1

Criza economică īn 2009

            Īn 20 de ani de postcomunism Romānia a acumulat o datorie externă de 100 miliarde dolari. Deși ar putea părea surprinzător titularii acestor creanţe, care sīnt Banca Mondială și FMI, nu doresc plata acestor datorii prin lichidităţi, ci prin diverse prestaţii care nu sīnt niciodată contabilizate īn mod real. Astfel, īn cadrul Consiliului ONU Romānia a votat sancţiunile economice īmpotriva Iranului, a acceptat trimiterea de trupe īn Afganistan și īn general a acceptat orice solicitare venită de peste ocean. Doar datornicul este un sclav vīndut...
            Fiind vorba de o datorie publică, debitorul acestei obligaţii este statul romān ca persoană juridică. Ce se īntīmplă īnsă cu cetăţeanul romăn, persoană fizică? Īn ce raport se află acesta cu datoria publică a Romāniei? Diaspora romānească, īn prezent numărīnd aproximativ două milioane de persoane, se pot considera eliberaţi de această datorie din momentul īn care adoptă cetăţenia statului pe al cărui teritoriu se află
și renunţă la cetăţenia romānă. Fenomene precum migraţia și natalitatea scăzută pe plan intern aduc īn calcul riscul real ca această datorie publică să rămīnă īn timp neachitată.
            Bancherii au prevăzut īnsă această posibilitate
și, odată cu acapararea totală a statuluiși a patrimoniul său public, au fixat o nouă ţintă: persoanele fizice și proprietatea privată. Īn prezent, asistăm la o adevărată ofensivă a bancherilor īmpotriva cetăţeanului de rīnd. Agresivitatea și insistenţa cu care sīntem asaltaţi să contractăm un credit, īmpreună cu practicile neloiale ale bancherilor (pornind de la dobīnzile uriașe, comisioanele și dobīnzile ascunse, pīnă la modificarea unilaterală a contractului pe timpul derulării acestuia – metodă care, de altfel, contravine īn mod flagrant prevederilor Codului Comercial) toate tolerate și chiar īncurajate de către autorităţi și de instanţele de judecată, dovedesc că bancherii privesc cetăţenii și proprietatea privată pe care aceștia o deţin ca victime sigure și nu vor opri această ofensivă (a se citi “criză”) pīnă cīnd īntreaga populaţie va figura īn evidenţa Biroului de Credite și pīnă cīnd ultimul teren, ultima casă, ultima valoare mobiliară vor fi  confiscate īn numele băncii. Īn prezent, numărul romānilor īnscriși pe listele Biroului de Credite este de 600.000 de persoane (Kazahstanul fiind singura ţară din lume care ne depășește la acest capitol), dar este posibil ca acest număr să crească īn viitor (īn condiţiile īn care legi sīnt adoptate īn Parlament fără ca vreun membru al acestui organism să le fi citit vreodată, ordonanţe de urgenţă sīnt trecute prin Guvern fără ca un membru al guvernului să le fi citit, iar noul cod penal prevede pedepse īnjumătăţite – faţă de vechea reglementare – pentru infracţiunile de corupţie).
           
Pe zi ce trece politicienii noștri se dovedesc tot mai mult “clienţi fideli” ai băncilor. Pentru a “furniza” datornici băncilor aceștia adoptă fie măsuri directe, prin care cetăţenii īși pierd locul de muncă, īși pierd venitul etc, fiind astfel constrīnși la contractarea unui īmprumut  bancar, fie măsuri mai mult sau mai puţin subtile, prin care se īncearcă ademenirea populaţiei spre creditele bancare.
            Mai miră pe cineva că forfetarul dizolvă firmele? Sau poate tocmai acesta a fost scopul acestui tip de impozitare?... Pentru agenţii economici de pe teritoriul Romāniei TVA se achită īn luna următoare emiterii facturii, de
și īncasarea facturii are loc de regulă cu o 1 īntīrziere de două, trei sau chiar patru luni . Oare guvernanţii noștri nu au sesizat că o asemenea inadvertenţă duce la falimentul agenţilor economici? Sau poate tocmai aceasta era finalitatea măsurii?...  
            Există
și unele măsuri subtile prin care populaţia este ademenită să contracteze un īmprumut. Īn 2002 a apărut o formă bizară de ajutor social: pentru a sprijini agricultura – se spunea – fermierilor care cu fonduri proprii achiziţionau utilaje agricole li se restituia 50% din preţul de achiziţie. Acest ajutor se adresa deci următoarelor categorii de persoane: celor care dispuneau de fonduri suficiente pentru a achiziţiona utilaje agricole fără a avea nevoie de ajutor social și celor care contractau un īmprumut bancar. Cu toate că programul a fost un eșec (romānii arătīndu-se destul de reticenţi īn contractarea unor credite pe care nu le pot plăti) el a fost reluat mai tīrziu sub forma unui sprijin acordat tinerilor care construiesc cu fonduri proprii o locuinţă (program care īn ciuda eșecului a fost și el reluat mai tīrziu sub titlul “prima casă”). Acordarea unor ajutoare persoanelor care dispun de lichidităţi suficiente este un nonsens. Prin urmare sīnt aceste “ajutoare sociale” menite īn realitate să momească populaţia la contractarea unui īmprumut bancar?
Probabil.

Sīnt fondurile de pensii private parte a acelea
și strategii? Vor acţiona ele ca și Caritas-uri care īncasează prestaţiile de asigurări sociale ale contribuabililor, pentru a-și anunţa ulterior “falimentul” și a-și lua tălpășiţa fără a plăti vreo pensie asiguraţilor?
Probabil.

Oare distin
șii noștri politicieni gītuie cu bună-știinţă populaţia civilă? Oare īnţelegerea lor cu cartelurile bancare constiuie adevărata cauză a crizei economice?Cele mai ok referate!
www.referateok.ro