untitled

Alcătuirea schemei tehnologice.

 

Īn natură argilele pure se īntālnesc rar. Īn mare parte ele conţin impurităţi din alte minerale. Din această cauză argila dobāndită nu poate fi folosită de o dată pentru formarea articolelor din ea. Īn afară de aceasta, structura argilelor nu tot timpul contribuie la aceasta. Distrugerea structurii naturale parţial se obţine īncă la stadia de afānare a argilei īn timpul dobīndirei, şi mai departe prin prelucrarea ei īn concasor, amestecarea bună. Dacă argila are umiditate, care nu permite realizarea măcinării, atunci ea prealabil se usucă.

Prelucrarea argilei cu utilaj permite de efectuat destrugerea structurii ei, de afānat bucăţi mari, şi de adus argilă la o masă omogenă, şi de măcinat impurităţi calcaroase, de eliminat fracţiile nisipoase măşcate. Prelucrarea mecanică şi pregătirea argilei este folosită la toate īntreprinderile ceramice contemporane.

Exista trei metode de bază pentru prelucrarea şi pregătirea materiei prime: metoda semiuscată (cu umiditatea masei 8 – 13 %),metoda plastica(cu umiditatea masei 18 – 26 %),metoda umedă (cu umiditatea masei mai mult 30 %).

Metoda semiuscată   

Aceasta metodă se foloseşte atunci, cānd argila are structura compacta, impurităţi, umiditatea de cariera joasă, ce uşurează uscarea ei şi īnlăturarea din argila măcinată a impurităţilor. Schema tehnologică principală este următoarea:

 

Alimentator cu cutii – este utilaj destinat pentru darea materialelor nisipoase cu volumul stabilit şi se instalează la īnceputul liniei tehnologice. Argila nimereşte pe dānsul prin gratia metalica cu celule 15X15cm, destinata pentru reţinerea obiectelor mari şi preīntāmpinarea accidentelor.

Adaosele se introduc īn argila cu acelaşi alimentator cu care dozează argila.

Afānătorul pentru argilă este utilaj pentru afānarea şi īmpingerea argilei prin gratia alimentatorului cu cutii. Acest utilaj asigură darea uniforma a argilei īn orice anotimp.

Pentru dozarea materialelor nisipoase inclusiv adaosele, ele se aşează īn buncăre, care pot fi cu descărcare sub greutate proprie sau forţată.

Dezintegrator se referă la utilaj pentru măcinare preventivă a materialului argilos. Argilă, nimerind īntre valţuri, se apucă şi se macină. Unul dintre valţuri se află īn rulmentul fix, iar altul poate să se deplaseze īn caz de nimerire a obiectelor dure şi sub acţiunea arcului se īntoarce īn poziţie iniţială. Pietrele, nimerind pe arborele mic se aruncă peste arborele mare şi se īnlătură.

Strungul se foloseşte pentru mărunţirea preventivă a bucăţilor de argilă. Argila nu trebuie să conţină pietre sau alte obiecte dure.

Īn linia tehnologică strungul se recomandă de instalat īnaintea tobei de uscare. La pregătirea masei īn stare uscată, ea la īnceput se usucă pānă la umiditatea 8-10% şi apoi se mărunţeşte.

Toba de uscare se roteşte lent. Axa tobei este īnclinată sub unghi de 5-6ŗ, şi bucăţi de argilă īn timpul rotirii se duc spre capătul de descărcare. Ca agent termic servesc gazele din cuptoare.

Īn tobele de uscare la capătul de descărcare se recomandă de suspendat lanţul, care contribuie la afānarea argilei. Acesta permite de obţinut argila cu umiditatea uniformă şi de majorat productivitatea tobei.

Colergang este unul din utilajul principal īn industria ceramicii pentru prelucrarea argilei şi pregătirea masei pentru formare. El poate fi cu măcinarea uscată sau umedă, cu acţiunea periodică sau continuă.

 

Colergang pentru măcinarea uscată cu acţiunea periodică este alcătuit din roţi de granit sau fier, care se rotesc pe un ax orizontal. Roţile se rotesc pe o cupă fixă fărāmiţind argila.

La colergang cu acţiunea continuă se roteşte cupa iar roţile se rotesc īn jurul axei sale īn plan vertical sub acţiunea forţei de frecare.

Dezintegrator cu coşuri este destinat pentru măcinarea argilei pānă la fineţea necesară. Coşurile se rotesc īn direcţii opuse şi prin reglarea vitezei de rotaţie se poate de obţinut diferită fineţă de măcinare. Dezintegratorul se poate de folosit pentru măcinarea materialelor cu durabilitatea mica şi medie.

Ciur rotativ se foloseşte pentru ciuruire argilei uscate, şamotei şi altor adaoselor degresante.

Separator electromagnetic se foloseşte pentru extragerea particulelor metalice din masele prăfoase şi lichide. Pentru acesta se folosesc referitoare caracterului separatoare electromagnetice īn formă de tobă care se instalează īn calea deplasării prafului. Cānd materialul deplasat se apropie de cāmpul magnetic particolele metalice se atrag de cātre toba şi īn punctul inferior se īnlătură din material.

Preparānd masa ceramică este foarte important de stabilit umiditatea optimă materiei şi metode de formare. Umezirea masei cāteodată după amestecarea uscată se efectuează īn colergang cu apă sau aburi.

Amestecătoare pot fi cu un sau două valţuri şi cu instalaţia pentru alimentarea cu apă şi aburi.

Componentele masei se tratează preventiv şi apoi se aduc īn amestecător, unde ele se umezează cu apă sau aburi şi se amestecă pānă la obţinerea masei omogene. După aceasta amestecător cu un valţ īndeplineşte rolul alimentatorului pentru agregatul de formare.

La avantajele metodei semiuscate se referă: distribuirea uniformă a adaoselor īn masă, se asigură distrugerea şi mărunţirea bună a impurităţilor calcaroase, īn majoritatea cazurilor nu este necesar de păstrat timp īndelungat īn condiţii atmosferice.

Dezavantajele sunt: necesitate uscării materii prime īn toba de uscare, ce este legat cu cheltuielile combustibilului şi ieşirea din funcţie rapidă a suprafeţelor de lucru utilajului de măcinare.

 

Metoda plastică.

Această metodă se foloseşte atunci cīnd argila este afīnată, unele, cu conţinutul mediu al diferitor impurităţi, se īmoaie bine la umezire şi uşor trec īn masa omogenă. Schema principală de pregătire a materiei după această metodă este dată mai jos:

untitled

Argila din carieră se aduce la uzină īn alimentator cu cutii, se dozează trece prin valţuri pentru īnlăturarea pietrelor, colergangul pentru măcinarea umedă, valţuri pentru măcinarea fină, şi apoi se menţin īn silozuri.

         Utilaj pentru īnlăturarea pietrelorde argilă lucrează după principiul presei cu şurub. Argila trece prin gratii iar pietrele se īnlătură.

         Colergangul pentru măcinarea umedă este destinat pentru măcinarea cu ajutorul roţilor grele. El poate fi cu cupa mobilă sau fixă. Roţile se află la distanţe diferite de la axa verticală. Masa se striveşte prin numeroase orificii care se află la fund. Umiditatea masei este de 18 – 26 %. Apa se aduce prin ţevi perforate īndoiate īn inel; se poate de adus şi aburi.

         Colergangul este eficient de folosit pentru prepararea masei pentru producerea articolelor efective cu goluri, dar el are şi neajunsuri – conţine mult metal, necesită multă energie electrică, este greu.

         Valţuri pentru măcinarea fină sunt instalate de obicei după valţuri de măcinare brută şi colergangului. Spre deosebire de la valţuri pentru măcinarea brută acestea au distanţa dintre valţuri 0,8 – 3 mm, care se poate de regulat.

         Dimensiunile maximale a bucăţilor ce se īncarcă este 30 mm.

         Pentru prelucrarea argilei se folosesc de asemenea şi cīteva valţuri cu distanţa dintre valţuri care se schimbă treptat. Argila adusă din carieră după alimentator cu cutii şi valţuri pentru īnlăturarea pietrelor cu ecartamentul de 25 mm trece prin 3 valţuri cu ecartament de 8; 2 şi 0,6 mm.

         Silozuri pentru păstrarea argilei se folosesc pentru īnbunătăţirea calităţilor tehnologice a argilei şi calitatea producţiei gata. Silozurile se fac cu pereţi din metal sau beton armat. Descărcarea lor se efectuează cu ajutorul şurubului pe fundul lui.

         Uneori se folosesc valţuri cu orificii. Exploatarea acestor valţuri majorează calitatea masei īn comparaţie cu valţuri pentru măcinarea fină. Argila adusă pe valţuri cu orificii se striveşte şi se īmpinge parţial prin orificii lunguieţe, care sunt efectuate īn ambele valţuri. Valţurile se rotesc cu viteze diferite 30 – 20 rot/min, argila trecută prin valţuri se aduce dupădestinare.

         Amestecarea componentelor masei ceramice (argila, adaose, apa) se efectuează īn amestecător cu două valţuri.

         Dacă prin metoda plastică este necesar de umezit masa cu apă, aceasta se face īn amestecător cu palete. Umezirea masei se efectuează cu ajutorul ţevei perforate, cu orificii de 1 – 2 mm. Apa se dozează īn cantitate necesară pentru obţinerea masei cu umiditate de formare normală. Umiditatea de formare de lucru reală este mai mică de cīt cea normală.

         Metoda umedă.

Principiul acestei metode este că, pereţii fin se macină īn măcinarea umedă, componentele masei ceramice īn mori cu bile, iar apoi se deshidratează masa pe prese – filtre, īn tobe de uscare şi instalaţii de irosirea pīnă la umiditatea necesară. Această metodă se foloseşte, cīnd articolele se fabrică din masă cu multe componente, constituită din argilele neomogene şi greu conglomerate şi adaosele lor, cīnd este necesar de pregătit masa pentru fabricarea articolelor ceramice cu formă complicată pe turnare, cīnd dobīndirea argilei se efectuează cu ajutorul hidromonitoarelor şi alte cazuri.

Pregătirea materiei prime prin metoda umedă este următoarea. Argila, se dozează cu alimentator cu cutii, se urmăreşte pe dezintegrator, la care ea se macină pīnă la bucăţi cu dimensiuni de 30 – 40 mm. După necesitate ea se mai macină adăugător la concasor cu valţuri. Materia primă se purifică de  impurităţi metalice cu ajutorul electromagnetelor care sunt instalate deasupra conveerelor. Argila, caoline, adaose topitoare, adaose degresante se aduc īn buncăre intermediare şi se păstrează aparte, şi se dozează cu ajutorul cīntarului automatizat. Aşa fel de dozare automată asigură componenţa constantă a masei şi calitatea ei īnaltă a articolelor finite.

Componentele masei ceramice se macină fin īmpreună sau aparte īn morile cu bile pentru măcinarea umedă cu acţiune periodică.

Moara cu bile pentru măcinarea umedă din partea inferioară este acoperită cu material rezistent la uzură şi dur. Acest material se foloseşte pentru a irita inpurificarea masei cu metal. Corpurile de măcinare sunt bilele din cremene cu diametrul de 30 – 90 mm sau corpuri cilindrice.

Apa se dozează īn cantitate necesară pentru obţinerea suspensiei cu umiditatea determinată 35 – 80 %. Materialele argiloase se macină mai repede dacă suspensia se īncălzeşte cu abur aspru cu temperatura de 45 – 50 °C sau īn ea se introduce pīnă la 0,3 – 0,5 % substanţe active.

Durabilitatea ciclului depinde de gradul de măcinare al materialului, durităţii lui şi se află īntre 6 – 10 ore. Suspensia măcinată se verifică după o probă de control.

Suspensia gata se toarnă īn rezervuar cu amestecător cu palete trecīnd prin ciur şi separatoare electromagnetice.

Ciurul vibrator se foloseşte pentru filtrarea maselor ceramice. El constă din rama rotundă cu o gratie. Ciurul efectuează oscilaţii cu ajutorul vibratorului.

Ciurul inert deasemenea se foloseşte pentru filtrarea suspensiilor. Masa se strecoară īn urma efectuării mişcărilor oscilatoare.

Separatoare electromagnetice se folosesc pentru purificarea maselor ceramice lichide de impurităţi metalice. Separator electromagnetic constă din cutia īn care se montează electromagnete particulele metalice se atrag de către electromagnet după care separatorul se extrage dim masă, curentul se deconectează şi separatorul se curăţă. Īn unele cazuri este mai eficient de instalat separatoarele pe calea mişcării suspensiei dintrun vas īn altul.

Din rezervuarul cu amestecător cu palete suspensia se pompează īn amestecător pentru păstrarea intermediară a masei ceramice īnainte de deshidratarea ei. Pentru menţinerea componentelor masei īn stare suspendată amestecătoarele se folosesc īmpreună cu şurubul cu palete, care se roteşte cu viteza 60 – 70 rot/min. Deshidratarea suspensiei se efectuează prin excluderea porozităţii (īn prese filtru – metoda mecanică), prin evaporarea (īn tobe de uscare, instalaţii pulverizatoare – metoda termică), sau prin curentul electric.

Presa filtru se foloseşte pentru deshidratarea suspensiei de la umiditatea de la 50 – 70 % pīnă la 24 – 28 %. Suspensia, nimerind īn cameră se īndesează şi se transformă peste 1,5 – 3 ore īntr-un precipitant īn formă de strat. Dezavantajele presei filtru sīnt: consumul de muncă īnalt, productivitatea mică (pīnă la 0,5 tone/oră), gabaritele mari şi volum de metal mare, neomogenitatea straturilor ce se primesc. Īn legătură cu ultima masă, care se pregăteşte pentru articolele pentru formarea plastică, trebuie să se prelucreze īn presele – vid numai puţin de două ori. Productivitatea presei filtru se poate de dedicat cu accelerarea filtrării masei la 15 – 20 %, ce se atinge cu īncălzirea cu abur aspru sub presiune 1,5 – 2 atm pīnă la temperatura de 40 – 50 °C.

Pentru deshidratarea continuă a suspensiei se folosesc filtre – vid, care constau din elementul de filtrare şi uscare. Toba de filtrare se roteşte īntr-un rezervuar, unde īn continuu nimereşte suspensia. Din rezervor suspensia se scoate cu suptafaţa tobei rotitoare, pe care ea se deshidratează īn urma eliminării apei din mase, cu ajutorul vidului ce se formează īn interiorul tobei. Masa īndesată se scoate de pe suprafaţa tobei cu utilaj special. Mai departe, masa deshidratată īn tobă pīnă la 20 – 25 %, se prelucrează īn toba de uscare. Prin urmare se obţine masă cu umiditate 8 – 9 %, care este bună pentru prepararea articolelor prin metoda semiuscată.

Dezavantajul este că productivitatea este mică şi consum de energie mare.

Instalaţia de pulverizare se foloseşte pentru uscarea suspensiilor. Suspensia se aduce īn camera de uscare sub presiune īnaltă (pīnă la 40 atm) prin duze. Suspensia se pulverizează şi atingīndu-se cu aer īncălzit īn calorifere se usucă şi cade jos. Pentru pomparea suspensiei īn instalaţia de pulverizare se folosesc pompele cu membrană. Aducerea suspensiei, poate fi īn diferite moduri de jos şi de sus.

Materialul uscat prezintă masa afīnată cu umeditate de 8 – 13 %, constituită din particule de formă sferică. Acest praf de presare posedă o fluiditate īnaltă, ce asigură: umplerea golului a presformelor, obţinerea articolelor cu unghiuri drepte şi faţe a articolelor netede. Utilizarea instalaţiei de pulverizare dă un efect economic şi tehnic mare.

Experienţa a arătat că producerea conductelor de canalizare din ceramică este mai eficient de efectuat prin metoda plastică dar cu pregătirea materiei prime prin metoda semiuscată.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro