1                                               Statele Germane
        Statele Germane
       In Confederatia germana, actiunile revolutionare  s-au desfasurat in mod diferit. In unele state ele au avut un caracter pasnic, in altele s-a ajuns la confruntari armate. Diferita a fost si participarea: fie actiuni numai ale burgheziei, fie revolutii burgheze dublate de revolte taraniste.
        In Prusia, revolutia a inceput in martie 1848,la Berlin. Dupa cateva zile de lupte, regele Friedrich Wilhelm al IV-lea a fost obligat sa accepte formarea unui nou guvern si apoi alegerea unei Adunari Nationale Constitutionale, in care majoritatea o detineau iberali .
        Divergentele dintre burghezia liberala si  muncitori au facut ca Adunarea sa piarda sprijinul politic militar al acestora din urma .In aceasta conditie, in noembrie 1848 regele a numit un nou guvern, condus de un general, contele de Brandenburg, dupa care a dizolvat Adunarea .
        In decembrie, regele  acordat insa o Constitutie, care reprezenta un compromis intre liberalim si absolutism, puterea fiind impartita intre un Parlament bicameral si monarh.
        Una dintre principalele preocupari ale revolutionarilor germani a fost  unirea intr-un singur stat .In acest scop s-a constituit Parlamentul de la Frankfurt, in care si-au trimis reprezentanti toate statele Confederatiei.In martie 1849, aceasta a votat o constitutie si a oferit coroana de imparat al Germaniei regelui Prusiei, care insa a refuzat-o, declarand ca nu o poate primi deoarece "vine din noroi".
        Parlamentul de la Frankfurt a fost dizolvat, esuat astfel proiectul de unificare de la 1848-1849.Principiile sale de organizare a Germaniei au fost reafirmate, mai tarziu, de Prusia cancelarului Otto von Bismarck.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro