Lumea antica

 

EGIPTUL ANTIC

 

         În secolul 3 î.H. se construiau morminte săpate în stăncă în care s-au găsit statui , mumii şi obiectele personale ale celui decedat.Mormintele erau acoperite cu lespezi . Din suprapunerea lespezilor au apărut piramidele . Piramida reprezintă forma cea mai stabilă , iar dimensiunile ei sa-u stabilit în urma unor calculele matematice .
Templele erau săpate în stâncă sau clădite din piatră . Au un drum mărginit de şiruri de statui . La intrare sunt puşi sfincşi ( lei cu cap de om ) . Poarta de intrare este străjuită de turnuri înalte de cetate , iar tavanul templului este suţinut de coloane . Coloanele sunt înalte dominând omul şi sunt asemuite cu copacii . Au bază , fus , şi capitel . Capitelul este împodobit cu frunze de lotus , de palmier , boboci de flori , iar pe fusul coloanei se găsesc texte hieroglife . Statuile sunt realizate pentru a sluji cultul morţilor , din granit şi din bazalt . Ele reprezintă faraoni şi se dă o mare atenţie reprezentării feţei , privirii . Din această categorie sunt statuile numite scribii . Bazorelieful reprezintă săparea contururilor unui desen realizat pe suprafaţa construcţiilor . Se folosesc linii simplificate şi mai puţine detalii . Pictura se realiza pe zid de culoare deschisă , cu culori luminoase : roşu , galben , verde şi contururi de culoare închisă . Mărimea personajelor era în funcţie de rangul lor .

GRECIA ANTICÃ

        Omul este măsura tuturor lucrurilor . În perioada 2000-1500 î.H. în Insula Creta din Marea Egee s-a dezvoltat o civilizaţie deosebită . Centrul acestei civilizaţii se afla la Cnossos unde exista un palat deosebit . Acesta avea peste 1000 de încăperi ; curţi interioare destinste jocurilor sportive , sau luptelor cu taurii şi ateliere meşteşugăreşti . Pereţii erau pictaţi cu culori viu colorate ce înfăţişau scene de vânătoare , petreceri , animale ; vasele de ceramică găsite au forme şi dimensiuni variate .
Templele au fost construie în perioada e apogeu a artei greceşti când înflorise viaţa economică şi se dezvoltase teatrul , ştiinţa şi literatura . Apar trei tipuri de coloane : dorice , ionice şi corintice . Capitelul doric este alcătuit din forme geometrice simple . Capitelul ionic are nişte coarne de berbec , iar capitelul corintic este decorat cu frunze .

                                                 -1-

Acropola : templul Eveteion-coriatide
templul Partenon
La interiorul constructiei se gasesc statui din bronz , marmura sau lemn acoperite cu fildes si pietre pretioase .
SCULPTURA .
Discobolul lui Myron , Venus din Mito .
Frontonul este un triunghi format de doua pante ale acoperisului . Friza se afla sub streasina , are un relief sculptat si este alcatuit dintr-o suprafata continua sau niste placute alaturate .Vasele de ceramica sunt colorate in culori vii , la inceput ,iar spre sfarsitul perioadei antice fondul este de culoare inchisa pe care se contureaza personajele .

CHINA ANTICA

       S-au pastrat vestigii din secolele II - I  i.H. Cel mai important esta Zidul Chinezesc , care are o latime de 10 m. si lungime de 3000 de km. A fost folosit ca drum comercial dar si ca zid de aparare .Palatele si templele ( pagode ) aveau picturi si decoratiuni de jad si de fildes . In secolul IV - V  s-au facut statuiete din lut ars ce reprezinta personaje de la Curtea Imperiala: pictura pe matase . Culorile erau delicate si uneori se foloseste tus negru . Subiectele sunt peisaje , pasari , animale , flori .

INDIA
   
Arta Indiei antice :

 • a aparut in secolul  III  i.H.
 • primele vestigii importante in secolul  I  i.H. pana in secolul  IV  d.H.
 • constructiile inchinate zeilor erau in forma de movila - piramide
 • ornamente din piatra , sunt inconjurate cu un gard ce are patru parti corespunzatoare punctelor cardinale
 • portile sunt alcatuite dinpiatra ce are reliefuri infatisand scene din legende
 •          Structura :

 • personajul cel mai reprezentat in sculptura este Buddha-intemeietorul budismului
 • arta indiana a influentat arta chineza , vietnameza , cambogiana .
 •  

  ROMA ANTICA

         Etruscii construiau temple si palate bine proportionate , solide , impodobite cu statui din pamant ars , sculpturi din bronz si picturi . Ei sunt primii care introduc bolta in arhitectura . Urmasii lor , romanii au construit sosele din piatra , poduri trainice , temple , stadioane . Constructiile erau inalte si preiau bolta de la etrusci . Folosesc coloane cu rol decorativ lipindu-le de suprafata peretelui . Capitelurile coloanelor sunt corintice . Planul constructiilor este adeseori rotund sau oval . Colosseumul din Roma a fost un stadioon rotund avand bolti etajate si tribune . Phantenonul de forma rotunda are cupola circulara si intrarea la Phantenon este asemanatoare unui templu grecesc . Forumul lui Traian este un ansamblu construit de Apolodor din Damasc . Acesta cuprinde o piata dreptunghiulara acoperita cu marmura alba si intrarea se face pe o poarta sub forma de arc , in centru se afla columna . Pe laturile pietei se afla sculpuri .

   

  CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII ANTICE

           Cea mai mare parte este disparuta . Reprezinta creatiile cele mai importante ale antichitatii . Sunt impresionante ca dimensiuni si realizare tehnica .

 • Piramida lui Keops este singura care mai exista ; s-au folosit 2.300.000 blocuri de piatra a cate 2.5 tone fiecare ; fetele piramidei sunt placate cu blocuri de granit slefuite ; latura bazei este de 230 m. , si inaltimea de 146 m.
 • Gradinile suspendate ale Semiramidei au fost construite de Semiramida ( regina Babilonului ) . Palatul se afla langa palatul regelui Nabucodonosor .
 • Colosul din Rhodos este o statuie de 32 m. din bronz ; se afla la intrarea in portul Rhodos  ; a fost realizata de sculptorul Chares ; a fost ridicat de locuitorii orasului in sec III i.H. si a disparut in urma unui cutremur in secolul III .
 • Farul din Alecsandria a fost construit in secolul III i.H. si folosea corabiilorce intrau in port ; avea o inaltime de 130 m. constriut din marmura alba ; adisparut intre secolele XII-XIV din cauza unor cutremure succesive .
 • Mausoleul din Halicarnos era mormantul lui Mausol ; a fost inceput de Mausol si terminat de sotia sa Artemisa .
 • Statuia lui Zeus din Olimp a fost construita de sculporul Fidias ; era din lemn acoperit cu aur , fildes si se afla in templul din Olimpice cu o inaltime de 12 m. so il reprezenta pe Zeus pe  tron si a fost distrus in secolul IV .
 • Templul zeitei Artemis din Efes afost constuit in secolele VII-IV i.H. in stil ionic avand 127 coloane ; afost distrus in perioada IV-VI d.H:
 • Cele mai ok referate!
  www.referateok.ro