untitled

TEMA: Sticla armată şi cu relief

 

1.1  Sticla armată

 

Sticla armată se fabrică pe calea aşezării īn sticla armaturii – plasa de metal.

Plasa de metal poate avea o formă patriatică sau īn formă de romb. Armatura ridică rezistenţa sticlei8 şi formează o carcasă, care nu dă voie sticlei să se distrugă īn timpul păliturii, şi de asemenea īn timpul acţiunii temperaturilor mari, adică īn timpul incidentului.

Aceasta dă voie de a folosi sticla armată pentru eliminatoarele din străzi, pentru clădiri industriale şi comunale şi altele.

Sticla armată se fabrică pe cale neīntreruptă unde: 

(a) -  la transportarea plasei de sus;

1 – plasă metalică;

2 – rolele de ghidare;

3 – bandă de sticlă;

4 – rolele rotitoare;

5 – cuptor de ardere

 

(b) – transportarea plasei de jos;

1 – cuptor de ardere;

2 – bandă de sticlă;

3 – role;

4 – rolele de ghidare;

5 – şamotă;

6 – prag turnat cu lentă;

7 – rolele de nivelarea plasei;

8 – bandă de plasă.

 

Pe transportatoare a maşinii laminare se află o rolă care se roteşte liber, pe care se introduce bobină cu plasă metalică.

Capătul liber se lasă pe suprafaţa sticlei īnaintea rolelor laminare şi se instalează īn ea cu ajutorul rolelor ondulate.

Metalul plasei la temperaturi īnalte are posibilitatea să acţioneze corespunzător la masă de sticlă, colorīnd-o īn culoare galbenă.

Īnafară de aceasta, gazele formate īn urma reacţiei apare bule de aer, de aceea pentru sticla armată se foloseşte plasa răsucită, specială pregătită din cablu călit prin īncălzire – constructiv cu conţinut mic de carbon cu diametru 0,45 – 0,5 mm.

După ГОСТ cablu nu trebuie să aibă la suprafaţă uzură, murdărie, care produc o culoare puternică a sticlei şi formarea bulelor de aer.

untitled

Pentru īnlăturarea căldurii de prisos a plasei se foloseşte răcitorul de apă, instalat asupra masei topite. Cu acelaşi scop se foloseşte metoda aceasta, de a da plasa īn topitură de sticlă din partea de jos.

Sticla armată se arde asemănător ca sticla obişnuită, pregătită pentru şlefuire, lustruire.

Marginile sticlei armate nu se taie. Banda se īntretaie pe foaia formatului dat. Sticla armată spre topire nu merge, ea poate fi īntrebuinţată īn timpul fierberii sticlei īntunecoase, de exemplu, sticla verde a garoafelor.

 

1.2. Sticla reliefică

 

Sticla reliefică poate fi fabricată īn mod armat şi nearmat. Ea se deosebeşte prin rezistenţa mare, de aceea se foloseşte pentru sticluirea acoperişului, vitrinilor.

După metoda lui Miler sticla este īndoiată īn direcţia longitudională cu ajutorul rolelor speciale, care sīnt situate după plita de primire a maşinii. Banda plastică a sticlei nimerind printre valuri devine valoroasă.

După această bandă nimereşte īn ler şi este tăiată prin metoda electrică.

 

1.3. Sticla uzorată

 

Sticla uzorată are un relief uzorat pe o parte sau pe amīndouă a plasei.

Īn dependenţă de uzorul pe o parte, cealaltă parte rămīine neprelucrată.

Sticla uzorată īmprăştie rezele de lumină şi de aceea este folosită la casele şi īntreprinderile unde trebuie o iluminare uşoară şi de aceea pentru a ocroti īncăperea de razele solare.

Pătrunderea luminii prin această sticlă depinde de caracterul uzorului a acestei sticle.

Procentajul de trecere a luminii prin această sticlă este 60-70%.

După STAS 26 – 86 este fabricată cu dimensiunea de la 250 x 250 pīnă la 600 x 1000 mm, grosimea 4-7 mm.

Această sticlă este primită după o prelucrare neīntreruptă.

Sticla uzorată poate primi uzorul pe o parte sau pe ambele părţi a sticlei cu rolele de laminare.

Pentru păstrarea acestui desen se recomandă de folosit sticla care se īntăreşte repede adică care conţine un procent majorat de SiO2 şi CaO şi de păstrat la o temperatură constantă, care nu este mai mică cu 20 grade C, de temperatura arderii sticlei.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro