untitled

TEMA:  Fibrele şi şesăturile din sticlă

 

1.     Fibre din sticlă şi articole din ele.

 

Capacitatea sticlei topite de a se īntinde īn fibre flexibele şi subţiri a fost cunoscută īncă īn Egiptul din anticitate. Cu toate acestea numai īn ultimii 20-25 ani, cīnd fibrele din sticlă au obţinut o largă folosire īn scopuri tehnice şi proprietăţile lor au devenit remarcabile, industriea şi producerea articolelor din fibre  de sticlă, a īnceput să se dezvăluie rapid.

Se deosebesc două tipuri elementare de fibre de sticlă:

a)     neīntrerupt cu lungimea de 20 rm şo mai mult;

b)    fibră sinteticcu lungimea de la 1-50 m.

La exterior fibrele neīntrerupte au o culoare mătăsoasă, iar cele de fibră sintetică – culoarea bumbacului sau līnei.

Diametrul fibrelor de sticlă variază de la 1,1 pīnă la 100mc, inclusiv textilele 1-11, termoizolanţa ultra subţire – pīnă la 1, foarte subţire -1-2, subţiri -3-10, īngroşate 11-20, groase mai mari de 20, pentru armarea materialului plastic  - 5-20, pentru fabricarea unor articole speciale – 9-100.

     La fibrele de sticlă cu diametrul pănă la 10mc este specifică clasificarea ceea ce nu e caracteristic pentru sticlă. Deoarece din ele se poate de prelucrat la maşinele textile diferite ţesăruri.

Fibrele din sticlă se caracterizează cu mare rezistenşă la rupere, modul de elasticitate mare, higroscopicitate mică, proprietăţi dielectrice mari, stabilitate chimică, rezistenţăla umeditate, nearzătoare şi neinflamabilă.

     Rezistenţa la rupere a fibrelor sticloase cu diametrul  3-6 mc oxilează īntre 200- 400rg/mm2, fiind cu mult mai mare decīt a sticlei şi a oţelului.

Rezistenţa fibrelor de sticlă depinde de diametru fibrelor, de condiţiile prelucrării lor şi de conţinutul chimic al sticlei. A fost stabilit că rezistenţa fibrelor de sticlă la micţorarea diametrului de la 20 pīnă la 2 mc, creşte aproximativ de 10 ori.

      Fibrele neīntrerupte sunt folosite pentru prelucararea ţesăturilor din sticlă, maselor plastice cu fibre de sticlă şi articolelor hidroizolante.

     Fibrele sticloase sintetice se folosesc pentru producerea articolelor termoizolante, destinate pentru panouri de pereţi cu multe straturi pentru izolaţie īntre panouri de plastic şi acoperiş, pentru izolarea termică a cazanelor de fierbere, cuptoarelor, conductelor.

untitled

2. Producerea fibrelor neīntrerupte şi ţesăturilor de sticlă.

          

         La producerea steclofibrelor neīntrerupte  deseori se foloseşte sticla cu componenţa puţin alcalină:

         Si O2 – 54%, Al2O3 – 14,5%, B2O3 – 10%, CaO – 16,5%, MgO – 4%, Na2O – O,7%, SO3 – 0,5%.

         Mai puţin se īntrebuinţează se īntrebuinţează cu componenţa alcolină: Si O2 –  71%%, Al2O3 – 3%,  CaO – 8%, MgO – 3%, Na2O – 15%.

         Steclofibrele puţin alcaline sunt mi rezistente, mai stabile la acţiunea temperaturii, decīt cele cu conţinut alcalin.

         Fibrele de sticlă neīntrerupte pentru ţesături de sticlă se fabrică după schema arătată mai sus. Īn cuptorul electric, făcut din olioj de platină, automat se īncarcă bile din sticlă cu conţinutul corespunzător şi masa calculată de 10 g şi deametrul 19 mm, pregătite la utilagul ACШ.

         Īn cuptorul electric sticla se topeşte şi capătă acel grad de viscozitate, care este necesar pentru produsul normal de īntindere a fibrelor. La fund cuptorul dispune de 50-200 găuri cu diametrul 1-2 mm. Masa topită de sticlă sub influenţa greutăţii sale, curge din găuri sub forma unor geturi subţiri şi se īntinde cu o viteză de 3000m/min şi mai mult cu ajutorul tomburului rotitor. Īnainte de a nimeri pe acest tambur, legătura cu fibre paralele se unşe cu uleiuri diferite, de exemplu cu emulsie de parafină şi se formează o singură aţă, care se īnfăşoară pe bobină.

         Asemenea bobini se trimit la maşinele textile pentru prelucrarea ţesăturilor.

Productivitatea instalaţiei  de prelucrare a fibrelor cu diametrul 5-7 mc ajunge pīnă la 50 rg/zi, cu diametrul 10-150mc/zi.

Pentru prelucrarea fibrelor de sticlă neīntrerupte se mai folosesc aşa agregate cu o productivitate foarte īnaltă, de tipul CПA-6c, CПA-3.

Īn aşa agregate aţa automat este condusă, fără a īncălca procesul de īntindere  a fibrelor.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro