntrerupt, rătăcitor printe stele. Haosul este o noţiune abstractă, nepalpabilă īnsemnīnd confuzia generala a elementelor īnainte de creaţie. Pentru a le face palpabile Eminescu īi atribuie haosului īnsuşirile unei văi din care necontenit izvorăsc lumini ce se amestecă se īnvălmăşesc ca nişte mări ameninţătoare. Zona īn care se află Demiurgul e infinitul, neantul stăpīnit de groaza propriului vid adīnc ca visul uitării.
    Īn dialogul cu Demiurgul, Luceafărul īnsetat de viaţa obisnuită, de stingere este numit Hyperion. Īntocmai ca fata de īmparat īn idila cu Cătălin este numită Cătălina şi Luceafărul, īn momentul cīnd vrea să devină muritor este īnzestrat cu nume.
    Īn discuţia dintre cei doi, Demiurgul īi propune mai intai „sa dau glas acelei guri?” mai apoi puterea ideală : " Vrei poate-n faptă să arăţi / Dreptate şi tărie?" sau soarta conducătorului de oşti, care să aibă : " Oştiri spre a străbate  / Pămāntu-n lung şi marea-n larg/Dar moartea nu se poate... ". Dialogul ia sfārşit prin sublinierea de către demiurg a inutilităţii sacrifiului: "Şi pentru cine vrei să mori? / Īntoarce-te, te-ndreaptă / Spre-acel pămānt rătăcitor / Şi vezi ce te aşteaptă. ". Īntr-o altă variantă a „Luceafărului” răspunsul Demiurgului era: „Tu nu īmi ceri numai minuni/Ci să mă neg pe mine.”
Şi atunci ca un ultim argument, Demiurgul īl īndeamnă pe Hyperion să privească spre pămīntul rătăcitor să vadă ce-l aşteaptă.
    Este surprinsă călătoria Luceafărului printre stele şi convorbirea cu demiurgul. Avem una dintre cele mai grandioase viziuni cosmice, cosmogonice. Viteza cu care zboara Luceafărul este viteza Luminii: "Porni Luceafărul. Creşteau / Īn cer a lui aripe / Şi cai de mii de ani treceau / Īn tot atātea clipe.". Poetul  materializează, ideile abstracţiunile, lucrează cu ideea originii lumii, a infinitului. Viteza zborului este concretizat prin fulger: " Părea un fulger neīntrerupt / Rătăcitor prin ele. ". Avem o călătorie regresivă spre demiurg, el călătorind spre īnceputul lumii. Avem un peisaj cosmic : "Căci unde - ajunge nu-i rotar, / Nici ochi spre a cunoaşte, /  Şi vremea-ncearcă īn zadar / Din goluri a se naşte / Nu e nimic şi totuşi e / O sete care-l soarbe, / E un adānc asemene / Uitării celei oarbe.". Imaginea haosului se materializează prin văi şi dealuri. Umanizarea Luceafărului se realizează prin cuvāntul "dor" din versul: ”El zboară, gānd prutat de dor". El este sortit eternităţii care īl oboseşte, de aceea el zice: " De greul negrei vecnicii / Părinte, mă dezleagă". El năzuieşte către uman "Reia-mi al nemuririi nimb / Şi focul din privire". Dialogul cu Demiurgul pune şi mai mult īn evidenţă puterea de sacrificiu a omului de geniu. Cererea Luceafărului este egală cu un act de revoltă de nesupunere faţă de ordinea existentă. El este capabil să renunţe la nemurire pt. trăirea īn iubire a clipei: "Şi pt. toate dă-mi īn schimb / O oră de iubire...". Luceafărului īi este refuzată cerearea pt. că el face parte dintr-un īntreg, pe care l-ar descompune ar īnsemna că īnsuşi demiurgul să se atingă pe sine. Aici apare principiul unităţii totului a lui Schopenhauer:  "Noi nu avem nici timp, nici loc, / Şi nu cunoaştem moarte.". Īn discuţia cu demiurgul Luceafărul primeşte pt. prima dată numele de Hyperion care in mitologie Hyperion este considerat fiu al cerului avāndu-l ca tată soarele şi mamă luna iar īn limba greacă īnseamnă cel care merge deasupra şi care reprezintă omul ca fiinţă morală superioară
    .Al patrulea tablou ne duce din nou īn planul terestru dar şi īn cel universal cosmic.Hyperion devenit din nou Luceafăr se īntoarce pe cer şi īşi revarsă din nou razele asupra Pămīntului.Īn acest tablou avem un foarte frumos pastel terestru care contrastează cu pastelul cosmic din partea a 3-a. Luceafărul descoperă pe cărările din crīnguri sub şiruri lungi de tei doi tineri īndrăgostiţi care şedeau singuri. Fata īl vede şi īl cheamă să-i lumineze norocul. Oamenii sīnt fiinţe trecătoare. Ei au doar stele cu noroc īn timp ce Luceafărul nu cunoaşte moarte. Mīhnit de cele ce vede, Luceafărul nu mai cade din īnalt la chemarea fetei ci se retrage īn singurătatea lui constatīnd cu amărăciune:"Ce-ţi pasă ţie chip de lut /Daco-i fi eu sau altul?/Trăind īn cercul vostru strīmt/ Norocul vă petrece/Ci eu īn lumea mea mă simtNemuritor şi rece".
Resemnarea īn „lumea lui”, nemuritor şi rece, este resemnarea ideală la care tinde orice om superior cu conştiinţa ridicării lui din condiţia umanului. Răspunsul final al Luceafărului este constatarea rece, obiectivă, a diferenţelor fundamentale īntre două lumi antonimice: una trăind starea pură a contemplaţiei, cealaltă starea instinctualităţii oarbe īn cercul strāmt al norocului, al şansei de a se īmplini sau a neşansei.
          Īn structura poemului există elemente care aparţin celor trei genuri litarare: liric, epic şi dramatic.
    Lirismul provine din muzicalitatea formei, din trăirile personajelor, dar şi din prezenţa unor specii aparţinānd genului liric: pastelul terestru şi cosmic, meditaţia şi elegia.Īn ceea ce priveşte genul dramatic, trebuie să distingem īntre aspectul tehnic al termenului şi cel al continutului; ca tehnica dramatică, poemul este alcătuit din mai multe scene īn care modalitatea esenţială de exprimare este dialogul – din punctul de vedere al conţinutului, vorbim de frămāntările dramatice ale personajelor īntre ceea ce sunt ele-n realitate şi ceea ce vor să fie.De genul epic aparţine schema epică, caracterul narativ al poemului.
           Luceafărul se dovedeşte a fi o construcţie complexă, bazată pe īmbinarea elementelor clasice şi romantice, cu predominarea elementelor romantice. Clasică este perfecţiunea formei, construcţia simetrică, rafinamentul şi simplitatea exprimării artistice. De clasicism ţine şi dilema lui Hyperion, care trebuie să aleagă īntre iubirea pentru o fiinţă pămānteană şi datoria de a rămāne ceea ce este.  Elemente romantice: tema geniului neānţeles, a demonului īndrăgostit, a titanului răzvrătit īmpotriva condiţiei sale, legătura strānsă īntre iubire şi natura, cadrul nocturn, setea de absolut, elementul cosmic, inspiraţia folclorică, intensitatea sentimentelor.
          Din punct de vedere prozodic poemul este impartit in 98 de strofe a cate 4 versuri,cu o masura de 7-8 silabe si un ritm amfibrahic.
           Morala Luceafarului Eminescian nu este alta decat cea desprinsa din inegalabilul basm romanesc Tinerete fara batranete si viata fara de moarte:generalul tanjeste dupa intruchipare individuala,iar in antiteza,umanul aspira catre idealitatea eterna; incompatibile, deoarece, apreciaza filozoful C Noica in Sentimentul romanesc al fiintei ,”Exista in lumea fiintei un fel de lume a generalului pur, in care  oamenii nu au asezare”.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro